Paus veroordeelt seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI heeft seksueel misbruik van kinderen door priesters vandaag veroordeeld. De katholieke kerk zal nooit stoppen zulk gedrag af te keuren, zei hij tegen leden van zijn pauselijke familieraad.

Eeuwenlang heeft de kerk zich toegewijd aan het houden en respecteren van kinderen om er zorg voor te dragen dat hun fundamentele mensenrechten worden gewaarborgd, aldus de paus. "Helaas hebben sommige leden in sommige gevallen deze rechten geschonden."

De opmerkingen van Benedictus komen op een moment dat hij de laatste hand legt aan een brief aan Ierse katholieken die zich zorgen maken over het massale seksuele misbruik binnen de kerk en het doofpotschandaal dat rond dit misbruik hangt.

Onderzoek in opdracht van de Ierse regering heeft tientallen jaren van misbruik door priesters gedocumenteerd. Ook in tehuizen voor jongens en meisjes was fysiek, geestelijk en seksueel misbruik veel voorkomend. Tevens werd aangetoond dat het bisdom van Dublin het misbruik jarenlang in de doofpot heeft gestopt.

"Hoe vaak moet de paus nog zijn excuses aanbieden voor seksueel misbruik door priesters, terwijl hij praktisch niets onderneemt om een eind aan deze praktijken te maken", vroeg Barbara Dorris van een hulporganisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. "Hoe vaak zal hij nog proberen de aandacht af te leiden van de betrokkenheid van bisschoppen en zich uitsluitend richten op de misdaden van de verkrachters?"

In Duitsland, Benedictus' vaderland, kwam recentelijk ook een misbruikschandaal aan het licht. Jarenlang hebben priesters op een vermaarde middelbare school leerlingen seksueel misbruikt. Hun orde was van het misbruik op de hoogte, maar ondernam nimmer actie. De priesters werden overgeplaatst naar andere jeugdinrichtingen, waar zij zich vervolgens wederom schuldig maakten aan hun oude zonden.