FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 augustus 2008

Uitslagen derde voorronde Champions League

Deze week zijn de eerste wedstrijden voor de derde en laatste voorronde van de Champions League gespeeld. FC Twente ging thuis met 0-2 onderuit tegen het Engelse Arsenal. Hieronder vind je de overige uitslagen.

ACF Fiorentina (ITA) - SK Slavia Praha (CZE) 2-0
3' Adrian Mutu 1-0
57' Alberto Gilardino 2-0

Anorthosis Famagusta FC (CYP) - Olympiacos CFP (GRE) 3-0
5' Vasilis Torosidis (e.d.) 1-0
19' Łukasz Sosin 2-0
81' Mitroglou (Olympiacos) mist strafschop
87' Vincent Laban 3-0

Vitória SC (POR) - FC Basel (SUI) 0-0

FC Shakhtar Donetsk (UKR) - NK Dinamo Zagreb (CRO) 2-0
3' Darijo Srna 1-0
31' Jádson 2-0

FC Schalke 04 (GER) - Club Atlético de Madrid (ESP) 1-0
30' Christian Pander 1-0
76' Antonio López (Atlético/2x geel)

AaB (DEN) - FBK Kaunas (LIT) 2-0
71' Caca 1-0
86' Jeppe Curth 2-0

FC Barcelona (ESP) - Wisła Kraków SA (POL) 4-0
17' Samuel Eto'o 1-0
24' Xavi Hernández 2-0
49' Thierry Henry 3-0
83' Samuel Eto'o 4-0

PFC Levski Sofia (BUL) - FC BATE Borisov (BLR) 0-1
34' Ivanov (Levski) mist strafschop
60' Vladimir Rzhevskiy 0-1

Royal Standard de Liège (BEL) - Liverpool FC (ENG) 0-0
12' Dante (Standard) mist strafschop

FK Partizan (SRB) - Fenerbahçe SK (TUR) 2-2
11' Veljko Paunović 1-0
14' Milo¨ Bogunović 2-0
45' Alex (pen) 2-1
50' Daniel Güiza 2-2

FC Twente (NED) - Arsenal FC (ENG) 0-2
63' William Gallas 0-1
82' Emmanuel Adebayor 0-2

FC Spartak Moskva (RUS) - FC Dynamo Kyiv (UKR) 1-4
4' Nikita Bazhenov 1-0
28' Ismaël Bangoura 1-1
45' Artem Milevskiy 1-2
46' Ismaël Bangoura 1-3
85' Artem Milevskiy 1-4

Juventus FC (ITA) - FC Artmedia Petr¸alka (SVK) 4-0
7' Mauro Camoranesi 1-0
26' Alessandro Del Piero 2-0
39' Giorgio Chiellini 3-0
90' Nicola Legrottaglie 4-0

SK Brann (NOR) - Olympique de Marseille (FRA) 0-1
40' Benoît Cheyrou 0-1

Galatasaray SK (TUR) - FC Steaua Bucureşti (ROU) 2-2
4' Dayro Moreno 0-1
12' Bănel Nicoliţă 0-2
18' Shabani Nonda 1-2
47' Shabani Nonda 2-2

AC Sparta Praha (CZE) - Panathinaikos FC (GRE) 1-2
24' ¦těpán Kučera (e.d.) 0-1
30' Marek Kulič 1-1
60' Simão Junior 1-2

'Micky Hoogendijk is een cokehoer'

Soapy Micky Hoogendijk (GTST) is een doorgesnoven cokehoer. Dat zegt Ruud de Wild in het maandblad Jacky waarin De Wild geïnterviewd wordt door drie redactrices. Het onderwerp was vreemdgaan waarbij De Wild heeft gezegd: "Het verbaast me dat jullie die doorgesnoven cokehoer van een Micky Hoogendijk niet noemen."

De Wild gaat helemaal los in het blad. Over zijn oude werkgever John de Mol, waarvoor hij een Big Brother-editie presenteerde zegt hij: "De makers van dat programma zijn net zo debiel als de mensen die in dat huis zitten." Over Q-music, zijn huidige werkgever zegt hij dat het maar een 'truttenzender' is. Q-music houdt hem nog de hand boven het hoofd door te zeggen dat t verhaal uit zijn verband is gerukt, maar de hoofdredactrice van Jacky zegt dat het hele gesprek op tape staat en integraal is overgetypt en in het blad staat. De Wild heeft via SMS al excuses aangeboden aan Hoogendijk, aldus SBS Shownieuws.

Micky

Snuiven en slikken met Micky!

Bijna-bruidsparen naakt door Londen

Londenaren keken vreemd op toen ze drie bruidsparen door de straten zagen lopen. De bruidsmode die zij droegen, bleek namelijk op hun lichamen te zijn geverfd.

Het gebodypaint rondlopen door de Engelse hoofdstad bleek de inzet voor een nieuw Brtis tv-programma. In dit programma wordt een droomhuwelijk weggeven, maar daar moeten de stelletjes wel wat voor doen. 

De drie geverfde stellen zijn de drie koppels die tot de finale zijn doorgedrongen. Voor de laatste opdracht moesten ze in een gebodypaint trouwpak een stukje te voet afleggen door Londen. Voordat ze werden beschilderd, moesten ze zelfs nog een stukje helemaal naakt door een park lopen.

Over twee weken wordt bekend gemaakt welk stel de finale heeft gewonnen en mag trouwen in een luxe kasteel. Als extra's krijgt het winnende bruidspaar een champagneontbijt, een designer jurk en een twee weken durende huwelijksreis naar het Caribisch gebied.

Wie nieuwsgierig is naar de foto's, klikt even op deze link om ze te bekijken

 

Uitslagen oefenduels 13 augustus

In augustus wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie. Als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
FC Volendam
Platje, Bakens
Espanyol (Spa) 2-2
Sparta Rotterdam
Poepon, Rose
UD Almeria (Spa) 2-2
Genoa (Ita) AZ
Holman
3-1
Spakenburg
Wilson, Amerzgiou, Mijnals
SC Heerenveen
Kalou, Henrique, Deekman
3-3

Prijsvragennieuws week 33

Er is weer wat tijd verstreken maar toch alweer de hoogste tijd om een hoop prijswinnaars bekend te maken. FOK! mocht de afgelopen twee weken onder andere een aantal CD's van Doe Maar weggeven


De Winnaars van de Doe Maar cd's zijn:

Flappie
TimberWolf
Kptelmo
Jimbolino
LazySod
Replay
nakkie14
geluksvogel
MrFl0ppY
Govinda
gothic-blackie
sharana
HV
NoizEkick
superken
Tankiej
batman121
ThaRooP
lpmhen
WVL_KsZeN
brepeltje
ThaBrain[
blackphoenix
Anircha
boterhoofd
poezke
Dreamer67
Maykiie

De winnaars van de X-files pakketten:

Berretje
Giovanni
Pat-man
RemyLeBeau
mrbree
ElectricEye
koen_pijl
barroidh
chocita
IngloriousB

De introductieduik in Zeeuwse wateren is gewonnen door:

Elwin

De volgende users kunnen komende vrijdag naar SellaBration:

Jimbolino
tazmanian
frank07
Erwinrom
2xdehelft
MaceNL
ngluxemb
rick_kuiper
mrKo
BestBefore

De volgende users krijgen hun vakantiekiek op canvas van Canvassite.nl

Hare
maroesjk
wilvl

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen
 

Voetbal: Uitslag FC Twente - Arsenal

FC Twente is er niet in geslaagd een goed resultaat neer te zetten tegen Arsenal. In Arnhem werd er met 0-2 verloren, en lijkt plaatsing voor de Champions League een onmogelijke taak geworden.

De torenhoge favoriet uit Londen wist lange tijd niet bepaald gevaarlijk te worden. Sterker nog, de betere kansen in de eerste helft kwamen van de kant van FC Twente. Romano Denneboom was na een klein half uur de eerste die een goede kans creëerde. De aanvaller werkte zich langs twee verdedigers om vervolgens over te schieten. Clubgenoot Marko Arnautovic had de beste kans van de eerste helft, toen hij ontsnapte en oog in oog met Arsenal-doelman Manuel Almunia kwam te staan. De Oostenrijker worstelde met zijn balans en wist niet tot een goed schot te komen. Vlak voor rust werden de bezoekers nog gevaarlijk. Gaël Clichy loste een afstandsschot, die doelman Sander Boschker niet vast kon houden. In de rebound was Bacary Sagna echter ook niet trefzeker, waardoor tijdens de pauze nog altijd de cijfers 0-0 op het scorebord stonden.

Na rust was Twente wederom niet bang voor de Engelsen, en via Arnautovic leverde dat weer enkele kansjes op. Toch zou de ploeg van Arsène Wenger op voorsprong komen. Een vrije trap van Van Persie kwam tot bij William Gallas, die de bal van dichtbij in het Twentse doel wist te tikken: 0-1. Twente kon vervolgens niets meer klaarspelen, en kreeg zelfs nog de genadeklap te verwerken. Theo Walcott was te snel voor Edson Braafheid, en zijn voorzet werd door Emmanuel Adebayor koel binnengewerkt. Arsenal speelde het duel rustig uit, en heeft geen vuiltje aan de lucht voor de return, als het de Tukkers ontvangt in het eigen Emirates Stadium.


FC Twente (NED) - Arsenal FC (ENG) 0-2
63' William Gallas 0-1
82' Emmanuel Adebayor 0-2

Arbiter: Alberto Undiano Mallenco (ESP)
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 26.600
Gele kaart: Theo Janssen (Twente), Denílson, Robin van Persie (Arsenal)

Opstellingen:

FC Twente: Boschker; Wilkshire, Douglas, Wielaert, Braafheid; Brama, Janssen (Heubach/89), Tioté; Denneboom, Arnautovic (Gerritsen/90+1), Elia (Huysegems/86).

Arsenal FC: Almunia; Sagna, Djourou, Gallas, Clichy; Eboué, Denílson, Ramsey, Walcott (Randall/84); Van Persie (Bendtner/89), Adebayor.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK!sport!

Ratten oplossing wereldvoedselprobleem

Om de knorrende magen van miljoenen mensen te stillen meent India de oplossing te hebben gevonden. Het Indiase ministerie van Sociale Zaken vindt namelijk dat men ratten moet gaan eten. Ratten bevatten veel proteïnen, waardoor men minder afhankelijk is van de graanoogst.

Het eten van ratten levert nog een tweede voordeel op. Als men namelijk massaal ratten gaat frituren of bakken, dan blijven er minder ratten over om de oogst te vernietigen.

Het ministerie is zeker van plan het plan door te zetten. Zo wordt niet alleen het eten van ratten bij de mensen thuis gepromoot, ook moet de rat in internationale vijfsterrenhotels in binnen- en buitenland op de menukaart staan.

Ondanks dat menigeen zijn neus zal ophalen voor een portie rat, is het ministerie niet bang dat het plan zal floppen. "Sommige mensen aten altijd al rat", zo verklaart het ministerie. "Als zij het eten kunnen anderen dat ook."


Deze mensen beschouwen rat als een lekkernij

Uitslag FC Twente - Arsenal

FC Twente is er niet in geslaagd een goed resultaat neer te zetten tegen Arsenal. In Arnhem werd er met 0-2 verloren, en lijkt plaatsing voor de Champions League een onmogelijke taak geworden.

De torenhoge favoriet uit Londen wist lange tijd niet bepaald gevaarlijk te worden. Sterker nog, de betere kansen in de eerste helft kwamen van de kant van FC Twente. Romano Denneboom was na een klein half uur de eerste die een goede kans creëerde. De aanvaller werkte zich langs twee verdedigers om vervolgens over te schieten. Clubgenoot Marko Arnautovic had de beste kans van de eerste helft, toen hij ontsnapte en oog in oog met Arsenal-doelman Manuel Almunia kwam te staan. De Oostenrijker worstelde met zijn balans en wist niet tot een goed schot te komen. Vlak voor rust werden de bezoekers nog gevaarlijk. Gaël Clichy loste een afstandsschot, die doelman Sander Boschker niet vast kon houden. In de rebound was Bacary Sagna echter ook niet trefzeker, waardoor tijdens de pauze nog altijd de cijfers 0-0 op het scorebord stonden.

Na rust was Twente wederom niet bang voor de Engelsen, en via Arnautovic leverde dat weer enkele kansjes op. Toch zou de ploeg van Arsène Wenger op voorsprong komen. Een vrije trap van Van Persie kwam tot bij William Gallas, die de bal van dichtbij in het Twentse doel wist te tikken: 0-1. Twente kon vervolgens niets meer klaarspelen, en kreeg zelfs nog de genadeklap te verwerken. Theo Walcott was te snel voor Edson Braafheid, en zijn voorzet werd door Emmanuel Adebayor koel binnengewerkt. Arsenal speelde het duel rustig uit, en heeft geen vuiltje aan de lucht voor de return, als het de Tukkers ontvangt in het eigen Emirates Stadium.


FC Twente (NED) - Arsenal FC (ENG) 0-2
63' William Gallas 0-1
82' Emmanuel Adebayor 0-2

Arbiter: Alberto Undiano Mallenco (ESP)
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 26.600
Gele kaart: Theo Janssen (Twente), Denílson, Robin van Persie (Arsenal)

Opstellingen:

FC Twente: Boschker; Wilkshire, Douglas, Wielaert, Braafheid; Brama, Janssen (Heubach/89), Tioté; Denneboom, Arnautovic (Gerritsen/90+1), Elia (Huysegems/86).

Arsenal FC: Almunia; Sagna, Djourou, Gallas, Clichy; Eboué, Denílson, Ramsey, Walcott (Randall/84); Van Persie (Bendtner/89), Adebayor.

Nederland heeft last van storm

De storm die vanavond over het land raast, zorgt voor enige overlast. Het lijkt daarbij voornamelijk te gaan om afgewaaide takken en omgewaaide bomen. Het treinverkeer tussen Hoorn en Heerhugowaard lag enige tijd plat vanwege een boom op het spoor, meldt ProRail. In Castricum werden een vrouw en een jongen geraakt door een omvallende boom. Ze zijn volgens de brandweer voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Het KNMI waarschuwde eerder op de dag al voor windstoten met een kracht tot negentig kilometer per uur. Dat is windkracht 10. Ook zijn er zware buien. Volgens de brandweer in Noord-Holland-Noord zijn er tot 21.30 uur zo'n honderd meldingen binnengekomen, voornamelijk over omgewaaide bomen en afgerukte takken. De materiële schade valt mee. Er zijn volgens de brandweer alleen wat auto's geraakt.

In Zeeland geldt hetzelfde. Dat brandweerkorps zegt verder weinig problemen te verwachten omdat de storm over het hoogtepunt heen is. De gemeente Beverwijk gelastte het jaarlijkse ringsteken af vanwege de waarschuwing van het KNMI. Ook de rondrit met paarden en rijtuigen kon niet doorgaan.



Het kan aardig stormen in Nederland.

'Honeywell Emmen overtreedt wet'

De directie van de Honeywell-fabriek in Emmen overtreedt de wet om de staking, die al weken gaande is, te beïnvloeden. Dat beweert vakbond FNV Bondgenoten in een uitgegeven verklaring. Volgens de vakbond worden, tegen de wet in, werkwilligen en uitzendkrachten ingezet om het werk van de stakers over te nemen. "

Bovendien zou Honeywell zonder overleg met de ondernemingsraad de roosters aanpassen. De producent van meet- en regelapparatuur wil de productie naar Tsjechië verplaatsen, waardoor ongeveer 120 arbeidsplaatsen verdwijnen. Vorige week liepen de onderhandelingen tussen de bonden en de directie over een sociaal plan vast.

ABBA-muziek eindelijk op één in VS

Het is de Zweedse popgroep met hulp van filmsterren dan toch eindelijk gelukt: voor het eerst in de geschiedenis staat een album met ABBA-nummers bovenaan de hitlijst in de Verenigde Staten.

Niet Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid zijn hiervoor verantwoordelijk, maar Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan. Hun vertolkingen van ABBA-nummers in de film Mamma Mia! zorgden ervoor dat de gelijknamige soundtrack deze week bovenaan de lijst staat van best verkochte albums, aldus het Amerikaanse muziekblad Billboard woensdag.

De Zweden zelf wisten in de Amerikaanse album top-200 ooit maximaal de veertiende plek eruit te slepen, met The Album in 1978. De cd van de film Mamma Mia! is in de VS afgelopen week 130.000 keer over de toonbank gegaan.

Ook in het Verenigd Koninkrijk lukte het ABBA, ook al treedt ze 25 jaar niet meer op, recent de hitlijst aan te voeren. Het album Gold - Greatest Hits stond in de eerste week van augustus op nummeréén. Het was daarmee het oudste album dat in het Verenigd Koninkrijk ooit bovenaan de hitlijst terecht is gekomen. Gold - Greatest Hits kwam uit in 1992 en is de vierde best verkopende plaat ooit in het land. Wereldwijd zijn er al meer dan 26 miljoen exemplaren van verkocht. De revival van ABBA is ook in het Verenigd Koninkrijk vooral te danken aan de film Mamma Mia!



Lekker meezingen met ABBA.

Lampard verlengt contract bij Chelsea

Chelsea-speler Frank Lampard heeft kort voor de start van de competitie uitsluitsel gegeven over de toekomst van zijn voetballoopbaan. De 30-jarige middenvelder verlengde zijn contract bij de Londense club tot medio 2014.

Hoewel Lampard al maanden in onderhandeling was met Chelsea, werd hij ook gelinkt aan andere clubs zoals Inter Milan, waar hij herenigd zou worden met José Mourinho. Desondanks tekende de Engels international toch bij The Blues bij.

Hij hoopt zijn loopbaan bij Chelsea af te kunnen sluiten. "Ik ben blij dat we er toch uitgekomen zijn. Nu alles rond is kan ik me weer alleen op het voetbal gaan richten. Ik heb zin in de aankomende jaren en hoop veel prijzen te gaan winnen met Chelsea."

Kritiek op Nederlandse rechter in zaak-Karadzic

Vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij de val van Srebrenica is het 'absoluut geen goede zaak' dat een Nederlandse rechter in het Joegoslaviëtribunaal de zaak tegen Radovan Karadzic leidt. Dat heeft een van de juridische adviseurs van Karadzic, Goran Petronijevic, vandaag in het NOS Journaal gezegd.

De 63-jarige Karadzic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag aangeklaagd voor onder meer volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, deportatie en het terroriseren van burgers. Omdat hij de politiek leider van de Bosnische Serviërs was, wordt hij samen met zijn legerleider, de nog altijd voortvluchtige Ratko Mladic, verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad in Srebrenica dat Nederlandse blauwhelmen niet konden voorkomen.

Hoewel Karadzic heeft aangekondigd zijn eigen verdediging te voeren, wordt hij wel bijgestaan door een team adviseurs, bestaande uit advocaten. Een van hen is Petronijevic. Die vindt niet alleen dat de Nederlandse rechter Alphons Orie niet zou moeten leiden vanwege Srebrenica, maar ook omdat hij al eerder zaken over Bosnië heeft behandeld. Volgens Petronijevic is Orie niet neutraal.

Karadzic moet eind deze maand opnieuw voor de rechter verschijnen.

Karadzic heeft kritiek op de Nederlandse rechter

 

Leger Sudan valt rebellengebied binnen

Bij een offensief van het Sudanese regeringsleger in het door rebellen gecontroleerde noorden van Darfur zijn deze week bijna twintig mensen omgekomen. Dat hebben rebellen vandaag gemeld. Het Sudanese leger gaf geen commentaar.

Een woordvoerder van de rebellenbeweging de Sudanese Bevrijdingsbeweging Eenheid liet weten dat bijna honderd voertuigen, gesteund door gevechtsvliegtuigen, drie dagen geleden het noorden van Darfur introkken. Sindsdien zijn zestien burgers en drie rebellen gedood.

Volgens de bevelhebber van een andere rebellengroep, de Sudanese Bevrijdingsbeweging, verplaatsen de regeringstroepen zich door het El-Atrungebied naar het zuiden.

OS: Pijnlijk ongeval bij het gewichtheffen

Bij het gewichtheffen in Peking liep de poging van de Hongaar Janos Baranyai uit op een teleurstelling. Bij deze sport, die vooral om spierkracht draait, is ook de techniek en coördinatie belangrijk. Bij Janos ging dat echter helemaal mis.

De 24-jarige professional probeerde het 148 kilo wegende gewicht op te tillen, maar raakte uit balans. Bij zijn val kreeg hij de zware kolos op zijn rug, en verdraaide hij zijn elleboog. Na de pijnlijke val werd er snel ingegrepen door de Chinezen, zo waren medici snel ter plekke en werden er schermen geplaatst om het incident buiten beeld te houden.


Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Voor meer nieuws over de Spelen kijk je op de olympische subsite!

Acht demonstranten in Peking opgepakt

Acht mensen die tegen de overheersing van China in Tibet demonstreerden zijn woensdag in de buurt van het olympisch stadion in Peking opgepakt. Dat is door Studenten voor een Vrij Tibet, die de demonstratie organiseerde, bekendgemaakt. Zeven demonstranten waren Amerikanen, de achtste was een half-Tibetaanse vrouw met een Japans paspoort. Na de arrestatie is niets meer van de demonstranten vernomen.

Ook pakte de politie een Britse journalist op die de arrestaties wilde filmen, maar liet hem al weer vlug gaan toen hij zijn perskaart liet zien. Peking heeft buitenlandse journalisten volledige vrijheid beloofd om de Olympische Spelen te verslaan. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen toont dit soort incidenten aan dat de Chinese veiligheidsdiensten nog steeds proberen te voorkomen dat de buitenlandse pers zijn werk in vrijheid kan doen.

Het incident woensdag was de grootste demonstratie in Peking sinds het begin van de Spelen. Vooral buitenlanders hopen tijdens het sportevenement aandacht voor hun zaak te krijgen. Na het bloedige neerslaan van een opstand in Tibet in maart zijn de Chinese autoriteiten echter extra gevoelig geworden voor acties rond dit thema.

Een Chinees werd woensdag volgens een mensenrechtenorganisatie in een auto zonder kentekens afgevoerd, enkele dagen nadat hij een aanvraag voor een demonstratie had ingediend. De man wilde een demonstratie tegen corruptie organiseren op een van de drie plekken in de stad waar dat na het krijgen van een vergunning kan. De politie ontkende dat de man was gearresteerd.

Winkeldievegge zelf slachtoffer dievengilde

Een vrouw op dievenpad in Den Bosch is dinsdag zelf slachtoffer geworden van het dievengilde. Nadat ze was aangehouden voor kledingdiefstal wilden agenten de auto van de vrouw controleren. Aangekomen bij het voertuig bleek een ruit ingeslagen en een tas gestolen, meldt de politie woensdag.

