Belgische voetballer met één arm in Eerste Klasse

Eergisteren speelde Sint Truiden tegen Anderlecht in het Constant Vanden Stock-stadion. Niet alleen de uitslag was verrassend, gezien Sint Truiden Anderlecht de eerste thuisnederlaag van het seizoen toedichtte, ook zat er bij Sint Truiden een aparte verschijning op de bank. De zeventienjarige Benji Commers heeft maar één arm.

"Mijn arm stopt net onder mijn elleboog," legt Commers uit aan Het Belang van Limburg. In het dagelijks leven draagt de jonge linksback een prothese, maar voor het voetbal doet hij deze af. Commers zat bij de selectie vanwege zijn sterke prestaties bij de beloften van STVV. "Ik werd zaterdag gebeld, omdat Marc Wagemakers ziek werd. Dit is een beloning voor mijn goeie matchen van de voorbije weken. Dit is een van de mooiste dagen van mijn leven."

Benji Commers is niet de eerste speler met één arm in de Belgische eerste klasse. In de jaren '50 en '60 was François Tuyaers een linkerflankspeler van KV Mechelen en Racing White. In Spanje maakte de éénarmige Alex Sanchez zijn debuut voor Real Zaragoza in de Primera Divison. Ook tijdens het allereerste wereldkampioenschap voetbal in 1930 deed een éénarmige speler mee. Héctor El Manco Castro werd toen wereldkampioen met Uruguay.