Meisje (17) verzint ontvoering en verkrachting

Een 17-jarig meisje uit Veldhoven heeft verzonnen dat ze 15 januari is ontvoerd en verkracht. De politie heeft in totaal 750 uur aan de zaak besteed. Ook zijn er veel kosten gemaakt voor zaken als sporen- en DNA-onderzoek, meldt de politie vandaag.

Het meisje zou 's ochtends op De Run in haar woonplaats met haar fiets door twee mannen een wit busje in zijn getrokken. Na veertig minuten was ze met haar fiets weer uit het busje gezet. In de tussentijd was ze naar eigen zeggen in het busje verkracht.

Volgens de politie ontstond veel onrust door de melding van het meisje. De politie startte na de melding direct een groot onderzoek waaraan veel agenten meewerkten. Zo werden onder meer een passantenonderzoek en buurtonderzoeken gehouden. Er kwamen veel reacties binnen van mensen die een wit busje hadden zien rijden, waarvan zij dachten dat het het bewuste busje was. De politie heeft al deze reacties onderzocht.

Politiemensen uit andere delen van het land namen daarbij contact op met het rechercheteam dat op deze zaak was gezet, omdat er in hun omgeving soortgelijke zaken gebeurd zouden zijn. "Ook het uitzoeken van die mogelijke verbanden heeft veel tijd gekost."

Tijdens het onderzoek is vaak met de 17-jarige gesproken. Hoewel er gaandeweg steeds meer vraagtekens ontstonden, bleef ze volgens de politie bij haar verhaal. Afgelopen weekeinde kon de politie met zekerheid vaststellen dat het meisje het verhaal heeft verzonnen.

Omwille van de privacy van het meisje en haar familie wil de politie niet zeggen waarom het kind de valse aangifte deed. Voor het meisje wordt een professioneel hulptraject gestart. Of het meisje wordt vervolgd voor het doen van een valse aangifte, moet het Openbaar Ministerie bepalen. De politie gaat kijken of de gemaakte kosten op haar kunnen worden verhaald.