Tientallen scholieren betogen tegen homodiscriminatie

Enkele tientallen homoseksuele scholieren zijn vandaag bijeengekomen in Den Haag om te demonstreren. Homojongerenorganisatie Expreszo had leerlingen en leraren opgeroepen om zich ziek te melden en naar het Tweede Kamergebouw te komen.

Daar zou vergaderd worden over een wetsartikel dat bepaalt dat homoseksuele leerlingen en leraren van een school geweerd kunnen worden. De wet maakt de jongeren 'misselijk', het motto van de betoging luidt 'daar word ik nou ziek van'. Dit bleek niet alleen voor de homo's te gelden: het debat werd afgelast omdat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zich ziek heeft gemeld. Naar welke datum het debat over de Wet gelijke behandeling wordt verplaatst, is niet bekend.

Desondanks togen de protesterende homo's toch naar Den Haag. Volgens een woordvoerder van Expreszo is de opkomst van zo'n zestig jongeren die rond 13.00 uur op het Plein stonden 'boven verwachting'. "Het is een moeilijk onderwerp maar het is voor ons belangrijk dat het aandacht krijgt. Daarom staan we hier met spandoeken in de kou."

Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, vindt het niet verstandig dat Expreszo de leerlingen heeft opgeroepen zich ziek te melden. "Er zijn andere manieren om gebruik te maken van het recht om te demonstreren", legt een woordvoerder uit. Liever had Ingrado gezien dat leerlingen aan hun schooldirectie hadden gevraagd of ze mochten deelnemen aan de actie. Desondanks zijn geen extra leerplichtambtenaren ingezet om na te gaan of er wordt gespijbeld. Ook zijn er van scholen geen meldingen van onrechtmatig verzuim binnengekomen.