FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 mei 2013

Zeven jaar cel geŽist om bunga bunga-feesten

Het Italiaanse openbaar ministerie heeft vrijdag zeven jaar celstraf geëist voor drie vertrouwelingen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De mannen zorgden dat er vrouwen naar de befaamde bunga bunga-feesten van Berlusconi kwamen. Het drietal wordt ervan beticht aan te zetten tot prostitutie. Ze ontkennen allen schuldig te zijn.

Een van de vrouwen die op een bunga bunga-feest was, is Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby de hartendief. Zij legde eerder deze maand een verklaring af. Ze vertelde onder meer dat op de feesten van Berlusconi regelmatig stripteaseacts werden opgevoerd en dat meisjes betaald werden.

Het proces tegen de drie mannen, Emilio Fede, Nicole Minetti en Dario 'Lele' Mora, is niet gekoppeld aan de zaak van Berlusconi, die ervan wordt beschuldigd seks te hebben gehad met Ruby toen ze 17 jaar was. Berlusconi en Ruby ontkennen allebei dat dit heeft plaatsgehad.

Bordeaux verslaat Evian in Franse bekerfinale

Girondins Bordeaux heeft vrijdagavond beslag gelegd op de Coupe de France, het Franse bekertoernooi. De ploeg van trainer Francis Gillot was in de finale in het Stade de France in Parijs met 3-2 te sterk voor Evian TG.

Cheick Diabeté opende de score in de 39e minuut voor Bordeaux, maar kort na de pauze verzuimde hij de marge vanaf de strafschopstip uit te breiden. Niet veel later was het wel raak voor Evian, via Yannick Sagbo. Ook op een goal van Henri Saivet in de 53e minuut had de formatie uit Annecy een antwoord. Ditmaal maakte Brice Dja Djedje gelijk.

Uiteindelijk werd Diabeté toch de matchwinner voor Bordeaux. De aanvaller uit Mali voorkwam een minuut voor tijd dat een verlenging nodig was en bezorgde zijn ploeg daarmee voor de vierde keer in de historie de Coupe de France.

VN hekelen terugsturen N-Koreaanse 'overlopers'

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag stevige kritiek geleverd op Laos en China die dinsdag negen gevluchte Noord-Koreanen hebben teruggestuurd naar Noord-Korea. Chef van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties Navi Pillay zei ernstig verontrust te zijn over het lot van de negen.

Pillay heeft China en Laos opgeroepen om opheldering te geven over het lot van de negen Noord-Koreanen en de omstandigheden waaronder ze zijn teruggestuurd. Volgens Pillay is het terugsturen van de vluchtelingen in strijd met de internationale wetten.

De negen werden in Laos opgepakt en dinsdag huiswaarts gestuurd. De zeven mannen en twee vrouwen werden via China teruggevlogen naar Pyongyang. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo had Seoul er nog bij Beijing op aangedrongen de negen niet te repatriëren, maar dat was tevergeefs.

De Mensenrechtenraad heeft bij de Noord-Koreaanse regering een verzoek ingediend om de negen vluchtelingen te bezoeken. "De Mensenrechtenraad maakt zich grote zorgen over de bescherming van de groep. De groep loopt een groot risico om slecht behandeld te worden (...)." Onder de Noord-Koreaanse wet kunnen 'overlopers' veroordeeld worden tot dwangarbeid en een celstraf van vijf jaar.

Berlijn en MŁnchen Duitse kandidaten voor EK 2020

Berlijn en München hebben zich kandidaat gesteld voor het EK 2020, dat in dertien verschillende Europese steden zal worden gespeeld. Dat maakte de DFB vrijdag bekend. De Duitse voetbalbond beslist uiterlijk 30 augustus welke kandidatuur uiteindelijk bij de UEFA wordt ingediend.

"Met Berlijn en München hebben we twee uitstekende kandidaten, die in het verleden al bewezen hebben dat ze uitstekende faciliteiten hebben om grote voetbalevenementen te ontvangen", verklaarde Helmut Sandrock, secretaris-generaal van de DFB.

De bond kondigde eerder deze maand al aan dat slechts een Duitse stad in de race zou blijven om medegastheer te zijn van het EK 2020. Het Olympiastadion in Berlijn organiseert over twee jaar al de Champions Leaguefinale, terwijl de eindstrijd van het kampioenenbal vorig jaar nog in de Allianz Arena (München) werd gespeeld.

Geen gezondheidsschade door Fukushima

Er zullen niet meer mensen sterven of kanker krijgen als gevolg van de kernramp in het Japanse Fukushima in maart 2011. Dat heeft de VN-organisatie die zich bezighoudt met de gevolgen van radioactieve straling (UNSCEAR) vrijdag gezegd.

Er zijn volgens UNSCEAR geen directe gevolgen voor de volksgezondheid. Dat is vooral te danken aan de snelle evacuatie van het gebied, aldus voorzitter Wolfgang Weiss.

Hoewel de mensen die rondom Fukushima wonen geen extra gezondheidsrisico lopen, hebben ze wel psychische en sociale problemen aan de ramp overgehouden. Daar moet volgens UNSCEAR bijzondere aandacht voor zijn.

Zo'n 180 wetenschappers uit 27 landen hebben meegewerkt aan het onderzoek van UNSCEAR. Het eindrapport wordt komende herfst verwacht.

Cindy Crawford twijfelt nog altijd aan uiterlijk

Cindy Crawford is nog altijd niet tevreden met hoe ze eruitziet. "Ik ben een gewone vrouw, soms voel ik me goed en op sommige dagen denk ik: niets past me", vertelt de 47-jarige Crawford, die al meer dan 25 jaar ervaring heeft in de modellenwereld, in een interview met Net-a-Porter.

"Mijn goede voornemen is dat ik op mijn vijftigste tevreden wil zijn met mijn lichaam", legt ze uit. Crawford wil daarbij niet altijd op haar eten hoeven letten en maalt daarom niet om een paar kilo's meer of minder. "Ik wil niet iemand worden die nee zegt tegen sladressing, wijn en plezier."

Voetbalsters ADO verslaan Twente in bekerfinale

De voetbalsters van ADO Den Haag hebben vrijdag de KNVB-beker gewonnen. In de finale in Katwijk won ADO na strafschoppen van FC Twente. Lineth Beerensteyn leek de Haagse ploeg tien minuten voor tijd naar de winst te schieten, maar niet veel later maakte Marlous Pieëte gelijk: 1-1. In de verlenging werd vervolgens niet gescoord.

De strafschoppenserie begon met een misser van Twente-speelster Anouk Dekker. Daarna bleven beide ploegen foutloos, waardoor ADO voor het tweede jaar op rij het bekertoernooi op zijn naam schreef. De Tukkers kroonden zich vorige week nog tot kampioen van de BeNe League.

Pirelli benadrukt: "Geen voordeel voor Mercedes"

Pirelli heeft bij monde van motorsportbaas Paul Hembery benadrukt dat het Formule 1-team Mercedes geen voordeel gehad heeft van de test die in Barcelona uitgevoerd is. Volgens de Brit heeft het team uit Brackley ontwikkelingswerk voor 2014 verricht en niet voor dit seizoen zoals andere teams vrezen.

Hembery: "De banden die werden gebruikt waren experimenteel en niet bedoeld voor dit jaar. Mercedes wist niet wat we aan het doen waren en heeft daarom geen enkel voordeel." De Brit refereert hiermee aan de kritiek die andere Formule 1-teams hebben, omdat er getest zou zijn met de banden die vanaf Canada ingezet zouden gaan worden.

Volgens Hembery had er net zo goed een andere auto in Barcelona kunnen testen. "Welke auto wordt gebruikt, is iets tussen Mercedes en FIA. Wij hebben niet gevraagd om een specifieke auto, dus ook niet om de auto uit 2013. De banden die gebruikt gaan worden in de vrije training in Canada zijn nog nooit door iemand getest. Ook zijn we niet van plan de banden minder te laten slijten. Ze blijven zo veel mogelijk hetzelfde, zodat er niemand wordt benadeeld."

Gamestudio zet uitgevers aan de kant

De gamestudio achter spellen als The Cave en Psychonauts zet uitgevers buitenspel. Het nieuwste spel van Double Fine Studios wordt gefinancierd via crowdfunding en niet met de financiële steun van een uitgever. Binnen een halve dag heeft het bedrijf bijna een half miljoen dollar ingezameld voor de productie van het tactische pc-spel Massive Chalice.

Studiobaas Tim Schafer wil niet dat zijn creativiteit of dat van zijn werknemers beperkt wordt door uitgevers. Door de productie van zijn spellen via crowdfunding te financieren is hij vrij om te doen en laten wat hij wil. "Ik zat laatst bij een uitgever aan tafel en zei voor het eerst in mijn leven 'nee' tegen een voorstel", zei Schafer in een verklaring.

Massive Chalice is het tweede spel dat Double Fine Studios op deze manier financiert. Het bedrijf denkt 725 duizend dollar nodig te hebben. Een jaar geleden zamelde het bedrijf al 3,3 miljoen dollar in om het avonturenspel Broken Age te kunnen maken.


Gamestudio zet uitgevers aan de kant 

Prey 2 wellicht toch nog in productie

Uitgever Bethesda heeft volgens een anonieme bron besloten toch verder te werken aan de game Prey 2. Het Amerikaanse gameweblog Kotaku schrijft dat de game in productie is bij Arkane Studios. Deze studio zou de werkzaamheden van Human Head Studios hebben overgenomen. Bethesda zwijgt vooralsnog in alle toonaarden.

Bij Arkane Studios zou niet iedereen even blij zijn om te werken aan Prey 2. Kotaku schrijft op gezag van weer andere bronnen dat Bethesda moeite had om studio's te vinden voor Prey 2. Zo zouden de Amerikaanse studio Obsidian en de Britse studio Rebellion, waarmee Bethesda eerder samenwerkte, het aanbod naast zich hebben neergelegd.

Vijf jaar geleden werd duidelijk dat Prey 2 in de maak was. Een jaar geleden gooide uitgever Bethesda het project op de schop omdat het niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Sinds die tijd heerst er onduidelijkheid rond het spel. Hiermee treedt Prey 2 duidelijk in de voetsporen van zijn voorganger. De eerste Prey werd in 1995 aangekondigd, maar lag pas in 2006 in de winkel.

Prey 2 moet een schietspel worden waarbij spelers de rol van futuristische premiejager op zich nemen. Het spel lijkt weinig overeenkomsten te vertonen met zijn voorganger. Het speelt zich namelijk af op een andere planeet en draait om een ander hoofdpersonage.


Prey 2 wellicht toch nog in productie 

[Upd] Fyra-fabrikant overweegt juridische stappen

De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda is verbijsterd over het besluit van België om definitief te stoppen met de Fyra-trein. Dat meldt het bedrijf vrijdag in een verklaring.

AnsaldoBreda zegt nog geen officieel bericht te hebben ontvangen van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS. Het bedrijf is verrast door de keuze van de Belgen. Het Italiaanse bedrijf heeft de aankondiging van de NMBS vrijdagmiddag met 'ontsteltenis en teleurstelling' ontvangen.

Het besluit van de NMBS strookt volgens de Italianen niet met de talloze vergaderingen die op verschillende niveaus over de hogesnelheidstrein zijn gehouden. AnsaldoBreda noemt het verder een belediging voor tientallen Nederlandse, Italiaanse en Belgische medewerkers die aan het project hebben gewerkt. Het bedrijf zegt verder alles te zullen doen om zijn belangen en internationale imago te verdedigen.

Vrijdagmiddag maakte het Belgische spoorbedrijf NMBS op een persconferentie bekend definitief te stoppen met de Fyra. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt.

Update 22.34 uur
De fabrikant van de Fyra-treinen, de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, gaat juridische stappen nemen tegen de Belgische spoorwegen, de NMBS. Volgens AnsaldoBreda kloppen verwijten niet die de NMBS vrijdag maakte over de mankementen.

De NMBS kondigde aan het contract voor de levering van Fyratoestellen te verbreken. Maar daar liggen volgens de treinbouwer geen technische redenen, maar andere redenen aan ten grondslag. 

[RG] Radwanska treft Ivanovic in vierde ronde

Agnieszka Radwanska heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van Roland Garros. De als vierde geplaatste Poolse was vrijdag met 6-3, 6-4 te sterk voor Dinah Pfizenmaier uit Duitsland. Bij de laatste zestien neemt ze het op tegen de Servische Ana Ivanovic (14), die de Française Virginie Razzano de weg versperde met 6-3 en 6-2.

Sara Errani, de verliezend finaliste van vorig jaar, rekende af met de Duitse Sabine Lisicki (32). Het werd 6-0 en 6-4 voor de als vijfde geplaatste Italiaanse, die het toernooi begon met een overwinning op Arantxa Rus. Angelique Kerber (8) versloeg in drie sets de Amerikaanse Varvara Lepchenko (29) met 6-4, 6-7 (3) en 6-4.

Bijzonder hoge waterstand Rijn

De waterstand in de Rijn is momenteel bijzonder hoog. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag. De oorzaak van de hoge waterstand is hevige regenval in Duitsland.

De verwachting is dat de waterstand komende week bij Lobith stijgt tot 13,5 meter boven het NAP. Wanneer de grens van twaalf meter boven NAP dit weekend wordt bereikt, kunnen uiterwaarden onder water lopen. Gebruikers van uiterwaarden moeten alert zijn, want deze gebieden worden in de zomer soms als camping of wei voor vee gebruikt.

Waterschappen zijn inmiddels door Rijkswaterstaat geïnformeerd over de hoge waterstand. Ook worden verschillende stuwen bij onder meer Amerongen, Driel en Hagestein geopend. Het water moet dan via de Neder-Rijn en Lek wegstromen.

In de zomerperiode zijn deze hoge waterstanden waarbij uiterwaarden onderlopen uitzonderlijk, aldus Rijkswaterstaat. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

Regering Marokko zet bezuinigingen door

De Marokkaanse regering zet het pijnlijke bezuinigingsbeleid gewoon door. Dat heeft de Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane vrijdag gezegd. Benkirane ligt onder vuur vanwege het ambitieuze hervormingsbeleid dat zijn regering nastreeft.

Benkirane benadrukte vrijdag in het parlement, dat half leeg was vanwege een boycot van de oppositie, dat hij gewoon door wil gaan met de omstreden bezuinigingen op onder andere de pensioenen om zo het begrotingstekort weg te werken. De belangrijkste coalitiepartner van Benkirane, de Istiqlal-partij, liep uit protest weg bij de zitting van het parlement.

De regering wacht op ingrijpen van de Marokkaanse koning Mohammed VI, de hoogste leider van het land.

[Upd] Politie valt vier coffeeshops Maastricht binnen

De politie is vrijdag vier coffeeshops in Maastricht binnengevallen. Daarbij werden in totaal acht personen, vier eigenaren en vier medewerkers, aangehouden. Ook werd de handelsvoorraad softdrugs in beslag genomen, bevestigt een woordvoerder van de politie.

De invallen vonden vanaf 16.30 uur plaats bij Lucky Time, Maxcy's, Missouri en Club69. De aanhoudingen werden verricht omdat softdrugs was verkocht aan buitenlanders.

De politie is inmiddels bij bijna alle van de in totaal veertien coffeeshops die Maastricht telt binnengevallen. Marc Jozemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), liet eerder weten blij te zijn met de handhaving, omdat nu een rechter over de zaak kan oordelen. Jozemans zegt niet te willen discrimineren door alleen softdrugs aan inwoners van Nederland te verkopen, zoals het ingezetenencriterium voorschrijft.

Minister Opstelten brengt zaterdag een bezoek aan Maastricht om onder meer te spreken over de drugsproblematiek in en om de stad. Opstelten zou eigenlijk vorige week donderdag een bezoek brengen, maar de Kamer eiste toen dat hij aanwezig was bij een debat over de zorgfraude.

Update 21.52
In Maastricht is na de invallen bij vier coffeeshops vrijdagmiddag in Maastricht, nog maar één coffeeshop geopend. Het gaat om Rasta Fari Boni, dat geen softdrugs aan buitenlanders verkoopt.

Echt druk is het er vrijdagavond echter nog niet, meldt een medewerker. De coffeeshop is als enige van de veertien coffeeshops in Maastricht niet aangesloten bij de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). De medewerker laat weten liever open te blijven en alleen aan inwoners van Nederland te verkopen dan te moeten sluiten.

 

Asielzoekers kraken nieuw onderkomen in Amsterdam

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam moesten verlaten, hebben een nieuw onderkomen. Een leegstaand kantoorpand van woningcorporatie De Key in Amsterdam-West is door de groep gekraakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de asielzoekers.

Het gaat om een pand aan de Jan Tooropstraat. Zo'n 130 asielzoekers trokken daar rond 18.00 uur in. Ook een deel van de vrouwen en zieken onder de asielzoekers hebben hun intrek in het pand genomen. Eerder werd bekend dat zij onderdak kregen van de GGD en mochten slapen in de Stephanuskerk in Amsterdam-Noord. De groep wil echter bijeen blijven. Hoe lang de groep in het pand wil blijven is niet bekend.

Woningcorporatie De Key is nog niet officieel op de hoogte gesteld van de kraakactie, meldt de zegsvrouw. "Dat gaat nog gebeuren. Wij hopen dat De Key de asielzoekers 'een warm hart toedraagt' en daarmee ook tegemoet komt aan een oproep van burgemeester Van der Laan". De Amsterdamse burgemeester zei eerder te hopen dat de asielzoekers door particulieren worden opgevangen.

Het afgelopen halfjaar verbleven de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet terug kunnen naar hun thuisland, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. De eigenaar van de kerk en burgemeester Van der Laan bepaalden echter dat de groep daar weg moest. Vrijwilligers vonden de opvang te zwaar.