De 46-jarige vrouw uit het Brabantse Sint-Oedenrode was rond 16.15 uur door een winkelmedewerker betrapt. Na onderzoek bleek ze te hebben toegeslagen bij nog vijf winkels in het winkelcentrum. De buit, ter waarde van zo'n driehonderd euro, bestond vooral uit kleding. Ook had ze een kaartjestang op zak waarmee ze achteraf kaartjes aan kledingstukken kon bevestigen. Op die manier kon ze artikelen ruilen. Alle gestolen goederen zijn teruggebracht naar de rechtmatige eigenaren.

[Special] Terugblik Athene 2004

De Olympische Spelen zijn in volle gang. FOK!sport blikt terug op een aantal vorige edities van de Olympische Spelen. Nu kijken we terug op de meest recente Olympische Spelen, die van 2004 in Athene.

Algemeen
In 2004 werden de Olympische Spelen gehouden in Athene. De Griekse hoofdstad kreeg de voorkeur boven Buenos Aires, Kaapstad en Rome. Al voor het toernooi was er een grote dopingrel. De Griekse topsprinters Kostantinos Kenteris en Ekaterini Thanou zouden vrschillende dopingcontroles hebben ontweken, de laatste na een mysterieus motorongeluk.

Tijdens de openingsceremonie werden de atleten bij de binnenkomst begeleid door de Nederlandse DJ Tiësto. Het olympisch vuur werd ontstoken door Nikolaos Kaklamanakis.

Het brons
Nederland won in Athene negen bronzen medailles. Drie daarvan werden gewonnen in het judo. Namelijk Dennis van der Geest (+100 kg), Deborah Gravenstijn (tot 57kg) en Mark Huizinga (tot 90 kg). Voor Huizinga was het na het brons van Atlanta en het goud van Sydney zijn derde olympische medaille.

In het roeien werden twee bronzen medailles gewonnen. Marit van Eupen en Kirsten van de Kolk werden derde in de dubbel twee, evenals de vrouwen van de acht. Bart Brentjens kwam acht jaar na zijn gouden medaille wederom op het podium. Hij won brons in het mountainbiken.

Ook bij het zwemmen won Nederland tweemaal brons. Inge de Bruin werd derde op de 100 meter vlinderslag. De Bruin won samen met Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis ook brons op de 4x00 meter vrije slag. Tot slot was er nog een bronzen medaille voor Leontien van Moorsel op de individuele achtervolging.

Internationaal
De meest opvallende prestatie in de Atletiek werd geleverd door Hicham El Guerrouj. Hij won de 1500 en de 5000 meter. Hij evenaarde hiermee de prestatie van Paavo Nurmi op de Spelen van 1924. De marathon werd volgens het 'originele' parcours gelopen, namelijk van Marathon naar Athene. Tijdens de race werd koploper Vanderlei de Lima door een toeschouwer de weg belemmerd, waardoor hij uiteindelijk als derde eindigde.

Een andere opvallende prestatie was er van Birgit Fischer. De Duitse won bij het kanoën tweemaal goud en was daarmee de eerste vrouw die goud won op zes verschillende Olympische Spelen (1980, 1988, 1992, 1996, 2000 en 2004). Ze was tevens de eerste persoon die minstens twee medailles won op vijf verschillende Spelen.

De Amerikaanse zwemsters wonnen de 4x200 meter vrije slag en verbeterden hierbij het wereldrecord. Dit stond al zeventien jaar op naam van de DDR.

Het zilver
Bij het zwemmen won Nederland drie zilveren medailles. De meest verrassende was de mannen estafetteploeg op de 4x100 meter vrij. Johan Kenkhuis, Mitja Zastrow, Klaas-Erik Zwering en Pieter van den Hoogenband moesten alleen Zuid-Afrika voor laten gaan. Van den Hoogenband won ook individueel een zilveren medaille. Op de 200 meter vrije slag werd hij geklopt door Ian Thorpe.
Ook Inge de Bruin won een zilveren medaille, namelijk op de 100 meter vrije slag.

Ook beide hockeyteams wonnen een zilveren medaille. De dames verloren in de finale verrassend met 2-1 van Duitsland, terwijl ze die ploeg in de poulefase nog met 4-1 hadden verslagen. Ook de mannen slaagden er niet in hun finale te winnen. Australië won met 2-1 in de sudden-death.

Verder won ook Mia Audina zilver, de badmintonster verloor de finale van de Chinese Ning Zhang. Theo Bos won bij het baan wielrennen zilver op de sprint, hij verloor de finale van de Australiër Ryan Bayley. Bij het roeien won de Nederlandse mannen acht zilver en tot slot was er ook nog een zilveren plak voor Judoka Edith Bosch in de klasse tot 70 kg.

De Teleurstellingen
Vooral de Nederlandse zeilers stelden zeer teleur. Er werd geen enkele medaille gewonnen. Twee vierde plaatsen waren het beste resultaat. Vooral Margriet Matthijsse stelde teleur. De winnares Olympisch zilver in 1996 en 2000 werd samen met Lisa Westerhof slechts 9e in de 470-klasse. Nederland leek in de jaren voor Athene een grootmacht in het turnen voor dames te worden. Vijfde op het WK van 2001 in de landenwedstrijd en tweede in de landenwedstrijd van het EK in 2002. Van die successen was op Olympische Spelen weinig te zien. Alleen Suzanne Harmes en Laura van Leeuwen wisten zich te kwalificeren, maar waren in Athene niet succesvol. De finales werden niet bereikt.

In het basketbal kwam er een einde aan de heerschappij van de Verenigde Staten. Het verloor drie keer won slechts brons. Een grote verrassing was er in het tennis. Roger Federer, Wimbledon kampioen en nummer één van de wereld, ging al in de tweede ronde onderuit. De Tsjech Thomach Berdych was te sterk.

Het goud
Nederland won in Athene vier keer goud. Anky van Grunsven won net als vier jaar geleden de dressuurwedstrijd. In Sydey won ze met Bonfire, in Athene zegevierde ze op Salinero.

Ook Leontien van Moorsel won eenmaal goud. Nadat ze tijdens de wegwedstrijd door een valpartij uitviel, won ze enkele dagen later de tijdrit.

Inge de Bruin won bij het zwemmen de 50 meter vrije slag. Dankzij deze medaille mag De Bruijn zich de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit noemen. In 2000 en 2004 won ze in totaal viermaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. Tot slot was er ook nog goud voor Pieter van den Hoogenband. Hij prolongeerde zijn olympische titel op het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. Bij het keerpunt na 50 meter van Van den Hoogenband nog vijfde, maar na een sterke inhaalslag tikte hij uiteindelijk als eerste aan bij de finish.

Bush waarschuwt Moskou zich aan bestand te houden

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag op een persconferentie in het Witte Huis gezegd bezorgd te zijn over Russische schendingen van het staakt-het-vuren in Georgië. Hij eiste dat Rusland al zijn militaire activiteiten in de voormalige Sovjet-republiek staakt en de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië respecteert.

Bush kondigde aan dat hij zijn minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice naar Parijs zal sturen om met bondgenoten over de ontwikkelingen in de Kaukasus te overleggen. Rice zal daarna doorvliegen naar Tbilisi.  Rice zal in Parijs spreken met de Franse president Nicolas Sarkozy. Frankrijk speelt als roulerend voorzitter van de Europese Unie een cruciale rol in de crisis. Sarkozy bezocht dinsdag Moskou, waar hij de Russische president Dmitri Medvedev wist te bewegen tot instemming met een Europees voorstel voor een staakt-het-vuren.

Rice zal in Tbilisi uiting geven aan de Amerikaanse solidariteit met de democratisch gekozen regering van de Georgische president Michail Saakasjvili, zei Bush. De Amerikaanse president zei ook dat Rusland de Verenigde Staten en andere landen in staat moet stellen humanitaire hulp in Georgië te verlenen. Daarbij worden zowel Amerikaanse vliegtuigen als marinevaartuigen ingezet, kondigde Bush aan.

Bush zei dat de wereldwijde reputatie van Rusland in het geding is en dat Moskou de schade in de betrekkingen met de VS, Europa en andere landen moet herstellen. Hij beklemtoonde dat Moskou zijn beloften dient na te komen en ook zelf stappen dient te zetten om de crisis te beëindigen.

De regering-Bush besloot dinsdag tot een boycot van een ontmoeting in Brussel van de Noord-Atlantische Raad, die op verzoek van Moskou voorbereidingen trof voor topoverleg met Rusland. Verder werd samen met Groot-Brittannië en Frankrijk besloten af te zien van marine-oefeningen met Russische marineschepen, die vrijdag zouden beginnen. De oefeningen zijn een traditie die zo'n tien jaar geleden werd begonnen. Normaal nemen ongeveer duizend mariniers van de vier landen aan de oefeningen deel.

Een andere maatregel die wordt overwogen is het royeren van Rusland als lid van de G8, die daardoor zou worden gereduceerd tot G7. Sinds het uitbreken van de crisis, zes dagen geleden, kwam de G7 kwam al enkele malen op ministersniveau bijeen en werd Rusland gepasseerd. Nog een andere optie is het schrappen van de uitnodiging aan Rusland om toe te treden tot de dertig landen tellende OESO.

Oekraïne zette ondertussen zelf stappen. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko vaardigde een decreet uit op grond waarvan Russische marinevaartuigen die sinds vrijdag betrokken zijn bij de blokkade van de Zwarte Zeekust van Georgië niet automatisch mogen terugkeren naar hun thuishaven Sevastopol. Voortaan moeten zij tien dagen vooraf vergunning vragen. Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken zei zondag al dat Kiev zich het recht voorbehoudt Russische schepen bij terugkeer naar de haven te weren, omdat Oekraïne geen partij wil worden in het conflict met Georgië.

BMW haalt 200.000 auto's terug in VS

Autofabrikant BMW haalt in de Verenigde Staten tweehonderdduizend auto's terug vanwege een mogelijk probleem met de airbags aan de voorzijde. Het gaat om modellen uit de 3-serie, de 5-serie en de X3 uit de bouwjaren 2004-2006.

De Amerikaanse dienst voor verkeersveiligheid zei woensdag op zijn website dat door het defect de airbags bij de bestuurder en de bijrijder uit zichzelf uitgeschakeld kunnen worden, waardoor ze niet functioneren bij een ongeluk. BMW zei vorige maand al dat er zich nog geen incidenten hebben voorgedaan als gevolg van het defect.

De auto naast je bed

Je auto rolt in de lift, de lift gaat omhoog je appartement in, je stapt uit en gaat, als je dat wil, op de achterbank je avondeten nuttigen. Het kan in Berlijn, waar elf luxewoningen zijn ontwikkeld met een eigen parkeerplaats op de etage. Dat meldden Duitse media woensdag.

De appartementen van Projekt Carloft, die samen vijf verdiepingen beslaan, bieden behalve een eigen luxegarage naast de woonkamer en een tuin ook een carwash om je troetelmobiel te verzorgen. Verrassend genoeg staat de Reichenberger Strasse in de wijk Kreuzberg, waar de appartementen aan het einde van het jaar in gebruik worden genomen, niet bepaald bekend om haar luxe.

Het project moet van de achterstandsbuurt echter iets moois maken. Met een kostenplaatje van minimaal 468.000 euro voor het kleinste en goedkoopste appartement en 1,6 miljoen euro voor het duurste penthouse lijkt de bouw een schot in de roos. Alle appartementen zijn al verkocht. Sceptici wijzen echter op de onveilige buurt, die de nieuwe rijke inwoners kan bedreigen.

CPB: sta zorgfusie niet zonder meer toe

Toezichthouders in de zorgsector zouden zeer terughoudend moeten zijn met het toestaan van fusies tussen grote ziekenhuizen en verzekeraars. Dat stelt het Centraal Planbureau vandaag na onderzoek. Schaalvoordelen kunnen ook met tijdelijke contracten worden bereikt, vindt het CPB.

Zorgverzekeraars kunnen zelf kiezen met welke zorgaanbieder ze samenwerken. Daarmee prikkelen ze de aanbieders volgens het CPB om doelmatig te werken en kwaliteit te leveren. Fusies en exclusieve contracten kunnen de concurrentie echter beperken. Als een groot of gespecialiseerd ziekenhuis fuseert met een zorgverzekeraar kunnen concurrerende ziekenhuizen of verzekeraars uit de markt worden gedrukt, meent het planbureau.

Het CPB vindt daarom dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouders, fusies kritisch tegen het licht moeten houden.

Twintig doden na instorten gebouw Mumbai

Zeker twintig mensen zijn omgekomen en 21 gewond geraakt toen vandaag een deel van een gebouw van vijf verdiepingen in Mumbai door de hevige moessonregens instortte. Dat heeft de politie van Mumbai bekendgemaakt.

Mogelijk zitten er meer mensen gevangen onder het puin, maar stortregens belemmeren de reddingswerkzaamheden. Het gebouw stond in een drukke woonwijk met nauwe straten, wat de toevoer van medische hulp bemoeilijkte. Volgens de politie zijn elf mensen onder het puin omgekomen, negen anderen overleden later in het ziekenhuis.

Brandweermannen en vrijwilligers konden zich met moeite een weg banen tussen de verbrokkelde betonnen palen en het kapotgeslagen houten meubilair. De politie schat dat het gebouw zo'n 65 jaar oud was.

Zware moessonregens en gebrekkige bouwconstructies zijn vaker de oorzaak van instortingen in Mumbai.

'Musharraf kondigt morgen aftreden aan'

De Pakistaanse president Pervez Musharraf maakt morgen bekend dat hij zal aftreden. Dat zei een anonieme bron binnen de partij van Musharraf, PML-Q, vandaag in de Pakistaanse krant Daily Times.

In ruil voor zijn vervroegde aftreden zou de regering aan Musharraf hebben toegezegd dat hij gevrijwaard zou worden van strafvervolging. Een woordvoerder van Musharraf ontkende het bericht echter.

De regering van Pakistan, die is samengesteld uit tegenstanders van Musharraf, maakte vorige week bekend een afzettingsprocedure tegen hem in gang te zetten. Musharraf ligt al tijden met de regering in de clinch over de rehabilitatie van een aantal rechters die Musharraf buitenspel had gezet.

Ouders naar het werk, kind vast aan gootsteen

Bulgaarse ouders hebben hun 7-jarige zoontje vanaf het begin van zijn zomervakantie elke werkdag aan de keukengootsteen vastgeketend. Ze wilden zo voorkomen dat het jongetje zich zou misdragen. Dat meldde de Bulgaarse krant Troed vandaag.

Het jongetje uit het stadje Gotse Deltsjev werd aan een 4 meter lange ketting gelegd, als zijn moeder, een schoonmaakster, en zijn vader, een metaalbewerker, het huis verlieten. De ketting liet hem toe om naar de koelkast en het terras te lopen, maar de jongen kon niet naar het toilet. De hond van het gezin, overdag zijn enige aanspraak, werd wel op vrije voeten gelaten.

De buren van het stel grepen in en belden maatschappelijk werkers, nadat de vader van het jongetje tegen hen over het succes van zijn methode had opgeschept. Het kind is naar een weeshuis gebracht. Binnen tien dagen zal worden besloten of hij wordt teruggeplaatst bij zijn moeder, die heeft beloofd bij zijn vader weg te gaan.

Dino Toso overleden

Het voormalig hoofd van de Aerodynamica-afdeling bij Renault, Dino Toso, is overleden. Hij mocht slechts 39 jaar oud worden. Toso is thuis overleden aan de gevolgen van kanker.

In 1995 begon Toso te werken in de autosport en hij ging aan de slag bij het GT-programma van BMW. De overstap naar de Formule 1 maakte hij in 1997 waar hij kwam te werken bij het team van Jordan. Daar wist hij een auto te bouwen die zich kon meten met de topteams. Naar Renault ging hij in 2000, waar hij naast Mike Gascoyne ging werken en in 2003 werd hij hoofd van de Aerodynamica-afdeling.

Ondanks het feit dat in 2004 bij hem kanker werd geconstateerd, bleef hij bij de Franse renstal werken en hij maakte de wereldtitels van 2005 en 2006 mee (Fernando Alonso èn constructeurs). Hij kreeg in 2005 de titel Aërodynamicaspecialist van het Jaar. In die jaren maakte Renault een enorme sprong ten opzichte van haar concurrenten op het gebied van aerodynamica.

Hij leek de strijd tegen de ziekte gewonnen te hebben en in juni van dit jaar besloot Toso om aan een nieuwe uitdaging te beginnen, hij wilde in het MotoGP-kampioenschap gaan werken. Toch sloeg niet lang daarna de kanker opnieuw toe en ditmaal was het een ongelijke strijd.

In een persbericht laat het Franse team weten: "Dino was zeer belangrijk in de opbouw van een van de meest succesvolle aërodynamische afdelingen van het team, waardoor Renault F1 in 2005 en 2006 twee keer beide wereldtitels won. Zijn bijdrage aan het team, zowel in de vorm van resultaten als in zijn strijd tegen zijn ziekte, vormen een inspiratie. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Dino Toso."

Servische geheime dienst in onderhandeling met Mladic

De Servische militaire inlichtingendienst is in onderhandeling met voormalig Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic (66). Met deze onderhandelingen poogt de Servische dienst Mladic aan te zetten tot een overgave aan het Haagse Joegoslavië-Tribunaal.

Dit meldt de Bosnisch-Servische krant Glas Srpske vandaag. Glas Srpske plaatste dit bericht op gezag van een bron bij de Servische regering. Servië wilt graag af van het gedoe met 'Den Haag'. Mladic en Karadzic zijn als een doorn in het oog voor de toetreding van Servië tot de Europese Unie.

De politieke baas van Mladic, Radovan Karadzic, werd na zijn arrestatie vorige maand al overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. Mladic en Karadzic zijn samen de hoofdverdachten van de genocide in Srebrenica in 1995.

Vermeende serieverkrachter opgepakt in Rotterdam

De politie van Rotterdam heeft in juli een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van meerdere verkrachtingen. Dat heeft zij vandaag bekendgemaakt. Agenten hielden de Rotterdammer aan op verdenking van verkrachtingen in mei en juni plaats in de wijken het Nieuwe en het Oude Westen.

De verkrachter opereerde steeds op dezelfde wijze. Hij benaderde vrouwen die 's avonds alleen op straat liepen en bood hen aan om een stukje mee te lopen. Daarna sloeg hij toe. De politie vermoedt dat de verkrachter ook in andere wijken van Rotterdam heeft toegeslagen. Zij vragen slachtoffers of mensen die meer informatie hebben, contact met de politie op te nemen.

Radomski traint mee bij NEC

Arek Radomski traint de komende dagen mee bij NEC.

De 31-jarige Pool speelde de laatste twee seizoenen voor het Oostenrijkse Austria Wien. Daarvoor kwam de verdedigende middenvelder tussen 1997 en 2005 uit voor sc Heerenveen, dat hem destijds overnam van BV Veendam.

De 30-voudige international van Polen wordt gezien als potentiële opvolger van Krisztián Vadócz, die eerder deze week vertrok naar het Spaanse Osasuna.

Volgend jaar hogere werkloosheid

De werkloosheid stijgt volgend jaar naar verwachting tot circa 4,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel ongeveer 340.000 mensen. Dat is meer dan de circa 320.000 werklozen die het Centraal Planbureau (CPB) eerder voor 2009 had voorspeld.

Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het CPB, aldus ingewijden rond het kabinet vandaag.

Door de sombere economische ontwikkelingen neemt de werkloosheid volgens de ramingen dit jaar ook al toe van 4 naar circa 4,25 procent.

Brabander steelt 6 kilo koperen letters van graven

Een 24-jarige man wordt verdacht van het stelen van zes kilo aan koperen letters van graven op een Roosendaalse begraafplaats. Een medewerker van een ijzer- en metaalhandel kreeg de partij aangeboden en schakelde de politie in. Hij wist dat de begraafplaats aangifte had gedaan, meldt de Brabantse politie vandaag.

De Roosendaler, die zijn slag sloeg op een begraafplaats aan de Bredaseweg in zijn woonplaats, heeft na zijn aanhouding woensdag bekend. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

'Boro' brengt bod uit op Hoyte

Middlesbrough hoopt binnen afzienbare tijd Arsenal-speler Justin Hoyte aan de selectie toe te voegen.

De verdediger moet bij Boro de opvolger worden van Luke Young, die onlangs naar Aston Villa vertrok. Afgelopen weekend was er een delegatie van Middlesbrough in Amsterdam om hem te bekijken. De 23-jarige Hoyte kwam met Arsenal uit op het LG Amsterdam Tournament.

Voorzitter Steve Gibson meldt tegenover Skysports dat de Premier League-club een bod heeft uitgebracht op Hoyte. "We hebben een bod uitgebracht en we wachten nu op de reactie van Arsenal," aldus de voorzitter. "We hebben ons beste bod uitgebracht en hopen dat het tot een overgang komt. Als het niet lukt, kijken we verder."

De in Londen geboren Hoyte staat sinds 2003 onder contract bij Arsenal. In het seizoen 2005/06 werd hij uitgeleend aan Sunderland om ervaring op te doen.

Kopteff op proef bij Heracles Almelo

Peter Kopteff zal vanaf donderdag een proefperiode afwerken bij Heracles Almelo. De Fin komt bij FC Utrecht niet meer in aanmerking voor een basisplaats.

Kopteff hoopt de technische staf van de Almeloërs de komende dagen te kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. "We geven hem een aantal dagen de kans om zijn kwaliteiten te laten zien," aldus algemeen directeur Nico-Jan Hoogma op de website van Heracles Almelo.

De linkspoot speelt sinds 2006 voor FC Utrecht, maar mag na de komst van Morten Skoubo vertrekken. "Ik vind het helemaal geen onaardige jongen, integendeel," zei FC Utrecht-trainer Willem van Hanegem eerder in het AD. "Ik vind het ook best een goede speler. Ik geloof dat die jongen goed kan voetballen. Alleen laat hij het in Utrecht niet zien."

Uitslagen dag 5 - avond

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van dag 5 vanaf een uur of 2 Nederlandse tijd tot nu toe.

