Cruijff: "Je moet A of B kiezen, niet C"

Niels (DerMeister)

In zijn wekelijkse column in El Periódico de Catalunya heeft Johan Cruijff zowel positieve als negatieve woorden over de zege van FC Barcelona op Getafe (2-1). De oud-coach schrok van een actie van Andrés Iniesta.

Cruijff doelde op een actie van de Spaanse middenvelder bij het eigen strafschopgebied. Iniesta kapte daar twee tegenstanders uit. "Mijn haren gingen er recht van overeind staan", schrijft Cruijff. "Zijn bewegingen waren uitmuntend, grote klasse. Maar ook ontzettend onverantwoordelijk."

"Als hij de laatste man zou zijn, en dat was hij: óf terugspelen op de keeper of de bal de tribune in. Je moet A of B kiezen, maar niet C. Hartstikke mooi als het lukt, maar als het fout gaat dan is het gegarandeerd een tegengoal."

Ook Yaya Touré mag van Cruijff zijn dribbels wel achterwege laten. "Hij wil het altijd te mooi doen. Je kunt niet met drie of vier bewegingen en op volle snelheid het strafschopgebied verlaten. Dat gaat een keer fout. Je moet in dat soort situaties altijd voor zekerheid kiezen."