[RG] Monfils verliest van Robredo

Gaël Monfils is vrijdag uitgeschakeld in de derde ronde van Roland Garros. De Fransman kreeg tegen Tommy Robredo in de vierde set vier wedstrijdpunten, maar vergat die te verzilveren en ging in vijf sets onderuit: 6-4, 7-6 (5), 2-6 6-7 (3) en 2-6. De als 32e geplaatste Spanjaard versloeg in de vorige ronde al Igor Sijsling in vijf sets.

Een andere publiekslieveling drong wel door tot de laatste zestien op het gravel in Parijs. Jo-Wilfried Tsonga, de nummer zes van de plaatsingslijst, ontdeed zich eenvoudig van landgenoot Jérémy Chardy met 6-1, 6-2 en 7-5.

De als vijftiende geplaatste Gilles Simon uit Frankrijk versloeg de Amerikaan Sam Querrey (18) in vijf sets: 2-6, 6-3, 2-6, 7-6 (2) en 6-2. Voor Marin Cilic viel het doek in de derde ronde. De als tiende geplaatste Kroaat liet zich verrassen door Viktor Troicki uit Servië: 7-6 (12), 6-4 en 7-5.

[RG] Rus uitgeschakeld in dubbelspel

Arantxa Rus is vrijdag in de eerste ronde van het dubbelspel blijven steken op Roland Garros. De Nederlandse ging met Simona Halep uit Roemenië onderuit tegen Sorana Cirstea en Ayumi Morita. De speelsters uit Roemenië en Japan trokken met 7-6 (2) en 6-3 aan het langste eind. Ook in het enkelspel was de eerste ronde het eindstation voor Rus.

Jean-Julien Rojer bereikte met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi wel de tweede ronde in Parijs. Het als zesde geplaatste duo was met 6-3 en 7-6 (1) te sterk voor de Russen Evgeny Donskoy en Dmitry Tursunov. Hun volgende tegenstanders zijn Aljaz Bedene en Grega Zemlja uit Slovenië.

De op Curaçao geboren Rojer is de enig overgebleven Nederlander op Roland Garros. Naast Rus vonden ook Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens al hun waterloo op het Franse gravel.

Hittegolf in Lapland

Het noorden van Finland heeft te kampen met een hittegolf. Het kwik steeg vrijdag in Utsjoki tot 30,5 graad Celsius, waarmee het een van de warmste meidagen in Finland van de afgelopen vijftig jaar was. Door de hittegolf is het gebied rond de poolcirkel op dit moment een van de warmste plekken in Europa.

Mensen zwemmen in rivieren en meren en genieten van de zon. Niet iedereen is echter gecharmeerd van de hoge temperaturen. Cheuk Pong Chin, een toerist uit Hong Kong was zelfs teleurgesteld. Hij kwam voor 'de kou en sneeuw in Lapland'.

Naar verwachting blijft het dit weekeinde warm in Lapland.

Cricketers verliezen van Zuid-Afrika

De Nederlandse cricketers hebben vrijdag niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Zuid-Afrika. In de vriendschappelijke wedstrijd in Amstelveen won de nummer één van de wereld met 84 runs. Oranje mocht als tweede batten en bleef in vijftig overs steken op 257 runs met negen outs. Zuid-Afrika noteerde 341 runs ten koste van drie outs. 

De grote man bij Zuid-Afrika op de velden van VRA was Jean-Paul Duminy. Hij kwam tot 150 runs (not out). Colin Ingram noteerde 82 runs. Oranje hield tot over 45 de runrate op vijf maar in de laatste vijf overs liep dat toch nog op naar 6,82. Het zelfde overkwam Oranje tijdens het WK van 2011, toen ging het ook vooral mis in de slotfase van de wedstrijd. 

Eric Szwarczynski was voor Nederland op weg naar een score van boven de honderd, maar teamgenoot Mudassar Bukhari sloeg de bal tegen zijn wicket. Hij bleef daardoor steken op 98. Peter Borren kwam tot 48 runs, openingsbatter Stephan Myburgh 27 en Bukhari 22. 

Zuid-Afrika bereidt zich in Nederland voor op de Champions Trophy, die volgende week begint in Engeland en Wales. Nederland vervolgt op 2 juni de CB40-competitie in Rotterdam tegen Worcestershire.

Raiola: "Zlatan Ibrahimovic blijft bij PSG"

Zlatan Ibrahimovic kon niet met zekerheid stellen dat hij bij Paris Saint-Germain blijft, maar zijn agent Mino Raiola meldt dat de Zweed ook volgend seizoen in Parijs speelt.

Ibrahimovic was het afgelopen seizoen van grote waarde voor PSG. De Parijzenaars werden mede dankzij dertig goals van de Zweedse aanvaller kampioen van Frankrijk. Na het winnen van de titel namen de geruchten over een terugkeer van Ibrahimovic naar Italië toe. AC Milan en Juventus werden gelinkt aan de voormalig Ajacied.

Een rentree in Italië sluit Raiola deze zomer uit. "Zlatan Ibrahimovic blijft bij PSG. Ik sluit een terugkeer naar Italië uit. Ik hoorde dat hij salaris wilde inleveren voor een transfer naar Italië, maar daar hebben wij het nooit over gehad", aldus de Italiaanse makelaar met ook de Nederlandse nationaliteit in gesprek met Sky Sports.

Van Gaal: "We hebben geen grote vijver"

Louis van Gaal legde op de persconferentie in Hoenderloo uit waarom hij maar twintig spelers meeneemt naar Azië en waarom Klaas-Jan Huntelaar niet in het vliegtuig stapt.

De keuze voor twintig spelers in plaats van de gebruikelijke selectie met 23 man is logisch volgens Van Gaal. "Dat is een statement dat we te weinig talent hebben. We hebben helemaal niet zo'n grote vijver", verklaart de bondscoach. De namen van Miquel Nelom, Erik Pieters en Dwight Tiendalli zijn verrassende namen in de groep.

Van Gaal snapt de vraagtekens bij de selectie van het trio "We zijn nog redelijk consequent geweest. We volgen iedere speler en dat doen de journalisten niet. Ik begrijp wel dat jullie het niet helemaal weten. Het gaat ook om kwaliteit. We hebben er niet zo veel meer van dit niveau", aldus de bondscoach die na het WK stopt bij Oranje.

Achter de absentie van Klaas-Jan Huntelaar moet niets gezocht worden. "Huntelaar is een vaste international, maar ik wil Ricky van Wolfswinkel een keer zien. Moet hij dan de hele tijd op de bank gaan zitten? Ik gun hem een vakantie, zo'n geweldig seizoen heeft hij ook niet gehad. Over Van der Vaart hoorde ik dat hij geblesseerd was en toen heb ik hem zelf woensdag hierheen laten komen terwijl hij eigenlijk pas maandag hoefde te komen. Nu heeft hij langer vakantie", zei Van Gaal volgens NUsport.

Aapje Justin Bieber heeft nieuw onderkomen

Aapje Mally, tot voor kort het huisdier van Justin Bieber, heeft een nieuw onderkomen. Het beest verhuisde vorig weekeinde naar Serengeti Park in Hodenhagen in het noorden van Duitsland. Vrijdag werd het dier gepresenteerd aan fotografen.

Mally, die 23 weken oud is, moet nog 25 dagen in quarantaine voor hij bij zijn nieuwe familie mag, die bestaat uit zes kapucijnapen. De aap verbleef tot voor kort in een opvangcentrum in München.

Bieber, die Mally meenam toen hij in Duitsland moest optreden, moest het beest eind maart achterlaten bij de douane in Duitsland omdat hij niet de juiste papieren had. Hij kon documenten inleveren om zijn huisdier terug te krijgen, maar deed dat niet.

Liverpool wil Suarez niet laten vertrekken

Liverpool is niet van plan om mee te werken aan de wens van Luis Suarez om Engeland te verlaten. De Uruguayaan is de negatieve aandacht rond zijn persoon zat.

Liverpool wil Suarez aan zijn contract houden. De ex-Ajacied tekende in augustus vorig jaar nog een nieuwe verbintenis bij The Reds. Daarvoor liep de verbintenis tot medio 2016. De club uit Liverpool is niet bereid om Suarez te laten gaan deze zomer. De Zuid-Amerikaan liet vanuit Uruguay weten weg te willen uit Engeland.

Suarez voelt zich niet meer thuis in de Premier League door alle negatieve aandacht. De spits zit voorlopig een schorsing uit bij Liverpool nadat hij Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in de arm beet. Liverpool wil de geruchten over een transfer naar Real Madrid de kop indrukken. "Luis Suarez is gewoonweg niet te koop."

"Luis noch zijn management heeft tegen de directie kenbaar gemaakt dat hij weg wil. De club blijft Luis steunen en verwacht dat hij zijn contract respecteert. We geven verder geen commentaar", luidt de verklaring van Liverpool op de clubsite.

Holland acht naar finale EK roeien

Op de eerste dag van de Europees kampioenschap roeien in Sevilla heeft de Holland acht zich geplaatst voor de finale. De roeiers lieten de vijfde tijd noteren over twee heats. Zondag is de finale in de Spaanse stad. Het is het eerste internationele optreden sinds de Olympische Spelen voor de roeiers. 

In de lichte skiff heeft Marie-Anne Frenken zich als tweede gekwalifcieerd voor de finale. Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken waren in de vier zonder de snelste in de voorrondes. Ook de dames dubbelvier met Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lisa Scheenaard en Nicole Beukers zijn zeker van een plek bij de laatste zes.

Vijf andere Nederlandse boten zitten in halve finales en doen drie ploegen mee aan de herkansingen van zaterdag. Technisch directeur Hessel Evertse is positief: "De kop is er af. Ik zie veel tevreden gezichten bij onze team en dat is goed. Verder kun je aan zo'n eerste dag op een titeltoernooi nog niet veel conclusies verbinden."

FOK!filmtips van de dag: Once Upon a Time in America

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De pret begint wanneer Larry zijn slecht betaalde baan als museumbewaker opgeeft en een succesvolle bedenker wordt van infomercial producten voor Daley Devices. Alles lijkt hem voor de wind te gaan, maar er ontbreekt iets in zijn leven. Hij gaat terug naar het Natural History Museum, waar hij ooit de meest magische nacht van zijn leven had. Daar komt hij tot een verontrustende ontdekking. Zijn favoriete tentoonstellingen, waaronder die van zijn beste vrienden, staan ingepakt in kratten om naar de enorme archieven van het Smithsonian te worden verbannen.

Hun lot is onbekend, totdat Larry een wanhopig telefoontje krijgt van de miniatuurcowboy Jedediah, vertolkt door Owen Wilson, die hem vertelt over een ramp die staat te gebeuren. De recent aangekochte kunstwerken hebben hun nieuwe onderkomen tot leven gewekt. Nu is Kahmunrah van plan om samen met drie handlangers, namelijk de beruchtste heersers uit de geschiedenis - Iwan de Verschrikkelijke, Napoleon en Al Capone  - het museum en uiteindelijk de hele wereld over te nemen met hun Leger van de Onderwereld. Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian is te zien om 20.30 uur te zien op RTL5.

Neil McCauley, gespeeld door Robert De Niro, is een dief, maar dan wel één van de aller besten. Zijn levensfilosofie is dat je in het leven nergens aan gehecht moet raken. Hij heeft een heel team om zich heen van criminelen. Ze zien er echter uit alsof ze goed betaalde banen hebben. Zelfs detective Vincent Hanna, een rol van Al Pacino, is ervan onder de indruk. Hij raakt echter geobsedeerd door McCauley en wil hem perse uit de roulatie halen. Vlak voor de grootste vangst ooit voor McCauley probeert Hanna hem in te rekenen. Heat is te zien om 20.30 uur op Veronica.

De joodse immigrant David 'Noodles' Aaronson,  gestalte gegeven door Robert De Niro en zijn vriend Max Bercovicz, een rol van James Woods, groeien samen op in het New York van de jaren '20. Zij drijven duistere handeltjes en weten snel naam te maken in het criminele circuit. Wanneer Noodles een lokale maffiabaas vermoordt, moet hij de gevangenis in. Max zoekt hem na zijn vrijlating weer op en samen werken ze zich op tot gangsters van aanzien. Noodles heeft er echter genoeg van en zegt het criminele circuit en New York vaarwel. Max wil doorgaan met zijn leventje en de vrienden gaan uit elkaar. Bijna 35 jaar later krijgt Noodles een brief van iemand die van zijn verleden op de hoogte is. Hij keert terug naar New York om de schrijver van de brief te achterhalen.

Hoewel de Italiaanse regisseur Sergio Leone vooral bekend werd met zijn westernfilms, behoort ook zijn gangsterepos Once Upon a Time in America tot de absolute filmklassiekers. Om de levensloop van Noodles en Max in beeld te brengen nam Leone ruim vier uur de tijd en naar eigen zeggen ontbrak toen nog ruim drie kwartier essentieel beeldmateriaal. Om Once Upon a Time in America te kunnen regisseren, liet Leone een kans voorbijgaan om The Godfather te maken. Later zou hij toegeven spijt te hebben van deze beslissing. Te zien om 22.20 uur op CANVAS.

Het zevenjarige jongetje Josh Waitzkin is een zeer getalenteerd schaker, die volgens zijn coach Bruce nog wel eens groter zou kunnen worden dan de legendarische kampioen Bobby Fischer. Zijn vader Fred komt voor een dilemma te staan en twijfelt: moet hij zijn kind een normale jeugd laten beleven of moet hij proberen om Josh het uiterste uit zijn gave te laten halen.

Cameraman en meervoudig Oscarwinnaar Conrad L. Hall werd voor zijn bijdrage in 1994 genomineerd voor de Oscar voor Beste Cinematografie. Regisseur Steven Zaillian won eerder met zijn script voor Schindler's List de Oscar voor Beste Scenario. Met dit drama maakte hij zijn regiedebuut. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat door vader Waitzkin uit de doeken wordt gedaan in het gelijknamige boek. Searching for Bobby Fischer is te zien om 23.40 uur op Één.

Fame (2009), The Scorpion King 2: Rise of a Warrior, Burn After Reading, Ong Bak 3, Agora, Pulse, Cursed, Best of the Best IV: Without Warning en Lymelife zijn vanavond ook te zien op de televisie.

Amanda Bynes trapt Lance Bass de grond in

Amanda Bynes heeft vol woede gereageerd op uitspraken van haar bezorgde vriend Lance Bass. "Ik heb Lance Bass op Twitter genegeerd en nu zegt hij ineens dat ik een psychisch probleem heb. Ik vind het erg voor je dat een lelijk ex-boybandlid bent zonder talent of carrière", briest ze op Twitter. Bass zei op de radio dat Bynes duidelijk psychische problemen heeft, maar dat zelf niet doorheeft.

"Ik ben erg bang en ik hoop dat iemand haar de hulp kan geven die ze nodig heeft", sprak de zanger, die deel uitmaakte van boyband *NSYNC. Bynes, die vorige week werd gearresteerd op verdenking van drugsbezit en daarna dreigde met allerlei rechtszaken, kan de goede bedoelingen van Bass niet waarderen. "Ik heb Lance Bass al elf jaar niet meer gesproken. Ik ben woedend dat hij ineens met zulke beschuldigingen komt, ik word er gek van!"

Volgens Bass klopt Bynes' bericht van geen kanten. "We hebben zeven jaar geleden samen Love Wrecked opgenomen en drie jaar geleden was ze nog op mijn verjaardag. Pijnlijk. De Amanda die ik ken zou nooit zulke dingen tegen mij zeggen, dus of het gaat hier om een neppersoon of ze heeft een psychisch probleem."

Ondertussen doen ook de buren van de 27-jarige Bynes van zich spreken. Volgens sommigen is wonen in hetzelfde appartementencomplex als de actrice te vergelijken met 'wonen met Linda Blair in The Exorcist'. "Ze staart je weg in de lift", zei een van de buren tegen de New York Post. "Bewoners zijn doodsbang om ergens alleen met haar te zijn. Ze mompelt tegen zichzelf en lijkt helemaal de weg kwijt."

RKC strikt verdediger Apau

Mitch Apau moet de defensieve zorgen van RKC Waalwijk enigszins wegnemen. De 23-jarige verdediger komt over van het inmiddels failliete SC Veendam en tekende vrijdag een contract voor een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Dat meldt de Brabantse eredivisionist.

RKC raakte eerder vrijdag Henrico Drost kwijt aan NAC Breda, terwijl Ard van Peppen en Guy Ramos bij Roda JC aan de slag gaan.

"Mitch kan worden uitgespeeld op alle posities in de achterhoede", laat manager technische zaken Janus van Gelder van RKC weten. Apau kwam vier seizoenen uit voor Veendam. In de jeugd speelde hij voor zowel AZ als Ajax.

Puyol houdt rekening met einde carriŤre

Aanvoerder Carles Puyol van FC Barcelona sluit niet uit dat hij zijn loopbaan noodgedwongen moet beëindigen. De Spanjaard kampt al geruime tijd met knieklachten en speelde afgelopen seizoen slechts een wedstrijd pijnvrij. "Als ik volgend jaar nog steeds problemen heb, zal ik de sport moeten verlaten", liet hij vrijdag weten.

Voorlopig wil de 35-jarige verdediger nog niet stilstaan bij een eventueel afscheid van het voetbal. "Het is geen blessure waar ik de rest van mijn loopbaan last van houd, maar het is mogelijk dat ik opnieuw geblesseerd raak. Het plan is echter om verder te gaan met mijn herstel en te zorgen dat ik volledig fit ben voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen."

Puyol debuteerde in 1999 onder Louis van Gaal in het eerste elftal. Hij speelde tot dusverre 387 competitieduels en boekte tal van successen met de Catalanen. Zes keer werd de robuuste mandekker kampioen van Spanje en drie keer won hij de Champions League.

Puyol, die afgelopen seizoen slechts dertien keer in actie kwam in de Primera Division, sloot op een persconferentie uit ooit voor een andere club te spelen. "Ik wil alleen voor Barcelona spelen en ben van plan mijn carrière hier te beëindigen."

