A'dams korps zwijgt over autobranden

Icoon PolitieHet Amsterdamse politiekorps weigert in tv- of radioprogramma's te reageren op de autobranden in de hoofdstad. Volgens een hoofdstedelijke politiewoordvoerder lijken de intensieve berichtgevingen de brandstichters alleen maar op ideeën te brengen.

''De media blijven de jongeren een podium bieden. We hebben het gevoel dat de brandstichtingen doorgaan zolang er aandacht aan wordt besteed. We bekijken per dag de tactiek van voorlichting. Tenzij de problemen heviger worden, zullen we alleen feitelijk weergeven wat zich in Amsterdam-West afspeelt'', aldus een verklaring. Mogelijke verbanden met de onrust na de dood van politiesteker Bilal B. worden niet gelegd.

Gisteravond ging nog een auto in vlammen op in de wijk Buitenveldert. Volgens de politie houdt de brand waarschijnlijk geen verband met de steekpartij op het politiebureau aan het August Allebéplein. ''De brand was een heel eind uit de buurt van het bureau.''

De zes arrestanten - in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar - die afgelopen weekeinde aangehouden werden omdat ze jerrycans en colaflessen met benzine bij zich hadden, blijven waarschijnlijk nog zeker twee weken gevangen zitten. Ze worden verdacht van het voorbereiden van autobranden. Voor de autobranden zelf is nog geen enkele verdachte opgepakt.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.