Badminton, damesenkelspel

Kwartfinales

Xie Xinfang (Chi/1) - Xu Huaiwen (Dui/7) 21-19 22-20
Lu Lan (Chi/3) - Wong Mew Cho (Mal/8) 21-7 29-27

Badminton, damesdubbelspel

Halve finale

Du/Yu (Chi/2) - Zhang/Wei (Chi/3) 21-19 21-12

Badminton, herendubbelspel

Kwartfinales

Kido/Setiawan (Ino/1) - Koo/Tan (Mal)
Paaske/Rasmussen (Den) - Logosz/Mateusiak (Pol) 17-21 21-11 21-15

Basketbal vrouwen

Groep A

Australie - Zuid-Korea 90-62

Stand na drie wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Australie6253-191
2Rusland6210-194
3Wit-Rusland4209-211
4Zuid-Korea4202-229
5Letland4193-220
6Brazilie3205-227

Nummer 1 t/m 4 gaan naar kwartfinales

Groep B

Nieuw-Zeeland - China 63-80
Mali - Verenigde Staten 41-97

Stand na drie wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Verenigde Staten6302-160
2Spanje5223-184
3China5210-235
4Tsjechie4193-218
5Nieuw-Zeeland4201-237
6Mali3160-254

Nummer 1 t/m 4 gaan naar kwartfinales

Gewichtheffen, mannen

Tot 77 kg

1. Sa Jaeh-youk (ZKo) 366 kg
2. Li Hongli (Chi) 366 kg
3. Georg Davtjana (Arm) 360 kg
4. Kim Kwang-hoon (ZKo) 355 kg
5. Oleg Perepetsjenov (Rus) 354 kg

Handbal, dames

Groep A

Noorwegen - Kazachstan 35-19

Stand na drie wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Noorwegen696-59
2Roemenie699-65
3Frankrijk479-73
4China275-88
5Kazachstan056-87
6Angola062-95

Nummer 1 t/m 4 gaan naar kwartfinales

Groep B

Duitsland - Hongarije 24-25

Stand na drie wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Zuid-Korea590-72
2Rusland585-72
3Hongarije583-76
4Duitsland268-77
5Brazilie169-80
6Zweden071-89

Nummer 1 t/m 4 gaan naar kwartfinales

Hockey, heren

Groep A

Belgie - Duitsland 1-1
Nieuw-Zeeland - Spanje 0-1

Stand na twee wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Spanje65-2
2Duitsland45-2
3Zuid-Korea36-5
4Nieuw-Zeeland33-2
5Belgie13-5
6China03-9

Nummers 1 en 2 naar halve finale

Groep B

Canada - Pakistan 1-3
Nederland - Groot-Brittanie 1-0

Stand na twee wedstrijden

plaatslandpuntendoelsaldo
1Australie616-1
2Nederland66-0
3Groot-Brittanie34-3
4Pakistan35-5
5Canada02-9
6Zuid-Afrika00-15

Nummers 1 en 2 naar halve finale

Honkbal

Zuid-Korea - Verenigde Staten 8-7
Cuba - Japan

Schermen, heren

Floret

1. Benjamin Philip Kleibrink (Dui)
2. Yuki Ota (Jpn)
3. Salvatore Sanzo (Ita)

Schermen, vrouwen

Degen

1. Britta Heidemann (Dui)
2. Ana Maria Branza (Roe)
3. Ildiko Mincza-Nebald (Hon)

Softbal

Japan - Taiwan 2-1
Nederland - Canada 2-9

Tafeltennis, vrouwen

Landenteams

Groep B

Nederland - Verenigde Staten 1-3
Singapore - Nigeria 3-0

Tennis, heren

Achtste finale

Roger Federer (Zwi/1) - Tomas Berdych (Tsj/17) 6-3, 7-6
Paul-Henri Mathieu (Fra) - Nicolas Kiefer (Dui/15) 6-3, 7-5
Fernando Gonzalez (Chl/12) - Oliver Rochus (Bel) 6-0, 6-3

Novak Djokovic (Ser/3) - Michail Joezhny (Rus/13) 7-6, 6-3
Jurgen Melzer (Oos) - Lu Yen-Hsun (Tai) 6-2, 6-4
Rafael Nadal (Spa/2) - Igor Andrejev (Rus) 6-4, 6-2

Dubbelspel achtste finale

Clément/Llodra (Fra) - Murray/Murray (GB) 6-1, 6-3
Aspelin/Johansson (Zwe) - Almagro/Ferrer (Spa,5) 7-6, 6-4


Tennis, vrouwen

Enkelspel achtste finale

Sybille Bammer (Oos) - Lucie Safarova (Tsj) 7-5,6-4
Vera Zvonareva (Rus,9) - Francesca Schiavone (Ita) 7-6,6-4
Serena Williams (VS,4) - Alize Cornet (Fra,15) 3-6,6-3,6-4
Jelena Dementieva (Rus,5)- Caroline Wozniacki (Den) 7-6,6-2

Venus Williams (VS,7) - Victoria Azarenka (WRu,12)6-3,6-2
Li Na (Chi) - Kaia Kanepi (Est) 4-6,6-2,6-2
Dinara Safina (Rus,6) - Zheng Jie (Chi) 6-4,6-3
Jelena Jankovic (Ser,2) - Dominika Cibulkova (Slw,16) 7-5,6-1

Dubbelspel achtste finale

Bondarenko/Bondarenko (Oek,6) - Govortsova/Koestova (WRu) 6-1,6-3
Vesnina/Zvonareva (Rus,7) - Dulko/Jozami (Arg) 6-2,6-3

Voetbal, heren

Groep A

Ivoorkust - Australie 1-0
Argentinie - Servie 2-0

Eindstand

plaatslandpuntendoelsaldo
1Argentinie95-1
2Ivoorkust66-4
3Australie11-3
4Servie13-7

Argentinie en Ivoorkust naar kwartfinale

Groep B

Eindstand

plaatslandpuntendoelsaldo
1Nigeria74-2
2Nederland53-2
3Verenigde Staten44-4
4Japan01-4

Nigeria en Nederland naar kwartfinale

Groep C

China - Brazilie 0-3
Nieuw-Zeeland - Belgie 0-1

Eindstand

plaatslandpuntendoelsaldo
1Brazilie99-0
2Belgie63-1
3China11-6
4Nieuw-Zeeland11-7

Brazilie en Belgie door naar kwartfinale

Groep D

Zuid-Korea - Honduras 1-0
Kameroen - Italie 0-0

Eindstand

plaatslandpuntendoelsaldo
1Italie76-0
2Kameroen52-1
3Zuid-Korea42-4
4Honduras00-4

Italie en Kameroen naar kwartfinale

Volleybal, dames

Groep A

Cuba - China 3-2 (18-25 14-25 25-23 32-30 15-13)

Antilliaanse Bananensoep

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Liep van de week onverhoeds tegen het ranke lichaam van mijn veertienjarige overbuurmeisje op, al was dat geen ongeluk, bleek achteraf. ´Ben jij toevallig een Antilliaan?’ vroeg ze me direct met een twinkeling in haar blauwe ogen. Ik keek over mijn schouder om er zeker van te zijn dat ik niet in de maling werd genomen door een vriend of zo, en schudde toen ontkennend mijn hoofd. ‘Ik ben een Turk. Waarom wil jij dat eigenlijk weten?’ Ze slaakte een diepe zucht en draaide toen haar rug mijn richting op. ‘Als jij een Antilliaan was, had je me nu mogen bezwangeren,’ antwoordde mijn overbuurmeisje.

Jongeren blij met rookverbod

Bracht het rookverbod in de horeca veel gemopper met zich mee, 70 procent van de jongeren is een voorstander van de maatregel. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag waar 1500 respondenten aan deelnamen.

56 Procent vindt het nu net zo gezellig of zelfs gezelliger in de kroeg dan toen er nog wel een sigaret mocht worden opgestoken. Een kwart is van mening dat het uitgaan sinds het verbod minder gezellig is.

Veel jongeren vinden dat er wel meer maatregelen tegen roken mogen komen. Zo stelt driekwart dat ook roken op het schoolplein moet worden verboden.

Langste vrouw ter wereld overleden

Met 2,32 meter gold Sandy Allen als langste vrouw ter wereld. De Amerikaanse stierf op 53-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Shelbyville (Indiana), meldde een woordvoerder vandaag.

In hetzelfde tehuis woont de 115-jarige Edna Parker, die door het Guinness Book of Records is uitgeroepen tot oudste mens ter wereld. Allen kreeg een rol in Federico Fellini's film Casanova (1976) en daarna een eerste date nadat ze de hulp van Guinness had ingeroepen bij haar zoektocht naar een partner. Haar abnormale groei kwam door een tumor aan haar hypofyse, waarvoor ze op haar 22e werd geopereerd.

Nieuwe prijs treinreis bij invoering OV-chipkaart

De Nederlandse Spoorwegen (NS) passen de prijzen van treinkaartjes aan, als de OV-chipkaart bij de NS is ingevoerd. Dat heeft de NS vandaag laten weten.

De prijzen voor een enkeltje gaan met gemiddeld 9 procent omlaag, als de reiziger een OV-chipkaart heeft. Met de OV-chipkaart betaalt de reiziger per afzonderlijke rit. De prijs van een retourprijs is dan gelijk aan die van twee enkeltjes.

De prijzen van papieren enkeltjes worden vanaf de invoering tot 2011 in drie stappen van 3 procent per jaar verlaagd. Papieren dagretourtjes worden duurder: die prijzen gaan in drie stappen steeds 2 procent omhoog.

Bos begrijpt zorgen over koopkracht

Minister Wouter Bos van Financiën heeft begrip voor de zorgen bij de burgers over de dalende koopkracht. Volgens uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau dreigt die volgend jaar voor iedereen tegen te vallen vergeleken bij eerdere ramingen.

De laagstbetaalden lijden zonder nadere maatregelen zelfs flink koopkrachtverlies.

Bos wees er vandaag na afloop van begrotingsberaad in het kabinet op dat volgens het regeerakkoord "de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen". De PvdA-minister wilde echter geen koopkrachtbehoud voor iedereen toezeggen voor volgend jaar.

Nederland leidt landenwedstrijd dressuur

Na de helft van de rijders in de Grand Prix dressuur gaat Nederland aan de leiding in het landenklassement.

Voor Nederland kwamen Hans Peter Minderhoud en Imke Schellekens-Bartels in actie. Minderhoud scoorde met Nadine 69,625%, waarmee hij nu vijfde staat. Schellekens-Bartels reed haar Sunrise naar een score van 70,875%. Deze score was goed voor plaats drie. Het derde lid van de Nederlandse dressuurequipe, Anky van Grunsven, komt morgen pas in actie.

De leidende positie van de Nederlanders zegt overigens nog niets over het resultaat van morgen. Een aantal landen, waaronder topfavoriet Duitsland, hebben pas één rijder in de arena gehad en staan hierdoor niet geklasseerd.

De leider in het individueel klassement is de Duitse Heike Kemmer. Op plaats twee vinden we Emma Hindle met Lancet.

[Special] Terugblik Sydney 2000

KDe Olympische Spelen in Peking zijn in volle gang. FOK!sport blikt terug op een aantal vorige edities van de Olympische Spelen. Nu kijken we terug naar de voor Nederland meest succesvolle Olympische Spelen ooit, die van 2000 in Sydney.

Algemeen
De Olympische Spelen van het jaar 2000 werden gehouden in Sydney. De Australische stad kreeg de voorkeur boven Peking, Berlijn en Istanbul. De Spelen van Sydney worden door veel mensen beschouwd als de beste ooit. Niet alleen vanwege de uitstekende organisatie, maar ook vooral vanwege de enthousiaste Australische bevolking.

Het Olympisch vuur werd ontstoken door Cathy Freeman. Ze was een atlete die wereldkampioen was op de 400 meter. Belangrijke bijkomstigheid was dat Freeman een Aboriginal was. De aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië, maar decennia lang slecht behandeld door de rest van de bevolking.

Het brons
Nederland won in Sydney vier bronzen medailles. Pieter van den Hoogenband won brons op 50 meter vrije slag. Hij won bovendien een bronzen medaille op de 4x200 meter vrije slag, samen met Johan Kenkhuis, Marcel Wouda en Martijn Zuijdweg.

De Nederlandse hockeysters waren één van de favorieten voor goud, maar het toernooi verliep zeer teleurstellend. Er werd onder meer met 5-0 verloren van Australië. De strijd om het brons was na een moeizaam toernooi het maximaal haalbare, daarin werd met 2-0 gewonnen van Spanje.

Voor het eerst sinds 1920 werd er een medaille gewonnen in het handboogschieten. Wietse van Alten verloor nipt de halve finale, maar won vervolgens wel de strijd om het brons.

Internationaal
De grote ster van de Olympische Spelen was Marion Jones. De Amerikaanse won goud op de 100 meter, de 200 meter en de 4x400 meter. Daarnaast won ze ook nog twee keer brons, op de 4x100 meter en het verspringen. Jaren later bleek dat Jones haar medailles te danken had aan dopinggebruik. In 2007 verloor ze haar medailles. De 100 meter bij de mannen werd gewonnen door de wereldkampioen van dat moment Maurice Greene. Het speerwerpen werd net als in 1992 en 1996 gewonnen door Jan Zelezny. Voor de Australiërs was het goud van Cathy Freeman het hoogtepunt.

Een unieke prestatie was er voor de Britse roeier Steve Redgrave. Hij won op zijn vijfde achtereenvolgende Spelen goud. Ditmaal in de vier-zonder. Redgrave is hiermee de succesvolste roeier ooit.

De grote man van het turntoernooi is de Rus Alexei Nemov. Hij won zes medailles. Goud in de meerkamp en op de rekstok, zilver op vloer en brons op de brug, voltige en de landenwedstrijd. Bij de dames werd de meerkamp aanvankelijk gewonnen door Andrea Raducan. Ze werd echter betrapt op het verboden middel pseudo-efidrine. Een middel om verkoudheid te onderdrukken dat was verstrekt door teamdoktor. Protesten hielpen echter niet en het goud ging naar haar landgenote Simone Amanar.

Het zilver
Nederland won in Sydney negen zilveren medailles. Gouddelvers Leontien van Moorsel en Inge de Bruin wonnen beide één zilveren medaille. Van Moorsel deed dit bij het wielrennen op de baan op het onderdeel puntenkoers. De Bruin won zilver op de 4x100 meter vrije slag estafette. Ze deed dit samen met haar teamgenoten Manon van Rooijen, Wilma van Rijn-Van Hofwegen en Thamar Henneken.

Margriet Matthijsse was bij het zeilen de grote favoriet in de Europe-klasse. Ze was hierop vier jaar lang ongeslagen, maar moest in Sydney genoegen nemen met 'slechts' zilver. In de paardensport werd tweemaal zilver gewonnen. In de dressuur werd Nederland tweede achter traditiegetrouw Duitsland. Verrassend was het zilver van Albert Voorn bij de springruiters.

Een andere verrassende zilveren medaille was er in het tennis. Het damesdubbelduo Miriam Oremans en Kristie Boogert haalde de finale. Daarin waren de zusjes Venus en Serena Williams een maatje te groot, 6-1 en 6-1.

Tot slot werden er ook in het roeien nog drie zilveren medailles gewonnen. In de dubbel twee was er zilver voor het duo Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck. Ook de dames acht werd tweede, evenals heren in de dubbel vier.

De teleurstellingen
Ondanks dat de Spelen van Sydney voor Nederland de meest succesvolle ooit waren, stelden er ook een aantal sporters teleur. Bij het zwemmen werd 4x100 meter vrije slag beschouwd als een zekere medaille. Het ging echter al in de series mis toen Nederland gediskwalificeerd werd na een foutieve wissel. Op Mark Huizinga na stelden ook alle Judoka's teleur. Niemand haalde verder een medaille. De waterpolodames zagen zichzelf als titelkandidaat, maar werden teleurstellend vierde.

Marie-José Perec werd als grootste concurrente gezien voor Cathy Freeman. Ze verliet echter plotseling vlak voor de wedstrijden het olympisch dorp. Alexandr Karelin was de Olympisch kampioen Grieks-Romeins worstelen in het superzwaargewicht van 1988, 1992 en 1996. Hij was al dertien jaar lang ongeslagen en Sydney 2000 zou zijn laatste toernooi worden. Tijdens de finale, wat de laatste wedstrijd in zijn indrukwekkende carrière was, ging het echter mis. Hij verloor van de Amerikaan Rulon Gardner.

Het goud
Maar liefst twaalf gouden medailles won Nederland in Sydney. Drie personen zorgden voor een groot aandeel hierin. Inge de Bruin won drie keer goud. Op de 100 meter vlinderslag, de 100 meter vrije slag en de 50 meter vrije slag. Tevens zwom ze op alle drie de afstanden een wereldrecord.

Ook Leontien van Moorsel won drie keer goud. De eerste won ze op de baan op de individuele achtervolging. Ze klopte in de finale Marion Clignet. Vervolgens won ze in de wegwedstrijd de massasprint en was ze ook in de tijdrit de beste.

Pieter van den Hoogenband won in Sydney twee keer goud. Op de 200 meter vrije slag zorgde hij voor een stunt door de lokale favoriet Ian Thorpe te kloppen. Ook op de 100 meter vrije slag was was 'VDH' de sterkste. Zijn grote rivaal Alexander Popov werd tweede.

Verder was er ook nog goud voor Mark Huizinga. Hij won al zijn partijen op ippon. Anky van Grunsven won na vele zilveren medailles eindelijk goud, in wat de laatste wedstrijd van haar paard Bonfire was. Ook was er nog goud voor Jeroen Dubbeldam. Hij bleef op De Sjiem foutloos in de barrage en bleef zo zijn landgenoot Albert Voorn voor.

Tot slot was er nog goud voor de hockeyers. Het toernooi verliep zeer moeizaam en Nederland leek al na de poulefase uitgeschakeld. Duitsland hoefde immers alleen nog nog maar te winnen van Groot-Brittannië. De Duitsers gingen echter zeer verrassend onderuit, waardoor Nederland alsnog de halve finales haalde. Daarin werd na strafballen gewonnen van Australië, waarna in de finale Zuid-Korea de tegenstander was. Na de reguliere speeltijd was het 3-3, Stephan Veen maakte alle Nederlandse doelpunten. Het liep uit op strafballen en daarin bleek Nederland de sterkste. Veen scoorde de laatste strafbal en beëindigde zo op mooie wijze zijn carrière.

Crysis Warhead komt 12 september

Crysis Warhead, de stand-alone uitbreiding op EAs grafische shooter Crysis, komt twaalf september in de winkels te liggen in Europa. In een bijna Twilight Zone-achtige vervorming van de normale werkelijkheid is dit vier volle dagen voor de game in de VS beschikbaar is.

Crysis Warhead vertelt het verhaal van Psycho, het op explosieven gerichte lid van het team waarvan je in Crysis ook al deel uitmaakte. De game zal het verhaal vanuit een ander perspectief vertellen, en dit allemaal met een meer geoptimaliseerde engine waardoor de game hopelijk minder intensief is voor de gemiddelde computer.

De minimale systeemeisen zijn inmiddels ook bekend, die zijn als volgt:

Processor: Intel Pentium 4 2.8 GHz (3.2 GHz voor Vista), Intel Core 2.0 GHz (2.2 GHz voor Vista), AMD Athlon 2800+ (3200+ voor Vista) of beter
Geheugen: 1GB (1.5GB voor Vista)
Grafische kaart: NVIDIA GeForce 6800 GT, ATI Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro voor Vista) of beter, allen met minstens 256MB geheugen
Schijfruimte: 15GB
Geluidskaart: DirectX 9.0c compatibel
Besturingssysteem: Windows XP SP2 of Windows Vista

Medunjanin op proef bij Real Valladolid

Haris Medunjanin probeert de komende dagen een contract te verdienen bij het Spaanse Real Valladolid. De 23-jarige middenvelder van AZ gaat een week op proef bij de Spanjaarden.

De sierlijke middenvelder komt in Alkmaar niet meer voor in de plannen van trainer Louis van Gaal. Afgelopen seizoen speelde de voormalig jeugdinternational slechts twaalf keer mee in competitieverband. De in Bosnië geboren spelmaker debuteerde in het seizoen 2004/05 bij AZ. Inclusief een seizoen op huurbasis bij Sparta kwam Medunjanin tot nu toe tot 57 wedstrijden in de eredivisie, waarin hij elf treffers produceerde.

ADO contracteert spits uit Montenegro

ADO Den Haag heeft vandaag (woensdag) overeenstemming bereikt met FK Buducnost Podgorica over de transfer van Bogdan Milic.

De twintigjarige spits uit Montenegro wachtte nog op een werkvergunning, maar heeft die nu binnen.

Met Milic werd een akkoord bereikt over een contract, dat hem tot 2010 aan ADO Den Haag verbindt. ADO Den Haag promoveerde in mei na een jaar Jupiler League weer naar de Eredivisie.

Hockeyers nipt langs Groot-Brittanië

De Nederlandse hockey-mannen hebben ook hun tweede duel gewonnen, zij het met een stuk meer moeite. Acht minuten voor tijd besliste Taeke Taekema het duel door de vierde Nederlandse strafcorner langs de Britse goalie McGregor te pushen. 1-0 was tevens de eindstand.

Het duel ging vrij gelijk op. De eerste helft waren er aan beide kanten kansen en de Britten was het er vooral aangelegen om ervoor te zorgen dat de mannen van bondscoach Roeland Oltmans niet zouden scoren. Tot acht minuten voor tijd slaagde ze daarin. Taekema was echter scherp en loodste de Nederlandse mannen langs Groot-Brittanië.

Vliegtuigbom uit WOII in Eibergen gevonden

In Eibergen is vanmiddag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een 100-ponder van Amerikaanse makelij, die in maart 1945 door de geallieerden werd afgeworpen bij een textielfabriek, net buiten het centrum van Eibergen.

"De brisantbom lag op anderhalve meter diepte en is door specialisten tijdelijk geborgen, elders op het terrein", aldus wethouder Leo Scharenborg van de gemeente Berkelland vandaag. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) zal het projectiel binnen twee weken op het terrein tot ontploffing brengen. De gemeente sluit niet uit dat er nog meer bommen op het terrein liggen.

In het gebied, waar tot voor kort de Koninklijke Textielveredelings-fabriek (KTV) stond, worden 230 woningen gebouwd.

Oosthout scheurt kruisband

Voor Ceriel Oosthout zit het pas begonnen seizoen er mogelijk alweer op. De middenvelder van Go Ahead Eagles heeft de voorste kruisband in zijn rechterknie afgescheurd.

Oosthout raakte afgelopen vrijdag in de wedstrijd tegen VVV-Venlo geblesseerd. Een mri-scan in Amsterdam bracht de kruisbandblessure aan het licht. Bovendien heeft Oosthout ook schade aan zijn meniscus opgelopen. De 23-jarige middenvelder zal een operatie moeten ondergaan en mist dus waarschijnlijk de rest van het seizoen. De revalidatieperiode bij een kruisbandblessure bedraagt immers zes tot negen maanden.

