[Special] Terugblik Athene 2004

De Olympische Spelen zijn in volle gang. FOK!sport blikt terug op een aantal vorige edities van de Olympische Spelen. Nu kijken we terug op de meest recente Olympische Spelen, die van 2004 in Athene.

Algemeen
In 2004 werden de Olympische Spelen gehouden in Athene. De Griekse hoofdstad kreeg de voorkeur boven Buenos Aires, Kaapstad en Rome. Al voor het toernooi was er een grote dopingrel. De Griekse topsprinters Kostantinos Kenteris en Ekaterini Thanou zouden vrschillende dopingcontroles hebben ontweken, de laatste na een mysterieus motorongeluk.

Tijdens de openingsceremonie werden de atleten bij de binnenkomst begeleid door de Nederlandse DJ Tiësto. Het olympisch vuur werd ontstoken door Nikolaos Kaklamanakis.

Het brons
Nederland won in Athene negen bronzen medailles. Drie daarvan werden gewonnen in het judo. Namelijk Dennis van der Geest (+100 kg), Deborah Gravenstijn (tot 57kg) en Mark Huizinga (tot 90 kg). Voor Huizinga was het na het brons van Atlanta en het goud van Sydney zijn derde olympische medaille.

In het roeien werden twee bronzen medailles gewonnen. Marit van Eupen en Kirsten van de Kolk werden derde in de dubbel twee, evenals de vrouwen van de acht. Bart Brentjens kwam acht jaar na zijn gouden medaille wederom op het podium. Hij won brons in het mountainbiken.

Ook bij het zwemmen won Nederland tweemaal brons. Inge de Bruin werd derde op de 100 meter vlinderslag. De Bruin won samen met Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis ook brons op de 4x00 meter vrije slag. Tot slot was er nog een bronzen medaille voor Leontien van Moorsel op de individuele achtervolging.

Internationaal
De meest opvallende prestatie in de Atletiek werd geleverd door Hicham El Guerrouj. Hij won de 1500 en de 5000 meter. Hij evenaarde hiermee de prestatie van Paavo Nurmi op de Spelen van 1924. De marathon werd volgens het 'originele' parcours gelopen, namelijk van Marathon naar Athene. Tijdens de race werd koploper Vanderlei de Lima door een toeschouwer de weg belemmerd, waardoor hij uiteindelijk als derde eindigde.

Een andere opvallende prestatie was er van Birgit Fischer. De Duitse won bij het kanoën tweemaal goud en was daarmee de eerste vrouw die goud won op zes verschillende Olympische Spelen (1980, 1988, 1992, 1996, 2000 en 2004). Ze was tevens de eerste persoon die minstens twee medailles won op vijf verschillende Spelen.

De Amerikaanse zwemsters wonnen de 4x200 meter vrije slag en verbeterden hierbij het wereldrecord. Dit stond al zeventien jaar op naam van de DDR.

Het zilver
Bij het zwemmen won Nederland drie zilveren medailles. De meest verrassende was de mannen estafetteploeg op de 4x100 meter vrij. Johan Kenkhuis, Mitja Zastrow, Klaas-Erik Zwering en Pieter van den Hoogenband moesten alleen Zuid-Afrika voor laten gaan. Van den Hoogenband won ook individueel een zilveren medaille. Op de 200 meter vrije slag werd hij geklopt door Ian Thorpe.
Ook Inge de Bruin won een zilveren medaille, namelijk op de 100 meter vrije slag.

Ook beide hockeyteams wonnen een zilveren medaille. De dames verloren in de finale verrassend met 2-1 van Duitsland, terwijl ze die ploeg in de poulefase nog met 4-1 hadden verslagen. Ook de mannen slaagden er niet in hun finale te winnen. Australië won met 2-1 in de sudden-death.

Verder won ook Mia Audina zilver, de badmintonster verloor de finale van de Chinese Ning Zhang. Theo Bos won bij het baan wielrennen zilver op de sprint, hij verloor de finale van de Australiër Ryan Bayley. Bij het roeien won de Nederlandse mannen acht zilver en tot slot was er ook nog een zilveren plak voor Judoka Edith Bosch in de klasse tot 70 kg.

De Teleurstellingen
Vooral de Nederlandse zeilers stelden zeer teleur. Er werd geen enkele medaille gewonnen. Twee vierde plaatsen waren het beste resultaat. Vooral Margriet Matthijsse stelde teleur. De winnares Olympisch zilver in 1996 en 2000 werd samen met Lisa Westerhof slechts 9e in de 470-klasse. Nederland leek in de jaren voor Athene een grootmacht in het turnen voor dames te worden. Vijfde op het WK van 2001 in de landenwedstrijd en tweede in de landenwedstrijd van het EK in 2002. Van die successen was op Olympische Spelen weinig te zien. Alleen Suzanne Harmes en Laura van Leeuwen wisten zich te kwalificeren, maar waren in Athene niet succesvol. De finales werden niet bereikt.

In het basketbal kwam er een einde aan de heerschappij van de Verenigde Staten. Het verloor drie keer won slechts brons. Een grote verrassing was er in het tennis. Roger Federer, Wimbledon kampioen en nummer één van de wereld, ging al in de tweede ronde onderuit. De Tsjech Thomach Berdych was te sterk.

Het goud
Nederland won in Athene vier keer goud. Anky van Grunsven won net als vier jaar geleden de dressuurwedstrijd. In Sydey won ze met Bonfire, in Athene zegevierde ze op Salinero.

Ook Leontien van Moorsel won eenmaal goud. Nadat ze tijdens de wegwedstrijd door een valpartij uitviel, won ze enkele dagen later de tijdrit.

Inge de Bruin won bij het zwemmen de 50 meter vrije slag. Dankzij deze medaille mag De Bruijn zich de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit noemen. In 2000 en 2004 won ze in totaal viermaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. Tot slot was er ook nog goud voor Pieter van den Hoogenband. Hij prolongeerde zijn olympische titel op het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. Bij het keerpunt na 50 meter van Van den Hoogenband nog vijfde, maar na een sterke inhaalslag tikte hij uiteindelijk als eerste aan bij de finish.

Submitter:  Bron: FOK!sport