Wir gehen nach Deutschland und nehmen mit


De games.fok.nl editorial uitgave, week 51, jaargang 4

Maart 2008, 5 maanden voor Uur-U
We gaan inventariseren met hoeveel mensen we dit jaar afreizen naar Leipzig. We doen dit vroeg, want hoe eerder we vliegtickets boeken, hoe goedkoper de reis zal gaan uitvallen. Niet iedereen kan en mag mee, het is tenslotte hard werken en we willen wel enigszins representatief zijn op de beurs (waarom Koei mee gaat is me dan ook nog steeds een raadsel, vrouwen gamen toch niet?). Eerst komen we nog op acht enthousiastelingen, maar al snel valt de eerste af. In plaats van luxe in een hotel te gaan zitten, denken we na over de mogelijkheid om op de Games Convention-camping te gaan staan. De kosten zijn ongeveer gelijk aan die van een hotel, maar het is natuurlijk wel \'gezellig\' met al die gamers om je heen.

April 2008, 4 maanden voor Uur-U
We hakken de knoop door, we gaan kamperen. Maar de vraag rijst of we wel op de camping willen gaan staan waar alle andere nerds ook heen gaan. Het zal niet alleen druk zijn, het is ook duur en om nu echt een paar dagen lang 24/7 tussen de gamers te hangen is ook niet ons idee van een weekje weg. We moeten ook nog werken overdag en of het dus zinvol is om dan \\\'s nachts tussen al dat lawaai te gaan staan, nee. Koei gaat op zoek naar een andere camping waar we kunnen gaan staan.

Mei 2008, 3 maanden voor Uur-U
Weer iemand die besluit toch niet mee te kunnen gaan. Rossdale bleek niet in staat om met zijn collega\'s op een paar vierkante meter te moeten leven een paar dagen lang. Onze groep is inmiddels teruggevallen tot maar vijf mensen. We besluiten verder niet op zondag te gaan. Het is de drukste dag voor publiek en het heeft totaal geen zin om daar dan nog te gaan rondlopen, voorzover je kan lopen in die massa. Koei heeft een paar alternatieve campings gevonden en de discussie brandt weer los of we tussen de gamers willen zitten of niet. Het eindoordeel is nee en dus wordt er een rustigere camping uitgekozen. Nu is het alleen wel handig om te boeken over het algemeen, iets dat even aan mij ontschoten was. Aan het eind van de maand zitten we gewoon weer op zes man, Notorious_Roy blijkt bereid tijdelijk uit de VUT te komen om verslag te doen.

Juni 2008, 2 maanden voor Uur-U
Omdat Lizardtattoo gaat vliegen besluiten we dat het het goedkoopst is om met de rest de auto te pakken. Ik doe de toezegging dat de Opel Zafira van mijn ouders beschikbaar is en deze moet ruimte genoeg bieden voor een ritje van zeven uur. Langzaamaan beginnen de publishers hun aankondigingen te doen. Wie is aanwezig en welke games zullen er getoond worden.

Halverwege de maand besluit ik maar eens de camping te boeken, maar door de vertraging gaat niet alles goed. In plaats van dinsdag is er pas vanaf woensdag geboekt. Dat betekent \'s nachts rijden van dinsdag op woensdag en dan gewoon de dag proberen te overleven met flinke hoeveelheden ristretto\'s. Vervelend is ook dat de Zafira verkocht wordt en er een Subaru Forrester voor terug zal komen.

Juli 2008, 1 maand voor Uur-U
Ik zorg dat iedereen een mooie brief heeft, waarmee ze accreditatie kunnen aanvragen om als pers naar binnen te mogen. Alles gaat prima en iedereen heeft binnen no-time zijn kaart binnen voor het perscentrum. Aldaar kunnen dan de definitieve toegangsbewijzen worden geregeld. Halverwege de maand komt het eerste mailtje binnen met mogelijke Behind Closed Doors-presentaties. Het gaat om Atari. Later in de maand komen daar Sony, Electronic Arts, THQ, SEGA en Koch Media bij. Complete vechtpartijen breken uit over wie waar naartoe mag. Pas nadat DikkeDorus in het ziekenhuis belandt wordt er besloten dat het ook op een beschaafde manier verdeeld kan worden.

Lizardtattoo vindt een mooi lijstje met alle persconferenties. Niet alles even interessant, veel klein en Duits, maar genoeg om haar even zoet te houden. Tussendoor komen Notorious_Roy en ik tot de nare conclusie dat we elkaar al zeven jaar kennen. Roy was vier jaar lang mijn manager bij de lokale McDonald\'s. Onze schaamte is groot.

4 augustus, 2 weken voor Uur-U
Ik doe de vervelende mededeling dat mijn vader liever niet zijn nieuwe Subaru afstaat. De rit moet gemaakt worden met een VolksWagen Golf. Maar er komt een mooie skibox, waardoor alle bagage wel kwijt kan. De vraag is nu vooral, overleven we het mijn zijn vijven in zo\'n kleine auto. Iedereen wil natuurlijk voorin zitten waar ze kunnen slapen en dan wil Koei natuurlijk ook nog naar haar collectie van The Donnas en K3 luisteren.

De eerste opbouwfoto\'s van de Conventie komen online. Het ziet er allemaal nog wat leeg uit, maar we zijn benieuwd naar het eindresultaat. We krijgen ook de BCD-sessies van Microsoft door. Notorious_Roy is blij als een kind, die zat me al een tijdje te stalken over Peter Molyneuxs nieuwste project. Ikzelf dus ook door het dolle heen, eindelijk weer nachtrust.

11 augustus, 1 week voor Uur-U
Alles is hopelijk goed gepland. De afspraken zijn gemaakt, de camping is geboekt, de auto is geregeld en iedereen heeft zijn ID-kaart of paspoort teruggevonden. De vertrektijd blijkt 00.00 vanuit Den Haag, waardoor ik nog wat uurtjes extra moet rijden, omdat de auto bij mijn ouders in Brabant staat. Waarom zit iedereen ook in de Randstad? Het is te hopen dat de nachtelijke reis me nu niet te veel gaat opbreken. Het zou naar zijn om de hele dag half in slaap presentaties te moeten bijwonen, dan valt het hele concept van representatief toch weer weg. We merken het wel. Veel koffie doet zoals gezegd wonderen. Ik heb er in ieder geval zin in en natuurlijk komen we achteraf met een hele boel informatie over wat we nu gezien hebben.

aka Morthill
Hoofdredacteur FOK!games