Top kabinet buigt zich weer over Irakrapport

De meest betrokken ministers zijn vandaag vroeg uit de veren om zich verder te beraden op een kabinetsreactie op het onderzoek van de commissie-Davids naar de politieke steun die in 2003 is gegeven aan de Amerikaans-Britse inval in Irak.

De afgelopen weken en dagen zijn er verscheidene bijeenkomsten aan de reactie besteed, die voor begin deze maand aan de Tweede Kamer was toegezegd. De ontbijtsessie van vandaag volgt op de ministerraad van afgelopen vrijdag waarin alle ministers over het onderwerp spraken.

Na afloop maakte premier Jan Peter Balkenende toen duidelijk dat er vorderingen worden gemaakt, maar dat er tijd nodig is om de juiste bewoordingen te vinden voor een onderwerp dat voornamelijk CDA en PvdA zeven jaar verdeeld heeft gehouden.

Na de presentatie van het rapport van Davids op 12 januari dreigde een kabinetscrisis nadat Balkenende tegen het zere been van de PvdA in zijn eerste reactie enkele belangrijke conclusies van de commissie tegensprak. De crisissfeer werd na een dag gesust met een brief waarin het kabinet stelde dat het volkenrechtelijk mandaat voor militair ingrijpen "adequater" had gemoeten.