MotoGP-coureur Martin wint sprint vol valpartijen in Jerez, Veijer op P3 in Moto3

Op het circuit van Jerez is zaterdagmiddag de sprint verreden voor de Grand Prix van Spanje in de MotoGP. Het werd een uitermate chaotische race, met name in de slotfase, waarbij de een na de ander ogenschijnlijk uit het niks onderuit gleed.

Marc Marquez stond voor het eerst op poleposition op de Ducati, naast Marco Bezzecchi en Jorge Martin. Op rij twee stonden Brad Binder, Fabio Di Giannantonio en Alex Marquez, gevolgd door Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Pedro Acosta, Maverick Viñales en Aleix Espargaro.

Binder pakte met een topstart de leiding, maar Martin schoof er al snel voorbij. Marc en Alex Marquez volgden op drie en vier, voor Bagnaia en Bezzecchi - Espargaro en Jack Miller gingen in ronde één al onderuit. Binder en de Marquez-broers knokten om de tweede plek en vlak achter hen ging het fout met Bagnaia, die zich op het achterwiel van Bezzecchi onderuit reed.

Een ronde later schoof Di Giannantonio het grind in vanaf een plek in de top-6, terwijl Martin voorin een gaatje wist te slaan. Marc Marquez begon dat gaatje echter weer te dichten en met ruim vijf ronden te gaan schoof hij zijn Ducati binnendoor die van Martin naar de leiding.

Vier ronden voor het einde ging het fout in de strijd om plek drie: Alex Marquez, Binder en Bastianini gingen allemaal exact tegelijk onderuit op hetzelfde punt, los van elkaar. Een paar bochten later ging het dan ook wéér eens fout voor Marc Marquez, die uit het niks onderuit schoof.

Martin had zo ineens een ruime voorsprong, met Acosta en Viñales op twee en drie...tot Viñales nog geen ronde later ook onderuit gleed en Fabio Quartararo zo doorschoof naar plek drie. Marc Marquez liet zich na zijn val nog weer eens van zijn slechte kant zien: hij beukte Joan Mir vol aan de kant om zo op te schuiven naar plek tien.

Martin reed onbedreigd naar de overwinning, Acosta werd eveneens redelijk eenzaam tweede en Quartararo finishte als derde. De Fransman kreeg wegens een overtreding van het technisch reglement echter acht seconden straf en zakte naar plek vijf, waardoor wildcardrijder Dani Pedrosa opschoof naar de derde plek, voor Morbidelli.

Zondag
Zondag is de grote racedag in Spanje, om 11.00 uur begint dan de Moto3. Dat gebeurt met een tot nu toe uiterst dominante David Alonso op poleposition, naast David Muñoz en niemand minder dan Collin Veijer. Joel Kelso, Ryusei Yamanaka en Angel Piqueras vormen rij twee, voor Ivan Ortola, Joel Esteban en Tatsuki Suzuki.

Om 12.15 uur is het dan de beurt aan de Moto2, waar Fermin Aldeguer vanaf poleposition vertrekt, naast Albert Arenas en Jake Dixon. Manuel Gonzalez, Diogo Moreira en Sergio Garcia starten vanaf rij twee, voor Celestino Vietti, Tony Arbolino en Jeremy Alcoba. Zonta van den Goorbergh moet het na een vroege kwalificatiecrash doen met plek achttien, twee posities voor Bo Bendsneyder.

De MotoGP gaat tot slot om 14.00 uur van start in Jerez, met dezelfde startopstelling als de sprint van zaterdag.