'Akkoord reactie Irak-rapport nabij'

Een akkoord over de kabinetsreactie op het Irak-rapport lijkt nabij. Morgenochtend komen alle ministers bijeen voor een extra ministerraad. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De zegsman wil niets kwijt over de aanleiding van het extra overleg, maar alle pijlen wijzen naar witte rook uit het Torentje.

Een kleinere kabinetsdelegatie spreekt al sinds het rapport van de commissie-Davids vorige maand verscheen over een officiële reactie. Die reactie ligt zeer gevoelig bij de verschillende coalitiepartijen. Een eerste reactie van premier Jan Peter Balkenende (CDA) schoot al bij de PvdA in het verkeerde keelgat en leidde bijna tot een kabinetscrisis.

Ook vandaag werd weer in de werkkamer van de premier in het Torentje in Den Haag gesproken over de kwestie. Reacties van betrokkenen na afloop duidden er toen nog op dat er niets was bereikt. "Het is ingewikkelder dan we dachten", zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

Naast premier Balkenende en Van Middelkoop waren de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie) en de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

Het kabinet zei eerder dat de officiële reactie 'begin februari' naar de Tweede Kamer zou worden verzonden. Balkenende wil de knoop graag voor aanstaande donderdag doorhakken, omdat hij dan naar de Olympische Spelen in Vancouver afreist.

'Akkoord reactie Irak-rapport nabij'
Eindelijk witte rook uit het Torentje? (Foto: Novum)