Rumoer om polygame huwelijken

Amsterdam en Rotterdam moeten tekst en uitleg geven over de registratie van polygame of bigame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn. De VVD in Amsterdam is 'perplex' over het inschrijven van een huwelijksvorm die volgens raadslid Robert Flos 'de gelijkwaardigheid van man en vrouw geweld aandoet' en vrouwen in een minderwaardige positie plaatst. Ook zou het de deur open zetten naar vormen van misbruik als vrouwenhandel en schijnhuwelijken.

Gisteren liet raadslid Marco Pastors namens Leefbaar Rotterdam al weten dat hij vragen aan het Rotterdamse college heeft gesteld over de kwestie die zaterdag door NRC Handelsblad aan het licht werd gebracht. Pastors vindt het opmerkelijk dat de zaak via de media naar buiten komt.

Het NRC schreef zaterdag dat in Nederland jaarlijks tientallen polygame huwelijken worden geregistreerd, in het bijzonder in de grote steden. Het gaat om huwelijken die in landen zijn afgesloten waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko. Ook mogen de betrokkenen geen Nederlander zijn, al dan niet met dubbele nationaliteit. In Nederland is veelwijverij verboden.

De huwelijken staan niet geregistreerd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), omdat ervan uit wordt gegaan dat deze huwelijken 'administratieve vergissingen' zijn. Na te zijn gealarmeerd door het NRC gaat het CBS inventariseren of die administratieve afboeking wel terecht is. Ook huwelijken waarbij 14-jarigen staan ingeschreven worden 'afgeboekt', lichtte het CBS in de middagkrant toe. Het statistiekbureau belooft alarm te slaan als er een 'onderkende trend' wordt blootgelegd.

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat het registreren van de betreffende huwelijken wettelijk is voorgeschreven.