Ook C1000 zweert gecastreerde big af

Na Albert Heijn stopt ook C1000 met de verkoop van vlees van gecastreerde biggen. Dat laat de winkelketen vandaag weten. Vanaf volgende maand worden de inkoopeisen aangepast met het doel om eind volgend jaar geen vlees van gecastreerde biggen meer in de winkel te hebben liggen.

Stichting Vakens in Nood had gedreigd naar de rechter te stappen over het vlees van ongecastreerde biggen. Die zaak is nu van de baan. De supermarkten waren al van plan vanaf 2015 geen castratievlees meer te verkopen, maar C1000 heeft die deadline nu vervroegd.

Een kleine maand geleden kondigde Albert Heijn ook al aan het omstreden vlees uit te bannen. Nu beide ketens stoppen met de verkoop van castratievlees, is eind volgend jaar tachtig procent van het varkensvlees in de Nederlandse supermarkten van ongecastreerde varkens, meldt de Stichting Varkens in Nood.

Volgens Varkens in Nood kondigt deze week naar verwachting ook de eerste horecagroothandel aan castratievlees te weren. Om welke groothandel het gaat is nog niet bekend.

De castratie van biggen gebeurt doorgaans onverdoofd. De castratie was nodig omdat ongecastreerd varkensvlees een onsmakelijke geur zou afgeven bij bereiding. Een test toonde eerder volgens de stichting aan dat dat niet altijd zo is. Bovendien is een partij vlees met de 'berengeur' makkelijk te onderscheppen.