Eerder op de dag liet Victor Valdes weten volgende zomer te vertrekken bij Barcelona. De doelman, die sinds 2002 een vaste waarde is, wil zijn contract niet verlengen. Donderdag kondigde de club het vertrek van Eric Abidal aan.

Mogelijk klacht bij EC wegens Fyra

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV heeft er alle begrip voor dat de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS de  stap heeft genomen definitief te stoppen met de Italiaanse kreupeltrein 'Fyra'. De technische toestand van de treinen bleek nóg slechter dan eerder al bekend was. De stap van de NMBS betekent de facto het einde van de Fyra-concessie: door de stap van de NMBS is duidelijk geworden dat de HighSpeed Alliance niet binnen een aanvaardbare termijn alsnog aan zijn contractuele verplichtingen jegens de Nederlandse Staat zal kunnen voldoen.

"Er rest de Nederlandse overheid niets anders, dan de concessie te ontbinden omdat aan de voorwaarden dus niet wordt voldaan en dat ook binnen afzienbare tijd dus niet gaat gebeuren. Ook dient de NS de in de concessie opgenomen afkoopsom van vijftig miljoen euro nu op tafel te leggen", stelt de reizigersorganisatie. Indien de Nederlandse overheid deze maatregelen niet neemt, en dus de bij een veiling gemaakte afspraken niet afdwingt, stapt Voor Beter OV naar de Europese Commissie om te klagen over deze kartelvorming. Er dient een nieuwe aanbesteding of veiling te worden georganiseerd.

De door de Nederlandse overheid gewenste samenvoeging van de Hoofdrailnetconcessie met de  HSL-concessie kan volgens Voor Beter OV niet doorgaan. Want je kan niet iets samenvoegen met iets dat niet (meer) bestaat. Ook indien overheid dit toch doet (en daarmee via een omweg de NS ten koste van de reiziger, andere inschrijvers en de belastingbetaler beloont voor zijn falen) stapt Voor Beter OV naar Brussel.

Het alternatief dat er nu voor het mislukte Fyra-project is, eenmaal per twee uur tussen Den Haag en Brussel en in het weekend alleen tot Antwerpen, is volstrekt onvoldoende. Er dient minimaal elk uur tussen Amsterdam en Brussel te worden gereden. Tegen normaal tarief en zonder belemmeringen als toeslagen en reserveringsplicht. Ook nadat er een nieuwe exploitant met de hogesnelheidsverbinding Amsterdam - Bussel is begonnen, dient deze IC in stand te blijven.

Tot slot vindt Voor Beter OV het onaanvaardbaar, dat de NS vandaag niet inhoudelijk op de ontstane situatie wil reageren.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Jennifer Lopez verdedigt outfit na klachten

Jennifer Lopez vindt dat er niets mis is met de outfit die ze dinsdagavond droeg bij haar optreden in Britain's Got Talent. De Britse mediawaakhond Ofcom kreeg zo'n honderd klachten binnen over de zangeres, die volgens velen te bloot gekleed ging. Lopez droeg een zwarte bodysuit, bolero en dijhoge laarzen.

"Ik droeg dezelfde uitdossing bij de uitreiking van de Billboard Award en daar zorgde het ook niet voor ophef, dus ik had het idee dat ik een veilige keuze had gemaakt", zei de zangeres tegen het BBC-radioprogramma Newsbeat. Lopez zong haar nieuwe lied Live it Up bij de talentenjacht.

Jurylid Simon Cowell was vol lof over het optreden van de zangeres, dat hij van 'wereldklasse' vond. "Als iemand zich afvraagt hoe het moet: zo moet het dus", zei hij na de show.

ICC: Gadhafi moet in Den Haag worden berecht

Saif al-Islam Gadhafi, de zoon van de gedode 'Leider van de Revolutie' in Libië, moet in Den Haag worden berecht voor het Internationaal Strafhof (ICC). Het verzoek van het Arabische land om de verdachte van misdaden tegen de mensheid zelf te berechten, is afgewezen. Dit hebben de ICC-rechters in de Libië-zaak vrijdag beslist.

Saif al-Islam fungeerde volgens de ICC-aanklagers de facto als 'premier' onder zijn vader, Moammar Gadhafi. Tijdens de Arabische Lente in 2011 liet hij met scherp op betogers schieten. Toen de rebellen aan de winnende hand waren in de burgeroorlog, werd Moammar Gadhafi gedood. Saif al-Islam werd gevangengenomen en wordt vastgehouden door een clan in de stad Zintan, die niet samenwerkt met de nieuwe machthebbers.

De nieuwe regering in Tripoli is er dan ook nog niet in geslaagd Saif al-Islam in hechtenis te nemen. Toch zegt de Libische regering de verdachte zelf te willen berechten.

Het ICC functioneert volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat de berechting alleen in Den Haag plaatsvindt, als het betrokken land geen proces wil of kan voeren.

ICC: Kaddafi moet in Den Haag worden berecht
ICC: Kaddafi moet in Den Haag worden berecht (Foto: ANP)

Justitie in beroep tegen einde tbs in zaak-Bradaric

Justitie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Arnhem om het tbs van een van de mannen die betrokken was bij de moord op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric niet te verlengen. De 28-jarige Goran M. blijft vastzitten tot het hoger beroep is behandeld, laat een woordvoerder van het OM in Arnhem weten.

De 28-jarige Goran M. werd in 2004 veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor zijn aandeel bij de moord in november 2003. Bij hem was een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Volgens deskundigen is hij daar nu succesvol vanaf geholpen.

De raadkamer van de rechtbank besloot vrijdag daarom de tbs van M. niet te verlengen. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en wil dat de maatregel met een jaar verlengd wordt. Het hoger beroep is inmiddels ingesteld. Eerder vrijdag liet het OM nog weten zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep.

Bradaric werd op 17 november 2003 eerst gewurgd in een auto en daarna in brand gestoken. Een dag later werd haar lichaam gevonden in een buitengebied van het Gelderse Bemmel. M. zou destijds getraumatiseerd zijn door de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Ook was hij onder invloed van xtc. Hij kreeg hulp van Ferdi O. en Goran P.

Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.

Ruim 6 miljoen dollar door benefiet Oklahoma

Het benefietevenement voor het onlangs door een tornado getroffen Oklahoma heeft ruim zes miljoen dollar opgebracht. Het door countryzanger Blake Shelton georganiseerde Healing in the Heartland-concert vond woensdagavond plaats in Oklahoma City.

Countrysterren als Vince Gill en Miranda Lambert en r&b-ster Usher gaven een optreden. Tv-sterren als Ellen DeGeneres en Jay Leno riepen mensen middels een videoboodschap op geld te geven. Het concert werd live uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

De opbrengst gaat rechtstreeks naar hulporganisatie United Way of Central Oklahoma. De staat werd vorige week getroffen door het natuurgeweld.

Mansveld wil resultaten Fyra-onderzoek afwachten

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) wil het onderzoek van de NS over de Fyra-treinen afwachten voordat ze met een plan voor de treinproblemen komt. Dat heeft een woordvoerder van Mansveld vrijdag laten weten. De resultaten van het Belgische onderzoek bestudeert ze zorgvuldig.

Het Belgische spoorwegbedrijf NMBS maakte vrijdag bekend definitief de stekker uit de Fyra te trekken. Met de treinen van het Italiaanse AnsaldoBreda is van alles mis op technisch vlak en de veiligheid van reizigers kan niet gegarandeerd worden. Mansveld zegt per brief te zijn geïnformeerd door NMBS over de resultaten van het onderzoek.

Mansveld zegt dat de NS haar volgende maand inlicht over de technische gesteldheid van de V250-treinen. Voor 20 juni staat een Kamerdebat gepland over de Fyra-problematiek. Voor die datum zal de staatssecretaris de Tweede Kamer inlichten over de laatste stand van zaken.

Antieke munten terug naar Griekenland

Zwitserland heeft vrijdag een partij oude zilveren munten teruggestuurd naar Griekenland. De 118 munten uit het begin van de vierde eeuw voor Christus werden in november 2011 door de douane op het vliegveld van Zürich in beslag genomen van een Belg die permanent in Griekenland woont.

Waar de munten precies zijn opgegraven is onbekend.

Het Griekse culturele erfgoed wordt al eeuwen geplunderd. In de afgelopen jaren heeft Griekenland de inspanningen opgevoerd om illegaal geëxporteerde schatten terug te vorderen van musea en verzamelaars. Volgens het Griekse ministerie van cultuur is de teruggave van de partij munten het resultaat van een schikking die buiten de rechter om is getroffen. Details daarover zijn niet vrijgegeven.

Eis twintig jaar voor schietpartij kickboksgala

Tegen de man die ervan wordt verdacht vorig jaar op een kickboksgala in Zijtaart een 37-jarige kickbokspromotor te hebben doodgeschoten is vrijdag twintig jaar cel geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant. De 32-jarige Siamak S. wordt tevens verdacht van poging tot moord op de broer van het slachtoffer.

Aanleiding voor de schietpartij in de Brabantse plaats zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken. Volgens justitie heeft de man met voorbedachten rade gehandeld en wordt hij daarom verdacht van moord en poging tot moord. De man had volgens justitie een conflict met iemand en zou daarom een geladen vuurwapen hebben meegenomen.

S. beriep zich op noodweer, maar daar is het OM het niet mee eens. De verdachte was volgens het OM niet direct betrokken bij de vechtpartij die bij het gala ontstond. Een vriend van verdachte was dat wel. Het zou gaan om een vuistgevecht tussen twee mannen, waarop de verdachte zijn pistool trok, doorlaadde en gericht schoot, aldus de zegsvrouw.

S., die heeft bekend de fatale schoten te hebben gelost, is door een psychiater en psycholoog onderzocht. Beiden concludeerden dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Ook weegt justitie mee dat de schietpartij plaatsvond bij een openbare gelegenheid waarbij ook veel kinderen aanwezig waren. Twee broers uit Veghel, destijds 30 en 26 jaar oud, werden na de schietpartij eveneens aangehouden. De broers werden verdacht van openbare geweldpleging. In januari seponeerde het OM in Den Bosch de zaken tegen hen en een andere verdachte die eveneens werd aangehouden voor betrokkenheid. Justitie gaat ervan uit dat Siamak S. alleen handelde.

Storing online betalen ING

De ING heeft vrijdagmiddag korte tijd met een storing in het online betalingsverkeer gekampt. Het was vanwege 'netwerkproblemen' niet mogelijk te betalen via Mijn ING of Ideal, meldt de bank. Betalen via de app van de bank was wel mogelijk. De storing werd niet veroorzaakt door een cyberaanval, benadrukt een woordvoerder van ING.

Het probleem ontstond rond 16.15 uur en was een uur later weer opgelost. De exacte oorzaak van het netwerkprobleem kon de woordvoerder niet geven.

Vorige maand kampte de grootste bank van Nederland ook al meerdere keren met storingen in het online betalingsverkeer. Die werden toen veroorzaakt door een reeks cyberaanvallen.

[RG] Federer neemt revanche op Benneteau

Roger Federer heeft ten koste van Julien Benneteau de vierde ronde van Roland Garros bereikt. De als tweede geplaatste Zwitser leverde in de openingsgame direct zijn service in, maar stelde daarna eenvoudig orde op zaken: 6-3, 6-4 en 7-5.

Tijdens de laatste ontmoeting in Rotterdam in februari trok de Fransman (30) nog aan het langste eind. In de jacht op zijn achttiende grandslamtitel moet Federer bij de laatste zestien in Parijs zien af te rekenen met thuisspeler Gilles Simon (15) of de Amerikaan Sam Querrey (18).

Ook David Ferrer, nummer vier van de plaatsingslijst, sloeg zich naar de vierde ronde. De Spanjaard klopte landgenoot Feliciano Lopez met 6-1, 7-5 en 6-4. Richard Gasquet (7) rekende af met qualifier Michal Przysiezny met 6-3, 6-3, 6-0.

Routinier Tommy Haas werd de eerste 35-jarige sinds 2007 die doordrong tot de derde ronde. De als twaalfde geplaatste Duitser versloeg de Amerikaan Jack Sock met 7-6 (3), 6-2 en 7-5.

[RG] Williams dendert door

Serena Williams heeft ook haar derde wedstrijd op Roland Garros met speels gemak gewonnen. De mondiale lijstaanvoerder uit de Verenigde Staten gunde de Roemeense Sorana Cirstea (26) vrijdag slechts twee games: 6-0 en 6-2. Dat was een game minder dan in de vorige ronde tegen Caroline Garcia uit Frankrijk. Williams stond tot dusver op Roland Garros in totaal pas zes games af.

Williams hoopt Roland Garros voor het eerst sinds 2002 weer eens te winnen. Ze stond in 2003 voor het laatst in de halve finale. Vorig jaar sneuvelde ze nog in de eerste ronde in Parijs. Vervolgens begon haar ongekende opmars, die resulteerde in 70 overwinningen uit de laatste 73 wedstrijden. Momenteel is Williams al 27 wedstrijden ongeslagen.

Maria Kirilenko werkte succesvol haar tweederondepartij af. De als twaalfde geplaatste Russin versloeg met 6-3 en 6-1 Ashleigh Barty uit Australië.

Real wil naam stadion verkopen

Real Madrid werkt haar thuiswedstrijden af in het Estadio Santiago Bernabéu. De club overweegt echter om de naam thuishaven te verkopen.

Clubs als Bayern München (Allianz Arena), Borussia Dortmund (Signal Iduna Park), Arsenal (Emirates Stadium) en Manchester City (Etihad Stadium) gingen de Madrilenen reeds voor. Een dergelijke deal kan de club namelijk een behoorlijke som geld opleveren.

Real-voorzitter Florentino Pérez is druk bezig met het aanboren van nieuwe geldbronnen. De preses sloot deze week al een deal af met een nieuwe shirtsponsor, luchtvaartmaatschappij Fly Emirates. Deze overeenkomst levert de club 125 miljoen euro op voor vijf seizoenen.

De Koninklijke wil nu ook de naam van het Bernabéu verkopen om meer inkomsten te genereren, weet Goal.com. Het is nog niet bekend hoe de fans hier tegenover staan.

Deelneemster Beste Singer-Songwriter meteen op ťťn

De 21-jarige Maaike Ouboter voert vanuit het niets de Single Top 100 aan met het nummer Dat ik Je Mis. Ze zong het lied deze week in het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze verstoot daarmee Anouk van de eerste plaats, die met het Songfestivalnummer Birds is afgedaald naar de elfde plek.

Ouboter maakte met haar optreden maandag veel indruk op juryleden Eric Corton, Giel Beelen en Miss Montreal. De laatste twee pinkten een traantje weg. Ze verloor als tiener haar beide ouders en schreef Dat Ik Je Mis voor haar moeder. Ook in België werd positief gereageerd op het nummer.

Gerard Joling en Jandino staan deze week tweede in de hitlijst met Mijn Liefde. Robin Thicke, T.I. en Pharrell Williams nemen de derde positie in met Blurred Lines.

In de albumlijst staat Anouk nog wel bovenaan met Sad Singalong Songs. Caro Emerald en Daft Punk wisselen stuivertje ten opzichte van vorige week. De Nederlandse zangeres staat nu tweede met The Shocking Miss Emerald en het Franse elektroduo derde met Random Access Memories.

Zenden niet met Benitez mee naar Napels

Boudewijn Zenden volgt Rafael Benitez niet naar Napoli. De Spaanse trainer komt over van Chelsea, maar zijn Nederlandse assistent zal niet in zijn kielzog meekomen.

Zenden werd in Italiaanse media genoemd als mogelijke assistent van Benitez bij Napoli. Het duo won eerder deze maand met Chelsea de Europa League-finale van Benfica in Amsterdam. Na hun aanstelling een half jaar geleden klommen The Blues op naar de derde plek. Eerder was al duidelijk dat het om een tijdelijke baan ging.

Volgens Voetbal International heeft Zenden aangegeven zijn eigen weg te kiezen. De oud-international was in het verleden al werkzaam als televisieanalist en pakt dit mogelijk weer op. De Limburger is wel van plan om zijn trainerspapieren te halen. Zenden kwam in het verleden onder meer uit voor PSV, FC Barcelona en Chelsea.

"Willems zelfs minder geworden dan eerst"

Bondscoach Louis van Gaal is niet tevreden over hoe PSV'er Jetro Willems zich dit heeft laten zien. De jongeling was een jaar geleden nog basisspeler op Euro 2012.

Willems was vorig jaar zomer de grote verrassing in de basisploeg van Oranje. Op het EK speelde hij alle duels. Na het vertrek van Bert van Marwijk bleef Willems ook bij Van Gaal in beeld, maar gedurende het seizoen kwam hij niet meer in de plannen voor. De linksback van PSV ontbreekt ook in selectie voor de oefentrip naar Azië.

"Willems heeft zich dit seizoen niet ontwikkeld. Hij is stil blijven staan en misschien zelfs minder geworden", zei Van Gaal tegen De Volkskrant. Miquel Nelom zit verrassend genoeg wel bij de selectie. "Ik vind het knap hoe hij met zijn situatie bij Feyenoord is omgegaan. Als hij moest invallen heeft hij altijd goed gespeeld. Hij heeft altijd zijn niveau gehaald. Dat is misschien wel knapper dan als je altijd speelt", aldus de keuzeheer van Oranje.

Drost verruilt Waalwijk voor Breda

Henrico Drost speelt de komende seizoenen voor NAC Breda. De 26-jarige verdediger komt transfervrij over van RKC Waalwijk en heeft een contract getekend voor twee jaar. Dat meldt de Bredase club vrijdag.

"Het was geen makkelijke keus om RKC te verlaten, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging en NAC is sportief een stapje hoger", laat Drost weten. Hij speelde sinds 2010 voor de Waalwijkers. Eerder kwam hij uit voor sc Heerenveen, Excelsior, De Graafschap en VVV-Venlo.

NAC speelt met de komst van de Kampenaar in op het vertrek van Kees Luijckx, die zijn aflopende verbintenis niet wil verlengen. "Door het vertrek van Luijckx zijn we een belangrijke sleutelspeler in de verdediging kwijtgeraakt. Ik ben daarom blij dat Henrico heeft besloten zijn carrière in Breda voort te zetten", aldus technisch directeur Jeffrey van As.

Na Ard van Peppen en Guy Ramos, die beiden bij Roda JC aan de slag gaan, is Drost al de derde verdediger die RKC deze zomer verlaat.

[Upd] Wiggins verdedigt titel Tour de France niet

Het is onzeker of de Britse renner Bradley Wiggins deze zomer zijn titel in de Tour de France kan verdedigen. Dat meldt de krant The Guardian vrijdag. De olympisch kampioen kampt met een ontsteking in de linkerknie. Hij kan daardoor niet naar behoren zijn trainingsprogramma afwerken.

"Ik kan bevestigen dat Bradley nog niet traint zoals het moet", zegt manager Dave Brailsford van Team Sky in de krant. "We houden zijn toestand nauwlettend in de gaten voor de Tour."

Wiggins had voor dit seizoen de Giro d'Italia als een van zijn hoofddoelen aangemerkt. Hij moest de Giro vanwege ziekte echter voortijdig verlaten.

Update 17:50 uur

Bradley Wiggins doet niet mee aan de Tour de France. De winnaar van vorig jaar kan momenteel niet voluit trainen door een infectie in zijn linkerknie, laat Team Sky vrijdag weten. "Door ziekte, en zijn blessure is hij voorbij het punt waarop hij fit kan zijn voor de Tour", laat teammanager Dave Brailsford weten.

Duitsland telt 1,5 miljoen inwoners minder

Duitsland telt anderhalf miljoen minder inwoners dan gedacht, waarschijnlijk omdat buitenlanders die vertrekken vergeten zich te laten uitschrijven. Dat heeft het federale bureau voor statistiek vrijdag meegedeeld, op basis van de laatste volkstelling uit 2011.

Volgens de laatste gegevens telt Duitsland 80,2 miljoen inwoners. Het aantal buitenlanders is 14,9 procent, ofwel 1,1 miljoen minder dan gedacht. De verschillen tussen de cijfers van de volkstelling en de aantallen geregistreerde inwoners zijn het grootst in de grote steden. Zo heeft Berlijn 180 duizend minder inwoners dan gedacht en Hamburg tachtigduizend.

Uit de telling blijkt ook dat er bijna 34 duizend geregistreerde homoseksuele stellen zijn in Duitsland, met 5700 kinderen.

Het was de eerste grote volkstelling in Duitsland sinds 1987, toen Duitsland nog in oost en west was verdeeld.

Vliegtuigje boort zich in appartement

Een vliegtuigje met motorstoring heeft zich vrijdagochtend in het dak geboord van een flat in de omgeving van Washington. De twee inzittenden van het toestel en een vrouw in de flat zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie waren de inzittenden van het vliegtuigje bezig met infraroodopnamen voor een luchtfotobedrijf toen de brandstof opraakte en de motor begon te haperen. Het toestel boorde zich door het dak in de woonkamer van een flat op de derde verdieping in Herndon, in de staat Virginia.

Het Rode Kruis heeft zich ontfermd over negen volwassenen, zeven kinderen en enkele huisdieren die het pand moesten verlaten.

BelgiŽ bevestigt einde Italiaanse Fyra-trein

België stopt definitief met de Fyra-trein van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat heeft het Belgische spoorbedrijf NMBS vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Het nieuws werd eerder op de dag al gemeld door de Gazet van Antwerpen.

De NMBS had drie treinstellen besteld bij AnsaldoBreda. Het Italiaanse bedrijf kreeg van de NMBS drie maanden de tijd om de technische problemen te verhelpen. Omdat een oplossing uitbleef hebben de Belgische spoorwegen nu besloten deze bestelling te annuleren, het contract met AnsaldoBreda te ontbinden en de bankgaranties die waren geregeld voor de aanschaf van de treinen te annuleren.

De Nederlandse Spoorwegen hebben in totaal zestien treinen besteld, waarvan er negen al zijn geleverd. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zei eerder op de dag de Belgische persconferentie af te willen wachten alvorens te reageren.

Op de persconferentie werd een rampzalig beeld geschetst van de Italiaanse treinstellen naar aanleiding van het onderzoek dat is uitgevoerd. Deuren kwamen los, water kon in de treinen komen, metalen strips bovenop het dak die loskwamen en omhoog bogen richting de spanningslijnen, waar 25.000 volt op staat. "Zulke praktijken zou je niet verwachten van een competente fabrikant", luidde een van de citaten uit het onderzoeksrapport.

Uit het onderzoek bleek ook dat er geen uniforme manier was om de treinen in elkaar te zetten. Monteurs en electrotechnici hadden allemaal hun eigen manier van werken. Alle negentien treinen zijn hierdoor verschillend. In Nederland is een zogenoemde stofkamanalyse uitgevoerd van twee halve treinen. Het maximale aantal strafpunten dat hierbij is toegestaan is tien. Uit de analyse van de twee halve treinen kwamen echter scores van 1057 en 2019 punten naar voren. Zelfs nadat de treinen in Nederland buiten gebruik waren gesteld, ontstonden er problemen. In treinstellen die op het spooremplacement in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer stonden vlogen de batterijen, die onder de zitplaatsen zaten gemonteerd, in brand.

De NMBS heeft Thalys gevraagd om het huidige treinaanbod, negen treinen per dag op het traject Parijs-Brussel-Amsterdam, op te voeren naar twaalf per dag. Op de huidige verbinding Brussel Den Haag, die acht keer per dag rijdt, gaan ook meer treinen rijden. De NMBS heeft aan de NS voorgesteld om voor oktober de frequentie op te voeren naar tien treinen per dag, en in december naar twaalf per dag.

De NS wilde nog niet inhoudelijk reageren op de persconferentie van de NMBS en de conclusies van hun eigen onderzoek afwachten. "De NS heeft een heldere afspraak met de staatssecretaris en de aandeelhouder", liet een woordvoerder weten. "Conform deze afspraak sturen wij medio juni de conclusies naar de staatssecretaris op basis van het onderzoek."

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

TunesiŽ klaagt topless Europese feministes aan

Drie Europese feministes die zijn opgepakt omdat ze met ontblote borsten voor een gerechtsgebouw in Tunesië demonstreerden zijn aangeklaagd wegens schending van de openbare zeden en bedreiging van de openbare orde. Ze moeten 5 juni voorkomen en kunnen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen. Dat heeft hun advocaat, Souhaib Bahri, vrijdag gezegd.

De vrouwen, twee Françaises en een Duitse die behoren tot de Oekraïense feministische groep Femen, demonstreerden donderdag voor de vrijlating van de Tunesische Amina Tyler. Zij werden door de politie uit het gerechtsgebouw gezet, terwijl boze Tunesiërs tegen hen demonstreerden en journalisten aanvielen.

Tyler werd zelf opgepakt toen ze in de stad Kairouan in haar blootje wilde demonstreren tegen ultraconservatieve moslims. Zij moet eveneens op 5 juni voorkomen.

NedCar verwacht honderden extra banen

Eigenaar VDL verwacht vanaf 2015 het personeelsbestand van autofabrikant NedCar fors uit te breiden. Het bedrijf, waar nu vijftienhonderd mensen werken, verwacht vijfhonderd tot achthonderd nieuwe werknemers nodig te hebben. Dat zegt een woordvoerder van het Eindhovense VDL.

De fabriek in Born gaat vanaf volgend jaar Mini's maken in opdracht van BMW. VDL verwacht dat bij NedCar tot medio 2017 meer auto's van de band gaan rollen dan de afgelopen jaren.

De industriële onderneming VDL, producent van onder meer bussen, zonnebanken en technische installaties, nam NedCar begin vorig jaar over. Alle medewerkers behielden daarbij hun baan.

Verdachte diefstal examen op vrije voeten

De Rotterdammer die donderdag werd opgepakt voor het lekken van het eindexamen Frans voor het vwo is vrijdag op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte en het onderzoek gaat door, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Er waren niet voldoende zwaarwegende redenen hem langer vast te houden.

Het examen werd gestolen uit een kluis van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werd het examen met de verloren sleutel buitgemaakt.

De directie van de school heeft geen idee wie de 22-jarige Rotterdammer is. De man is geen leerling of medewerker van die school. De politie liet eerder vrijdag al weten dat de rol van de Rotterdammer bij de diefstal of heling nog wordt onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Door het lek moest het examen, dat voor woensdag stond gepland, een dag worden uitgesteld naar donderdag. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer.

Vluchtkerk eerder leeg dan verwacht

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam hebben die vrijdagmiddag eerder dan verwacht verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de kerk. Uit voorzorg sloot de kerk vrijdag al om 16.30 uur de deuren, om zeker te weten dat het pand om 18.00 uur leeg zou zijn. Dat werd eerder overeengekomen met de eigenaar van de kerk en met burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Zo'n honderd asielzoekers die nog geen nieuw onderkomen hebben gevonden hebben zich vrijdagmiddag rond de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West verzameld. Het merendeel van hen heeft inmiddels de toegezegde 225 euro van de gemeente opgehaald. Met dat geld kunnen ze eten kopen of naar familie reizen. De groep liet eerder weten van plan te zijn zo veel mogelijk bij elkaar te blijven.

Eerder op de dag werd bekend dat enkele tientallen uitgeprocedeerd asielzoekers die het afgelopen halfjaar in de kerk verbleven inmiddels nieuwe opvang hebben. Daarbij gaat het vooral om vrouwen en zieken. Ze gaan onder meer naar de Stephanuskerk in Amsterdam-Noord en naar de GGD.

Vrijwilligers van de vluchtkerk vonden de opvang van de asielzoekers te zwaar, waarop werd besloten dat de groep weg moest. De asielzoekers deden donderdag in de gemeenteraad nog een laatste roep om hulp, maar burgemeester Van der Laan kan de groep geen onderdak bieden. Hij hoopt dat de asielzoekers worden opgevangen door particulieren.

Naaktfoto's Kelly Brook op straat

Kelly Brook is volledig naakt te zien in een Turks tijdschrift. De 33-jarige, voluptueuze dame laat zich hier van haar beste kant zien.

Kelly Brook, wier benen voor acht ton zijn verzekerd, laat op een van de foto's haar mooie, ronde kont zien. Het enige dat ze op deze foto draagt, is een paar pumps met hoge hakken.

Een andere foto is geschoten terwijl de Britse naakt in het water ligt. Hierop is een paar mooie prammen te zien. Andere foto's laten Kelly in badpak zien, maar die zijn niet zo interessant.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien!

Kleuter gepest om lekkere moeder

Het zit David Belcher niet mee. Het zesjarige ventje wordt namelijk flink gepest. Niet omdat hij toevallig een brilletje heeft. Nee, David heeft een bloedmooie moeder.

Moeder Suzanne O'Neill kan met een gerust hart een milf worden genoemd. De 25-jarige brunette is gezegend met een flinke voorgevel en verdient de kost als model. Zo heeft ze geregeld geposeerd voor sexy foto's.

'Geef mij zo'n moeder', zou je zeggen, maar David kan er niet om lachen. De kleuter wordt door zijn klasgenootjes gebeten en geslagen. Ook trappen ze op zijn vingers. Een 'grappenmaker' heeft zelfs op zijn trui gepist.

Moederlief is ten einde raad. Haar zoon is zo bang om naar de St Paul's Infant School in Maidstone te gaan, dat hij weigert te eten. Omdat de milf zelf ook wordt bedreigd door andere moeders als ze haar zoon van school ophaalt, heeft ze besloten David van school te halen.

De gemeente heeft Suzanne nu een andere school aangeboden, maar daar weigert ze haar zoon naar toe te sturen. De school is namelijk nogal een eindje lopen voor de kleuter. Het ventje blijft dus voorlopig thuis bij zijn moeder. Er zijn slechtere plekken om de dag door te brengen...

Bondscoach Van Gaal stopt na WK

Louis van Gaal stopt na het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië op als bondscoach. Dat heeft de 61-jarige trainer bekendgemaakt op een persconferentie in Hoenderloo. Oranje is daar in voorbereiding voor een oefentrip in Azië.

"Ik ben bondscoach geworden om een EK of WK mee te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan en ik ga ervan uit dat 't nu wel gaat lukken. Daarna stop ik. Of er moet een mooi aanbod uit de Premier League komen; dan overleg ik met mijn Truusje". Van Gaal begon in juli 2012 aan zijn tweede termijn als bondscoach. Hij had in aanloop van het WK in 2002 ook de leiding over de nationale ploeg. Toen faalde hij om het wereldkampioenschap te bereiken. Oranje staat nu met anderhalve been in Brazilië. 

Forse celstraffen geŽist in grensrechterzaak

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag achttien maanden celstraf geëist tegen vijf minderjarige verdachten in de zaak van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Officier van justitie Joost Zeilstra sprak de strafeisen vrijdag uit in de rechtbank in Lelystad. Hij sprak van 'zinloos geweld'.

Een zesde minderjarige hoorde tien maanden eisen. Voor de 15-jarige verdachte werd vrijspraak geëist wat betreft het medeplegen van doodslag. De enige meerderjarige verdachte, de 51-jarige Hasan D., vader van een van de andere verdachten, moet zes jaar de cel in als het aan justitie ligt.

'Studenten geroyeerd na bezoek concentratiekamp'

Twee leden van een studievereniging uit Groningen zijn geroyeerd omdat zij na een bezoek aan een concentratiekamp in het Duitse Dachau hakenkruizen op het voorhoofd van een student hadden getekend. Dat schrijft universiteitsblad UK van de Rijksuniversiteit Groningen.

De twee studenten tekenden het symbool de avond na het bezoek aan het kamp in een dronken bui met een benzinestift op het hoofd van hun medestudent. De studievereniging Commotie bevestigt tegenover UK dat er twee leden zijn geroyeerd maar wil niet zeggen wat er precies is gebeurd. Het faculteitsbestuur van de universiteit is op de hoogte gebracht.

Grote partij nepmerkspullen in beslag genomen

Agenten van de FIOD hebben woensdag grote partijen vervalste merkgoederen in beslag genomen. Het ging om kleding, schoenen en verschillende soorten parfums. Twee mannen zijn aangehouden. Dat heeft de fiscale opsporingsdienst vrijdag bekendgemaakt.

De FIOD deed doorzoekingen in Krimpen aan den IJssel, Rotterdam en Zwijndrecht. Daarbij werden naast de merkspullen ook losse labels en stickers aangetroffen. Het onderzoek dat leidde tot de doorzoekingen en arrestaties begon in april. Een aantal bedrijven had aangifte gedaan. De aangehouden verdachten zijn een 25-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 32-jarige Rotterdammer.

De FIOD werd bij de operatie bijgestaan door medewerkers van React, een instantie waar zo'n tweehonderd bedrijven - waaronder Nike en Tommy Hilfiger - bij zijn aangesloten. Die stelden vast dat het om vervalste producten ging. Alle goederen zijn vernietigd.

Lichamen Visser en Severein geÔdentificeerd

De lichamen die zondag werden gevonden in een boomgaard in het Spaanse Alquerías zijn zoals verwacht van voormalig volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Dat hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt na de autopsie, zo meldt de Spaanse krant La Verdad. Uit het onderzoek is verder gebleken dat hoofdletsel de Nederlanders fataal werd.

La Verdad meldde vrijdagochtend al dat Visser en Severein hoogstwaarschijnlijk zijn doodgeslagen. Bij beide lichamen zijn een groot aantal kneuzingen en botbreuken geconstateerd. Verder werden geen sporen van schotwonden of messteken gevonden. De autoriteiten hebben het over een zeer gewelddadige moord.

Visser en Severein verdwenen begin mei tijdens hun verblijf in Murcia. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie heeft drie verdachten opgepakt. Het gaat om de 36-jarige ex-manager van de volleybalclub in Murcia en twee Roemenen. Van de laatste twee bestaat het vermoeden dat ze de dubbele moord daadwerkelijk hebben gepleegd.

Familie Lee Rigby roept op tot kalmte

De familie van de vermoorde Britse militair Lee Rigby heeft opgeroepen tot kalmte na felle reacties uit extreem rechtse hoek richting moslims. De familie bedankt de Britse bevolking voor haar steun in een brief die ze via het ministerie van Defensie naar buiten bracht, maar zei ook dat de militair niet zou hebben gewild dat zijn naam zou worden gebruikt als excuus om andere mensen aan te vallen.

Dat berichtten Britse media vrijdag. Rigby (25) stierf op 22 mei een gruwelijke dood, toen twee Britten van Nigeriaanse komaf die zich tot de islam hadden bekeerd, hem aanvielen met machetes. Na de brute aanval gingen extreem rechtse groepen de straat op in een aantal Londense wijken, scandeerden anti-islamitische leuzen en vielen enkele moskeeën aan.

Familie Lee Rigby roept op tot kalmte
Familie Lee Rigby roept op tot kalmte (Foto: ANP)

Vergassen ganzen bij Schiphol mag doorgaan

De provincies Noord-Holland en Utrecht mogen hun plan om ganzen rondom Schiphol te vangen en te vergassen doorzetten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. De Stichting Faunabescherming had een zaak aangespannen tegen de plannen van de provincies, maar dat bezwaar is nu afgewezen.

De provincie Noord-Holland maakte vorige week bekend duizenden ganzen te willen vangen en vergassen. Sinds 2005 is de ganzenpopulatie rondom de luchthaven vertienvoudigd en de vogels vormen daardoor een gevaar voor het luchtvaartverkeer. Door een deel van de ganzen te vangen en te vergassen met koolstofdioxide moet de kans op botsingen met vliegtuigen worden verkleind.

Volgens Faunabescherming zijn er betere manieren om de veiligheid van het luchtvaartverkeer te waarborgen. De voorzieningenrechter was het hier vrijdag echter niet mee eens. Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid toont volgens de rechter aan dat het terugdringen van de ganzenpopulatie de beste kortetermijnoplossing is.

[RG] Nadal door ondanks setverlies

Rafael Nadal is weer niet zonder kleerscheuren door een wedstrijd op Roland Garros gekomen. De Spanjaard won wel, maar stond opnieuw een set af aan zijn tegenstander.

Nadat Daniel Brands al een set afsnoepte van de zevenvoudig winnaar moest ditmaal Martin Klizan het hoofd buigen na het winnen van de eerste set. Nadal won met 4-6, 6-3, 6-3 en 6-3.

Het gebeurt niet vaak dat de nummer vier van de wereld een set verliest op het gravel van Parijs. In 2008 won Nadal de titel zonder een set te verliezen, en vorig jaar verloor hij er slechts één, in de finale tegen Djokovic.

Rusland levert SyriŽ MiG's

Rusland levert Syrië ten minste tien MiG-gevechtsvliegtuigen. De contracten zijn bijna getekend. Dat heeft de Russische wapenfabrikant MiG vrijdag tegen Russische media gezegd.

Een Syrische delegatie is in Moskou om over de voorwaarden van de levering van MiG-29 M/M2's te onderhandelen. Om hoeveel gevechtstoestellen het precies gaat, wilde fabrikant Sergej Korotkov niet zeggen, maar hij zei dat het er 'meer dan tien' zijn.

Spelbos zegt PSV af en blijft bij Oranje

Ronald Spelbos blijft de hoofdscout van het Nederlands elftal. De 58-jarige oud-trainer werd door PSV gevraagd voor een functie bij de club uit Eindhoven, maar hij heeft besloten bij de KNVB te blijven. "Ik ben het gesprek aangegaan, maar we zijn er niet uitgekomen. Toen ik alles tegen elkaar afwoog, kwam ik tot de conclusie dat ik liever bij de KNVB en bij Oranje blijf", aldus Spelbos .

Phillip Cocu, de nieuwe hoofdtrainer van PSV wilde Spelbos in zijn begeleidingsstaf hebben voor het maken van analyses. Bij de KNVB werkt de oud-speler van AZ, Club Brugge en Ajax al sinds 1997. Sinds 2006 is Spelbos op fulltime-basis scout van Oranje.

"Onder Marco van Basten ben ik in die functie begonnen in de aanloop naar het WK van 2006 in Duitsland. Inmiddels zijn we vier toernooien en een paar bondscoaches verder en zit ik er nog. Ik heb een contract voor onbepaalde tijd en ben flexibel. In de hele periode sinds 1997 is er zo veel veranderd in de manier van spelers scouten. Toen ik mijn eerste analyses maakte voor bondscoach Guus Hiddink was de computer er bij wijze van spreken net. En je rapportages stuurde je nog door per fax. Nu hebben we de allernieuwste digitale volgsystemen. En de ontwikkelingen gaan nog continu door."

Spits Hanke verruilt MŲnchengladbach voor Freiburg

Mike Hanke vervolgt zijn voetbalcarrière bij SC Freiburg. De 29-jarige spits komt over van Borussia Mönchengladbach, waarvoor hij de afgelopen tweeënhalf jaar uitkwam. De nummer vijf van de Bundesliga maakte niet bekend voor welke periode Hanke heeft getekend.

Hanke is met Freiburg toe aan zijn vijfde club in de Bundesliga. Eerder diende hij Schalke 04, VfL Wolfsburg en Hannover 96. De spits kwam bovendien twaalf keer uit voor het Duitse nationale team. Daarin scoorde hij eenmaal.

Verdachte diefstal examen nog vast

De Rotterdammer die donderdag werd aangehouden voor het lekken van het eindexamen Frans voor het vwo zit nog vast. Zijn rol bij de diefstal of heling van het examen wordt onderzocht, laat de politie vrijdag weten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het examen werd gestolen uit een kluis van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werd het examen met de verloren sleutel buitgemaakt.

De directie van de school heeft geen idee wie de 22-jarige Rotterdammer is. De man is geen leerling of medewerker van die school.

Of en wanneer de Rotterdammer wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris was vrijdag aan het begin van de middag nog niet bekend. Vrijdagmiddag wordt de aanhouding volgens een woordvoerder van het OM wel getoetst, wat inhoudt dat de rechter-commissaris kijkt of de aanhouding rechtmatig is geweest.

Hockeyer Van der Weerden mist finalewedstrijd play-offs

Hockeyer Mink van der Weerden mist ook het laatste duel van de play-off-finale tegen Rotterdam. Dat bevestigde de international vrijdag tegenover hockey.nl. De strafcornerspecialist van Oranje Zwart is nog onvoldoende hersteld van zijn enkelblessure.

Het herstel van Van der Weerden gaat met de week beter, maar het is nog steeds onduidelijk wanneer hij weer inzetbaar is. "Ik hoop binnen nu en twee weken vol te kunnen trainen, maar dit kan ook zo eerder of later zijn. Het is lastig om een precieze datum te zeggen. Of ik zondag niet op de bank zit voor de corner? Ha nee, ik heb al zes weken geen bal gepusht. Ik denk dat het weinig succes gaat opleveren."

De Hockey World League halverwege juni is ook nog een vraagteken voor de Brabander. "Het zit allemaal kort op elkaar, ja. Ik moet in ieder geval voor het EK (in augustus, red) redelijk fit kunnen zijn en zonder pijn kunnen trainen. Alles wat daarvoor valt, is nog een grote vraag. Ik ga de komende tijd rustig de belasting van mijn enkel opvoeren en dan per week kijken hoe ik ervoor sta."

[RG] Ook Haase naar huis

Robin Haase is vrijdag voor het derde jaar op rij blijven steken in de tweede ronde van Roland Garros. De 26-jarige Hagenaar moest op het Parijse gravel in vier sets het hoofd buigen voor de Pool Jerzy Janowicz (21): 4-6, 6-4, 4-6, 3-6. Haase was de laatste actieve Nederlander in het enkelspel.

De wedstrijd stond eigenlijk voor donderdag gepland, maar was een dag uitgesteld vanwege de aanhoudende regen. Haase begon goed aan de partij en sleepte zijn servicegames aanvankelijk eenvoudiger binnen dan Janowicz. Bij 4-4 werd de Nederlander echter gebroken, wat hem de set kostte.

In de tweede akte toonde Haase karakter door tweemaal een break achterstand weg te werken en uiteindelijk met 6-4 de tweede set te pakken. Ook de derde set opende Haase sterk met twee lovegames op eigen service. Toch was het zijn Poolse opponent die bij 2-2 het eerste verweer plaatste.

In tegenstelling tot de tweede set moest Haase ditmaal het antwoord schuldig blijven. Dat gold ook voor de breaks die Janowicz in de derde en negende game van de vierde set plaatste.

Janowicz staat op de wereldranglijst 43 plaatsen hoger dan Haase. Beide spelers troffen elkaar voor het eerst.

[EK<21] Blind roemt relaxte aanpak Pot bij Jong Oranje

Daley Blind ziet een duidelijk verschil in trainersaanpak tussen Frank de Boer en Cor Pot. Zijn coach bij Ajax is volgens Blind heel aanwezig, terwijl Pot bij Jong Oranje de teugels wat meer laat vieren. "Frank de Boer zit overal kort op en is altijd extra scherp", zegt Blind vrijdag in Israël tegen Novum Nieuws. "Cor is een heel ander type trainer. Dat betekent overigens niet dat iemand daardoor beter of minder is."

Op verzoek gaat Blind verder met de vergelijking. "Frank is een trainer die altijd heel aanwezig is en op het scherpst van de snede traint. Dat doet Cor Pot ook, maar hij doet het op zijn eigen manier." De Ajacied is niettemin te spreken over de scheidend coach van de oranjebeloften. "Het is een hele relaxte trainer. Je ziet wel nu we hier zijn dat iedereen zich ook optimaal geeft."

Blind verblijft met Jong Oranje sinds dinsdag in Israël. Omdat pas donderdag tegen Duitsland de eerste wedstrijd op het programma staat, hebben de jonge voetballers alle tijd om aan elkaar te wennen. "Het zijn vooral nog tactische trainingen", stelt Blind. "Maar ook veel positiespel en passen en trappen. Eigenlijk heel normaal."

Over de doelstelling is Blind duidelijk. "We hebben uitgesproken om de finale te halen. Dat is wel ons doel." Met het overhevelen van vele A-internationals wordt er veel van Jong Oranje verwacht. Terecht, vindt Blind. "Ik denk wel dat we een team hebben waar iets moois uit kan ontstaan."

Topmodel Lara Stone naakt

Lara Stone is onlangs uit de kleren gegaan. Het 29-jarige topmodel van Hollandsche makelij heeft naakt geposeerd voor de beroemde kunstenaar Marc Quinn.

De blondine ligt geheel in evakostuum op een partij rood vlees. Compleet met dikke tieten en dito buik. Ze was tijdens het poseren namelijk hoogzwanger.

Het enorme doek is gisteren onthuld op een tentoonstelling in Venetië. Het is onbekend wat Lara Stone hiervoor gekregen heeft.

Benieuwd naar de beelden? De naaktfoto is hier te zien (NSFW, uiteraard)

Gronings jeugdteam uit competitie na mishandeling

De Groningse voetbalclub VV Meedhuizen heeft vrijdag zijn B1-jeugdteam uit de competitie gehaald. Dat heeft de club op zijn website bekendgemaakt. Aanleiding is het incident dat donderdagavond ontstond tijdens een wedstrijd. Een speler van de tegenstander van de club, WEO uit Woldendorp, belandde met een zware hersenschudding in het ziekenhuis.

De wedstrijd in het Groningse Woldendorp liep uit de hand na een overtreding. Een 17-jarige jongen uit Borgsweer werd tegen zijn hoofd getrapt en liep een zware hersenschudding op. Een andere speler van WEO werd vervolgens bij de keel gegrepen door een speler van VV Meedhuizen. Twee spelers van VV Meedhuizen - een 16-jarige jongen uit Meedhuizen en een 18-jarige man uit Farmsum - werden aangehouden.

VV Meedhuizen zegt vrijdag zolang het onderzoek naar het incident loopt de B1 niet te laten spelen. Het bestuur van de club zegt later nog 'passende maatregelen' te zullen treffen. Ook de andere jeugdteams van de club zullen aankomend weekeinde niet spelen. Een jeugdtoernooi en een feest die gepland stonden voor dit weekeinde zijn afgelast.

Het bestuur van VV Meedhuizen zegt dat de eerste zorg uitgaat naar de gewonde speler van WEO. "We leven met hem mee en wensen voor hem een spoedig herstel. Ook zijn familie wensen we sterkte toe. We ervaren dit als een verschrikkelijke gebeurtenis en betreuren dat het zo is gelopen", aldus de verklaring van de club.

Kunstenaar wil gesprek met vandaal

Kunstenaar Jems Robert Koko Bi wil in gesprek met de vandaal die deze week in Amsterdam zijn kunstwerk vernielde. Dat heeft directeur van Artzuid Cintha van Heeswijck vrijdag gezegd. Het werk, bestaande uit 108 voeten van populierenhout, was op de beeldenmanifestatie te zien. De vermoedelijke vernieler is volgens haar een verwarde man.

Kort na de opening van de openluchttentoonstelling op 22 mei was er al een 'meneer die in de war was'. Hij reageerde 'nogal sterk op dat beeld' van de Ivoriaanse kunstenaar. Na de installatie van het beeld begon de man de bloempotten waarop de houten voeten stonden om zich heen te gooien. Daarop werd hij aangehouden.

Vermoedelijk sloeg dezelfde man weer toe, waarbij hij de bloempotten, die geen bijzondere waarde hebben, weer kapotgooide. De meeste voetjes, die op de potten in het water stonden, zijn ongedeerd gebleven. Slechts van twee voeten zijn de tenen beschadigd. Het gros van het werk is inmiddels teruggeplaatst, zei Van Heeswijck.

Ondertussen heeft Koko Bi, die nu bij de Biënnale van Venetië is, laten weten dat hij contact wil met de vermoedelijke vandaal. "Hij vond het heel erg dat de man was opgepakt", liet Van Heeswijck weten. Het kunstwerk gaat over de slachtpartijen in Rwanda, maar ook over de beweging van mensen en culturen naar elkaar toe.

'Vlaanderen bezuinigt al genoeg'

Vlaanderen hoeft niet nog meer te bezuinigen om het begrotingstekort van België als geheel terug te dringen. Dat vindt de Vlaamse minister van begroting Philippe Muyters, zei hij vrijdag op de Belgische radio 1. België werd eerder deze week door de Europese Commissie gemaand om meer te besparen.

Volgens Muyters voldoen de prestaties die Vlaanderen nu al levert. "Vlaanderen heeft de voorbije twee jaar telkens een begroting in evenwicht bereikt." Volgens Muyters is dat al een huzarenstukje. "Het zou vreemd zijn dat wij nog iets extra zouden moeten doen, omdat anderen het niet hebben gedaan."

België werd woensdag op de vingers getikt door de Europese Commissie, omdat het niet genoeg inspanningen heeft geleverd om het begrotingstekort op orde te krijgen. Het land ontsnapte wel aan een boete. België moet dit najaar met een nieuw pakket aan maatregelen komen om alsnog op een begrotingstekort van 2,7 procent uit te komen.

Europees commissaris Olli Rehn riep België op om een beter raamwerk aan te leggen voor de budgetten van de verschillende overheden. Verschillende federale politici zeiden vervolgens dat ook de gewesten en gemeenschappen moeten bijdragen aan de bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Mansveld reageert niet op Fyra

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) reageert vooralsnog niet op de berichten dat België met de Fyra-trein stopt. Ze wacht op de persconferentie die het Belgische spoorwegbedrijf NMBS vrijdagmiddag geeft. Dat zei ze na afloop van de ministerraad.

Belgische media meldden vrijdagochtend dat NMBS niet verder wil met de Fyra-treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Om 16.00 uur vindt een persconferentie van de NMBS plaats. "Ik wil die persconferentie afwachten. En ook wil ik afwachten wat uit de technische rapportage van de NS komt", zei Mansveld.

De treinstellen zijn al geruime tijd een hoofdpijndossier voor zowel de NMBS als de NS. De hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel, waarop de treinstellen moesten rijden, werd in januari geschrapt vanwege aanhoudende technische problemen. De treinen bleken niet bestand tegen het winterse weer. Bij sommige treinen vielen er zelfs onderdelen af.

Ook FIFA gaat racisme harder aanpakken

In navolging van de UEFA gaat ook de FIFA strenger optreden tegen racisme. Tijdens een congres van de wereldvoetbalbond in Mauritius donderdag werd een antiracismeresolutie aangenomen met 99 procent van de stemmen. Met de nieuwe maatregelen kan een ernstige vorm van racisme zelfs leiden tot uitsluiting van clubs.

Bij een eerste of kleine overtreding hoeven clubs daar nog niet voor te vrezen. Afhankelijk van de ernst van de situatie volgt eerst een waarschuwing, en daarna een boete of een wedstrijd achter gesloten deuren.

Gaat een club echter ernstig of herhaaldelijk in de fout, dan zijn de straffen niet mals. De FIFA kan in de nieuwe vorm besluiten tot puntenaftrek, uitzetting uit een toernooi of zelfs degradatie.

De FIFA maakte ook bekend dat een speler of official die zich schuldig maakt aan racisme voor tenminste vijf duels geschorst wordt. Bij een schorsing mogen zij ook niet meer in het stadion aanwezig zijn. Eerder kondigde de UEFA al aan bij racisme een schorsing van minimaal tien duels op te leggen.

De discussie over racisme laaide begin dit jaar op toen AC Milan onder aanvoering van middenvelder Kevin-Prince Boateng van het veld stapte tijdens een oefenduel. De Ghanees moest het ontgelden bij supporters van amateurteam Pro Patria.

Bruinvissen Oosterschelde verhongeren

De meeste sterfgevallen onder bruinvissen in de Oosterschelde zijn het gevolg van verhongering, vermagering en infecties. Dat is de voorlopige conclusie van onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wereldnatuurfonds (WNF) en stichting Rugvin.

De vakgroep diergeneeskunde van de universiteit onderzocht zestig bruinvissen die bij de Oosterschelde aanspoelden. Van acht bruinvissen is vastgesteld dat ze door verhongering omkwamen. Dat is procentueel gezien vele malen hoger dan bij hun soortgenoten in de Noordzee, melden de onderzoekers.

Het probleem is volgens de onderzoekers de Oosterscheldekering en daarmee het gesloten karakter van de Oosterschelde. Door het lawaai van de waterkering lukt het veel bruinvissen, ook wel bekend als Nederlandse dolfijnen, niet hun weg naar de Noordzee te vinden als er in de Oosterschelde te weinig voedsel is.

"In een natuurlijke, open delta zouden soorten als jonge haring, spiering, aal en steur in grote hoeveelheden voorkomen", meldt WNF-directeur Johan van de Gronden. "Deze soorten zijn belangrijk voedsel van de bruinvis-moeder en haar jong. Maar zo lang onze delta afgesloten blijft van de zee en de rivier wordt het probleem van de sterfte van de Nederlandse dolfijn in de Oosterschelde niet opgelost."

Dronkelap ongedeerd na aanrijding met trein

Een dronken automobilist is donderdagavond door een paar gesloten spoorbomen gereden in het Friese dorp Hardegarijp en vervolgens aangereden door een trein. Wonderlijk genoeg is de man er zonder serieuze verwondingen vanaf gekomen. Dat meldt de politie.

De 29-jarige drinkebroer werd tientallen meters meegesleept door de trein, die niet meer op tijd kon remmen. Hij liep slechts lichte verwondingen op. Agenten hielden de man aan omdat ze vermoedden dat hij dronken was.

Na het ongeval werd hij naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Een bloedproef daar wees uit dat de man inderdaad te diep in het glaasje had gekeken. De man is zijn rijbewijs kwijt. Het treinverkeer in Hardegarijp heeft het grootste deel van de avond stilgelegen.

Johnny Depp doet het niet voor tien miljoen

Johnny Depp vindt een salaris van tien miljoen dollar voor de film Black Mass te weinig. De producenten van de nog te maken misdaadfilm hadden Depp gevraagd zijn gage van twintig miljoen dollar te halveren om het budget van de film te kunnen vergroten. Depp weigerde dat en is uit de onderhandelingen gestapt.

De geldschieters gaat op zoek naar een goedkopere acteur. Ze verwachten ze nog dit jaar te kunnen beginnen met de opnamen van de misdaadthriller, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Joel Edgerton is nog wel aan de film verbonden. De regie is in handen van Barry Levinson.

Black Mass gaat over de Amerikaanse crimineel Whitey Bulger uit Boston. Hij was de bendeleider van de Winter Hill Gang en was informant van de FBI, waarmee hij een club concurrerende misdadigers achter de tralies kon helpen. Edgerton speelt de corrupte FBI-agent met wie Bulger nauw samenwerkte.

De 49-jarige Depp staat al jaren hoog op het lijstje van bestbetaalde acteurs. Tom Cruise stond vorig jaar op de eerste plaats van de jaarlijkse lijst die zakenblad Forbes samenstelt. Cruise verdiende tussen mei 2011 en mei 2012 maar liefst 75 miljoen dollar. Johnny Depp stond met dertig miljoen dollar op de zevende plaats.


Johnny Depp doet het niet voor tien miljoen (Foto: Novum)

[EK<21] Pot geeft spelers Jong Oranje extra rust

Cor Pot heeft de spelers van Jong Oranje vrijdagochtend vrij gegeven. De bondscoach besloot de ochtendtraining te schrappen om zijn selectie extra rust te gunnen.

Later op de dag staat er in Haifa nog wel een middagsessie op het programma. Die training is niet toegankelijk voor publiek. Oranje bereidt zich in Israël voor op het jeugd-EK, dat volgende week begint.

Jong Oranje zette dinsdag als eerste EK-deelnemer voet op Israëlische bodem. De Oranjebeloften gelden door de aanwezigheid van vele A-internationals als een voorname titelkandidaat. Nederland begint het EK donderdag tegen Duitsland. Spanje en Rusland zijn de andere tegenstanders uit de poule.

Valdes blijft nog een jaar bij Barcelona

Victor Valdes blijft tot volgende zomer bij FC Barcelona. De 31-jarige goalie maakte vrijdag op een persconferentie bekend dat hij zijn aflopende contract tot medio 2014 wil uitdienen. Verwacht was juist dat Valdes zijn vertrek zou aankondigen. Hij zei in januari nog graag te willen vertrekken, omdat hij ook wel eens in een andere competitie wil spelen.

De dertienvoudig Spaans international speelt vanaf zijn dertiende voor Barcelona. Al die jaren hebben hem naar eigen zeggen 'vermoeid' gemaakt. "De druk is hier enorm en mijn tijd is geweest. De club heeft nu genoeg tijd om een nieuwe doelman aan te stellen." Valdes heeft over belangstelling niet te klagen. Onder meer het kapitaalkrachtige AS Monaco wil hem graag binnenlijven.

Valdes debuteerde in augustus 2002 onder Louis van Gaal voor Barcelona. Vervolgens verdween hij niet meer onder de lat. Hij speelde 361 competitieduels en vierde tal van successen met de Catalanen. Onder meer zes landstitels en drie keer winst van de Champions League prijken op zijn palmares.

Donderdag kondigde Barcelona wel het vertrek van Eric Abidal aan. Mogelijk komt daar ook Carles Puyol bij. De verdediger geeft later vrijdag een persconferentie, waarin hij zijn toekomstplannen uit de doeken doet.

PSG vecht lange schorsing Leonardo aan

Paris Saint-Germain gaat in beroep tegen de schorsing van technisch directeur Leonardo. De Braziliaan werd donderdag voor negen maanden geschorst vanwege het duwen van een scheidsrechter na afloop van een competitieduel. De Franse landskampioen laat in een verklaring weten de straf 'ongegrond en extreem zwaar' te vinden.

Leonardo wachtte begin mei na afloop van de wedstrijd tegen Valenciennes (1-1) scheidsrechter Alexandre Castro op in de catacomben. Vervolgens deelde de oud-profvoetballer een flinke duw uit aan Castro. Leonardo voerde als excuus aan zelf te zijn geduwd. Op televisiebeelden is dat echter niet te zien.

Leonardo's straf heeft betrekking op alle officiële functies binnen de club. Hij ziet daarmee een kans verloren gaan om bij een eventueel vertrek van coach Carlo Ancelotti de honneurs waar te nemen op de bank. De Italiaan wil graag verkassen naar Real Madrid.

Naast de schorsing van Leonardo moet PSG het nieuwe seizoen ook met drie punten in mindering aanvangen.

Oefenduel BraziliŽ en Engeland gaat toch door

De vriendschappelijke interland tussen Brazilië en Engeland van zondag gaat toch door. Een hogere rechter verwierp een uitspraak van een lager hof om de wedstrijd vanwege veiligheidsredenen te verbieden, zo maakte de deelstaatregering van Rio de Janeiro bekend in een verklaring.

De lokale rechter Adriana Costa dos Santos had de wedstrijd in eerste instantie verboden omdat de veiligheid in het vernieuwde Maracana stadion niet kon worden gewaarborgd. De beroemde voetbaltempel heropende in april na drie jaar van werkzaamheden zijn deuren.

De deelstaatregering van Rio vocht met succes de beslissing aan, die een aantal uur later alweer ongedaan werd gemaakt. Volgens de oostelijke staat voldoet het stadion gewoon aan de vereiste veiligheidsvoorwaarden en was er sprake van een 'bureaucratische fout'. Een rapport waarin staat dat het Maracana wel veilig is, zou niet bij de juiste autoriteiten zijn afgeleverd.

Brazilië en Engeland staan voor het eerst sinds 1984 in Rio tegenover elkaar. Het oog van de wereld is de komende jaren gericht op het Maracana stadion, dat wedstrijden tijdens de Confederations Cup in juni, het WK volgend jaar en de Olympische Spelen van 2016 toegewezen heeft gekregen.

Gordon laat Los Angeles, the Voices naam gebruiken

Los Angeles, the Voices mag zich voorlopig zo blijven noemen. Dat is de uitkomst van het overleg dat de zanggroep en Gordon deze week met elkaar hadden. Gordon bemoeit zich in de toekomst niet meer met de groep, die hij in 2010 oprichtte.

Gordon en The Voices zijn 'gelukkig' met de uitkomst van de 'intensieve gesprekken en onderhandelingen', laten ze vrijdag weten middels een verklaring. Gordon stapte in maart uit de band, waarna de heren het met elkaar aan de stok kregen over onder meer de naam. In een open brief deed Gordon zijn verhaal. "Dat het Los Angeles, The Voices-verhaal zo'n bitter einde zou krijgen, is bijna niet te verteren."

"We hebben wellicht door niet goed te communiceren met Gordon misschien zelf een hand gehad in de ontstane problemen", geven The Voices vrijdag toe. "Het is nooit onze bedoeling geweest om Gordon in een kwaad daglicht te stellen. Hij heeft zo veel voor ons gedaan en heeft ons uiteindelijk de kans gegeven om ons zo breed mogelijk te presenteren. Het spijt ons dan ook zeer dat dit op deze manier in de media terecht is gekomen."

Ook Gordon gaat door het stof. "Het spijt mij dat ik de jongens heb teleurgesteld door het plotseling annuleren van de tournee, maar aan ziek worden kan niemand wat doen."

Vlak nadat Gordon zijn vertrek bekendmaakte, moesten de laatste zeven shows van de groep geschrapt worden wegens Gordons ziekenhuisopname. Daardoor kwamen de overgebleven Voices in de problemen. "Wij vieren moeten hier echt volledig van leven", legde Peter William Strykes eerder deze maand uit. "De geplande optredens waren een minimale basis."

Gordon wenst zijn voormalige bandmaatjes het allerbeste toe. "Ik hoop oprecht dat ze geweldige successen zullen blijven behouden en nog lang met elkaar zullen zingen", stelt de 44-jarige zanger. "Ik zal stiekem meekijken van de zijlijn en trots wezen op wat ik ooit heb bedacht en neergezet."

Kim Dotcom moet computers terugkrijgen

De Nieuw-Zeelandse politie moet de Amerikaanse FBI verzoeken computers, harde schijven en computerbestanden terug te geven aan Megaupload-oprichter Kim Dotcom. De FBI mag wel kopieën maken van belastend materiaal tegen Dotcom, die wordt verdacht van het faciliteren van online piraterij. Dat heeft het gerechtshof in Nieuw-Zeeland vrijdag bepaald.

Met deze uitspraak krijgt de internetondernemer gelijk. Hij heeft altijd gesteld dat het bewijsmateriaal tegen hem onrechtmatig verkregen was. Bij een inval werd vorig jaar op verzoek van Amerikaanse autoriteiten alle computerapparatuur van Dotcom meegenomen. De rechter verwacht dat de FBI de uitspraak respecteert en de spullen terugstuurt.

Sinds maart wordt voor de Nieuw-Zeelandse rechter gestreden over het bewijsmateriaal tegen Kim Dotcom. Zo eist hij voor zijn verdediging inzage in zijn eigen bestanden. De uitspraak van vrijdag komt voort uit een beroep dat de internetondernemer had aangetekend tegen een beslissing waarin inzage niet werd toegekend.

Behalve van het faciliteren van online piraterij wordt Dotcom ook verdacht van betrokkenheid bij afpersing en witwaspraktijken. Volgens de Duitse inwoner van Nieuw-Zeeland was Megaupload alleen bedoeld als online faciliteit voor het opslaan van bestanden. Hij zou niet verantwoordelijk zijn voor de wijze waarop gebruikers de site gebruikten.

'Visser en Severein zijn doodgeslagen'

Voormalig volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn hoogstwaarschijnlijk doodgeslagen. Dat schrijft de Spaanse krant La Verdad vrijdag op basis van voorlopige autopsieresultaten. Bij beide lichamen zijn een groot aantal kneuzingen en botbreuken geconstateerd. Er zijn geen sporen van schotwonden of messteken.

De autopsie was bijzonder moeilijk omdat de stoffelijke resten van Visser en Severein al dagen lagen begraven in de boomgaard bij Alquerías waar ze zondag werden gevonden. De politie vermoedt dat de daders de identificatie zo moeilijk mogelijk wilden maken.

De gevonden lichamen zijn nog altijd niet officieel geïdentificeerd. Naar verwachting komt daar vrijdag uitsluitsel over. De politie liet eerder al weten dat het zeer waarschijnlijk om Visser en Severein gaat.

De drie verdachten, de 36-jarige ex-manager van de volleybalclub in Murcia en twee Roemenen, moeten volgende week in de rechtbank in Murcia verschijnen.

China in cyberoverleg met VS

China kijkt uit naar het overleg komend weekeinde met de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd. Het overleg heeft cyberveiligheid als belangrijkste gespreksthema.

Uit het overleg zouden mogelijkheden tot verdere samenwerking in het bestrijden van cyberdreigingen moeten komen, aldus ministeriewoordvoerder Hong Lei.

De wetenschappelijke adviesraad van het Pentagon presenteerde onlangs een rapport waarin staat dat hackers de hand hebben weten te leggen op belangrijke Amerikaanse wapenprogramma's en defensietechnologieën. Deze aanvallen werden herleid tot de Chinese regering en krijgsmacht.

China zelf ontkent enige betrokkenheid in hackerspraktijken en zegt zelf slachtoffer te zijn van cyberaanvallen.

Samsung kopieert Apple niet

Samsung heeft het modelrecht van de iPad niet geschonden. Dat heeft de Hoge Raad in Nederland vrijdag beslist, waarmee een eerder oordeel van het hof is bekrachtigd. Apple is van mening dat de Galaxy Tab 10.1 van Samsung te veel lijkt op de iPad.

Het model van de iPad heeft volgens het hof en de Hoge Raad een beperkt eigen karakter. Verschillende eigenschappen van de tablet zijn ook terug te vinden in eerder uitgegeven tablets van andere fabrikanten.

Apple en Samsung liggen al ruim twee jaar met elkaar in de clinch over het ontwerp van smartphones en tablets. Er lopen rechtszaken in verschillende landen over het uiterlijk, over gebruikte hardware en over de softwarematige werking van bijvoorbeeld de wijze waarop er door foto's gebladerd wordt. Onder meer in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lopen zaken tussen de twee bedrijven.

'Zelfregulering corporaties mislukt'

De verzelfstandiging van woningcorporaties, waarbij de sector zichzelf moest reguleren, is mislukt. Die conclusie zou volgens NRC Handelsblad staan in een uitgelekt rapport dat is opgesteld in opdracht van koepelorganisatie Aedes.

Corporaties werden in de jaren negentig verzelfstandigd tot woonbedrijven zonder overheidssubsidie. Door een gebrek aan controle en door de vastgoedbubbel is dat echter fout gegaan, zo staat volgens de krant in het rapport. Corporaties namen te grote risico's met dure projecten, omdat ze onderling borg staan voor elkaar en er geen controlerende eigenaren zijn. Hierdoor zou de 'tucht van de markt' niet hebben gewerkt.

Het rapport is opgesteld door oud-bestuurder van corporatie Wonen Limburg Rudy de Jong, in samenwerking met drie wetenschappers om de onafhankelijkheid te garanderen. Aedes zou vorige maand ledenbijeenkomsten hebben georganiseerd over het rapport. Aedes reageert later op vrijdag, laat een woordvoerder weten.

Het huidige kabinet wil de corporaties weer aan banden leggen, meldde de NOS deze week. Woningbouwverenigingen moeten zich van minister van Wonen Stef Blok (VVD) gaan toeleggen op alleen sociale woningbouw. Commerciële projecten, zoals duurdere huurwoningen, winkels en kantoren moeten worden afgestoten.

'BelgiŽ stopt met de Fyra'

De Belgische spoorwegen NMBS stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat meldden Vlaamse media op basis van bronnen. Later op de middag geeft de NMBS een persconferentie.

Wegens de aanhoudende perikelen met de gloednieuwe hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel eiste de NMBS eind januari verbeteringen van AnsaldoBreda. Het bedrijf kreeg 3 maanden de tijd. Eind april zei NMBS de verbeterplannen te gaan evalueren en op basis daarvan een besluit te nemen.

Vrijdag bespreekt de raad van bestuur van de NMBS het dossier. Na afloop zal er een persconferentie gegeven worden, zo maakte het bedrijf bekend.

'België stopt met de Fyra'
'België stopt met de Fyra' (Foto: ANP)

Lammerts maakt voorselectie voor twee WK's

Bondscoach Johan Lammerts heeft een voorlopige selectie van vijftien renners voor de komende twee WK's wielrennen gemaakt. Daarin zijn nagenoeg alle grote namen opgenomen. De door wielrenunie KNWU genoemde 'pre-selectie' kan ieder moment aangevuld worden.

Het is tamelijk uniek dat een voorselectie voor twee WK's wordt samengesteld. Doorgaans gebeurt dat voor één editie. Komend najaar wordt de mondiale titelstrijd afgewerkt in het Italiaanse Florence, waar veel klimkilometers in het parcours zijn opgenomen. In 2013 is het Spaanse Ponferrada strijdtoneel van het WK.

Lammerts werd in december aangesteld als opvolger van Leo van Vliet, wiens aflopende contract niet werd verlengd.

Pre-pselectie: Lars Boom, Stef Clement, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Laurens ten Dam (allen Blanco), Johnny Hoogerland, Wout Poels, Lieuwe Westra (allen Vacansoleil-DCM), Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Sebastian Langeveld en Pieter Weening (beiden Orica-GreenEdge).

Skylanders wordt geen film

Wie Skylanders op zijn televisie wil zien zal dat altijd via de console moeten doen. Uitgever Activision heeft aangegeven dat de serie kinderspellen niet wordt uitgebracht als film of tekenfilmserie. Het spel is het amusement en het regelmatig uitbrengen van nieuwe poppetjes is de beste manier om kinderen bezig te houden volgens de studio.

"In termen van tv-show of film zijn er geen enkele plannen", zegt John Coyne, vice president of consumer marketing bij Activision. "Praat met kinderen die fan zijn van de serie en zij vertellen je alles over de krachten van de personages, maar ook over hun achtergrondverhaal." "Het spel is de film", voegt business unit vice president Joshua Taub hieraan toe.

De Skylanders-serie is mateloos populair. Het was het best verkopende kinderspel in 2011 en 2012. Door de combinatieverkoop van spellen en poppetjes is het de grootste gameserie van 2013 tot nu toe in Europa en de Verenigde Staten.

Tieten tijdens modellenshow Heidi Klum

De finale van Gemany's Next Top Model is gisteravond opgeschrikt door twee paar tieten. Net voor de bekendmaking van de winnares, sprongen twee topless dames van Femen op het podium.

Topmodel Heidi Klum, de presentatrice van de modellenshow, keek samen met de modellen vreemd op bij het tafereel. Tijdens het hoogtepunt van het programma bestormden twee halfnaakte dames het podium. Op hun naakte bovenlichaam hadden ze de tekst 'Heidi Horror Picture Show' geschreven.