OS: Nummerdor en Schuil groepswinnaar

Het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben ook hun derde wedstrijd in Peking in winst weten om te zetten. Tegen het Duitse duo Klemperer en Koreng wonnen de twee eenvoudig met tweemaal 21-16.

De Nederlanders hadden weinig te duchten van de Duitsers. Al snel in beide sets kwamen de heren op voorsprong en die hielden ze vast. Met de winst zijn ze eerste geworden in Poule E en gaan ze door naar de achtste finales die vrijdag worden gespeeld. Donderdag is de loting voor die achtste finales. 

Het laatste nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op de speciale subsite!

Euroborg veiliger door nieuwe maatregelen

FC Groningen gaat zeven maatregelen nemen om de veiligheid van voetbalstadion de Euroborg te vergroten. Ook komt er voortaan voorafgaande aan iedere voetbalwedstrijd in de Euroborg een bespreking over alle veiligheidsmaatregelen. Daaraan nemen gemeente, politie en brandweer deel.

Dit staat in het plan van aanpak voor een veiliger FC Groningen-stadion dat burgemeester Jacques Wallage vandaag heeft gepresenteerd. Het is opgesteld naar aanleiding van een brand op de noordtribune kort voor de competitiewedstrijd FC Groningen-Ajax op zondag 13 april.

NAC legt speler van Barcelona vast

NAC Breda heeft middenvelder Enric Valles Prat van FC Barcelona vastgelegd. De Spanjaard tekende gisteravond een contract voor twee jaar, met daarin een optie op een derde seizoen.

Prat is achttien jaar oud en doorliep de jeugdopleiding van de Spaanse grootmacht. Die had echter geen plaats in de A-selectie voor de linkshalf. Na een stage was NAC snel overtuigd van diens kunnen.

Gevaarlijke bijtschildpad gevangen in Sittard

Een automobilist heeft vanmiddag op een drukke weg in Sittard een bijtschildpad gevangen. Het gevaarlijke 70 centimeter lange reptiel zorgde op de weg voor een flinke opstopping en is afgeleverd bij het Dierenhulpcentrum in Sittard.

Dat heeft oprichtster en verzorgster Oda Ploem van het centrum vandaag gezegd. De bijtschildpad leeft in de vrije natuur van Noord- en Midden-Amerika. In Nederland houden liefhebbers het reptiel thuis in een aquarium of vijver. De bijtschildpad is gevaarlijk omdat hij onder meer jaagt op vissen, kikkers, zoogdieren en vogels. Hij kan mensen hard bijten.

De automobilist ving de schildpad door hem met een jas te bedekken. Ploem denkt dat de eigenaar het dier heeft vrijgelaten, omdat het te groot werd. De komende twee weken blijft de schildpad in de opvang in Sittard. Daarna verhuist hij waarschijnlijk naar een gespecialiseerd verblijf in Italië.

[Special] Terugblik Atlanta '96

De Olympische Spelen in Peking zijn in volle gang. FOK!sport blikt terug op een aantal vorige edities van de Olympische Spelen. Nu de editie van 1996 in Atlanta.

Algemeen
De keuze voor Atlanta als organisator voor de Olympische Spelen in 1996 was verrassend. Exact 100 jaar na de eerste moderne Olympische Spelen in Athene was de verwachting dat de Griekse hoofdstad het evenement mocht gaan organiseren. Athene zou echter te weinig tijd hebben om haar infrastructuur op tijd aan te passen. Verhalen over omkoping van IOC-leden zijn nooit bewezen. Organisatorisch werden de Spelen als een mislukking beschouwd. Het vervoer tussen verschillende locaties zat door files soms volledig vast. Financieel waren de Spelen wel een succes. Dit was vooral dankzij hoofdsponsor Coca-Cola, waarvan het hoofdkantoor in Atlanta zit. De Spelen werden hierdoor door velen als te commercieel gezien.

Eén van de hoogtepunten van de Olympische Spelen vond plaats tijdens de openingsceremonie. De aan Parkinson lijdende bokslegende Muhammad Ali mocht het olympisch vuur ontsteken. Dieptepunt was de bomaanslag in het olympisch park, hierbij vielen twee doden en 111 gewonden.

Het brons
Nederland behaalde in Atlanta 10 bronzen medailles. Bij het zwemmen liet Nederland zien dat het de weg naar boven had gevonden. Na het echec van Barcelona, toen er geen enkele finaleplaats werd gehaald, werden er in 1996 vele nationale records verbroken. Marcel Wouda, Kirsten Vlieghuis en vooral de pas achttienjarige Pieter van den Hoogenband presteerden goed. Het talent Van den Hoogenband werd onverwacht vierde op de 100 meter vrije slag. De enige medailles in het zwembad werden gewonnen door Vlieghuis, ze won brons op de 400 en de 800 meter vrije slag.

Voor het eerst in meer dan zestig jaar won Nederland weer eens een medaille in het zeilen. Roy Heiner werd derde in de Finn-klasse. In het judo won Nederland drie bronzen plakken. Namelijk Claudia Zwiers (tot 66 kg), Mark Huizinga (tot 86kg) en Jenny Gal (tot 61 kg).

Er waren ook een paar zeer verrassende bronzen medailles. Niemand had rekening gehouden met het brons voor Sven Rothenberger in de dressuur. Dit gold ook in het roeien voor duo Irene Eijs en Eeke van Nes in de dubbel twee. In het baanwielrennen was er een enigszins verrassende bronzen medaille voor Ingrid Haringa op de sprint.

Tot slot was er ook nog een bronzen medaille voor de Nederlandse hockeysters. In de wedstrijd om het brons werd na strafballen gewonnen van Groot-Brittannië.

Internationaal
De 100 meter sprint in de atletiek wordt algemeen beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Die wedstrijd werd gewonnen door de Canadees Donovan Bailey, die met 9,84 een nieuw wereldrecord liep. De 200 meter werd gewonnen door de Amerikaan Michael Johnson. Hij liep een fabelachtig wereldrecord van 19,32, een verbetering van het oude record met iets meer dan drie tienden. Tot op de dag van vandaag is er niemand in de buurt gekomen van deze tijd. Tyson Gay liep vorig jaar met 19,62 de tweede tijd ooit. Het verspringen werd gewonnen door Carl Lewis, die hiermee zijn negende Olympische gouden medaille won.

De Ierse zwemster Michelle Smith won drie keer goud, op de 200 en 400 meter wisselslag en de 400 meter vrije slag. Er gingen al snel dopinggeruchten en in 1999 werd Smith bij een dopingtest positief bevonden en geschorst. Smith was niet de meest succesvolle zwemster in Atlanta. Dit was de Amerikaanse Amy Van Dyken. Ze won de 50 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag, 4x100 meter vrije slag en de 4x100 meter vlinderslag.

In het turnen leek bij de dames het goud in de landenwedstrijd naar Amerika te gaan. Als laatste moest Kerri Strug in actie komen bij het paardspringen, maar zij had eerder een blessure opgelopen. Ze sprong toch, landde op één been en bezorgde zo Amerika het goud.

Het zilver
In tegenstelling tot het brons op de sprint voor Haringa, dat verrassend was, was het zilver op de puntenkoers een kleine teleurstelling. Bij de laatste sprint, waarop dubbele punten te verdienen waren, moest Haringa winnen en mocht Nathalie Lancien geen tweede worden. Haringa won maar Lancien werd tweede, waardoor het goud naar de Italiaanse ging.

In de dressuur werden twee zilveren medailles gewonnen. In de landenwedstrijd moest Nederland traditiegetrouw Duitsland voor laten gaan, individueel werd Anky van Grunsven samen met Bonfire tweede achter de Duitse Isabella Werth.

In het zeilen werd een zilveren medaille gewonnen door Margriet Matthijsse in de Europe-klasse. Tot slot was er nog verrassende zilveren medaille in roeien voor het duo Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden in de dubbel twee.

De teleurstellingen
Niet voor alle Nederlanders verliepen de Olympische Spelen succesvol. De judoka Angelique Seriese was wereldkampioen in de klasse tot 72 kg. Ze verloor echter al in de eerste ronde. In het roeien werd de Nederlandse vrouwenacht als kandidaat voor een medaille gezien, ze werden echter slechts zesde. Daarnaast werd het zeer succesvolle tennisduo Paul Haarhuis en Jacco Elthingh als zekerheid gezien voor een medaille. Ze verloren in de halve finale na een zinderende wedstrijd van hun aartsrivalen Todd Woodbridge en Mark Woodforde. Het werd 18-16 in de beslissende derde set. Dit verlies kwam zo hard aan dat ook de wedstrijd om het brons, tegen het Duitse duo Marc-Kevin Goellner en David Prinosil, verloren ging.

Linford Christie, de Olympisch kampioen van 1992, werd op de 100 meter sprint na twee valse starts gediskwalificeerd. Er waren meer toppers in de atletiek waarvoor de Olympische Spelen op een drama uitliepen. Jacky Joyner-Kersee was de onbetwiste favoriet voor het goud op de zevenkamp, maar zij moest geblesseerd de strijd staken. Ook de olympische droom van polsstokhoogspringer Sergei Bubka viel in duigen. Vier jaar eerder in Barcelona haalde hij de aanvangshoogte niet, in Atlanta kon hij door een blessure niet eens van start gaan.

Het goud
In het roeien wonnen de Nederlandse mannen goud in de acht. De Holland Acht was een project dat vier jaar lang liep met maar één doel, goud in Atlanta. In 1996 was de ploeg het hele jaar oppermachtig en ook op de Olympische Spelen was het duidelijk de sterkste.

In Atlanta was het mountainbiken voor het eerst een olympische sport. Bart Brentjens, de wereldkampioen van 1995, was de gehele wedstrijd oppermachtig. Hij reed na een uur al weg bij zijn enige concurrent, de Italiaan Bramati, terwijl de wedstrijd 2,5 uur duurde. Brentjens won de wedstrijd uiteindelijk met grote voorsprong.

Ook was er goud voor de mannen hockeyploeg. In de finale tegen Spanje kwam het nog wel met 1-0 achter. Drie benutte strafcorners, tweemaal Floris Jan Bovelander en eenmaal Bram Lomans, brachten Nederland de overwinning.

Tot slot wonnen ook de volleyballers goud. Zij begonnen in 1985 met het zogenaamde Bankrasmodel. Alleen maar samen trainen en spelen met maar één doel, goud in Barcelona 1992. Toen werd het zilver, waarna de spelers vertrokken naar buitenlandse competities. Vier jaar later dan gepland werd het alsnog goud. In een zinderende finale werd aartsrivaal Italië verslagen. Na onder meer een matchpoint tegen won Nederland de vijfde set met 17-15. Een paar jaar later werd het goud van de volleyballers door het Nederlandse publiek gekozen tot sportmoment van de eeuw.

God moet regen sturen voor Obama

God moet het congres van de Democratische Partij dat Barack Obama op 28 augustus moet aanwijzen als kandidaat voor het Amerikaans presidentschap, verstoren met "regen, zondvloedachtige regen".

Hiertoe heeft de christelijk-fundamentalistische organisatie Focus On the Family opgeroepen op haar website.

Leden moeten bidden voor regen, zo hevig dat paraplu's niet meer helpen. Zo moet God voorkomen dat iemand president wordt die niet strijdt tegen abortus en homohuwelijk.

Na protesten van leden is de humoristisch bedoelde oproep van de site verwijderd, zo meldt het Amerikaanse tv-station ABC vandaag.

ADO aast op Boy Waterman

ADO Den Haag onderneemt pogingen om doelman Boy Waterman los te weken bij AZ. Trainer André Wetzel aast nog op versterkingen voor de promovendus en daarvan moet de AZ-goalie er één worden.

Wetzel is echter bang dat Waterman te duur is. Bovendien is niet bekend of AZ wil meewerken aan een transfer. ADO Den Haag zal de reactie van de Alkmaarders moeten afwachten.

Een andere door Wetzel gewenste speler, Ahmed Ammi, lijkt niet haalbaar. Zijn club NAC Breda gaf gisteren al aan het bod van ADO Den Haag te laag te vinden. Als Ammi inderdaad niet komt, zal ADO de blik verleggen naar Alexandre Bryssinck van MVV.

Wie wel zeker komt is spits Bogdan Milic. De twintigjarige aanvaller uit Montenegro kreeg vandaag een werkvergunning.

'Poulsen mogelijk naar AGF'

Jacob Poulsen heeft vandaag te horen gekregen dat hij mag vertrekken bij SC Heerenveen. De middenvelder staat volgens Bold in de belangstelling van het Deense AGF Aarhus.

"Een week gelden had ik een gesprek met de trainer (Trond Sollied, red.) en hij maakte mij duidelijk dat hij de voorkeur zou geven aan andere spelers. Ik ben geen jong talent meer, wil zoveel mogelijk speelminuten maken," aldus Poulsen.

De 25-jarige Poulsen wil niet reageren op het gerucht dat hij in de belangstelling zou staan van AGF. Maar zegt hij: "Ik zie een terugkeer naar Denemarken wel zitten."

Poulsen staat sinds 2005 onder contract bij SC Heerenveen. De club nam hem destijds over van Esbjerg fB. In drie seizoenen kwam hij tot 57 duels, waarin hij driemaal het net wist te vinden.

Ook Sparta wil Knol

Voetbal International komt met het bericht dat Sparta verdediger Ruud Knol zou willen vastleggen.

De verdediger won onlangs een arbitragezaak, die hij had aangespannen tegen zijn oude club PAOK Saloniki, en is transfervrij. Knol houdt momenteel zijn conditie op peil bij een fysiotherapeut in Antwerpen.

Het Belgische Germinal Beerschot en enkele clubs uit Spanje en Italië zouden eveneens geïnteresseerd zijn in Knol, maar vooralsnog is geen van deze clubs concreet geworden.

Een terugkeer naar de Eredivisie zou de voormalig speler van Vitesse wel zien zitten. Naast Sparta zouden ook Roda JC, Willem II en De Graafschap dingen naar de diensten van Knol.

"Ik voer momenteel met verscheidene clubs gesprekken en ik hoop op korte termijn de knoop door te hakken," zegt Knol over zijn huidige situatie.

'Fiorentina in de race voor Alex Silva'

Na AC Milan lijkt er wederom een Italiaanse ploeg te hengelen naar de diensten van Alex Silva. De Braziliaan van São Paulo zou in de belangstelling staan van Fiorentina, dat bereid is vijf miljoen euro op tafel te leggen.

De club van trainer Cesare Prandelli is haastig op zoek naar een versterking voor de verdediging. De Florentijnen probeerden eerder al Inter-speler Nicolas Burdisso en de Roemeense verdediger Mirel Radoi aan te trekken. Echter, zonder succes.

Om die reden zou Viola de interesse hebben verlegd naar Alex Silva. Naast AC Milan en Fiorentina heeft ook de Engelse topclub Chelsea belangstelling voor de Braziliaan.

Sinds 2005 draagt hij het shirt van São Paolo. In 42 wedstrijden kwam hij tot vijf doelpunten.

Tafeltennisvrouwen verliezen van VS

Het lijkt erop dat de Nederlandse vrouwentafeltennisploeg klaar is op de Spelen. Na de 3-0 winst tegen Nigeria werd de wedstrijd tegen de Verenigde Staten met 1-3 verloren. Hierdoor lijkt het halen van de volgende ronde onbereikbaar omdat ze morgen hun laatste groepswedstrijd moeten spelen tegen favoriet Singapore.

Li Jiao leek Nederland nog op 1-0 te zetten, maar ze stortte in de vierde en vijfde game van haar partij volledig in en gaf de wedstrijd uit handen. Li Jie ging vervolgens hard onderuit tegen Gao.

Elenea Timina en Li Jie wonnen vervolgens nog wel het dubbelspel, maar Timina ging daarna kansloos onderuit tegen Gao.

'Bakircioglü naar Fredrikstad'

Het Zweedse Sportbladet meldt dat Ajacied Kennedy Bakircioglü in de belangstelling staat van het Noorse Fredrikstad FK.

De Noorse topclub wil de buitenspeler van de Amsterdammers voor een seizoen huren. "Het is een interessante speler voor ons," zegt Anders Grönhagen, trainer van Fredrikstad. "Ik volg hem al langere tijd en ik weet wat zijn kwaliteiten zijn. Het is een technisch sterke voetballer en wij willen technisch voetbal spelen. We zullen nu moeten onderhandelen met Ajax."

Bakircioglü heeft een matig seizoen achter de rug bij Ajax. Onder de nieuwe trainer Marco van Basten lijkt er weinig speeltijd voor de Zweed te zijn weggelegd.

'NEC schrikt van vraagprijs voor Obodai'

NEC lijkt toch zijn zinnen te hebben gezet op middenvelder Anthony Obodai.

Volgens de Telegraaf zijn de Nijmegenaren echter geschrokken van het transferbedrag dat RKC Waalwijk eist voor de middenvelder. De Waalwijkers willen 750.000 euro zien voor Obodai.

De Ghanees heeft nog een eenjarig contract bij RKC, maar wil graag op een hoger niveau uitkomen. Onlangs werd Obodai nog teruggezet naar het tweede elftal vanwege een kritisch interview in een regionale krant. Inmiddels is hij weer in genade aangenomen door trainer Ruud Brood.

'Anderlecht leent spits uit aan Sint-Truiden'

Het Laatste Nieuws meldt dat Anderlecht-spits Sebastien Siani komend seizoen op huurbasis voor Sint-Truiden speelt.

De spits uit Kameroen scoorde het afgelopen seizoen tien goals voor Union St-Gilles. Sinds januari 2005 staat hij onder contract bij Anderlecht, maar de grote doorbraak is tot nu toe uitgebleven.

In januari 2007 werd Siani uitgeleend aan Zulte Waregem, maar bij die club kon hij geen indruk maken. Sint-Truiden heeft geen optie tot koop bedongen op de Kameroenees.

'Denílson of Biglia voor Ajax'

De Belgische media kwam eerder deze week al met het bericht dat Lucas Biglia gevolgd zou worden door Ajax. Volgens Sportweek is naast Biglia ook Denílson (Arsenal) een optie voor de Amsterdammers.

Ajax zou nog op zoek zijn naar een verdedigende middenvelder en in de 20-jarige Braziliaan van Arsenal ziet de club als reëele optie. Denilson wordt door Arsenal-manager Arsène Wenger echter al met regelmaat ingezet.

De kans op het aantrekken van de 22-jarige Argentijn Biglia van Anderlecht lijkt derhalve groter, al is onder meer ook het Spaanse Espanyol in de race voor de controleur. Ajax zou eventueel Jan Vertonghen willen betrekken in de deal met Biglia.

Baldur poseert in Too Human-screens

De Noorse mythologie wint langzaam aan populariteit en het is dan ook niet zo raar dat Too Human alweer de tweede game dit jaar wordt dat in speelt op deze groeiende markt. Alhoewel inspelen, het spel is natuurlijk alweer behoorlijk wat jaartjes in productie, maar Denis Dyack zal een voorspellende blik hebben gehad. En wat hij stiekem ook al durft te voorspellen is hoe Noorse goden er in de toekomst uit zien, zo dus:






In Too Human speel je een cybergod, Baldur, welke de taak heeft gekregen de mensheid te redden van hun ondergang. In het eerste deel van de Too Human trilogie neem je het op tegen het stoppen van gigantische oorlogsmachines. Gevechten moeten groots en meeslepend worden.

Wederom verlies softbalsters

De Nederlandse softbal vrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd verloren. Canada was met 9-2 te sterk voor de vrouwen van bondscoach Liz Kelly.

Oranje hield met Kristi de Vries op de heuvel lang stand, maar in de derde slagbeurt sloeg Jennifer Yee, met alle honken bezet, toe met een driehonkslag.

Rebecca Soumeru nam vervolgens voor Nederland plaats op de heuvel. Zij kon echter niet verhinderen dat Canada in de vierde inning nog verder wist uit te lopen.

In de gelijkmakende vierde inning zorgde Marloes Fellinger voor de eerste Nederlandse score. Samen met Jolanda Kroesen werd zij over de thuisplaat geslagen nadat zij een tweehonkslag sloeg.

In de vijfde inning zette Yee, op een honkslag van Alison Badley, Canada op 8-1. Het laatste wapenfeit voor Nederland kwam op naam van Sandra Gouverneur die een homerun sloeg. In de zesde en laatste inning zorgde Rafter voor het laatste punt.

Plafond Europees Parlement stort in

Het plafond van het in Straatsburg gevestigde Europees Parlement is vorige week voor een deel ingestort. Enkele rijen zetels raakte beschadigd door het neerkomende puin.

Vorige week donderdag vond het voorval plaats toen om 18:00 een deel van het valse plafond naar beneden kwam. Daar bleef het niet bij. Om 22:45 werd de chaos groter door een tweede stuk plafond dat instortte. De oorzaak van het instorten is nog niet duidelijk, mogelijk waren de plafondplaten niet voldoende bevestigd.

Op de avond dat het plafond de geest gaf was er niemand aanwezig in de zaal. De Europese afgevaardigden zetelen zich één week per maand in de ruimte.

Per 1 september is het parlement weer aanwezig in Straatsburg, nog onbekend is of de herstelwerkzaamheden dan al afgerond zijn.

 

Bekijk beelden van de chaos

Nummerdor/Schuil winnen ook derde wedstrijd

Het beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben ook hun derde wedstrijd in Peking in winst weten om te zetten. Tegen het Duitse duo Klemperer en Koreng wonnen de twee eenvoudig met tweemaal 21-16.

De Nederlanders hadden weinig te duchten van de Duitsers. Al snel in beide sets kwamen de heren op voorsprong en die hielden ze vast. Met de winst zijn ze eerste geworden in Poule E en gaan ze door naar de achtste finales die vrijdag worden gespeeld. Donderdag is de loting voor die achtste finales.

Van Dam doet demonstratie BCR

Tijdens Bavaria City Racing (BCR) zal Carlo van Dam een demonstratie geven met de nieuwe A1GP-wagen voor het A1GP Team Nederland van voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. Eerder gaf Renger van der Zande (zie foto) al een demo met de door Ferrari gebouwde wagen en nu mag Van Dam plaatsnemen.


Renger in een Red Bull-bolide

Momenteel komt de Nederlander uit in het Japanse Formule 3-kampioenschap en hij doet het daar best goed. Hij is leider in de stand om het kampioenschap en heeft de titel al bijna op zak: "Het is fantastisch om door het centrum van Rotterdam te mogen scheuren, het publiek gaat ieder jaar weer helemaal uit zijn dak. Ik voel me vereerd om dit jaar in de auto van het A1GP Team Nederland te mogen rijden. Ik ben Jan Lammers erg dankbaar!"

