ABBA-muziek eindelijk op één in VS

Het is de Zweedse popgroep met hulp van filmsterren dan toch eindelijk gelukt: voor het eerst in de geschiedenis staat een album met ABBA-nummers bovenaan de hitlijst in de Verenigde Staten.

Niet Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid zijn hiervoor verantwoordelijk, maar Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan. Hun vertolkingen van ABBA-nummers in de film Mamma Mia! zorgden ervoor dat de gelijknamige soundtrack deze week bovenaan de lijst staat van best verkochte albums, aldus het Amerikaanse muziekblad Billboard woensdag.

De Zweden zelf wisten in de Amerikaanse album top-200 ooit maximaal de veertiende plek eruit te slepen, met The Album in 1978. De cd van de film Mamma Mia! is in de VS afgelopen week 130.000 keer over de toonbank gegaan.

Ook in het Verenigd Koninkrijk lukte het ABBA, ook al treedt ze 25 jaar niet meer op, recent de hitlijst aan te voeren. Het album Gold - Greatest Hits stond in de eerste week van augustus op nummeréén. Het was daarmee het oudste album dat in het Verenigd Koninkrijk ooit bovenaan de hitlijst terecht is gekomen. Gold - Greatest Hits kwam uit in 1992 en is de vierde best verkopende plaat ooit in het land. Wereldwijd zijn er al meer dan 26 miljoen exemplaren van verkocht. De revival van ABBA is ook in het Verenigd Koninkrijk vooral te danken aan de film Mamma Mia!



Lekker meezingen met ABBA.