Agente vrijuit voor doodschieten Bilal B.

De politieagente die in oktober de 22-jarige Bilal B. doodschoot, wordt niet vervolgd. Dat laat het Openbaar Ministerie vanmiddag weten. De man werd op het politiebureau aan de August Allebéplein in het Amsterdamse Slotervaart neergeschoten nadat hij op de agente en een collega had ingestoken.

Volgens het OM in Rotterdam, dat de zaak in onderzoek had, heeft de vrouw geen regels overtreden toen zij B. op 14 oktober neerschoot. B. had de agente in haar nek, rug en borst gestoken. Om zichzelf te beschermen was er geen andere mogelijkheid dan het trekken van een vuurwapen om controle te krijgen over de man, stelt het OM.

De steekpartij op het bureau vond rond het middaguur plaats. B., van Marokkaanse afkomst, was gevlucht uit een psychiatrisch ziekenhuis. De man sprong na binnenkomst direct over de balie en stak in op de agente die hem te woord wilde staan. De vrouw rende naar een plek achter in het bureau in om in veiligheid te komen, waarna B. haar nog tweemaal raakte in haar rug. Een collega die haar te hulp schoot, werd in haar nek en schouder geraakt. Daarna schoot de agente B. neer, met fatale afloop.

Na de dodelijke schietpartij was het onrustig in Amsterdam-West. Bijna twee weken werden dagelijks auto's in brand gestoken in de stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer.