Irak-overleg opnieuw zonder resultaat

Het Torentjesoverleg over 'Irak' heeft vanochtend opnieuw niets opgeleverd. Dat bleek uit de reactie van de bewindslieden na afloop van de bijeenkomst. "Het is ingewikkelder dan we dachten", zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

De meest betrokken bewindslieden overlegden 's ochtends vroeg op het ministerie van premier Jan Peter Balkenende (CDA) opnieuw over de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de politieke steun die Nederland verleende aan de oorlog in Irak.

Naast premier Balkenende en Van Middelkoop waren de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie) en de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

"We hebben weer vooruitgang gemaakt, dat is altijd goed", zei Bos tegenover de verzamelde journalisten. "We schrijven gewoon een goede en zorgvuldige brief", stelde Rouvoet, die zich niet waagde aan een voorspelling wanneer de brief naar de Kamer gaat. "Ik doe geen voorspellingen meer wanneer er wel een brief komt." De reactie gaat 'op enig moment' naar de Kamer, luidde het commentaar van Bos.

Ook vorige week werd vrijwel dagelijks overlegd over een reactie, maar zonder resultaat. Het kabinet heeft gezegd dat de officiële reactie 'begin februari' naar de Kamer gaat. Balkenende streeft ernaar voor aanstaande donderdag de knoop door te hakken, omdat hij dan naar de Olympische Spelen in Vancouver afreist.

Het rapport leidde vorige maand bijna tot een kabinetscrisis, nadat Balkenende volgens de PvdA te veel afstand nam van de conclusies.