Acht demonstranten in Peking opgepakt

Acht mensen die tegen de overheersing van China in Tibet demonstreerden zijn woensdag in de buurt van het olympisch stadion in Peking opgepakt. Dat is door Studenten voor een Vrij Tibet, die de demonstratie organiseerde, bekendgemaakt. Zeven demonstranten waren Amerikanen, de achtste was een half-Tibetaanse vrouw met een Japans paspoort. Na de arrestatie is niets meer van de demonstranten vernomen.

Ook pakte de politie een Britse journalist op die de arrestaties wilde filmen, maar liet hem al weer vlug gaan toen hij zijn perskaart liet zien. Peking heeft buitenlandse journalisten volledige vrijheid beloofd om de Olympische Spelen te verslaan. Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen toont dit soort incidenten aan dat de Chinese veiligheidsdiensten nog steeds proberen te voorkomen dat de buitenlandse pers zijn werk in vrijheid kan doen.

Het incident woensdag was de grootste demonstratie in Peking sinds het begin van de Spelen. Vooral buitenlanders hopen tijdens het sportevenement aandacht voor hun zaak te krijgen. Na het bloedige neerslaan van een opstand in Tibet in maart zijn de Chinese autoriteiten echter extra gevoelig geworden voor acties rond dit thema.

Een Chinees werd woensdag volgens een mensenrechtenorganisatie in een auto zonder kentekens afgevoerd, enkele dagen nadat hij een aanvraag voor een demonstratie had ingediend. De man wilde een demonstratie tegen corruptie organiseren op een van de drie plekken in de stad waar dat na het krijgen van een vergunning kan. De politie ontkende dat de man was gearresteerd.