De coureur mag met vele andere Nederlanders hopen op een stoeltje bij de A1GP. Op 5 oktober doet het A1GP-circus Zandvoort aan. "Ik ben erg blij dat Carlo als 'Rotterdammer' er op de valreep bij is", aldus Robert Heilbron, organisator van Bavaria City Racing en co-organiser ING RaceSalon en Moscow City Racing.

Ook Robert Doornbos (zie foto) in de ING Renault F1 zal, net als de eerder genoemde Renger van der Zande (Trust GP2) en Tom Coronel (WTCC), gaan racen aan de Maas. Op zondag 17 augustus is het spektakel in de binnenstad van Rotterdam. Vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus is er al de RaceSalon in Ahoy'.


Robert Doornbos bij de Eramusbrug in Rotterdam, juli 2008

In Rotterdam zijn maar liefst 3 Formule 1-teams aanwezig, waaronder ING Renault F1, Toyota Panasonic F1 en Force India F1. Meer informatie over programma en toegangskaarten is te vinden op www.bavariacityracing.nl en www.racesalon.nl.

Zaterdag maansverduistering

Bij heldere hemel zal Nederland zaterdag getuige kunnen zijn van een maansverduistering. Vanaf ongeveer 20.36 uur zal de maan langzaam maar zeker bijna geheel verdwijnen in de schaduw van de aarde. Uiteindelijk zal de maan een lichtrode kleur krijgen.

Het verschijnsel doet zich voor als de zon, de aarde en de maan inéén rechte lijn liggen. De maan schuift dan in de schaduw van de aarde. In de oudheid gaf het verschijnsel aanleiding tot veel onrust: de maan bedekt met bloed. Om 23.10 uur staat de maan nagenoeg helemaal (81 procent) in de schaduw van de aarde. Om 0.44 uur is het verschijnsel voorbij. Het is zaterdag volle maan.

'Spears opnieuw bij MTV Awards'

Zangeres Britney Spears is vermoedelijk van de partij bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards, volgende maand in Los Angeles. Dat meldde de BBC vandaag.

Vorig jaar bakte ze niets van een optreden op het MTV-gala, vonden critici. Juist daardoor was haar uitvoering van Gimme More het meest besproken optreden van het festijn.

De artieste werkt momenteel ook aan een nieuwe cd. Na een hoop problemen lijkt het wat beter met haar te gaan, nu haar vader een beetje beter op het fenomeen past.

'Tv-journaal moet persoonlijker'

Als de redacties van het NOS Journaal en RTL-Nieuws willen dat hun onderwerpen langer bij de kijkers blijven hangen, moeten ze het nieuws zoveel mogelijk persoonlijke aanknopingspunten meegeven. Maar dan nog bereiken de uitzendingen voornamelijk mensen die toch enigszins geïnteresseerd zijn in nieuws.

Dat stelt communicatiewetenschapper Gabi Schaap, die deze maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de interpretatie van televisienieuws. Volgens Schaap is de taak van het televisiejournaal om mensen zo goed mogelijk te informeren over belangwekkende zaken. Daarom moeten de journalisten er beter voor zorgen dat de kijkers zich aangesproken voelen.

Anti-Joods T-shirt duikt op in Parijs

In de Parijse voorstad Belleville is in een winkel een partij T-shirts aangetroffen waarop een anti-Joodse tekst stond afgedrukt. In het Duits en Pools stond er op te lezen ''Juden Eintritt in die parkanlagen verboten. Zydome wstep do parku wzbroniony''.  De tekst houdt in dat het voor Joden verboden is om in het park te komen.

Het gaat om een reproductie van een tekst die in 1940 op bordjes hing in de Poolse stad Lodz bij het toenmalige Joodse ghetto.  Het overgrote deel van de 200.000 Joden die daar vast werden gehouden, stierf later in concentratiekampen.

Volgens de verkoopster waren er vijf shirts verkocht voor 18 euro per stuk. Ze zei niet te weten wat de tekst op het shirt inhield. Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de herkomst van de kleding.

De wijk Belleville, in het oosten van Parijs, was enige tijd terug in het nieuws vanwege ongeregeldheden tussen groepen jongeren van Joodse- en Noord-Afrikaanse komaf.

 

 

Federer moeizaam verder

Roger Federer heeft moeizaam de laatste acht bereikt van het olympisch tennistoernooi. De als eerste geplaatste Zwitser versloeg Tomas Berdych met 6-3 en 7-6.

Vooral in de tweede set had Federer het erg lastig. Door een haperende opslag kwam hij op een 0-3 achterstand, maar hij herpakte zich en was daarna vrijwel foutloos. In de tiebreak kwam Berdych nog wel met 3-1 voor, maar Federer zette een tandje bij en haalde de wedstrijd binnen.

Vier jaar geleden verloor hij nog van de Tsjech in de tweede ronde. Na zijn overwinning van vandaag schreeuwde hij het uit van vreugde. Na zijn servicewinner op matchpoint schreeuwde Federer Yeah

Nederlander vindt analoge tv prima

De opmars van digitale televisie lijkt te stokken. Nederlanders die nog niet zijn overgestapt op digitale tv, laten weten dat ze daar voorlopig ook geen plannen toe hebben. Zij nemen genoegen met de vertrouwde, analoge variant.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens beschikt inmiddels over digitale televisie. Van de grote meerderheid die nog analoog tv kijkt, geeft slechts 4 procent aan binnenkort over te stappen op digitaal.

Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van adviesbureau KPMG en marktonderzoeker TNS Nipo onder 1100 Nederlanders. Bezitters van een analoge kijkbuis vinden een digitale televisie duur. Ook weten ze weinig van de extra, interactieve mogelijkheden die de nieuwe vorm van tv biedt.

Rosberg: "Training heel belangrijk"

De sleutel tot succes in Valencia ligt volgens Nico Rosberg in de vrije trainingen. Hoe meer er gereden kan worden op het stratencircuit van Valencia, des te beter leert men de baan kennen waar met de vruchten weer van kan plukken.

"Op een stratencircuit is het grootste probleem het gebrek aan grip op de vrijdag", vertelde de Duitser. "Op een normaal circuit ken je de bochten na tien ronden, maar het zal moeilijker worden om de baan in Valencia te leren kennen, waarschijnlijk zo'n twintig ronden."

De Williams-coureur denkt dat je een crash niet kan gebruiken: "We kunnen slechts raden naar de set-up en we zullen onze kennis van andere stratencircuits gebruiken, om vervolgens stap voor stap door het weekend te gaan. Het is erg belangrijk om de auto heel te houden, want als je crasht verlies je heel veel tijd die de rest op de baan door zal brengen."

Hij ziet wel uitdagingen: "Alle teams beginnen weer op nul en het zal een grote uitdaging worden om het meeste uit de beperkte tijd te halen." Rosberg staat momenteel slechts dertiende, samen met zijn teamgenoot Kazuki Nakajima heeft hij nu acht punten. Williams hangt onderhand onderaan met zestien punten op plaats zeven. Alleen Honda Racing F1 (14) en Scuderia Toro Rosso (8 punten) hebben minder punten. Op de teams met nul punten na, dan. Dat zijn Force India en Super Aguri (de laatste rijdt niet meer mee na een faillissement).

Agente vrijuit voor doodschieten Bilal B.

De politieagente die in oktober de 22-jarige Bilal B. doodschoot, wordt niet vervolgd. Dat laat het Openbaar Ministerie vanmiddag weten. De man werd op het politiebureau aan de August Allebéplein in het Amsterdamse Slotervaart neergeschoten nadat hij op de agente en een collega had ingestoken.

Volgens het OM in Rotterdam, dat de zaak in onderzoek had, heeft de vrouw geen regels overtreden toen zij B. op 14 oktober neerschoot. B. had de agente in haar nek, rug en borst gestoken. Om zichzelf te beschermen was er geen andere mogelijkheid dan het trekken van een vuurwapen om controle te krijgen over de man, stelt het OM.

De steekpartij op het bureau vond rond het middaguur plaats. B., van Marokkaanse afkomst, was gevlucht uit een psychiatrisch ziekenhuis. De man sprong na binnenkomst direct over de balie en stak in op de agente die hem te woord wilde staan. De vrouw rende naar een plek achter in het bureau in om in veiligheid te komen, waarna B. haar nog tweemaal raakte in haar rug. Een collega die haar te hulp schoot, werd in haar nek en schouder geraakt. Daarna schoot de agente B. neer, met fatale afloop.

Na de dodelijke schietpartij was het onrustig in Amsterdam-West. Bijna twee weken werden dagelijks auto's in brand gestoken in de stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer.

Hamilton: "Niet achterover leunen"

McLaren Mercedes-coureur Lewis Hamilton hoopt in Valencia terug te slaan na de ietwat teleurstellende race op de Hongaroring. Toen leek de Brit met zijn poleposition eenvoudig te gaan winnen, maar hij werd bij de start al voorbijgereden door Felipe Massa.

Ook verloor hij veel tijd met een lekke band. Op zijn eigen website zegt Hamilton daarom: "Het resultaat in Hongarije was eigenlijk een erg belangrijke les voor het team. Het liet ons duidelijk zien dat we niet achterover moeten leunen en dat we hard moeten werken om in Valencia hard terug te kunnen slaan. Je mag een team als Ferrari nooit onderschatten en we weten dat ze net zo hard werken als wij om beter voor de dag te komen in de rest van het seizoen."

Van vanzelfsprekendheid moet hij niks hebben: "Wie weet, als we een makkelijkere race hadden gehad in Hongarije, had dat wel eens in ons nadeel kunnen werken. Ik vertrouw er dan ook op dat we niks vanzelfsprekend gaan vinden." Met nog zeven races te gaan staat de jonge Brit bovenaan in het wereldkampioenschap voor coureurs, op 62 punten. Hij heeft daarmee een voorsprong van vijf punten op de nummer twee Kimi Räikkönen en acht op Massa. McLaren staat met precies honderd punten op de tweede plaats, op 11 punten van Ferrari. Het team heeft tien punten voorsprong op BMW.

Herde in halve finale kanoslalom

De Nederlandse Ariane Herde heet zich weten te kwalificeren voor de halve finales van de kanoslalom in de K1. Op de wildwaterbaan in Shunyi Park eindigde Herde als dertiende. De beste vijftien plaatsten zich voor de halve eindstrijd.

In de eerste run eindigde Herde, van origine een Duitse, als elfde. Daarna kon ze op zeker spelen, omdat van de overige twintig deelneemsters er vijf een poortje hadden gemist.

In de tweede run schoot ze echter door bij een poortje en sloeg even later ook nog eens om. Dit kostte haar tijd, maar ze wist alle andere poortjes zonder tijdstraf te nemen. Omdat van de deelneemsters na haar een aantal de mist ingingen, haalde de Nederlandse alsnog de halve finale.

Turkse terreurverdachte schuilde in Nederland

De voortvluchtige topman van de Turkse terroristische organisatie DHKP-C, Dursun Karatas, blijkt zich in Nederland te hebben schuilgehouden. Hij werd maandag dood gevonden in een woning in Etten-Leur.

De man is aan een natuurlijke dood overleden, liet een woordvoerster van de politie vanmiddag weten.

De identiteit van de man was aanvankelijk niet duidelijk. Daarom werd de politie ingeschakeld. Met behulp van vingerafdrukken kon alsnog worden achterhaald wie de overleden persoon was.

De DHKP-C (vroeger bekend onder de naam Dev-Sol) is een extreem-linkse Turkse beweging die in Turkije en Duitsland verboden is, maar in Nederland niet. In 2004 viel, tot woede van de DHKP-C, de politie hun kantoor in de Amsterdamse wijk De Pijp binnen.

De Koning/Berkhout nemen leiding

De olympische zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben de leiding genomen in de 470-klasse. Ze werden vandaag tweede in zowel de vijfde als de zesde race.

De drievoudige wereldkampioenen gingen dankzij die prestaties de Australische dames voorbij in het klassement. Ze hebben daarin nu een punt voorsprong.

In de Yngling-klasse staat het Nederlandse team na zeven races tweede. Ze werden in race nummer zeven tweede, race acht is uitgesteld. Het Britse team gaat aan de leiding.

Rumoer om polygame huwelijken

Amsterdam en Rotterdam moeten tekst en uitleg geven over de registratie van polygame of bigame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn. De VVD in Amsterdam is 'perplex' over het inschrijven van een huwelijksvorm die volgens raadslid Robert Flos 'de gelijkwaardigheid van man en vrouw geweld aandoet' en vrouwen in een minderwaardige positie plaatst. Ook zou het de deur open zetten naar vormen van misbruik als vrouwenhandel en schijnhuwelijken.

Gisteren liet raadslid Marco Pastors namens Leefbaar Rotterdam al weten dat hij vragen aan het Rotterdamse college heeft gesteld over de kwestie die zaterdag door NRC Handelsblad aan het licht werd gebracht. Pastors vindt het opmerkelijk dat de zaak via de media naar buiten komt.

Het NRC schreef zaterdag dat in Nederland jaarlijks tientallen polygame huwelijken worden geregistreerd, in het bijzonder in de grote steden. Het gaat om huwelijken die in landen zijn afgesloten waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko. Ook mogen de betrokkenen geen Nederlander zijn, al dan niet met dubbele nationaliteit. In Nederland is veelwijverij verboden.

De huwelijken staan niet geregistreerd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), omdat ervan uit wordt gegaan dat deze huwelijken 'administratieve vergissingen' zijn. Na te zijn gealarmeerd door het NRC gaat het CBS inventariseren of die administratieve afboeking wel terecht is. Ook huwelijken waarbij 14-jarigen staan ingeschreven worden 'afgeboekt', lichtte het CBS in de middagkrant toe. Het statistiekbureau belooft alarm te slaan als er een 'onderkende trend' wordt blootgelegd.

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat het registreren van de betreffende huwelijken wettelijk is voorgeschreven.

'Russische militairen plunderen Gori'

Russische tanks patrouilleren vandaag in de Georgische stad Gori. Dat meldde een correspondent van de Britse BBC. Inwoners die uit de stad vluchten, zeggen dat de militairen aan het plunderen zijn geslagen. Ook rebellen uit Zuid-Ossetië zouden daaraan meedoen.

Onder bedreiging van een vuurwapen zouden mensen gedwongen worden hun auto af te staan. Ook meldden getuigen dat huizen in de stad in de brand worden gestoken. De Russen ontmantelen en verwoesten Georgische militaire bases en steunpunten in Gori, meldde de BBC.

Eerder op de dag meldde een verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera al dat Russische tanks buiten Gori stonden opgesteld. In de vroege ochtend reden volgens hem wel drie tanks door de bijna verlaten stad. De Russen zouden Gori kort daarop weer hebben verlaten.

Gori ligt 25 kilometer verwijderd van de afvallige regio Zuid-Ossetië. Volgens de Georgische autoriteiten zouden vijftig tanks en pantserwagens Gori zijn binnengetrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou ontkent ten stelligste dat er Russische troepen in Gori zijn.

Sinds gisteren geldt er een fragiel staakt-het-vuren. Het conflict brak vorige week donderdag op vrijdag uit toen Georgische militairen Zuid-Ossetië binnenvielen. Rusland schoot de opstandige Zuid-Osseten te hulp, waarna de Georgiërs zich al snel moesten terugtrekken.

Uitslagen dag 5 - middag

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van dag 5 vanaf een uur of 11 Nederlandse tijd tot nu toe.

Badminton, damesenkelspel

Kwartfinales

Maria Kristin Wulianti (Ino) - Saina Nehwal (Ind) 26-28 21-14 21-15
Zhang Ning (Chi/2) - Pi Hongyan (Fra/5) 21-8 19-21 21-19

Badminton, damesdubbelspel

Halve finale

Lee/Lee (ZKo/4) - Maeda/Suetsuna (Jpn) 22-20 21-15

Badminton, herendubbelspel

Kwartfinales

Lee/Hwang (ZKo) - Ohtsuka/Masuda (Jpn) 21-12 18-21 21-9
Fu/Cai (Chi/2) - Bach/Malaythong (USA) 21-9 21-10

Basketbal vrouwen

Groep A

Brazilie - Letland 78-79

Gewichtheffen, vrouwen

Tot 69 kg

1. Lui Chonhong (Chi) 286 kg
2. Oxana Slivenko (Rus) 255 kg
3. Naralja Davydova (Oek) 250 kg
4. Leidy Solis (Col) 240 kg
5. Abir Khalil (Egy) 238 kg

Handbal, dames

Groep A

China - Angola 32-24

Groep B

Zuid-Korea - Zweden 32-23

Honkbal

China - Canada 0-10

Judo, heren

Klasse tot 90 kg

1. Irakli Tsirekidze (Geo)
2. Amar Benikhlef (Alg)
3. Sergei Aschwanden (Zwi) Hesham Mesbah (Egy)

Judo, vrouwen

Klasse tot 70 kg

1. Masae Ueno (Jpn)
2. Anaysi Hernadez (Cub)
3. Edith Bosch (NED) Rondra Rousey (Usa)

Kanovaren,vrouwen

Slalom, tussenstand na 2 runs

1. Elena Kaliska (Slw)
2. Li Jingjing (Chi)
3. Stepanka Hilgertova (Tsj)
4. Jennifer Bongardt (Dui)
5. Emilie Fer (Fra)
13.Ariane Herde (Ned

Beste 15 gaan naar halve finales

Schietsport, vrouwen

25 meter pistool

1. Chen Ying (Chi)
2. Gundegmaa Otryad (Mgl)
3. Munkbayar Dorjsuren (Dui)
4. Fei Fengji (Chi)
5. Maria Grozdeva (Bul)

Turnen, vrouwen

Landenteams

1. China 188,900
2. Verenigde Staten 186,525
3. Roemenie 181,525
4. Rusland 180,625
5. Japan 176,700

Voetbal, heren

Groep B

Nederland - Japan 1-0
Nigeria - Verenigde Staten 2-1

Waterpolo, vrouwen

Groep A

Verenigde Staten - Italie 9-9 (0-2 4-2 2-2 3-3)
Rusland - China 11-13 (2-3 5-4 3-1 1-5)

Groep B

Hongarije - Australie 7-7 (1-1 1-1 1-2 4-3)
Nederland - Griekenland 9-6 (3-3 2-2 3-1 1-0)

Worstelen, heren

Grieks-Romeins tot 66 kg

1. Steve Guenot (Fra)
2. Kanatbek Begalijev (Kyr)
3. Armen Vardanjan (Oek) Michail Siamionaoe (WRu)

Grieks-Romeins, tot 74 kg

1. Manuchar Kvirkvelia (Geo)
2. Chang Youngxiang (Chi)
3. Javor Janakiev (Bul) Christoph Guenot (Fra)

Nadal in twee sets verder

Rafael Nadal heeft zich voor de kwartfinales geplaatst in het olympisch tennistoernooi. De als tweede geplaatste Spanjaard versloeg de Rus Igor Andrejev met 6-4 en 6-2.

Nadal nam zijn tegenstander met mokerslagen vanaf de baseline net zolang onder vuur totdat hij, figuurlijk, het loodje legde.

De Rus kreeg op 5-4 vier breekpunten, maar Nadal wist ze alle weg te serveren. Andrejev sputterde in het tweede bedrijf nog wel wat tegen na een 4-0 achterstand, maar Nadal maakte het eenvoudig af.

Drie westerse vrouwen gedood in Afghanistan

Drie westerse medewerksters van een Amerikaanse hulporganisatie in Afghanistan zijn ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kabul door extremisten overvallen en gedood. Ook hun Afghaanse chauffeur werd gedood. Dat heeft de politie vanmiddag gezegd.

De vrouwen waren afkomstig uit de VS, Canada en Ierland en werkten voor de in New York gevestigde International Rescue Committee, zei de waarnemend politiechef van de ten zuiden van Kabul gelegen provincie Logar. De auto waarin zij zaten werd gisteren overvallen.

De International Rescue Committee zei nog geen commentaar te kunnen geven. De organisatie biedt volgens haar website noodhulp en nazorg aan burgers in conflictgebieden in de hele wereld.

OS: Brons voor Edith Bosch

Edith Bosch heeft een bronzen medaille veroverd op het olympisch judotoernooi in de klasse onder 70 kilo.

Bosch, die in de halve finale verloor van Ueno, kwam zeer gemotiveerd weer op de mat. In de strijd om het brons moest de Nederlandse het opnemen tegen de Spaanse Leire Iglesias. Bosch kwam al snel voor met een koka wegens passiviteit van haar tegenstandster. Op het eind van de partij scoorde Bosch een ippon en hiermee veroverde ze het brons.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

Brons voor Edith Bosch

Edith Bosch heeft een bronzen medaille veroverd op het olympisch judotoernooi in de klasse onder 70 kilo.

Bosch, die in de halve finale verloor van Ueno, kwam zeer gemotiveerd weer op de mat. In de strijd om het brons moest de Nederlandse het opnemen tegen de Spaanse Leire Iglesias. Bosch kwam al snel voor met een koka wegens passiviteit van haar tegenstandster. Op het eind van de partij scoorde Bosch een ippon en hiermee veroverde ze het brons.

OS: Oranje door naar kwartfinale

Nederland heeft de kwartfinale bereikt van het Olympisch voetbaltoernooi. Het klopte Japan met 1-0.

Nederland had het erg lastig met de Japanners en kreeg in de eerste helft nauwelijks kansen. Op het slechte veld wisten de spelers elkaar nauwelijks te bereiken. Pas in de slotfase van kreeg het enkele kansjes, maar gevaarlijk werd het niet.

Ook in de tweede helft was dit aanvankelijk niet anders, op een schot van Drenthe op de paal na. Totdat Nederland in de 74e minuut na een lichte overtreding een penalty kreeg. Sibon benutte deze. Daarna kregen de Japanners nog enkele kansen, maar gescoord werd er niet. Omdat Nigeria met 2-1 van de Verenigde Staten won was dit resultaat voldoende voor een plek in de kwartfinale. Daarin zal Oranje het moeten opnemen tegen Argentinie.

Voor meer nieuws omtrent de Olympische Spelen kijk je op de speciale subsite!

