Dino Toso overleden

Het voormalig hoofd van de Aerodynamica-afdeling bij Renault, Dino Toso, is overleden. Hij mocht slechts 39 jaar oud worden. Toso is thuis overleden aan de gevolgen van kanker.

In 1995 begon Toso te werken in de autosport en hij ging aan de slag bij het GT-programma van BMW. De overstap naar de Formule 1 maakte hij in 1997 waar hij kwam te werken bij het team van Jordan. Daar wist hij een auto te bouwen die zich kon meten met de topteams. Naar Renault ging hij in 2000, waar hij naast Mike Gascoyne ging werken en in 2003 werd hij hoofd van de Aerodynamica-afdeling.

Ondanks het feit dat in 2004 bij hem kanker werd geconstateerd, bleef hij bij de Franse renstal werken en hij maakte de wereldtitels van 2005 en 2006 mee (Fernando Alonso èn constructeurs). Hij kreeg in 2005 de titel Aërodynamicaspecialist van het Jaar. In die jaren maakte Renault een enorme sprong ten opzichte van haar concurrenten op het gebied van aerodynamica.

Hij leek de strijd tegen de ziekte gewonnen te hebben en in juni van dit jaar besloot Toso om aan een nieuwe uitdaging te beginnen, hij wilde in het MotoGP-kampioenschap gaan werken. Toch sloeg niet lang daarna de kanker opnieuw toe en ditmaal was het een ongelijke strijd.

In een persbericht laat het Franse team weten: "Dino was zeer belangrijk in de opbouw van een van de meest succesvolle aërodynamische afdelingen van het team, waardoor Renault F1 in 2005 en 2006 twee keer beide wereldtitels won. Zijn bijdrage aan het team, zowel in de vorm van resultaten als in zijn strijd tegen zijn ziekte, vormen een inspiratie. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Dino Toso."