De show heeft weinig hinder ondervonden van de feministes. Zij werden namelijk al snel hardhandig van het podium gesleept.


Met video van de tieten, NSFW

Toki Tori 2 aangekondigd voor Steam

Ontwikkelaar Two Tribes heeft Toki Tori 2 officieel aangekondigd voor Steam en heeft een + aan de game z'n naam toegevoegd. Want het gaat om een verbeterde versie, aldus de ontwikkelaar.

Two Tribes lijkt daadwerkelijk geluisterd te hebben naar de community van Toki Tori 2, die al een tijdje uit is voor Wii U. De gameplay en presentatie zijn aangepast, zodat spelers gemakkelijker van het spel kunnen genieten. Je krijgt ook een level editor, Steam Workshop-integratie, achievements en meer puzzels voor je kiezen in de +-versie.

Qua gameplay is vooral het begin aangevuld met een nieuwe mechanic, waardoor spelers beter weten waar ze heen moeten. Hetzelfde geldt voor de landkaart en de achtergronden in de levels: die zijn zodanig aangepast, dat spelers beter begrijpen waar ze zich op dat moment bevinden. En dat is belangrijk, aangezien Toki Tori 2 in principe een puzzelspel in een tweedimensionale open wereld is.

Toki Tori 2+ komt op 2 juli uit op Steam.

Moordenaar Maja Bradaric op vrije voeten

Een van de mannen die in 2004 werd veroordeeld voor de moord op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric, komt op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Arnhem heeft vrijdag zijn tbs niet verlengd. Het Openbaar Ministerie had om een verlenging van een jaar gevraagd.

Volgens deskundigen is M. nu geslaagd behandeld. Hij is nog steeds gevoelig voor vernedering en krenking, maar dat haalt niet meer het niveau van een stoornis.

De 28-jarige Goran M. werd veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor zijn aandeel bij de moord in november 2003. Bij hem was een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd. Volgens deskundigen is hij daar nu succesvol van afgeholpen.

Tbs kan alleen verlengd worden als er nog gevaar is op herhaling, maar daar is volgens de raadkamer geen sprake van. Over M. is geen enkel negatief incident bekend. Ook verloopt zijn onbegeleid verlof positief en is hij in staat tot zelfreflectie.

De raadkamer erkent dat zijn vrijlating enige maatschappelijk onrust teweeg brengt en stelt dat dit begrijpelijk is. Het mag echter geen rol spelen bij het wel of niet verlengen van zijn tbs-behandeling. "Daartoe laat de wet en het systeem van tbs geen ruimte", aldus de raadkamer.

Bradaric werd op 17 november 2003 eerst gewurgd in een auto en daarna in brand gestoken. Een dag later werd haar lichaam gevonden in een buitengebied van het Gelderse Bemmel. M. zou destijds getraumatiseerd zijn door de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Ook was hij onder invloed van xtc. Hij kreeg hulp van Ferdi O. en Goran P.

Wanneer M. precies op vrije voeten komt, kon een woordvoerder van de rechtbank niet direct zeggen.

Rusland wil controle over Sovjet-domeinen

Rusland wil deze zomer meer controle krijgen over het gebruik van .su-internetextensies. Websites met de extensie, toebedeeld aan de voormalige Sovjet-Unie, zijn een vrijhaven voor hackers en online zwendelaars. Volgens de Russiche internetwaakhond Group-IB is het aantal gevaarlijke .su-websites in de afgelopen jaren flink toegenomen.

"Meer dan de helft van de Russische cybercriminelen maakt gebruik van de extensie", geeft een woordvoerder aan. Er zouden zeker 120 duizend .su-domeinen zijn. Het verzenden van spam, cyberaanvallen of het openbaar maken van vertrouwelijke documenten gebeurt steeds vaker via de .su-internetextensie. Met de invoering van een nieuw beleid denkt de Russische non-profitorganisatie Foundation for Internet Development (FID) de illegale activiteiten via de internetdomeinen te bestrijden. FID nam in 2007 de verantwoordelijkheid over de .su-extensies op zich.

Nog voor de opkomst van het internet werden domeinnamen in 1990 verdeeld. Het voormalig Joegoslavië kreeg .yu, terwijl Oost-Duitsland .dd toebedeeld kreeg. Met het verdwijnen van deze landen zijn ook de domeinnamen verdwenen. Sinds de val van de Sojvet-Unie in 1991, het ontstaan van het huidige Rusland (.ru) in 1994 en een matige overdracht is er geen goede controle meer op de .su-extenties.

De extensie van de Sovjet-Unie is niet de enige populaire extensie voor hackers. Het kleine eiland Tokelau, dat beschikt over de .tk-extensie, wordt al zeker tien jaar gebruikt door hackers. Er worden zelfs via dot.tk gratis domeinnamen aangeboden.

Mariah Carey en Nicki Minaj weg bij American Idol

Mariah Carey en Nicki Minaj stappen na een seizoen alweer op als jurylid bij American Idol. Het gerucht dat de zangeressen, die regelmatig met elkaar in aanvaring kwamen, zouden opstappen ging al enige tijd. Ze vormden afgelopen reeks het panel van de talentenjacht met countryzanger Keith Urban en producer Randy Jackson.

Carey geeft de voorkeur aan een nieuwe wereldtournee boven een terugkeer bij American Idol. Daarmee gaat de 43-jarige zangeres voor het eerst in bijna tien jaar tijd weer eens de wereld rond. In oktober 2003 was ze voor het laatst in Nederland. Of ze hier weer naartoe komt is nog onbekend. Minaj wil zich weer volledig op haar muziek richten.

Randy Jackson liet eerder al weten dat hij niet terugkeert bij American Idol. Jennifer Hudson wordt genoemd als een van de kandidaten om de opgestapte sterren te vervangen. Zij werd zelf bekend dankzij de talentenjacht. De zangeres en actrice eindigde als zevende in het derde seizoen van American Idol. Sindsdien won ze onder meer een Oscar.

Politie maakt einde aan protest in park Istanbul

De Turkse oproerpolitie heeft vrijdagochtend een einde gemaakt aan een protestactie in een park in Istanbul tegen het kappen van bomen.

Enkele honderden betogers voerden al vier dagen actie tegen de door de overheid geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt.

De politie zette traangas in en maakte ook gebruik van het waterkanon om de betogers uiteen te drijven. Een onbekend aantal demonstranten raakte gewond toen zij, achtervolgd door de politie, over een muur wilden klimmen en deze onder hun gewicht instortte. Dat heeft het persbureau Dogan gemeld.

Van Den Hoogenband: nog geen IOC-lidmaatschap

Pieter van den Hoogenband wordt alom genoemd om Koning Willem-Alexander op te volgens als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Zelf ziet de oud-zwemmer dit nog niet zitten, zo liet hij gisteren in Knevel & Van den Brink weten.

"Wie wel de beste kandidaat is? Nou, dat weet ik eigenlijk niet." Hij wil voorlopig dan ook liever niet naar het IOC, hij sluit het echter niet uit. "Maar als het land mij nodig heeft, wil ik het er best voor over hebben."

Van den Hoogenband was gisteren in het nieuws omdat hij op Schiphol de olympische vlam voor het European Youth Olympic Festival in ontvangst genomen heeft. De oud-zwemmer is directeur van het evenement dat half juli in Utrecht plaats zal gaan vinden.

Wateroverlast belemmert verkeer Duitsland

Overstromingen als gevolg van zware regenval belemmeren het verkeer in het zuiden en oosten van Duitsland. In de noordelijke deelstaat Nedersaksen, waar de inwoners eerder deze week met overstromingen werden geconfronteerd, wordt de situatie langzamerhand beter.

In de zuidelijke deelstaat Beieren is een deel van de snelweg A73 overstroomd. Elders in het gebied kwamen talrijke kelders onder water te staan. In de buurt van de plaats Lichtenfels moesten de bewoners van twee huizen worden geëvacueerd, omdat hun woning dreigde onder te lopen. In de buurt van Pottenstein viel een rotsblok van 1 kubieke meter op een weg.

Wateroverlast belemmert verkeer Duitsland
Wateroverlast belemmert verkeer Duitsland (Foto: ANP)

Tabakverkopers in dubio over sigaretten in schap

Veel winkeliers weten niet goed of ze door moeten gaan met het verkopen van tabak. Aan de ene kant zijn sigaretten van essentieel belang voor de omzet maar anderzijds zien veel verkopers het liever niet in hun assortiment. Dat staat in een gezamenlijk onderzoek van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, Longfonds en Stivoro over tabaksverkoop.

Supermarkten, drogisterijen en boekwinkels stellen dat sigarettenverkoop een middel is om klanten binnen te krijgen of te houden. Ze zien tabak als een 'service product' en stellen dat de omzet van sigaretten en andere tabaksproducten van essentieel belang is voor hun zaak.

Winkeliers vrezen dan ook dat klanten naar de concurrent stappen als ze stoppen met de verkoop van tabak. Toch bestempelen ze het als 'een moeilijk product'. Veel verkopers zouden sigaretten eigenlijk niet in hun assortiment willen hebben.

Steeds meer Nederlanders zijn voor een verkoopverbod van tabak. De verkoop van sigaretten zou vooral uit sportkantines, drogisterijen en horecazaken moeten verdwijnen. Bijna de helft van de ondervraagden stelt dat tabak alleen in speciaalzaken mag worden verkocht.

Werkloosheid ItaliŽ sinds 1977 niet zo hoog

De werkloosheid in Italië is in april gestegen tot 12 procent van de beroepsbevolking, het hoogste niveau in ruim 36 jaar. Dat maakte het Italiaanse statistiekbureau Istat vrijdag bekend. Het cijfer over maart is bijgesteld van 11,5 naar 11,9 procent.

Bijna 3,1 miljoen Italianen zaten onvrijwillig zonder betaalde baan. Dat zijn er 23.000 meer dan een maand eerder en 373.000 meer dan in april vorig jaar. De jeugdwerkloosheid is verder gestegen naar 40,5 procent.

Werkloosheid Italië sinds 1977 niet zo hoog
Werkloosheid Italië sinds 1977 niet zo hoog (Foto: ANP)

Indiase regisseur Rituparno Ghosh (49) overleden

De Indiase filmmaker Rituparno Ghosh is donderdag overleden in zijn woonplaats Calcutta. Dat meldde zijn familie aan het Indiase persbureau Press Trust of India. De Bollywoodregisseur overleed aan een hartstilstand.

Ghosh maakte negentien films in de Indo-Iraanse taal Bengaals. Veel van zijn films gaan over de problemen van de Indiase middenklasse. De regisseur werd bekend met zijn eerste film Hirer Angti uit 1992. Zijn laatste film The Last Lear is in het Engels en won de National Award of India voor beste Engelstalige film.

Collega-regisseur Shekhar Kapur, bekend van zijn film Elizabeth uit 1998, reageerde geschokt op Ghosh' dood. Hij noemt hem op Twitter een 'enorm creatieve ontdekker op filmgebied'. Actrice Kiran Kher laat via Twitter weten dat zijn dood 'een groot verlies voor India' is.

'Pijnlijke stilte' tussen Derksen en Genee

De relatie tussen Johan Derksen en Wilfred Genee lijkt slechter dan ooit. De heren hebben in hun RTL-programma Voetbal International vaker felle discussies, maar botsten afgelopen seizoen op live tv flink met elkaar. Volgens ingewijden zeggen de twee sindsdien geen woord meer tegen elkaar achter de schermen.

"Was er eerder nog sprake van een haat-liefdeverhouding, nu is er alleen nog maar één grote pijnlijke stilte tussen de heren", zegt een bron vrijdag in De Telegraaf. "Johan en Wilfred schuiven zwijgzaam aan tafel aan. Pas als het programma begint, komen de gesprekken zoals de mensen thuis die kennen op gang", voegt een woordvoerder van RTL toe.

Met het einde van het voetbalseizoen ligt ook het programma stil, wat de relatie tussen Derksen en Genee mogelijk ten goede komt. "Johan en ik hebben altijd al een vreemde verhouding gehad. Ieder jaar is het voor ons allebei welkom dat we ons tijdens de zomerstop weer kunnen opfrissen", zegt Wilfred zelf. "Dit heeft even tijd nodig."

Postzegel kost straks zestig eurocent

Een brief versturen binnen Nederland kost per 1 augustus zestig eurocent. Dat is zes eurocent meer dan nu voor een binnenlandse postzegel wordt betaald. Voor brieven binnen Europa gaat het tarief omhoog naar 96 cent, internationale post komt uit op een euro. Dat maakte PostNL vrijdag bekend.

Ook de zakelijke tarieven gaan omhoog. Het basistarief van frankeermachines wordt 52 eurocent. Volgens PostNL gaat een Nederlands huishouden jaarlijks gemiddeld twee euro meer betalen voor post.

Door de tariefstijging verbetert ook het financiële vooruitzicht van de postbezorger. De verwachting is dat het onderliggend bedrijfsresultaat tussen de vijftig en negentig miljoen euro uitkomt, in plaats van twintig tot zestig miljoen.

Dino Show grijpt naast Gouden Roos

De Dino Show heeft donderdagavond de Gouden Roos niet in de wacht weten te slepen. Het tv-programma van komiek Jandino Asporaat was genomineerd in de categorie entertainment.

Asporaat, die bij de uitreiking aanwezig was, zag de prestigieuze Europese tv-prijs naar het Australische programma Gruen Sweat gaan. De derde kanshebber in de categorie was Let's Dance for Sport Relief uit het Verenigd Koninkrijk.

De Dino Show, bezig aan het vierde seizoen, wordt uitgezonden door de NTR. In het programma ontvangt Asporaat gasten en zet hij typetjes neer. Het was de enige Nederlandse kanshebber op een Gouden Roos.

Het Belgische Wat Als? won de prijs in de categorie komedie. De Nederlandse versie van het sketchprogramma was vorig jaar te zien op RTL 4.

De Gouden Rozen werden uitgedeeld tijdens de 52e editie van het internationale Rose d'Or-festival, dat in Brussel plaatsvond. De presentatie was in handen van Lucille Werner.

Toename aantal patiŽnten darmkanker

Het aantal nieuwe gevallen van darmkanker is in de afgelopen tien jaar fors gestegen. In Nederland werd de ziekte in 2011 ruim 42 procent vaker vastgesteld. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het fonds noemt de stijging zorgwekkend. Darmkanker staat in Nederland op de derde plaats in de lijst van meest voorkomende kankersoorten. In 2011 werden bijna 13300 nieuwe gevallen geregistreerd. Gemiddeld leeft vijf jaar na diagnose ongeveer zestig procent van de patiënten nog.

Door nieuwe vormen van behandeling overleven steeds meer mensen de ziekte. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kampen wel veel mensen met onzekerheid over wat te doen om terugkeer van darmkanker te voorkomen. Het fonds ondersteunt daarom een nieuw onderzoek naar de rol van voeding en leefstijl bij terugkeer van de ziekte.

CZ vindt medische hulpmiddelen te duur

Leveranciers van medische hulpmiddelen rekenen veel te vaak een te hoge prijs. Zorgverzekeraar CZ stelt dat er miljoenen te besparen zijn door middelen als stomazakjes goedkoper te produceren, bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in Trouw.

CZ betaalt nu bijvoorbeeld vier euro per stomazakje, terwijl de verzekeraar een vergelijkbaar product voor zeventien cent in China kan laten maken. Volgens een woordvoerder hanteert de tussenhandel enorme marges en gaat het nu over te veel schakels. "Er zijn miljoenen euro's te besparen, zeker nu de kosten in de zorg steeds hoger worden", aldus de zegsvrouw.

De verzekeraar snapt dat er best nog wat bovenop die zeventien cent komt en erkent ook dat 'iedereen een goede boterham mag verdienen'. "Maar dit is exorbitant", vindt de woordvoerder. Volgens haar wil CZ desnoods zelf producten gaan importeren. "Dat zou een optie kunnen zijn." CZ hoopt echter op een betere onderhandelingspositie met producenten.

Roel van Run van belangenorganisatie voor de medische hulpmiddelenindustrie Nefemed, is het niet eens met CZ. Volgens hem is een stomazakje 'veel meer dan een plastic boterhamzakje'. "Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien de brutoprijs, verzekeraars betalen veel minder", zegt hij in de krant.

Privťmail premier BelgiŽ gehackt

Hackers hebben honderden privémails buitgemaakt van de Belgische premier Elio Di Rupo. Een cd-rom met de mails werd afgeleverd bij de Belgische krant De Morgen. Dat meldt het dagblad vrijdag op zijn website.

De gestolen berichten zijn van de periode 2004-2008, toen Di Rupo voorzitter was van de politieke partij PS en minister-president van Wallonië. Vrijwel alle e-mails hebben een privékarakter, aldus De Morgen.

Di Rupo reageert ontzet tegen de krant. "Het gaat om een diefstal van privégegevens", zegt hij. "Dit is zeker strafbaar."

Naast het account van Di Rupo werden nog zes e-mailadressen gehackt, waaronder een algemeen adres van de PS, een adres van een PS-senator en een adres van een kennis van Di Rupo die de Nationale Bank werkt.

Toch 'abortus' voor ernstig zieke vrouw El Salvador

Een ernstig zieke zwangere vrouw in El Salvador heeft van het ministerie van gezondheid in haar land toestemming gekregen om haar zwangerschap te laten beëindigen. Er zal een keizersnede worden uitgevoerd, waarna haar zwaar gehandicapte foetus zal overlijden. Het Salvadoraanse Hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de vrouw, ondanks haar slechte gezondheidstoestand en het feit dat haar foetus een zware hersenafwijking heeft, geen abortus mocht ondergaan. De uitspraak leidde tot veel kritiek en verontwaardiging.

In het katholieke El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Minister van gezondheid Maria Isabel Rodriguez besloot, nadat een storm van kritiek op de beslissing van het hof was losgebarsten, tot een compromisoplossing - een keizersnede.

