Gemeente A'dam schrapt tot 800 banen

De gemeente Amsterdam schrapt vijfhonderd tot achthonderd voltijdbanen. De maatregel maakt deel uit van een grote bezuinigingsronde die nodig is omdat de stad in 2014 tegen een jaarlijks begrotingstekort van 248 miljoen euro aankijkt. Vandaag presenteerde de gemeente een lijst met bezuinigingen om dit gat in de begroting te dichten.

De banen zullen zo veel mogelijk langs de natuurlijke weg verdwijnen, doordat mensen met pensioen gaan of vrijwillig vertrekken. Ook heeft de gemeente een selectieve vacaturestop ingesteld. Hoeveel arbeidsplaatsen er precies gaan verdwijnen is afhankelijk van de keuzes van de nieuwe coalitie, die gevormd wordt na de raadsverkiezingen van 3 maart.

Het stadsbestuur moet dan ook een keuze maken uit de andere voorgestelde bezuinigingsmaatregelen. Het rapport 'Inzet op herstel; heroverwegingen 2010-2014' wordt door de gemeente omschreven als een 'menukaart'. Hierin staan maatregelen gepresenteerd die samen 379 miljoen euro aan besparingen opleveren. De politiek moet beslissen welke keuzes worden gemaakt.

Mogelijke bezuinigingen bestaan uit het afstoten van kernverantwoordelijkheden van de gemeente, het verkopen van gemeentelijk bezit en het versoberen van subsidies.