 

Batman pakt het geteisem aan in Batman: Arkham Asylum

Een game gebaseerd op de succesvolle film The Dark Knight lijkt er voorlopig niet in te zitten, maar dat betekent niet dat fans van de in strak leer verpakte held zonder game van Batman komen te zitten.
Eidos en Warner Interactive hebben aangekondigd dat er momenteel gewerkt wordt aan een 3rd person action-adventure genaamd Batman: Arkham Asylum. De game zal gebruik maken van de Unreal Engine 3 om plaatjes op het beeldscherm te toveren die qua sfeer het meest doen denken aan Bioshock.

In het begin van de game heeft Batman net The Joker verslagen en levert hem af in Arkham Asylum. De overige aartsvijanden van Batman hebben echter een val gezet, waardoor ze kunnen ontsnappen. Wat volgt is een action-adventure waarin de gamer de rol van The Dark Knight op zich neemt en de boosdoeners zal laten boeten. De game zal niet alleen focussen op de actie, maar je zult ook enig detectivewerk moeten doen om uit te zoeken wie zich waar bevindt.

Het script wordt geschreven door Paul Dini, die eerder afleveringen van diverse Batman-animatieseries en -animatiefilms schreef en voor sommige scripts zelfs een Emmy-award op zijn CV mocht zetten.

De game zal ergens in 2009 uit komen op PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

'VS weigert Israël wapens voor aanval Iran'

De Verenigde Staten hebben een Israëlisch verzoek afgewezen om het land wapens te leveren die het goed zou kunnen gebruiken bij een eventuele aanval op de atoominstallaties van Iran. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz vandaag bericht.

Volgens de krant waarschuwde de VS Israël zo'n aanval niet te ondernemen, omdat die de Amerikaanse belangen zou ondermijnen. Mocht Israël daar toch toe besluiten dan wil de VS daarover van tevoren worden ingelicht, aldus het bericht, waarvoor geen bronnen werden genoemd.

Israël gaat er van uit dat Teheran tegen 2010 in staat zal zijn een kernbom te maken en wil dat de internationale gemeenschap er alles aan doet om dat te voorkomen. Lukt het niet met diplomatieke middelen, dan zal Israël niet schromen de Iraanse installaties te bombarderen, heeft het gezegd. Ook de VS sluit een aanval op Iran in het uiterste geval niet uit.

Voetballers bereiken kwartfinale

Het Nederlands olympisch elftal heeft de kwartfinale bereikt van het Olympisch voetbaltoernooi. Het klopte Japan met 1-0.

Nederland had het erg lastig met de Japanners en kregen in de eerste helft nauwelijks kansen. Op het slechte veld wisten de spelers elkaar nauwelijks te bereiken. Pas in de slotfase van de eerste helft kreeg het enkele kansjes, maar gevaarlijk werd Oranje niet.

Ook in de tweede helft was dit aanvankelijk niet anders, op een schot van Drenthe op de paal na. Totdat Nederland in de 74e minuut na een lichte overtreding een penalty kreeg. Sibon benutte deze. Daarna kregen de Jappanners nog enkele kansen, maar gescoord werd er niet. Omdat Nigeria won met 2-1 van de Verenigde Staten was dit resultaat voldoende voor een plek in de kwartfinale. Daarin zal Nederland het moeten opnemen tegen Argentinië.

Guardiola: "Eto'o mag blijven"

Josep Guardiola heeft een einde gemaakt aan de speculaties omtrent de toekomst van Samuel Eto'o. De trainer van FC Barcelona bevestigde, voorafgaand aan het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League, dat de Kameroense aanvaller bij de Catalaanse club mag blijven.

"Ik heb besloten dat hij kan blijven, omdat het overeenkomt met zijn wensen én mijn wensen," liet Guardiola in een reactie weten. In eerste instantie liet Pep weten dat Eto'o bij FC Barcelona mocht vertrekken. Het laatste seizoen presteerde de aanvaller niet goed en ook zijn gedrag was een doorn in het oog van veel mensen.

Tijdens de laatste weken van de voorbereidingen is Guardiola echter van gedachten veranderd. "Zijn talent en gedrag tijdens de laatste drie weken hebben me overtuigd dat hij hier hoort. Ik denk dat we de beste Eto'o terugkrijgen. De onderhandelingen over een nieuwe aanvaller zijn twee weken terug stopgezet op mijn verzoek én dat van technisch directeur Txiki Begiristain. We hadden besloten niemand aan te trekken vóórdat we Eto'o hadden verkocht", aldus de oefenmeester.

Guardiola heeft er overigens geen boodschap aan dat Eto'o zich gedurende het laatste seizoen niet populair heeft gemaakt bij de aanhang van de club uit Catalonië. "Ik geef niets om het verleden. Morgen (vandaag, red.) zal er geen gefluit zijn. De mensen weten hoe belangrijk deze wedstrijd is. Ik kan alleen maar praten over wat ik de laatste drie weken heb gezien, en ik heb alleen maar goede dingen over hem te vertellen."

Ghost Recon voorspelde het Rusland-Georgië conflict?

Misschien herinneren jullie je Tom Clancy's Ghost Recon nog, een first person shooter uit 2001. Nu is het een aantal mensen opgevallen dat het plot nogal wat overeenkomsten vertoont met wat er nu gebeurt in Rusland en Georgië. De openingsscène van de game beschrijft hoe Rusland de voormalige Sovjetrepubliek weer bij elkaar weer brengt. De voice-over beschrijft een leider die heel erg doet denken aan Vladimir Putin. De intro begint met een 2008 die kort over het scherm flitst, waarna de volgende tekst volgt:

"Het jaar is 2008, en de wereld staat op de rand van oorlog. Radicale ultranationalisten hebben de macht gegrepen in Moscow - hun doel, de herinstelling van het oude Sovjetrijk ... de wereld houdt zijn adem in, en wacht."

Op zich is het niet zo vreemd. De schrijver Tom Clancy probeert altijd geloofwaardige verhalen neer te zetten die echt zouden kunnen gebeuren, maar dat hij een jaartal en plaats goed 'voorspelt' is toch noemenswaardig.

Afghaans leger verantwoordelijk voor Kabul

Het Afghaanse leger wordt eind deze maand verantwoordelijk voor de veiligheid in de hoofdstad Kabul, dat maakte het ministerie van Defensie vandaag bekend.

In de stad zal de overdracht weinig verandering teweeg brengen en het is vooral een symbolische erkenning van de toenemende kracht van het Afghaanse leger, verklaarden functionarissen.

Het is de eerste keer dat de strijdkrachten veiligheidstaken van de vredesmacht ISAF overnemen. Uiteindelijk moet het nationale leger verantwoordelijk worden voor de veiligheid in het hele land.

 

Kroatische roeiers betrokken bij ongeval

Twee roeiers uit Kroatië hebben woensdag lichte verwondingen opgelopen bij een aanrijding met de bus, die hen van het olympisch dorp naar de roeibaan zou brengen. Het voertuig kwam door nog onbekende oorzaak in aanraking met een Chinese bestelwagen.

Één van de inzittenden van de bestelwagen kwam hierbij om het leven. Ook een Kroaat, die als coach van de roeiers fungeert, en een Australische arts raakten hierbij lichtgewond.

Aantal kano- en roeiverenigingen groeit sterk

De populariteit van de georganiseerde kano- en roeisport in Nederland is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag zijn gepubliceerd.

Het aantal kano- en roeiverenigingen nam de afgelopen tien jaar met veertig procent toe van 185 clubs in 1997 tot 265 in 2006. De clubs tellen in totaal 33 duizend kanoërs en roeiers.

De populariteit van de georganiseerde watersport nam vanaf 1997 over de hele linie toe, concludeert het CBS. Het totale aantal watersportverenigingen, waar ook zeil-, surf- en motorbootvaarclubs onder vallen, groeide in tien jaar van 950 naar 1050 in 2006.

Voorkeur Ooijer gaat naar AZ

Er is een kans dat André Ooijer komend seizoen weer in de Eredivisie te zien zal zijn. De verdediger, die nu nog bij Blackburn Rovers onder contract staat, zal echter niet naar PSV terugkeren.

In besloten kring liet Ooijer namelijk weten dat zijn voorkeur naar AZ uitgaat. De Alkmaarse formatie zou de 34-jarige speler voor twee jaar vast willen leggen. De verdediger zijn zijn actieve carrière als speler graag in Nederland willen afsluiten, maar dan zal de Engelse ploeg ook mee moeten werken.

Het contact van Ooijer loopt nog één jaar door, waardoor een potentiële koper met een afkoopsom over de brug moet komen. "Want ik vermoed dat Blackburn hem niet zomaar zal laten gaan", laat Sigi Lens, zaakwaarnemer van de international, in een reactie weten. Ook Feyenoord en Ajax hengelde naar de diensten van de speler, maar Blackburn Rovers liet daarop weten het contract met de verdediger te willen verlengen.

Toch heeft Lens nog altijd geen concrete aanbieding ontvangen. "De bal ligt nu in feite bij de clubs," vervolgt Lens. "Als AZ zich officieel meldt, zal de reactie van Blackburn bepalend zijn. Toen er in de winterstop belangstelling kwam, waren ze nog duidelijk. No chance. Daarom kan ik me niet voorstellen dat het makkelijk wordt, want André is voor Blackburn een belangrijke speler."

Lens besluit met de woorden: "Bovendien hoeft hij niet ten koste van alles weg. Maar hij heeft zich ook verdiept in AZ en de mogelijkheden van die club. Dat lijkt hem wel wat. De grote vraag is of Blackburn toestemming geeft om te praten. Anders houdt het op."

Kraanwater steeds goedkoper

De prijs van kraanwater blijft dalen. Voor duizend liter water uit de kraan moet dit jaar gemiddeld 1,43 euro worden betaald. Dat is exclusief belastingen, die water nog ongeveer twintig procent duurder maken. De prijs van water duikt al enkele jaren naar beneden. Dat meldt de brancheorganisatie van waterbedrijven in Nederland Vewin op basis van de Waterleidingstatistiek 2007.

Volgens Vewin krijgen de waterleidingbedrijven de komende jaren te maken met een aantal nieuwe kosten, maar zullen ze er alles aan doen om de prijs van water verder te laten dalen. Zo moeten ze honderden miljoenen steken in het tegengaan van de verdroging van een aantal gebieden in Nederland. Ook investeren ze zeker 44 miljoen euro in zuivering van drinkwater.

De grote verschillen qua belastingen op drinkwater per gemeente of provincie zijn Vewin een doorn in het oog. Bij het ene waterleidingbedrijf moet dertig procent belasting worden betaald en bij het andere 'slechts' 15,3 procent.

Achievements Mega Man 9 zijn niet voor de casual gamers

Capcom brengt binnenkort Mega Man 9 uit op Wiiware, PSN en XBLA. Zoals het een goede 360-game betaamt zal ook het negende deel van de Mega Man-serie een lijst achievements hebben die je kunt halen. Achievementhoeren zijn echter gewaarschuwd; Capcom heeft besloten de gamepoints niet zomaar weg te geven. Wees dus voorbereid om veel, heel veel, tijd in deze game te steken als je ze allemaal wilt halen.

Jitterbug
Clear the game in 60 minutes or less. 20

Invincible
Clear the game without dying. 30

Almost Invincible
Clear the game without continuing. 20

No Coffee Break
Clear the game without using any Energy or Mystery Tanks. 10

Peacekeeper
Clear the game by defeating the fewest number of enemies possible. 20

Conservationist
Clear the game by using the least amount of Weapon Energy possible. 20

Gamer’s Day
Clear the game 5 times in 1 day. 20

Whomp Wily!
Clear the game once. 5

Destroyer
Defeat your 1000th enemy. 20

World Warrior
Defeat every type of enemy. 5

Trusty Sidearm
Defeat the 8 Bosses with the Mega Buster. 20

Blue Bomber
Defeat a Boss without getting damaged. 10

OS: Bosch verliest in halve finale

Judoka Edith Bosch heeft haar partij tegen Masae Ueno verloren. In de halve finale begonnen de beide dames voortvarend aan de wedstrijd. De lange Bosch had het moeilijk tegen de veel kleinere Ueno, en kreeg een straf. Er volgde nog een straf, waardoor Ueno met een yuko voor kwam.

In de laatste minuut van de wedstrijd moest Bosch wel aanvallen. Ze kwam echter terecht in het grondgevecht, waarbij de Japanse de overhand nam en Bosch werd uitgeschakeld.

Voor meer nieuws over de Spelen kijk je op de olympische subsite!

Vrouw aan de pil ruikt 'de ware' niet meer

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, kunnen de ideale partner niet meer ruiken. Ze kiezen vaker een man die genetisch op henzelf lijkt.

Hierdoor is er een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen, relationele problemen, scheidingen en kinderen met erfelijke gezondheidsproblemen berichtte The Independent vandaag.

Onderzoekers van de universiteit van Liverpool lieten honderd vrouwen die niet aan de pil waren ieder aan zes t-shirts ruiken van mannen die genetisch wel en die genetisch niet op hen leken. De vrouwen kozen veelal voor mannen met andere genen. Daarna gingen de vrouwen aan de pil en werd het onderzoek herhaald. De vrouwen neigden toen juist mannen te kiezen met ander DNA dan zijzelf.

De mens is geneigd te vallen op iemand met andere genen om diversiteit te behouden. Uiterlijk en uitstraling zijn belangrijk bij de eerste ontmoeting, maar lichaamsgeur bepaalt met wie een langdurige relatie wordt aangegaan.

Celtic en Rangers willen Loovens

Celtic en Glasgow Rangers hebben beiden interesse in Glenn Loovens van Cardiff City. De 24-jarige verdediger maakt veel indruk in Wales en dat is in Schotland niet onopgemerkt gebleven.

De oud-Feyenoorder zou reeds in onderhandeling zijn met Celtic, meldt het Algemeen Dagblad. Voordeel van Celtic ten opzichte van Rangers is, is dat die ploeg Champions League speelt. Bij Rangers zou Loovens de opvolger moeten worden van Carlos Cuellar, die eerder deze week naar Aston Villa vertrok.

Loovens maakte reeds zeven jaar geleden zjin debuut in het betaalde voetbal en kwam in Nederland ook nog uit voor Excelsior en De Graafschap.

Heerenveen laat drie spelers gaan

Thomas Prager, Jakob Poulsen en Will Johnson mogen op zoek naar een nieuwe club. Het drietal is overbodig bij SC Heerenveen.

Directeur Henk Hoekstra verklaarde tegenover de Leeuwarder Courant dat het trio onderaan de pikorde der spelers staat bij Heerenveen en dat ze niet in aanmerking komen voor een basisplaats.

De Oostenrijker Prager was het afgelopen seizoen voornamelijk geblesseerd. Bovendien maakten zijn concurrenten Geert Arend Roorda en Christian Grindheim een goede indruk.

De Deen Poulsen verklaarde in een reactie niet echt veel moeite te hebben met het besluit van de Friese club. Voor Johnson was de situatie in Heerenveen al een tijdje uitzichtloos. Het afgelopen seizoen werd de Canadees uitgeleend aan De Graafschap.

Bosch verliest in halve finale

Edith Bosch heeft haar partij tegen Masae Ueno verloren.

In de halve finale begonnen de beide dames voortvarend aan de wedstrijd. De lange Bosch had het moeilijk tegen de veel kleinere Ueno, en kreeg een straf. Er volgde nog een straf, waardoor Ueno met een yuko voor kwam.

In de laatste minuut van de wedstrijd moest Bosch wel aanvallen. Ze kwam echter terecht in het grondgevecht, waarbij de Japanse de overhand nam en Bosch werd uitgeschakeld.

OS: Phelps is niet te stoppen

Michael Phelps mag zich de beste olympiër aller tijden noemen. De Amerikaase zwemmer won eerder vandaag zijn tiende en elfde gouden medaille.

Op de 200 meter vlinderslag pakte hij met 1.52,09 het goud en zwom hij tevens een nieuw wereldrecord. Vervolgens won hij met de Verenigde Staten de 4x200 meter vrije slag. Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens en Peter Vanderkaay zwommen met 6.58,56 een nieuw wereldrecord.

Op drie Olympische Spelen heeft Phelps inmiddels 11 gouden en 2 bronzen medailles gewonnen.

Voor meer nieuws over de Spelen kijk je op de olympische subsite!

Playboyfoto's Van Lexmond goed beschermd

De veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen om de nieuwe Playboyfoto's van Lieke van Lexmond te beschermen tegen uitlekken zijn 'hysterisch'. De eerste keer dat de actrice poseerde, voor de kersteditie 2007, verschenen enkele foto's op internet nog voor de verschijning van het mannenblad.

"We doen er alles aan om die situatie deze keer te voorkomen", vertelt Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk. De 26-jarige actrice verbleef vorige week op een eiland in de Seychellen waar ze poseerde voor de oktobereditie van het mannenblad.

"We doen er altijd alles aan om te zorgen dat er niets uitlekt, maar deze keer is het echt hysterisch. Harde schijven die worden vernietigd en alles erop en eraan", vertelt Heemskerk. Woensdag kreeg Playboy het eindresultaat binnen. "De eindredacteur had de foto's al bijna gewist uit zijn mailbox, nog voordat ik ze had gezien."

De hoofdredacteur is zeer tevreden met het eindresultaat. "Het zijn totaal andere plaatjes dan de vorige keer. Toen was het iets klassieker, nu zijn het echt vrolijke foto's geworden." Zelf was de actrice niet bereikbaar voor commentaar.

Net als de vorige keer heeft de zus van de GTST-actrice, die stylist is bij Glamour Magazine, de styling gedaan. "Het was mogelijk om met hetzelfde team te werken, omdat de omgeving heel anders was", zegt Heemskerk. De eerste shoot vond onder meer plaats in een villa.

Voor Playboy gaan vaker bekende Nederlanders uit de kleren. Onder anderen Daphne Deckers, Georgina Verbaan en Froukje de Both gingen Van Lexmond voor. Geruchten dat zangeres Do zal poseren voor het kerstnummer, kan de hoofdredacteur 'bevestigen noch ontkennen'. Wel laat hij weten in 'diep conclaaf' te zijn met de zangeres.

'Serviërs collecteren voor aanslag op president'

Uit woede over de overdracht van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic aan het Joegoslavië-Tribunaal, zamelen Serviërs geld in voor een aanslag op hun president Boris Tadic.

Volgens de Servische krant Gazeta zoeken ''onbekende Servische patriotten'' in het buitenland winkeliers en zakenlui van Servische afkomst op en verlangen een ''donatie''. Gazeta baseert zich op de eigenaresse van een winkel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Volgens haar eisten de mannen geen bepaald bedrag. Iedereen in de winkel moest zo veel mogelijk geld geven.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde meteen een onderzoek in maar kon het verhaal niet bevestigen, aldus het Oostenrijkse persbureau APA vandaag.


OS: Vos veertiende op tijdrit

De Amerikaansee wielrenster Kirstin Armstrong is de nieuwe olympisch kampioene bij de tijdrit voor vrouwen. Het zilver en brons ging naar de Britse Emma Pooley en de Zwitserse Karin Thurig.

De Nederlandse deelneemsters, Marianne Vos en Mirjam Melchers, konden geen potten breken vandaag. Vos kwam niet verder dan de 14e plaats, Melchers werd 18e.

Lange tijd leek Pooley het goud te winnen. Maar de later gestarte Armstrong had in de voor haar gestarte Wood een prima mikpunt. Die wist ze in te halen en de tijd van Pooley te verbeteren.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

 

Bankjeneuken...

Dat moet best wel pijnlijk zijn. Zowel letterlijk als figuurlijk... Stel je wilt lekker 's nachts jouw hobby uitvoeren, dan ga je er niet vanuit dat je alle hulpdiensten bellen moet om je uit een benarde positie te laten bevrijden. Meneer Xing leek het een erg strak plan om een mooi bankje te neuken. Er zaten van die mooie gaten in waar zijn lul precies in zou moeten passen. Tenminste dat was de theorie... 

Ook als leuke video!

Sjevardnadze: Georgië beging grove vergissing

Georgië heeft een grove vergissing begaan door zonder adequate voorbereiding een offensief in de afvallige provincie Zuid-Ossetië te lanceren. Dit heeft de vroegere president van Georgië, Edoeard Sjevardnadze, gezegd in een interview met het Duitse Bild.

De huidige president van Georgië, de westersgezinde Michail Saakasjvili, besloot vorige week tot een offensief om het door Rusland in zijn streven naar onafhankelijkheid gesteunde Zuid-Ossetië weer in het Georgische gareel te krijgen. Moskou sloeg hard terug.

De crisis tussen Georgië en Rusland heeft geleid tot een koelte in de betrekkingen tussen Moskou en het Westen. De kwestie Georgië zal echter nooit tot een nieuwe Koude Oorlog leiden, meent de vroegere Sovjet-minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze.

"De Verenigde Staten hebben echter lang geleden de aanzet tot een nieuwe Koude Oorlog gegeven met hun zogeheten raketten-defensieschild in Tsjechië en Polen", aldus Sjevardnadze.

20% 'lage inkomens' tegen homohuwelijk

Een op de vijf Nederlanders met een laag inkomen is tegen het homohuwelijk. Drie op de vijf hebben er geen moeite mee als homoparen een kind adopteren. Voor bijna de helft is elke moslim die naar Nederland komt er eentje te veel. Daar staat tegenover dat eveneens vijftig procent het generaal pardon voor illegalen omarmt. Dat zijn enkele conclusies die getrokken kunnen worden uit het Nationaal Kiezeronderzoek 2006 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

Het onderzoek werd gedaan rond de laatste Tweede Kamerverkiezingen in november 2006. Onder meer werden de standpunten over politieke kwesties naast elkaar gezet van kiezers met een laag inkomen en kiezers die meer verdienen. Van de Nederlanders met een inkomen boven de lage-inkomengrens is een op de zeven voorstander van een verbod op het homohuwelijk.

Over het gros van de voorgelegde kwesties zijn de kiezers eensgezind, stelt het CBS vast. Zo hebben drie op de vijf er geen probleem mee als Turkije lid wordt van de Europese Unie. Ook als het gaat om het uitzenden van militairen naar Afghanistan, ontwikkelingshulp of het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek staan de neuzen dezelfde kant op.

Voor het onderzoek heeft het CBS de handen ineengeslagen met de Stichting Kiezersonderzoek Nederland. Vierduizend kiezers werden geselecteerd, van wie een kleine drieduizend deelnamen aan een gesprek aan de vooravond van de verkiezingen. Aan het vervolggesprek deed 64 procent mee.

De lage-inkomensgrens die het CBS hanteert, is afhankelijk van de gezinssamenstelling. In 2005 gold een inkomen van hooguit 870 euro netto per maand voor een alleenstaande als laag. Voor een duo zonder kinderen lag het normbedrag op twaalfhonderd euro. Zijn er kinderen, dan wordt de grens per kind met enkele honderden euro's verhoogd. Volgens het CBS waren er in 2005 660 duizend huishoudens, ofwel 1,4 miljoen Nederlanders, met een laag inkomen.

OS: Cancellara pakt goud op tijdrit

De Zwitser Fabian Cancellara heeft goud gepakt tijdens de Olympishe tijdrit. Zilver ging naar de Zweed Gustav Larsson, terwijl de Amerikaan Levi Leipheimer het brons greep.

Lang voerde Samuel Sanchez de lijst aan. Gustav Larsson was de eerste die ruim onder de tijd van de Spanjaard zat. Vervolgens konden Cadel Evans, Levi Leipheimer en Alberto Contador niet aan de tijd van Larsson komen.

Alleen Cancellara kon nog in de buurt van de tijd van de Zweed komen. Mede door een ijzersterk laatste stuk was de Zwitser 33 secondes sneller dan de tijd van Larsson en pakte daardoor de gouden plak.

Beste Nederlander tijdens de Olympische tijdrit was Stef Clement. Hij eindigde als negende. Een tiende plek was er voor Robert Gesink.

Voor meer nieuws over de Spelen kijk je op de olympische subsite!

 

Holland vier uitgeschakeld

De roeiers van de Holland vier zijn er niet in geslaagd de finale te bereiken. Ze werden vierde in de halve finale, waar een plek bij de eerste drie noodzakelijk was.

Voorafgaand aan de Olympische Spelen werd de boot gezien als een medaillekandidaat, maar daar was vandaag niks van te merken. Geert Cirkel, Jan Willem Gabriëls, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen roeiden een kansloze race.

Rebellenleiders Georgië willen niet onderhandelen

Leiders van de twee Georgische afvallige gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië hebben uitgesloten dat gesprekken zullen plaatsvinden met Georgische leiders. Dat bericht het Russische persbureau Interfax vandaag.

''Er kunnen geen gesprekken plaatsvinden met organisatoren van genocide. Alleen rechters van een internationaal tribunaal zouden met hen moeten spreken'', aldus de leider van Zuid-Ossetië, Eduard Kokoiti. ''Geen onderhandelingen meer'', viel Sergei Bagapsj, de leider van de Zuid-Ossetische opstandelingen, hem bij.

Georgië viel Zuid-Ossetië vorige week binnen in een poging de regio weer in te nemen, waarop Rusland met zwaar geschut reageerde.

Britse toeristen massaal in de cel

Britse toeristen staan erom bekend dat ze nogal eens voor overlast zorgen. Zo blijkt nu dat vorig jaar meer dan tweeduizend Britten in Spaanse gevangenissen zijn beland. Meestal omdat ze dronken en vervelend agressief waren.

Daarmee steeg het aantal arrestaties van Britten met eenderde. De cijfers werden gisteren bekend gemaakt door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie berispte de losgeslagen landgenoten en drukte hen op het hart zich voortaan beter te gedragen en minder te zuipen.

Niet alleen de Spanjaarden hebben veel met de Britten te stellen; in de Verenigde Staten zijn ruim 1.400 Britten in de boeien geslagen. Ook Cyprus lijdt onder een Brittenplaag; een op de vierduizend Britten is op het mediterrane eiland gearresteerd.

De Britse toeristen raken tijdens hun vakanties ook geregeld gewond. In Spanje moesten 695 Britten worden opgenomen en ook in Griekenland (602) en in Thailand (324) bevolkten ze de ziekenhuizen. Vooral op wegen, stranden, hotels, afgelegen plekken en skihellingen bezeerden Britten zich. Ook het aantal Britse sterfgevallen in Spanje steeg met 20 procent, al lopen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk in Thailand het meeste overlijdensrisico.

Giel Beelen zendt uit vanuit boot Jan Smit

3FM-dj Giel Beelen presenteert zijn radioshow morgenochtend vanaf de boot van Jan Smit in Spanje. De Volendamse zanger dobbert in de Spaanse wateren voor de opnames van het TROS-programma Jan Smit, De Zomer Voorbij.

Op het luxe zeiljacht, waar Jan met zijn muzikale vrienden Nick & Simon en de 3Js is, wordt een studio gebouwd waarvandaan Giel zijn ochtendprogramma gaat presenteren.

Het is de tweede editie van Jan Smit, De Zomer Voorbij. Vorig jaar gingen de Volendammers met een touringcar de Spaanse costa's langs. De eerste aflevering van de nieuwe reeks is te zien vanaf 31 augustus op Nederland 3. Momenteel zijn de herhalingen van vorig jaar op Nederland 1, de aflevering van gisteravond trok ruim een miljoen kijkers.

Uitslagen dag 5 - ochtend

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van dag 5 tot nu toe.

Basketbal vrouwen

Groep A

Wit-Rusland - Rusland 65-71

Groep B

Spanje - Tsjechië 74-55

Gewichtheffen, heren

Tot 62 kg

Heren -69 kg:
1. Liao Hui, Chi 158/190 348 kg
2. Vencelas Dabaya, Fra 151/187 338 kg
3. Tigr.Martirosyan, Arm 153/185 338 kg
4. Yordanis Borrero, Cub 148/180 328 kg
5. Toeran Mirsajev, Aze 146/181 327 kg

Handbal, dames

Groep A

Roemenië - Frankrijk 34-26

Groep B

Rusland - Brazilië 28-19

Hockey, heren

Groep A

China - Zuid-Korea 2-5

Groep B

Zuid-Afrika - Australië 0-10

Honkbal

Nederland - Taiwan 0-5

Judo, heren

Tot 90 kg

Sergei Aschwanden (Zwi) - Mark Huizinga (Ned) ippon

Judo, dames

Tot 70 kg

Edith Bosch (Ned) - Ronda Rousey (VS) golden score (ippon)

Softbal

China - Venezuela 7-1
Verenigde Staten - Australië 3-9

Tafeltennis

Landenwedstrijd, dames

Nederland - Nigeria 3-0
Singapore - Verenigde Staten 3-0

Tennis, heren

Dubbelspel eerste ronde (belangrijkste partijen)

Bryan/Bryan (VS,1) - Knowles/Mullings (Bah) 6-2, 6-1
Damm/Vizner (Tsj) - Djokovic/Zimonjic (Ser,2) 3-6, 6-0, 6-2
Federer/Wawrinka (Zwi,4) - Bolelli/Seppi (Ita) 7-5, 6-1
Almagro/Ferrer (Spa,5) - Anderson/Coetzee (ZAf) 3-6, 6-3, 6-4
Andrejev/Davydenko (Rus,8) - Blake/Querrey (VS) 6-3, 6-4

Tennis, dames

Enkelspel tweede ronde (belangrijkste partijen)

Lucie Safarova (Tsj) - Marija Korittseva (Oek) 2-6, 6-1, 7-5
Sybille Bammer (Oos) - Patty Schnyder (Zwi,13) 6-4, 6-4
Vera Zvonareva (Rus,9) - Shahar Peer (Isr) 6-3, 7-5
Jelena Dementieva (Rus,5) - Sofia Arvidsson (Zwe) 6-3, 6-4
Victoria Azarenka (WRu,12) - Casey Dellacqua (Aus) 6-2, 6-2
Kaia Kanepi (Est) - Virginie Razzano (Fra) 6-4, 7-5
Li Na (Chi) - Ayumi Morita (Jap) 6-2, 7-5
Jelena Jankovic (Ser,2) - Alona Bondarenko (Oek) 7-5, 6-1

Dubbelspel eerste ronde (belangrijkste partijen)

Chan/Chuang (Tai,3) - Cornet/Razzano (Fra) 7-6, 6-7, 7-5
Davenport/Huber (VS,5) - Jans/Rosolska (Pol) 6-2, 6-1
Bondarenko/Bondarenko (Oek,6) - Domachowska/Radwanska (Pol) 6-3, 6-2
Vesnina/Zvonareva (Rus,7) - Llagostera/Martinez (Spa) 2-6, 6-1, 6-3
Yan/Zheng (Chi,8) - Hantuchova/Husarova (Slw) 6-1, 7-6

Volleybal, dames

Groep A

Venezuela - Verenigde Staten 1-3 (17-25, 25-20, 14-25, 18-25)

Groep B

Italië - Algerije 3-0 (25-7, 25-20, 25-12)
Rusland - Kazachstan 3-0 (25-19, 25-18, 25-11)
Servië - Brazilië 0-3 (15-25, 13-25, 23-25)

Beachvolleybal, heren

Groep E (belangrijkste partijen)

Laciga/Schnider (Zwi,19/24) - Klemperer/Koreng (Dui,7/9) 21-15, 21-15
Nummerdor/Schuil (Ned) (5) - Kjemperud/Skarlund (Noo,13/18) 13-21, 21-15, 15-9

Groep F (belangrijkste partijen)

Gibb/Rosenthal (VS,7/9) - Boersma/Ronnes (Ned) (13/18) 21-16, 21-15
Brink/Dieckmann (Dui,6) - Asahi/Shiratori (Jap,19/24) 21-18, 21-18
Gibb/Rosenthal (VS,7/9) - Brink/Dieckmann (Dui,6) 21-15, 21-13
Asahi/Shiratori (Jap,19/24) -Boersma/Ronnes (Ned) (13/18) 21-15, 23-25, 15-11

Wielrennen, heren

Weg, tijdrit (47 km)

1. Fabian Cancellara (Zwi) 1.02.11
2. Gustav Larsson (Zwe) 1.02.44
3. Levi Leipheimer (VS) 1.03.21
4. Alberto Contador (Spa) 1.03.29
5. Cadel Evans (Aus) 1.03.34

Wielrennen, heren

Weg, tijdrit (23,8 km)

1. Kristin Armstrong (VS) 34.51
2. Emma Pooley (GB) 35.16
3. Karin Thürig (Zwi) 35.50
4. Jeannie Longo-Ciprelli (Fra) 35.52
5. Christine Thorburn (VS) 35.54

Worstelen, heren

Grieks-Romeins tot 66 kg, halve finales

Kanatbek Begalijev (Kyr) - Nikolai Gergov (Bul) 3-1
Steve Guenot (Fra) - Darchan Bajachmetov (Kaz) 3-1

Grieks-Romeins, tot 74 kg, halve finales

Chang Youngxiang (Chi) - Aleh Michalovitsj (WRu) 3-1
Manuchar Kvirkvelia (Geo) - Peter Bacsi (Hon) 5-0

Zeilen

Finn

Stand na 7 van 10 races,na aftrek

1. Ben Ainslie (GB) 19 pnt
2. Zach Railey (VS) 25 "
3. Guillaume Florent (Fra) 30 "
4. Daniel Bigmark (Zwe) 39 "
5. Gasper Vincec (Slo) 42 "
14. Pieter-Jan Postma (Ned) 77 "
Beste tien naar medaillerace

RS: X, heren

Stand na 4 van de 10 races
1. Shahar Zubari (Isr) 8 pnt
2. Chan King Yin (HKo) 16 "
3. Tom Ashley (NZe) 19 "
4. Julien Bontemps (Fra) 23 "
5. Nick Dempsey (GB) 25 "
22. Casper Bouman (Ned) 90 "
Beste tien naar medaillerace

470, heren

Stand na 6 van 10 races,na aftrek
1. Wilmot/Page (Aus) 17 pnt
2. Charbonnier/Bausset (Fra) 24 "
3. Rogers/Glanfield (GB) 25 "
4. Zandona/Trani (Ita) 30 "
5. Marinho/Nuñes (Por) 34 "
8. Coster/Coster )Ned) 48 "
Beste tien naar medaillerace

49-er

Stand na 9 van 15 races,na aftrek
1. Outteridge/Austin (Aus) 29 pnt
2. Warrer/Ibsen (Den) 30 "
3. Sibello/Sibello (Ita) 40 "
4. Peckolt/Peckolt (Dui) 46 "
Beste tien naar medaillerace

Laser

Stand na 2 van de 10 races

Stand na 3 van de 10 races:
1. Diego Romero (Ita) 14 pnt
2. Gustavo Lima (Por) 16 "
3. Julio Alsogaray (Arg) 23 "
4. Igor Lisovenko (Rus) 29 "
5. Rasmus Mygren (Zwe) 31 "
36. Rutger van Schaardenburg (Ned) 95 "
Beste tien naar medaillerace

Yngling, dames

Stand na 7 van 10 races,na aftrek:
1. Groot-Brittannië 17 pnt
2. Mulder/Bes/Witteveen (Ned) 22 "
3. Verenigde Staten 33 "
4. Griekenland 39 "
5. Rusland 40 "
Beste tien naar medaillerace

470, dames

Stand na 6 van 10 races,na aftrek
1. De Koning/Berkhout (Ned) 13 pnt
2. Rechichi/Parkinson (Aus) 13 "
3. Via Dufresne/Tutzo (Spa) 27 "
4. Kornecki/Bouskila (Isr) 32 "
5. Conti/Micol (Ita) 33 "
6. Vogl/Flatscher (Oos) 37 "
Beste tien naar medaillerace

RS dames

Stand na 4 van de 10 races
1. Yin Jian (Chi) 6 pnt
2. Marina Alabau (Spa) 15 "
3. Jessica Crisp (Aus) 17 "
4. Alessandra Sensini (Ita) 18 "
5. Bryony Shaw (GB) 24 "
6. Barbara Kendall (NZe) 35 "
Beste tien naar medaillerace

Laser Radial, dames

Stand na 3 van de 10 races
1. Anna Tunnicliffe (VS) 15 pnt
2. Mateja Petronijevic (Kro) 22 "
3. Gintare Volungeviciute,Lit 24 "
4. Sarah Blanck (Aus) 24 "
5. Penny Clark (GB) 25 "
6. Evi van Acker (Bel) 27 "
Beste tien naar medaillerace

Zwemmen, heren

200 meter vlinderslag

1. Michael Phelps (VS) 1.52,03 WR
2. László Cseh (Hon) 1.52,70
3. Takeshi Matsuda (Jap) 1.52,97

4 x 200 meter vrije slag

1. Verenigde Staten 6.58,56 WR
2. Rusland 7.03,70
3. Australië 7.04,98

Zwemmen, dames

200 meter vrije slag

1. Feder.Pellegrini (Ita) 1.54,82 WR
2. Sara Isakovic (Slo) 1.54,97
3. Pang Jiaying (Chi) 1.55,05

200 meter wisselslag

1. Stephanie Rice (Aus) 2.08,45 WR
2. Kirsty Coventry (Zim) 2.08,59
3. Natalie Coughlin (VS) 2.10,34

Schoonspringen

3-meterplank heren, synchroon

1. Wan/Qin (Chi) 469,08
2. Sajoetin/Koenakov (Rus) 421,98
3. Kvasha/Prigorov (Oek) 415,05

Cancellara pakt goud, Nederlanders in top tien

De Zwitser Fabian Cancellara heeft goud gepakt tijdens de olympishe tijdrit. Zilver ging naar de Zweed Gustav Larsson, terwijl de Amerikaan Levi Leipheimer het brons greep.

Lang voerde Samuel Sanchez de lijst aan. Gustav Larsson was de eerste die ruim onder de tijd van de Spanjaard zat. Vervolgens konden Cadel Evans, Levi Leipheimer en regerend olympisch kampioen Alberto Contador niet aan de tijd van Larsson komen.

Alleen Cancellara kon nog in de buurt van de tijd van de Zweed komen. Mede door een ijzersterk laatste stuk was de Zwitser 33 secondes sneller dan de tijd van Larsson en pakte daardoor de gouden plak.

Beste Nederlander tijdens de olympische tijdrit was Stef Clement. Hij eindigde als negende. Een tiende plek was er voor Robert Gesink.

India onderzoekt misbruik door blauwhelmen

India voert een onderzoek uit naar mogelijk seksueel misbruik van Congolezen door Indiase vredesmilitairen tijdens een missie in de Democratische Republiek Congo. Dat maakte het Indiase ministerie van Defensie woensdag bekend.

Het onderzoek volgt op een studie van de Verenigde Naties, die dinsdag werd gepubliceerd. De VN concludeerde dat Indiase blauwhelmen jarenlang Congolese jongens en meisjes seksueel hadden misbruikt. De militairen zouden in de oostelijke plaats Masisi een kinderprostitutienetwerk hebben opgezet. Bij het misbruik zouden zeker honderd vredesbewaarders betrokken zijn.

Het is niet de eerste keer dat Indiase blauwhelmen in het Afrikaanse land in opspraak komen. Uit een onderzoek van de Britse omroep BBC eerder dit jaar kwam naar voren dat militairen uit India zich in Congo schuldig zouden hebben gemaakt aan de illegale handel in goud, ivoor en drugs.

Boek: Dianne Emley - Vlijmscherp

Een thrillerdebuut is altijd moeilijk. De schrijverswereld is bezaaid met auteurs die vooral in dit genre boeken schrijven. Dianne Emley probeert met haar eerste boek, Vlijmscherp, toch een plaats te veroveren binnen deze grote groep. Een verhaal met een vrouwelijke hoofdpersoon, zoals we tegenwoordig veel vaker zien. De keus hiervoor zou kunnen liggen in het feit dat hierdoor meer sympathie gekweekt wordt voor de personages. Vrouwelijke hoofdpersonen zullen wellicht ook een groter publiek aanspreken dan de standaard stoere -vooral mannelijke- politieagent. Of Emley met haar personage dit brede publiek bereikt zal uit haar debuut moeten blijken.

Cynisme over politiek neemt toe

Het cynisme over de politiek groeit. In 2006 ondersteunde 93 procent van de Nederlanders de stelling dat politici tegen beter weten in meer beloven dan ze kunnen waarmaken. In 1977 was nog 79 procent die mening toegedaan.

Dat staat in woensdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt ook dat twee op de drie personen vinden dat er een kloof bestaat tussen burger en politiek. Dat ministers en staatssecretarissen vooral uit zijn op hun eigen belang vindt 42 procent, tegen 32 procent in 1977.

EasyJet klaagt bij NMa over Schiphol

Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht indienen tegen Schiphol. Volgens de Britse prijsvechter maakt de luchthaven zich schuldig aan discriminatie.

Passagiers die vanuit Nederland vertrekken moeten namelijk twee keer zoveel aan toeslagen betalen als reizigers die op Schiphol overstappen.

EasyJet kondigde dit woensdag aan. De luchtvaartmaatschappij neemt hiermee een voorschot op de "excessieve prijsverhogingen" van de veiligheids- en passagiersbelastingen die Schiphol vanaf 1 november gaat doorvoeren. EasyJet noemt de prijsverhogingen "regelrechte oplichterij van Nederlandse reizigers".

Paris Hilton aangeklaagd

Paris Hilton is aangeklaagd door het distributiebedrijf van de film 'National lampoon's pledge this!'. Het bedrijf Worldwide Entertainment Group Inc. vindt dat de hotelerfgename haar promotionele verplichtingen voor de film niet naar behoren heeft vervuld en eist ruim vijftigduizend euro. De aanklacht werd dinsdag ingediend bij een rechtbank in Miami.

Voor de film uit 2006, waarin Paris de rol speelt van voorzitter van een studentenvereniging, ontving de socialite één miljoen dollar, omgerekend ruim 650 duizend euro. Niet alleen acteerde de blondine in de comedyfilm, ook was de 27-jarige Hilton de uitvoerend producent.

Toch heeft Worldwide Entertainment Group Inc. besloten dat het uitgekeerde bedrag niet gelijkstaat aan de inzet van La Hilton. Afspraken over de rol van Paris met betrekking tot de productie en distributie van de studentenfilm staan in een overeenkomst gesloten in 2004.

De manager van Paris Hilton was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

538-Dj Van Velthuysen naar Radio Veronica

Dj Rick van Velthuysen gaat per 1 september naar Radio Veronica. Met de komst van Van Velthuysen naar Radio Veronica keert ook zijn programma WeekendRick terug op de radio. Dat programma presenteerde hij in het verleden voor zijn huidige werkgever Radio 538.

Van Velthuysen is voortaan weer te horen met WeekendRick op zaterdagen en zondagen tussen twaalf en drie uur. "Mijn hele leven lang heb ik al 'Vee-roo-ni-caa' op de radio willen zeggen. En nu mag ik dat", liet een tevreden Van Velthuysen woensdag weten.

'Handen af van aftrek hypotheekrente'

Een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers wil dat de aftrek van de hypotheekrente blijft bestaan. Slechts een minderheid bij alle partijen wil dat de aftrek verdwijnt, zo blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van degenen die op CDA en VVD stemmen pleit 12 procent voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Bij de PvdA-stemmers is dat 23 procent, bij de GroenLinks-aanhang 35 procent. Of de politiek ook iets doet met de wens van de kiezer moet worden afgewacht.

Groene griezels in Storm of Zehir

In het vierde kwartaal van dit jaar verschijnt de tweede uitbreiding voor Neverwinter Nights 2, genaamd Storm of Zehir. De uitbreiding is in ontwikkeling bij Obsidian Entertainment en wordt uitgegeven door Atari.

Nieuwe en verbeterde features die we kunnen verwachten zijn onder andere het gebruik van een Overland Map. Door gebruik te maken van skills als Spot en Survival kun je hinderlagen omzeilen en verborgen schatten of vergeten ruïnes ontdekken. Er is een nieuw Teamwork Benefit System waardoor de samenwerking met je groepsgenoten verbeterd wordt. Naast een hoop nieuwe gebieden om te verkennen waaronder de jungle van Samarach, worden enige nieuwe classes, spells en tegenstanders toegevoegd.

Nadat de King of Shadows verslagen is moet de Sword Coast vanuit een diep economisch dal zien op te krabbelen. Handelaren vormen kartels om zelf beter te worden van de chaos en verwarring. Sluit jij je aan bij een syndicaat om een handelsgrootmacht te stichten, of trek je door Faerun om de handelskaravanen te overvallen en de spullen op de zwarte markt te verkopen? Al snel blijkt er nog een macht op de markt aanwezig te zijn, de slangachtige Yuan-Ti.

Naar verwachting voegt de single-player campaign in Storm of Zehir zo'n vijftien uur speeltijd toe. Daarnaast hebben de nieuwe toevoegingen natuurlijk ook hun weerslag op de multiplayer en de tools om zelf nieuwe content te genereren.





Diablo III niet einde van franchise

Eind juni onthulde Blizzard Entertainment dat ze bezig waren met het derde deel van de populaire Diablo serie. Nu dachten veel mensen dat dit het laatste zou zijn wat we van Diablo zouden horen, maar niets is minder waar.

Blizzard verklaarde onlangs in een interview met MTV dat Diablo III wel het laatste deel in de trilogie zal zijn, maar niet het einde van de franchise.

