[OWS] Snowboarden blijft op Cypress Mountain

Olga Kroeders

Het snowboarden wordt tijdens de komende Olympische Spelen gewoon afgewerkt op Cypress Mountain. Vorige maand had de Canadese stad te kampen met de warmste januarimaand uit de geschiedenis met temperaturen ver boven het vriespunt. Toch zijn de snowboarddisciplines niet in gevaar.

"Er ligt voldoende sneeuw in de omgeving om een stevige buffer te maken. Alle wedstrijden gaan door, al blijft het een lastig verhaal", aldus Marcel Looze, race-directeur van de internationale skifederatie (FIS). "Voor de snowboardcross gebruiken wij bijvoorbeeld hooibalen als ondergrond om sneeuw te besparen. Op de trainingshellingen wordt het steeds groener en daarom hebben wij de trainingen verplaatst naar Whistler. Maar het is uitgesloten dat daar de competitie wordt afgewerkt. Wij zijn al vier jaar bezig met de halfpipe. Dan praat je onder andere over de structuur en de afmetingen. Voor de snowboardcross geldt hetzelfde."

De reuzenparallelslalom, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbreij tot de favorieten behoort, wordt pas tegen het einde van de Spelen gehouden. "De temperatuur wordt een probleem. Voor dit onderdeel heb je een harde ondergrond nodig," besloot Looze.