Veijer wint Grand Prix van Spanje in de Moto3

Op het circuit van Jerez is zondagochtend de Grand Prix van Spanje verreden in de Moto3. Voor de Nederlandse fans werd dat een heerlijke race en in Staphorst kon zondag - ondanks dat het zondag is - de vlag uit worden gehangen.

De al vanaf vrijdag uiterst dominante David Alonso stond op poleposition, naast David Muñoz en niemand minder dan Collin Veijer. Joel Kelso, Ryusei Yamanaka en Angel Piqueras vormen rij twee, voor Ivan Ortola, Joel Esteban en Tatsuki Suzuki. Alonso pakte in de openingsfase gewoon de leiding, maar al in ronde twee was het ineens klaar: hij schoof uit het niks onderuit, zijn eerste fout van het weekeinde.

Zo kon Muñoz naar de leiding rijden en niet veel later pakte Veijer, die zich na een matige start rap herstelde, de koppositie over. Onder leiding van Veijer ontstond een kopgroep, met verder nog Muñoz, Ortola, Esteban, Yamanaka en Kelso - de achtervolgers hadden in no-time al meer dan twee seconden achterstand aan de broek.

Met vijf ronden te gaan was Veijer nog altijd bijzonder indrukwekkend bezig: onder zijn hoge tempo haakten Kelso en Esteban af, terwijl Yamanaka het ook zwaar begon te krijgen. Bij het ingaan van de slotronde was Yamanaka definitief afgehaakt, dus ging het drietal met Veijer aan de leiding naar de laatste ronde.

Veijer en Muñoz wisten Ortola van zich af te schudden, waarna de Spanjaard bovenop het achterwiel van de pas net 18-jarige Staphorster kroop. Het was echter net niet genoeg en Veijer pakte een prachtige overwinning, de tweede in zijn carrière. Muñoz werd tweede, Ortola derde. Daniel Holgado nam de leiding in het kampioenschap over van Alonso, Veijer steeg naar de derde plek.