Kabinet begint gesprekken over begroting

Het kabinet is terug van zomerreces en begint vandaag aan onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. De gesprekken staan in het teken van de afnemende economische groei, de oplopende inflatie en de dalende koopkracht.

Tot eind deze maand heeft de ministerraad bijna iedere werkdag een vergadering gepland. De ministers moeten het met elkaar eens zien te worden over het kabinetsbeleid van volgend jaar en de financiering daarvan. Het gaat onder meer om de vraag of de geplande verhoging van de btw van negentien naar twintig procent moet worden uitgesteld. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) wil dat graag, omdat de btw-verhoging zou betekenen dat veel prijzen nog verder omhoog gaan, terwijl de inflatie al heel hoog is.

Bos kreeg vorige week steun van president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank, die ook zei te vrezen dat de btw-verhoging de prijzen en de lonen zal opjagen. De grootste coalitiepartij, het CDA, houdt echter vast aan de verhoging van de btw, omdat die maatregel bedoeld is om de verlaging van de WW-premie te financieren. Als het kabinet de btw niet wil verhogen, maar wel de WW-premie wil verlagen, betekent dat dat de ministers elders op de begroting ongeveer twee miljard euro moeten zien te vinden. 

Gisteren lekte uit dat het Centraal Planbureau de inflatie voor volgend jaar nog hoger inschatte dan voorheen: 3,8 procent in plaats van 3,5. De voornaamste oorzaak is de stijgende prijzen van olie, grondstoffen en voedsel. De economische groei komt niet uit op 1,25, maar op 1 procent. Ook de koopkrachtontwikkelingen zouden er somberder uitzien dan in eerdere ramingen. Het CPB laat weten dat de cijfers nog niet definitief zijn.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) uitte onlangs kritiek op het financieel-economische beleid van het huidige kabinet. Zalm, die twaalf jaar minister van Financiën was, zei in Nova dat het kabinet minder geld moet uitgeven en de belastingen moet verlagen. Daarvoor zou wel het regeerakkoord moeten worden opengebroken.

Al te veel tijd om het eens te worden over de begroting heeft het kabinet niet, want de plannen moeten eind deze maand naar de Raad van State worden gestuurd, het hoogste adviescollege van het kabinet. Vervolgens moeten alle stukken nog worden vormgegeven en gedrukt, zodat ze voor Prinsjesdag klaar zijn. De derde dinsdag in september valt dit jaar bovendien relatief vroeg, op de zestiende.