Lead designer Jay Wilson:

"We zeggen niet dat dit het einde is van het Diablo universum, maar we willen wel deze verhaallijn tot een einde brengen. Het blijft niet bij Diablo III, we hebben nog andere plannen."

Het is dus nog onzeker op wat voor manier dit vorm zal gaan krijgen, maar duidelijk is wel dat we nog niet het laatste van Diablo hebben gehoord.



Deel drie is niet het einde van de franchise

Verkeershinder Moerdijkbrug voorbij

De werkzaamheden aan de Moerdijkbrug zijn bijna voorbij. Vanaf vrijdagochtend kunnen weggebruikers er weer onbelemmerd gebruik maken van alle rijstroken, laat Rijkswaterstaat weten. Eind vorig jaar werd begonnen met werkzaamheden aan de stalen brug, die kampte met metaalmoeheid. De brug gaat zo'n drie weken eerder open dan gepland.

Na vrijdag vinden nog afrondende werkzaamheden plaats maar deze worden 's nachts uitgevoerd. Rijkswaterstaat verwacht dat ze geen verkeershinder veroorzaken. In de brug waren scheuren ontstaan die zijn gedicht met gebruik van Hoge Sterkte Beton (HSB). Het is voor het eerst in Nederland dat HSB op een dergelijk grote brug wordt toegepast.

Automobilisten konden tijdens de werkzaamheden vier euro tegemoet zien voor elke keer dat ze op de A16 in de avondspits de brug richting Breda meden. Rijkswaterstaat meldt dat 2700 automobilisten gebruik hebben gemaakt van het aanbod.

Bijna miljoen kijkers voor RTL Nieuws

De uitzending van RTL Nieuws van gisteravond half acht, waarin ruim aandacht werd besteed aan de dood van RTL-cameraman Stan Storimans, is door 961.000 mensen bekeken.

Dit is ruim 200.000 meer dan het nieuwsbulletin van maandagavond, bleek vandaag uit de kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Naar de editie van zes uur keken 547.000 mensen en dat is een gemiddeld aantal. Storimans kwam gisteren om tijdens het verslaan van de oorlog in Georgië.

Schietpartij bij Duitse ijssalon: vier doden

Bij een schietpartij in de binnenstad van Rüsselsheim in Duitsland zijn dinsdag volgens de politie vier mensen om het leven gekomen. De schietpartij deed zich rond 20.00 uur in het voetgangersgebied nabij het spoorwegstation, pal voor een Italiaanse ijssalon. 

De slachtoffers zijn drie mannen en een vrouw, die vermoedelijk door een verdwaalde kogel werd geraakt in een restaurant. De daders zijn gevlucht. De politie heeft onder meer met honden en een helikopter een grootscheepse klopjacht geopend en kan nog niets zeggen over de mogelijke achtergrond. Volgens ooggetuigen waren er vier daders bij betrokken, die er 'buitenlands' uitzagen.

Volgens de politie was er waarschijnlijk ook een mes in het spel. De lijken vertoonden echter duidelijke schotwonden. De Griekse familie van de omgekomen vrouw zei dat de kogel die haar trof, niet voor haar bedoeld was, maar voor een van de mannelijke slachtoffers die probeerde weg te rennen. De vrouw werd in de buik geraakt en bloedde ter plekke dood.

De schietpartij in Rüsselsheim vond bijna op de dag af een jaar plaats na de maffiamoorden van 15 augustus 2007 in Duisburg. Daar werden in een pizzeria in de stationswijk van de stad zes Italianen na een verjaardagsfeest doodgeschoten. Volgens de autoriteiten was dat bloedbad terug te voeren op een sinds 1991 woedende vendetta tussen rivaliserende clans van de 'ndrangetha, de maffia van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië die vertakkingen heeft naar andere delen van Europa.

Tom Cruise achter het fornuis

De Amerikaanse acteur Tom Cruise, die zoveel tegenslag ondervindt bij het maken van zijn film over oorlogsheld Claus Schenk Graf von Stauffenberg, gaat binnenkort waarschijnlijk spelen in een komedie. Volgens de Hollywoord Reporter komt hij in aanmerking voor de rol van een verwaande chef-kok in de rolprent Food Fight.

Adam Brooks schrijft het draaiboek over de chef die gedoemd is achter het fornuis van een schoolkantine ter staan. De regisseur is nog niet gekozen. Volgend jaar moet eindelijk Cruise's eindeloos vertraagde film Walküre over Stauffenberg uitkomen, de man die zo'n heldhaftige maar mislukte aanslag op Adolf Hitler pleegde.

China verslaat aartsrivaal Verenigde Staten

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Chinese turnvrouwen goud gewonnen in de landenwedstrijd. China bleef aartsrivaal de Verenigde Staten en titelverdediger Roemenië voor. De Chinese turnheren wonnen eerder deze week ook al goud.

Cheng Fei, He Kexin, Jiang Yuyuan, Yang Yilin, Li Shanshan en Deng Linlin kwamen tot een score van 188,900. Vooral op brug en vloer waren ze superieur.

Voor het eerst in de geschiedenis grepen de Russische vrouwen naast een medaille in de olympische landenwedstrijd. Rusland eindigde als vierde.

OS: Huizinga onderuit tegen Zwitser Aschwanden

Mark Huizinga is er woensdag op het olympische judotoernooi in de categorie tot 90 kilogram niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale. De Nederlander, die na de Spelen afzwaait als judoka, verloor met een ippon van Sergei Aschwanden. De Zwitser, die voor dit duel nog nooit van Huizinga had gewonnen, nam een aanval van Huizinga over en legde de Nederlander op zijn rug.

Voor meer olympisch sportnieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!  

Vakbonden dreigen met acties bij Maxeda

Vakbonden dreigen met grootschalige actie bij winkels van Maxeda, nu de onderhandelingen met de eigenaren van de winkels KKR zijn vastgelopen, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De vakbonden willen 3,5% loonsverhoging, terwijl de cao's van V&D voor drie jaar zijn bevroren.

V&D krijgt woensdag een brief, M&S ontvangt er volgens het FD volgende week een. De onderhandelingen met de Bijenkorf lopen nog, maar daarvoor zijn de verwachting niet hoog.  Stakingen worden niet uitgesloten.

Boek: Ted Botha - De forensische beeldhouwer

Frank Bender is gevraagd om een viertal gezichten te creëren in Mexico. In de Mexicaanse stad Ciudad Juárez wil de politie namelijk graag weten wie de, tot nu toe, onbekende slachtoffers van moord zijn. Door de vergevorderde staat van ontbinding is dat nu niet mogelijk. Maar Frank is forensisch beeldhouwer, hij is in staat om met behulp van de schedel een gezicht te boetseren. Het begon voor Frank allemaal in 1977 toen hij in het forensisch laboratorium van Philadelphia het lijk van een onbekende vrouw zag. Haar gezichtstrekken waren door de ontbinding niet meer te herkennen en de kogelgaten hielpen ook niet echt. De kunstenaar in Frank ontwaakte en hij besloot om te helpen door haar weer een gezicht te geven. Door constant bij te leren is Frank Bender één van de beste op zijn vakgebied geworden. De net aangenomen klus in Mexico zal echter niet eenvoudig worden. Niet vanwege het feit dat er bij één schedel de onderkaak mist, maar vanwege de vele tegenwerkingen die hij ondervindt.

'Vakantiewerkers tot 16 jaar slecht af'

De arbeidsomstandigheden voor jongeren tot 16 jaar zijn niet goed geregeld. Dat blijkt vandaag uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren.

Volgens CNV staat juist de groep tot 16 jaar het zwakst. De helft van deze groep krijgt geen loonstrookje of heeft geen arbeidsovereenkomst. Ook doen ze vaak gevaarlijk werk en werken ze op zondag. En dat is niet toegestaan.

Elk jaar komen meer dan 100.000 jongeren tot 16 jaar voor het eerst op de arbeidsmarkt.

Vakantiewerkers zonder contracten of loonstrookjes krijgen beduidend minder loon dan vakantiewerkers met loonstrookje of contract. CNV Jongeren wil dat werkgevers zich beter gaan informeren over de rechten en plichten van 15-jarigen, voordat ze ze werk aanbieden.

'Isaac Hayes gestorven aan beroerte'

Soullegende Isaac Hayes is waarschijnlijk overleden aan een beroerte. Dat staat volgens de politie in documenten die de huisarts van Hayes heeft ingevuld.

Hayes overleed zondag nadat hij bewusteloos in zijn huis in Memphis was aangetroffen. Er is volgens de politie geen autopsie op het lichaam verricht. Evenmin is er al een officiële doodsoorzaak gemeld bij de gezondheidsdienst van Memphis die overlijdensaktes afgeeft.  Volgens familie lag hij naast een loopband die nog ingeschakeld stond. De 65-jarige zanger en componist stond voor een niet nader omschreven aandoening onder doktersbehandeling. 

Hayes wordt gezien als een van de grondleggers van de discomuziek. Hij was tot voor kort nog te horen in de animatieserie South Park, waarvoor hij zijn stem leende aan het personage Chef.

Kerk VS betaalt 8 miljoen aan slachtoffers misbruik

De Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten gaat 12,6 miljoen dollar (8,4 miljoen euro) betalen aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in het aartsbisdom Chicago. Dat heeft het bisdom dinsdag in een verklaring laten weten.

Het gaat vooral om gevallen van misbruik door priesters in de periode van 1962 tot 1994. De reputatie van de Rooms-Katholieke Kerk in de VS heeft in de afgelopen jaren forse schade opgelopen door tal van gevallen van misbruik door geestelijken. Alleen vorig jaar moest de kerk al 615 miljoen dollar uitgeven in verband met seksueel misbruik van kinderen. Het overgrote deel (526 miljoen dollar) was bestemd als schadevergoeding aan slachtoffers. Ook gingen er miljoenen naar therapie voor slachtoffers en vermeende daders.

[Upd] Huizinga verliest

Mark Huizinga heeft zich in de klasse tot 90 kilogram weten te plaatsen voor de volgende ronde.

De olympisch kampioen van 2000 versloeg de Grieks Ilias Iliadis, de kampioen van vier jaar geleden, met een ippon.

Updtae 08:10 uur

Huizinga heeft niet de kwartfinales weten te bereiken. De Nederlander verloor met een ippon van de Zwitser Sergei Aschwanden. Aschwanden verloor vervolgens in de kwartfinales, waardoor Huizinga geen kans meer heeft op brons.

Honkballers onderuit tegen Taiwan

De olympische honkbalploeg heeft zijn eerste wedstrijd verloren. Taiwan, dat vooraf nog een speler wegstuurde vanwege dopinggebruik, was met 5-0 te sterk.

Taiwan scoorde in de tweede inning de eerste run en was bijna elke slagbeurt gevaarlijk. Werper David Bergman gooide in de vierde inning meteen vier wijd en vervolgens profiteerde Taiwan met een aantal goede honkslagen.

In de gehele wedstrijd kwam de slagploeg van Nederland niet verder dan vier honkslagen.

Morgen moet Nederland wederom aan de bak. De Verenigde Staten is dan de tegenstander.

Sandra Roelofs naar uitvaart cameraman

Sandra Roelofs, de Nederlandse echtgenote van de Georgische president Michail Saakasjvili, komt naar Nederland voor de uitvaart van de dinsdag omgekomen RTL-cameraman Stan Storimans. Dat heeft Saakasjvili dinsdagavond laten weten in een reactie op de dood van Storimans.

De cameraman kwam om het leven door een bombardement op de Georgische stad Gori. Correspondent Jeroen Akkermans raakte gewond aan een been. De twee waren in Georgië om verslag te doen van de oorlog tussen Georgië en Rusland.

OS: Huizinga gooit olympisch kampioen van mat

Judoka Mark Huizinga (-90 kg) heeft bij zijn eerste optreden in Peking de regerend olympisch kampioen Ilias Iliadis verslagen. De 34-jarige Schiedammer deed dat overuigend met ippon, een vol punt. Hij zorgde tegen de Griek daarmee voor de eerste verrassing in zijn klasse.

Huizinga heeft op de laatste drie Olympische Spelen steeds een medaille gewonnen. Het hoogtepunt was in Sydney 2000, met goud. De kapitein van de luchtmacht heeft aangekondigd na Peking zijn loopbaan als judoka te beëindigen.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

Phelps is niet te stoppen

Michael Phelps mag zich de beste olympiër aller tijden noemen. De Amerikaase zwemmer won eerder vandaag zijn tiende en elfde gouden medaille.

Op de 200 meter vlinderslag pakte hij met 1.52,09 het goud en zwom hij tevens een nieuw wereldrecord. Vervolgens won hij met de Verenigde Staten de 4x200 meter vrije slag. Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens en Peter Vanderkaay zwommen met 6.58,56 een nieuw wereldrecord.

Op drie Olympische Spelen heeft Phelps inmiddels 11 gouden en 2 bronzen medailles gewonnen. Op deze Spelen zijn het er al vijf, van de acht gouden die hij wil gaan halen.

Spannende verhalen uit Wales in Rhiannon

De Nederlands/Canadese uitgever Lighthouse Interactive gaat in het vierde kwartaal van dit jaar de griezel-adventure Rhiannon uitgeven in Europa. De volledige titel van het spel is Rhiannon: Curse of the Four Branches en het is in ontwikkeling bij de developer Arberth Studios uit Wales.

Het spel is geïnspireerd door de Mabinogion, een verzameling van elf verhalen uit de Keltische mythologie. Rhiannon wordt een point-and-click adventure en gaat over het tienermeisje Rhiannon. Haar ouders verhuizen naar een oud landgoed maar al snel hoort ze vreemde geluiden en krijgt ze vreselijke nachtmerries. Omdat haar ouders haar tot rust willen laten komen nemen ze haar mee op vakantie. Jij als speler bent een oude familievriend en je hebt aangeboden om op het huis te passen tijdens hun afwezigheid. Natuurlijk ben je nieuwsgierig aangelegd en ga je in het huis en de bijgebouwen rondstruinen. Misschien kom jij erachter waarom Rhiannon denkt dat ze gevaar loopt?

Volgens Erik Schreuder, directeur van Lighthouse Interactive, wordt Rhiannon een klassieker anwege de unieke mix van mythen en legendes. "Arberth Studios has crafted an instant classic with their blend of Welsh myths and legends told through a truly terrifying storyline. Rhiannon is sure to bring chills to gamers across Europe."





Armstrong wint tijdrit, Vos 14e

De Amerikaansee wielrenster Kirstin Armstrong is de nieuwe olympisch kampioene bij de tijdrit voor vrouwen. Het zilver en brons ging naar de Britse Emma Pooley en de Zwitserse Karin Thurig.

De Nederlandse deelneemsters, Marianne Vos en Mirjam Melchers, konden geen potten breken vandaag. Vos kwam niet verder dan de 14e plaats, Melchers werd 18e.

Lange tijd leek Pooley het goud te winnen. Maar de later gestarte Armstrong had in de voor haar gestarte Wood een prima mikpunt. Die wist ze in te halen en de tijd van Pooley te verbeteren.

Kabinet begint gesprekken over begroting

Het kabinet is terug van zomerreces en begint vandaag aan onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. De gesprekken staan in het teken van de afnemende economische groei, de oplopende inflatie en de dalende koopkracht.

Tot eind deze maand heeft de ministerraad bijna iedere werkdag een vergadering gepland. De ministers moeten het met elkaar eens zien te worden over het kabinetsbeleid van volgend jaar en de financiering daarvan. Het gaat onder meer om de vraag of de geplande verhoging van de btw van negentien naar twintig procent moet worden uitgesteld. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) wil dat graag, omdat de btw-verhoging zou betekenen dat veel prijzen nog verder omhoog gaan, terwijl de inflatie al heel hoog is.

Bos kreeg vorige week steun van president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank, die ook zei te vrezen dat de btw-verhoging de prijzen en de lonen zal opjagen. De grootste coalitiepartij, het CDA, houdt echter vast aan de verhoging van de btw, omdat die maatregel bedoeld is om de verlaging van de WW-premie te financieren. Als het kabinet de btw niet wil verhogen, maar wel de WW-premie wil verlagen, betekent dat dat de ministers elders op de begroting ongeveer twee miljard euro moeten zien te vinden. 

Gisteren lekte uit dat het Centraal Planbureau de inflatie voor volgend jaar nog hoger inschatte dan voorheen: 3,8 procent in plaats van 3,5. De voornaamste oorzaak is de stijgende prijzen van olie, grondstoffen en voedsel. De economische groei komt niet uit op 1,25, maar op 1 procent. Ook de koopkrachtontwikkelingen zouden er somberder uitzien dan in eerdere ramingen. Het CPB laat weten dat de cijfers nog niet definitief zijn.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) uitte onlangs kritiek op het financieel-economische beleid van het huidige kabinet. Zalm, die twaalf jaar minister van Financiën was, zei in Nova dat het kabinet minder geld moet uitgeven en de belastingen moet verlagen. Daarvoor zou wel het regeerakkoord moeten worden opengebroken.

Al te veel tijd om het eens te worden over de begroting heeft het kabinet niet, want de plannen moeten eind deze maand naar de Raad van State worden gestuurd, het hoogste adviescollege van het kabinet. Vervolgens moeten alle stukken nog worden vormgegeven en gedrukt, zodat ze voor Prinsjesdag klaar zijn. De derde dinsdag in september valt dit jaar bovendien relatief vroeg, op de zestiende.

Vrouw kiest man op basis van zijn auto

Zijn uiterlijk, zijn karakter... het telt allemaal vast wel een beetje mee. Maar de meeste vrouwen kiezen een potentiële partner uit op basis van de auto die hij rijdt. Dat concludeert het Britse Kwik-Fit, naar aanleiding van een enquête.

Maar liefst 75 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat ze zich vooral laat lokken door mannen met mooie auto's. Een date wordt zelfs afgezegd zodra blijkt dat de wagen van de tegenpartij niet aan de eisen voldoet, zo biecht 23 procent van de deelneemsters op. Wat dat betreft lijkt de mens qua relationele vaardigheden niet veel verder te komen dan de pauw, die het in de paartijd van zijn fraaie veren moet hebben.

Single mannen die een vrouw willen scoren, kunnen dus blijkbaar het best investeren in een fraaie bolide. Maar welke auto valt bij de dames in de smaak? Gelukkig heeft het magazine Road and Travel dat voor je uitgezocht. Het beste scoren BMW Z4, Chevrolet Corvette en de Dodge Charger.

Stakingen op vliegveld Brussel voorbij

Op de Brusselse luchthaven Zaventem is een einde gekomen aan de staking van bagage-afhandelaars. Vannacht werd er een akkoord bereikt met het bedrijf Aviapartner.

Gisteravond gingen de werknemers van het andere bedrijf, Flightcare, alweer aan het werk. Ze kregen de toezegging dat er maatregelen komen tegen de hoge werkdruk.

Het zal nog dagen duren voordat de situatie op Zaventem weer normaal is. Er liggen nog 20.000 koffers die bij de juiste eigenaar moeten terugkomen.

"Voor de verwerking van alle bagage die zich nu op de luchthaven van Zaventem bevindt, zullen we één tot maximum twee dagen nodig hebben", zegt gedelegeerd bestuurder Brieuc de Meeus van Flightcare.

Kijk, dan haak ik af!

Doktoren, zusters en ik. Het is een vreemde combinatie. Ik heb een levendige fantasie. Dat is zeker. Het weerhoudt me er niet van de dingen rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn. Altijd heb ik gedaan alsof. Alsof ik heftig genoot van seks en geweld. En alsof ik mensen kon vermoorden in het magazijn en de volgende dag doodleuk weer achter de kassa plaatsnemen. Ik heb het allemaal écht gedaan en niemand geloofde me. Het is niet eerlijk, maar ja: het leven is ook niet eerlijk.

Team Fortress 2 krijgt een grote update

Het is al een tijdje bekend dat het heavy het volgende achievementpack zou krijgen - Valve vroeg op hun Team Fortress 2 blog aan gamers om mee te denken met het ontwerpen van nieuwe wapens. De heavy krijgt drie nieuwe wapens en 35 achievements, maar dat is niet de grote verrassing.

Team Fortress 2 krijgt een hele nieuwe gamemode waar meteen vijf maps (Valve heeft dit later vervangen door het woord arena en dit kan dus iets heel anders betekenen) voor beschikbaar zullen zijn. Naast deze vijf arena's krijgen we ook nog eens een nieuwe payload-map, die wat meer open ruimte zal hebben dan Goldrush. Er is nog niks bekend over de nieuwe gamemode, maar meer informatie wordt in de komende dagen verwacht.

Verder wordt de community map cp_steel toegevoegd aan de standaard game. Valve gaf aan dat veel mensen zeiden dat ze de vorige keer de verkeerde keuze zouden hebben gemaakt met het toevoegen van custom maps: "If you're firing up your email right now to tell us that we never get anything right, please include suggestions of what map(s) we should be looking at next." Cp_steel is erg populair onder spelers vanwege het design waardoor het veroveren van verschillende checkpoints de map dynamisch verandert.

Als laatste komt er ook nog een nieuwe video uit. Dit zal geen 'meet the' video worden, maar iets kleiners wat desondanks in dezelfde serie zou horen. In de komende dagen zal Valve deze site dagelijks updaten. En het laatste nieuws is dat deze update al op dinsdag 19 augustus online zal gaan.

Wir gehen nach Deutschland und nehmen mit


De games.fok.nl editorial uitgave, week 51, jaargang 4

Volgende week woensdag is het dan eindelijk zover, dan gaat de Leipzig Games Convention weer beginnen. Gamesontwikkelaars, -uitgevers, en -journalisten vanuit de hele wereld verzamelen zich dan in deze voormalige DDR-stad om vijf dagen te kijken naar wat ons de komende maanden te wachten staat, of natuurlijk om dit te presenteren. Met het instorten van de E3 is de Games Convention van veel grotere betekenis geworden en dat hebben we ook intern gemerkt. Waar twee jaar terug maar één van ons naar Leipzig afreisde, was dat aantal vorig jaar al verdubbeld! Ook dit jaar gaan we weer met een grotere groep, volgende week dinsdagnacht stappen vijf van ons in de auto op weg naar de GC. We gaan met zijn zessen, maar één persoon wilde niet in een auto zitten met haar medecrewleden en die gaat dus vliegen. Op het moment dat ik deze column schrijf is het eigenlijk een tussenfase, alles is gepland, geboekt en geregeld en het is afwachten tot het moment daar is. Maar wat gaat er nu eigenlijk vooraf aan zo\\\'n evenement?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.