Vier jaar cel voor Londense politieofficier

Een hooggeplaatste officier van de politie in Londen is vandaag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had een man met wie hij om 685 euro ruzie had, mishandeld en op valse gronden gearresteerd.

De jury verklaarde politiecommandant Ali Dizaei schuldig aan wangedrag in een openbaar ambt en misleiding van justitie. Hij kan binnen enkele weken zijn ontslag tegemoet zien. Volgens politiechef Paul Stephenson heeft Dizaei het vertrouwen van het publiek beschaamd en behalve zijn eigen naam ook die van het gehele politiekorps geschaad.

Dizaei had in juli 2008 een 24-jarige Iraakse zakenman geslagen, nadat die hem had gevraagd een rekening voor een door hem ontworpen website te voldoen. Vervolgens hield de politieman de Irakees aan, omdat die hem zou hebben geslagen.

Rechter Peregrine Simon legde Dizaei een lange gevangenisstraf op, 'om de boodschap af te geven dat politiemensen niet boven de wet staan, hoe hoog hun rang ook mag zijn'.

De in Iran geboren Dizaei, voormalig voorzitter van de Britse National Black Police Association, kwam al eerder in opspraak. In 2003 werd hij na een lang onderzoek vrijgesproken van de aanklacht dat hij valse onkostendeclaraties had ingediend en de loop van het recht had belemmerd. De Black Police Association was toentertijd zo ontstemd over het onderzoek, dat zij leden van minderheden opriep niet bij Scotland Yard te solliciteren, omdat het korps doortrokken zou zijn van racisme.

De huidige voorzitter van de vereniging wilde niet reageren zolang Dizaei de mogelijkheid heeft in beroep te gaan.