Kritiek op Nederlandse rechter in zaak-Karadzic

Vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij de val van Srebrenica is het 'absoluut geen goede zaak' dat een Nederlandse rechter in het Joegoslaviëtribunaal de zaak tegen Radovan Karadzic leidt. Dat heeft een van de juridische adviseurs van Karadzic, Goran Petronijevic, vandaag in het NOS Journaal gezegd.

De 63-jarige Karadzic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag aangeklaagd voor onder meer volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, deportatie en het terroriseren van burgers. Omdat hij de politiek leider van de Bosnische Serviërs was, wordt hij samen met zijn legerleider, de nog altijd voortvluchtige Ratko Mladic, verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad in Srebrenica dat Nederlandse blauwhelmen niet konden voorkomen.

Hoewel Karadzic heeft aangekondigd zijn eigen verdediging te voeren, wordt hij wel bijgestaan door een team adviseurs, bestaande uit advocaten. Een van hen is Petronijevic. Die vindt niet alleen dat de Nederlandse rechter Alphons Orie niet zou moeten leiden vanwege Srebrenica, maar ook omdat hij al eerder zaken over Bosnië heeft behandeld. Volgens Petronijevic is Orie niet neutraal.

Karadzic moet eind deze maand opnieuw voor de rechter verschijnen.

Karadzic heeft kritiek op de Nederlandse rechter