Dijksma wil baangarantie voor gehandicapte leerling

Gehandicapte jongeren moeten voortaan na hun schooltijd door hun school direct aan een baan worden geholpen. Daartoe gaat staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) de wet wijzigen, maakte zij vandaag bekend.

Het voortgezet speciaal onderwijs moet voortaan een zogeheten arbeidsmarktgericht uitstroomprofiel hebben. Deze 'werkschool' zorgt ervoor dat jongeren met een beperking al tijdens hun opleiding kennismaken met de praktijk door middel van stages en leerbedrijven. Nog niet alle scholen hebben zo'n profiel, vandaar de wettelijke verplichting.

Aan het eind van de werkschool wordt beoordeeld wat de leerling inmiddels allemaal kan. Hij krijgt hiervoor een certificaat dat als 'paspoort' kan dienen bij de verdere loopbaan van de leerling. Hiervoor is ook de medewerking van bedrijven vereist. Dijksma verwacht dat zij 'hun verantwoordelijkheid' nemen.

Het gaat om ruim dertigduizend leerlingen tussen de 12 en 20 jaar die het voorgezet speciaal onderwijs volgen. Een groot deel haalt geen regulier diploma, maar is volgens Dijksma wel in staat om te werken en op die manier maatschappelijk te participeren.

"Juist jongeren met een beperking verdienen aan het einde van hun schoolcarrière een extra steun in de rug op weg naar de arbeidsmarkt", stelt Dijksma. "Als we deze jongeren op jonge leeftijd geen perspectief op een baan kunnen bieden, dan komen ze vaker helemaal niet meer aan de slag." Zij belanden dan vaak in een 'uitkeringssituatie'.

Dijksma stuurt het wetsvoorstel dit najaar naar de Kamer.