Carapaz wint koninginnenrit in Romandië, Rodriguez nieuwe leider

Richard Carapaz heeft de koninginnenrit van de Ronde van Romandië gewonnen. De Ecuadoraan bleef op de slotklim net de jonge Duitser Florian Lipowitz voor. Carlos Rodriguez kwam als derde over de finish, maar nam wel de leiderstrui over van zijn landgenoot Juan Ayuso.

Na de tijdrit van vrijdag, waarin Juan Ayuso de leiderstrui pakte, moest er vandaag geklommen worden. De finish lag op de beklimming van de Leysin (13,4 km aan 6,1%). Daarnaast lagen er onderweg nog vier beklimmingen.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep met daarbij Bart Lemmen. De Nederlander en zijn metgezellen kregen nooit veel vrijheid van het peloton waar UAE Emirates controleerde voor klassementsleider Aysuo. Clément Berthet hield het het langst vol van de kopgroep en begon met anderhalve minuut voorsprong aan de slotbeklimming. De Fransman hield zijn voorsprong redelijk vast, maar op vijf kilometer van de finish werd hij ingerekend.

Op de beklimming van de Leysin bepaalde Ineos Grenadiers het tempo in dienst van Carlos Rodriguez. Na kopwerk van onder andere Thymen Arensman opende Egan Bernal de aanval. Direct werd duidelijk dat Ayuso moeite had met de aanval en dat zorgde ervoor dat Rodriguez naar zijn ploeggenoot toereed. Ayuso herstelde zich enigszins, maar na een aanval van Florian Lipowitz moest de klassementsleider alsnog passen. Carapaz en Rodiguez konden wel mee met de verrassend sterke Duitser. Het drietal nam afstand van de rest, waarna Carapaz er vandoor ging.

Carapaz nam direct een mooie voorsprong en leek vrij gemakkelijk naar de ritzege te rijden, maar viel in de laatste honderden meters behoorlijk stil en Lipowitz kwam snel dichterbij. De Duitser was even daarvoor weggereden bij Rodriguez, maar zou net te kort komen op Carapaz. De olympisch kampioen boekte daarmee zijn eerste zege in anderhalf jaar.

In het klassement neemt Rodriguez de leiderstrui over van Ayuso. De Spanjaard van Ineos Grenadiers heeft daarin een voorsprong van zeven seconden op Aleksandr Vlasov en negen seconden op Lipowitz, beide renners van Bora hansgrohe.

Results powered by FirstCycling.com