De vrouw, die wordt aangeduid als Beatriz, is nu 26 weken zwanger. Zij lijdt onder andere aan lupus en heeft slecht functionerende nieren. Volgens haar advocaat komt haar leven in gevaar als de zwangerschap niet zou worden beëindigd. Onderzoek heeft een anencefalie bij haar foetus uitgewezen, een ernstige aanlegstoornis van de hersenen waarbij de grote en kleine hersenen niet of nauwelijks zijn aangelegd en de levensverwachting zeer gering is.

Opnieuw daling uitzenduren

Het aantal flexibele uitzenduren is in het eerste kwartaal met anderhalf procent gedaald ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat betekende het vierde kwartaal op rij dat er minder uitzenduren werden ingehuurd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

Bij flexibele uitzenduren kunnen werkgever en werknemer gemakkelijk van elkaar af. Het aantal minder flexibele uitzenduren, waarbij het contract minder snel kan worden ontbonden, steeg juist met anderhalf procent. Het totaal aantal gewerkte uitzenduren daalde met 0,3 procent.

Het aantal uitzenduren was niet de enige arbeidsmarktindicator die in het eerste kwartaal verslechterde. De werkloosheid steeg sterk, terwijl het aantal banen en aantal vacatures ook afnam.

Fors meer mensen met bijstandsuitkering

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt, is in het eerste kwartaal van 2013 fors gegroeid. In de eerste drie maanden van dit jaar zaten 390 duizend mensen in de bijstand, elfduizend meer dan een kwartaal eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename is bijna net zo groot als de toename in het gehele vorige jaar. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering steeg toen met gemiddeld drieduizend per kwartaal. De stijging hangt samen met de al langer oplopende werkloosheid.

A. Rossi rijdt vrijdagtraining in Canada

Alexander Rossi mag volgende week vrijdag in Canada de eerste vrije training rijden voor Caterham. De 21-jarige Amerikaan werd eerder opgeroepen voor Bahrein, maar moest toen op het laatste moment zijn plaats afstaan aan Heikki Kovalainen.

Waarschijnlijk moet Giedo van der Garce zijn auto afstaan aan Rossi, omdat teamgenoot Charles Pic het als laatste in Spanje heeft gedaan. Rossi: "Dit wordt mijn eerste rit met een Formule 1-bolide van 2013 met de banden van nu en het is mooi dat dit plaats zal vinden op Noord-Amerikaans grondgebied, voor een zeer gepassioneerd publiek dat kennis van de sport heeft."

"Trainingen lijken altijd voorbij te vliegen, maar het is toch goed om onderdeel uit te maken van het werk van het team op de baan. In november 2012 zat ik voor het laatst in een Formule 1-auto, dus ik ben benieuwd hoeveel de wagen vooruit is gegaan sindsdien. En vrijdagavond, direct na de tweede sessie, verlaat ik Canada alweer en vlieg terug naar Europa voor de eerste Le Mans-sessie. Het is een grote eer om daar aan deel te nemen en iets dat ik me altijd zal herinneren, maar de Formule 1 is de prioriteit."

'Van Marwijk in beeld bij FenerbahÁe'

Bert van Marwiijk mag zich in de belangstelling verheugen van Fenerbahçe. De Turkse topclub is na het opstappen van Aykut Kocaman woensdag op zoek naar een nieuwe coach en Van Marwijk zou een van de kandidaten zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Van Marwijk zit sinds het mislukte EK van Oranje vorige zomer in Polen en Oekraïne zonder werk.

Fenerbahçe heeft een redelijk succesvol seizoen achter de rug. De club won de nationale beker, werd tweede in de competitie en haalde de halve finale van de Europa League. In Istanbul zou Van Marwijk herenigd kunnen worden met Dirk Kuijt. De twee werkten jarenlang samen bij Oranje, waar Van Marwijk tussen 2008 en 2012 aan het roer stond.

Xbox One laat zich van zijn mooiste kant zien

Om de Xbox One in een wat beter daglicht te zetten hebben ze bij Microsoft een filmpje gemaakt dat met name het uiterlijk van de nieuwe console moet benadrukken. Het filmpje werpt een blik achter de schermen waarbij we zien hoe het design van de console tot stand is gekomen.

"Xbox One moet ook onze meest loyale fans bedienen en voor een unieke entertainmentervaring zorgen. Daarom is de console zo ontworpen dat het de uitstraling heeft van een all-in-one entertainmentsysteem", aldus Carl Ledbetter, creative director of industrial design bij Microsoft.

Examenkluissleutel was al jaren 'kwijt'

Op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam, waar eerder het vwo-examen Frans van lekte, is in 2011 een sleutel van de kluis kwijtgeraakt. Dat bleek op een persconferentie donderdagavond op de school, meldt RTV Rijnmond. Bij de kluis, waar de examens in opgeborgen lagen, werden geen braaksporen aangetroffen.

Na het zoekraken van de sleutel zou de kluis niet zijn vervangen, maar werd een sleutel bijgemaakt. Vermoedelijk werden de examens met de missende sleutel ingezien. De directie van de school ontdekte nadat de examens gelekt waren dat van sommige examens in de kluis de zegels waren verbroken.

De directie van de school liet verder weten geen idee te hebben wie de 22-jarige Rotterdammer is die in verband met het lek is aangehouden. Er zou geen 22-jarige leerling op de school zitten en ook geen 22-jarig personeelslid werkzaam zijn. De directie zei verder de 'onregelmatigheid' te betreuren.

Het eindexamen Frans voor vwo-leerlingen stond voor woensdag gepland, maar werd vanwege het lek een dag uitgesteld. Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren.

Update 09.16 uur

Het Ibn Ghaldoun kwam in 2007 al in opspraak toen bleek dat 200.000 euro subsidiegeld was besteed aan snoepreisjes naar Saoedi-Arabië. De school moest een bedrag van 1.2 miljoen euro terugbetalen, maar weigerde dit eenvoudigweg.

Vóór 2010 stond de school te boek als een van de slechtere vwo's van Nederland. Na het verdwijnen van de sleutel in 2010 was de school geheel toevallig opeens een van de beste scholen.

Geert Wilders liet via twitter weten: "Hadden ze het examen Nederlands gejat dan had ik het nog begrepen."

Leven Mondriaan naar witte doek

Filmproducent Burny Bos brengt het leven van kunstenaar Piet Mondriaan naar het witte doek. De speelfilm Mondriaan's Victory onder regie van Marleen Gorris (Antonia) moet in 2015 in de bioscoop te zien zijn. Dat meldde productiehuis BosBros donderdag.

Scenarioschrijver Ger Beukenkamp (Den Uyl en de affaire Lockheed, Majesteit) is aangetrokken voor het script. Op basis van historisch materiaal vertelt de film over 50 bevlogen jaren uit het leven van de bekende kunstenaar.

"We krijgen een kijkje in de kunstwereld ten tijde van Kees van Dongen, Picasso, Matisse en Léger. Het wordt een bijzonder en ontroerend portret van een kwetsbare man die het uiterlijk van zijn tijd veranderde", belooft de producent.

Leven Mondriaan naar witte doek
Leven Mondriaan naar witte doek (Foto: ANP)

Six cast Eric Roberts in Human Centipede 3

De Nederlandse regisseur Tom Six heeft Eric Roberts geregeld voor de horrorfilm The Human Centipede 3 (Final Sequence). Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Welke rol Roberts heeft, is niet bekend.

Six liet eerder al weten dat grote Hollywoodsterren interesse hadden in de derde film van zijn horrorreeks. De 57-jarige Roberts is de broer van Julia Roberts en is bekend van films als Star 80 en de actiefilm The Expendables. De acteur heeft in meer dan driehonderd films gespeeld en werd in 1986 genomineerd voor een Oscar voor zijn bijrol in Runaway Train.

Ook Tommy Lister, Robert LaDardo en voormalig pornoactrice, en ex-vriendin van Charlie Sheen, Bree Olson spelen in de film. De opnamen zijn in volle gang in Los Angeles.

Waar de derde Human Centipede precies over gaat is nog niet bekend. De eerste twee films gingen over een gestoorde dokter die een menselijke duizendpoot maakte door zijn slachtoffers met mond en anus aan elkaar te naaien. Volgens geruchten komt in het derde en laatste deel van de reeks een 'duizendpoot' van vijfhonderd mensen voor.


Six cast Eric Roberts in Human Centipede 3 (Foto: Novum)

Gesink zat in een dalletje

Robert Gesink heeft het behoorlijk zwaar gehad na zijn voortijdige opgave in de Ronde van Italië. De etappekoers was een van zijn hoofddoelen van het seizoen. "Het zal geen verrassing zijn wanneer ik aangeef dat de Giro d’Italia in een van de grootste teleurstellingen van mijn carrière is geëindigd", aldus de renner van Blanco vrijdag in zijn column in De Telegraaf.

"Voor het eerst sinds maanden ben ik vanuit de Giro terug naar Nederland gegaan. Eerlijk gezegd zat ik op dat moment wel in een dalletje".

Gesink heeft zijn zinnen echter toch weer kunnen verzetten. Hij hervat komende maandag de training. "Ik ga weer naar de Tour toewerken. Welke rol ik in de ploeg inneem, is nog niet duidelijk. Bauke Mollema is de man die zich binnen Team Blanco helemaal op de Tour de France heeft voorbereid. Misschien is het wel een goed idee om het klassement eens los te laten en frank en vrij te gaan koersen", stelt Gesink.

[NBA] Miami heeft finale binnen handbereik

Miami Heat ligt op koers voor het bereiken van de derde NBA-finale op rij. De titelhouder versloeg in de eindstrijd van de Eastern Conference Indiana Pacers met 90-79 en kwam daarmee op een 3-2 voorsprong in de best-of-sevenserie. Miami kan zaterdag de beslissing forceren als het zesde duel in Indianapolis op het programma staat.

Sterspeler LeBron James eiste weer eens een hoofdrol op met dertig punten, acht rebounds en zes assists. Zestien van zijn punten maakte hij in het derde kwart, waarin Miami een achterstand van zes punten omboog in een voorsprong van veertien punten.

"Dat is de grootheid van LeBron", sprak coach Erik Spoelstra vol lof. "Zijn motor in het derde kwart was ongelooflijk. Hij was onvermoeibaar." Mocht Miami de finale bereiken, dan wacht een confrontatie met San Antonio Spurs. Die ploeg ontdeed zich eerder al eenvoudig van Memphis Grizzlies.

LeBron James toonde zich tevreden. "Dit is waarom ik naar Miami ben gekomen, om elk jaar om het kampioenschap te strijden", sprak hij. "We hebben als team een kans om voor de derde opeenvolgende keer de NBA-finals te halen." Vorig jaar was Miami in de eindstrijd te sterk voor Oklahoma City Thunder. In 2011 ging het voor de club mis tegen Dallas Mavericks.

Oefeninterland BraziliŽ - Engeland uitgesteld

De oefeninterland tussen Brazilië en Engeland van zondag in Rio de Janeiro is tot nader order uitgesteld. De veiligheid in het vernieuwde Maracana stadion kan niet gewaarborgd worden, zo bepaalde een rechter donderdag. De beroemde voetbaltempel heropende in april na drie jaar van werkzaamheden zijn deuren.

De deelstaatregering van Rio heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing van rechter Adriana Costa dos Santos. Volgens de oostelijke staat voldoet het stadion wel aan de vereiste veiligheidsvoorwaarden en is er sprake van een 'bureaucratische fout'. Een rapport waarin staat dat het Maracana wel veilig is, zou niet bij de juiste autoriteiten zijn afgeleverd.

Brazilië en Engeland zouden zondag voor het eerst sinds 1984 in Rio tegenover elkaar staan. Volgens de BBC is de Engelse voetbalbond FA inmiddels door de Braziliaanse bond gerustgesteld en gaat het duel gewoon door.

Vijf filmtips voor de maand juni

Er zijn van die maanden waarbij het heel moeilijk is om een vijftal filmtips te selecteren, gelukkig zijn er ook maanden waarbij het tegenovergestelde van toepassing is. De maand juni behoort overduidelijk tot deze laatste categorie en belooft voor iedere filmliefhebber een feest te worden. Voordat in wordt gegaan op de films die in juni in de Nederlandse bioscopen te bewonderen zijn, is het goed om even te melden dat een buitengewoon aantal films tijdens het Filmfestival van Cannes met groot enthousiasme is ontvangen. Naast de controversiële Gouden Palm-winnaar La Vie d'Adèle en de geprezen Nederlandse film Borgman, kan ook naar films als Inside Llewyn Davis, Le Passé en Behind the Candelabra reikhalzend uitgekeken worden.

Naast het veelbelovende vijftal dat geselecteerd is als filmtip, gaan er nog een aantal films in juni in première die zeker het vermelden waard zijn. Neem bijvoorbeeld After Earth, de nieuwe film van Will Smith, waarbij hij samen met zijn eigen zoon Jaden Smith dient te overleven in een apocalyptische wereld. Inmiddels is de film door critici in de Verenigde Staten massaal afgemaakt en dat terwijl de massaal verguisde regisseur M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, The Village) wel een succesje zou kunnen gebruiken. Thrillers zijn er deze maand in de vorm van The Iceman met Michael Shannon en het goochelspektakel Now You See Me, die met acteurs als Morgan Freeman, Woody Harrelson en Michael Caine een ware sterrencast heeft. In de filmhuizen verschijnt het door critici bejubelde Tabu en voor de misdaadliefhebbers verschijnen er met het Zweedse Snabba Cash II en met name het door Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) geregisseerde Trance twee uitstekende titels.


Mickey Mouse springt weer als vanouds

SEGA gaat deze zomer een remake van de platformer Castle of Illusion starring Mickey Mouse op ons los laten. Ze laten de ontwikkelaars een lief videodagboek bijhouden om ons op de hoogte te houden.

Onder supervisie van Emiko Yamamoto, de director van het origineel, wordt deze game ontwikkeld door de Australische SEGA-studio. De game wordt gemaakt met behulp van 3D-modellen in een 2D-landschap met diepte, zodat we het zogenaamde 2.5D-effect krijgen.

Castle of Illusion starring Mickey Mouse komt deze zomer uit via PlayStation Network, Xbox Live Arcade en pc.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

Goedemorgen! De komende dagen schakelen we over naar een wat droger weerbeeld, zonder dat het meteen schitterend weer zal worden. Gisteren was het over het algemeen bewolkt en slechts op een paar plaatsen brak de zon even door. Vandaag moet het zuidoosten nog wel even rekening houden met wat regen.

Een actieve storing trekt over Duitsland naar het zuidwesten toe en daardoor valt er bij onze oosterburen opnieuw een flinke plens met regen. Mogelijk dat het uiterste oosten en Limburg hier nog net wat neerslag van meepikt. Elders in het land blijft het droog met de zon die door de sluierbewolking heen schijnt. Op het strand is er dan weer kans op laaghangende bewolking vanaf zee. Daar wordt het met 14 graden dan ook niet echt warm, terwijl we landinwaarts temperaturen van rond of iets boven de 20 graden vinden. De wind is noordwestelijk en is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen zijn licht wisselvallig. Er kan een enkel buitje vallen, maar zeker niet meer zoals we dat eergisteren in Amsterdam zagen. Eigenlijk blijft het op heel veel plaatsen gewoon droog en is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. De middagtemperaturen liggen tussen de 13 en 16 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Koeien
Vandaag gaan we met KlapMongeaul het weiland in. Dit zijn koeien, maar laat ik maar geen uitspraak doen over welke soorten dit zijn.

Kalfje
Een heel schattig plaatje van een jong kalfje dat bij zijn moeder drinkt.

Rechtengroepen eisen bescherming N-Koreanen

Mensenrechtengroepen hebben donderdag geëist dat Noord-Korea de veiligheid van negen gevluchte Noord-Koreanen die dinsdag werden teruggestuurd naar hun thuisland garandeert. De negen werden in Laos opgepakt en huiswaarts gestuurd.

De zeven mannen en twee vrouwen werden dinsdag via China teruggevlogen naar Pyongyang. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo had Seoul er nog bij Beijing op aangedrongen de negen niet te repatriëren, maar dat was tevergeefs. Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken wilde donderdag niet op de kwestie reageren.

Volgens activisten lopen Noord-Koreaanse vluchtelingen het risico op celstraf of zelfs marteling als ze terug worden gestuurd naar hun thuisland. De Noord-Koreaanse wet schrijft een minimumstraf van vijf jaar cel voor 'overlopers' voor. In 'ernstige' gevallen kunnen vluchtelingen levenslang of zelfs de doodstraf krijgen.

Tunesische activiste krijgt boete

De Tunesische activiste Amina Tyler heeft donderdag een boete van zo'n 140 euro gekregen vanwege het bezit van een 'brandgevaarlijk voorwerp'. Tyler blijft vastzitten, omdat het openbaar ministerie overweegt meer aanklachten tegen de vrouw in te dienen, zoals het ontheiligen van een begraafplaats en het schenden van de openbare zeden. Op 5 juni moet Tyler opnieuw voorkomen.

Tyler veroorzaakte in maart ophef door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten. Ze dook vervolgens onder, omdat conservatieve geestelijken een fatwa tegen de vrouw hadden uitgesproken. Op 19 mei werd Tyler opgepakt, omdat ze zich bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Ze verklaarde nog een keer een protestactie te willen houden. Tyler werd aangeklaagd voor het bij zich dragen van een busje pepperspray.

Voor de rechtbank hadden zich rond de tweehonderd betogers verzameld, veelal conservatieve gelovigen. Ze riepen leuzen tegen Tyler en beschuldigden haar van het beledigen van de islam. Ook de advocaten van Tyler moesten het ontgelden.

Assad 'heeft vertrouwen in overwinning'

De Syrische president Bashar Assad heeft 'vertrouwen in de overwinning' in de burgeroorlog die in Syrië woedt. Hij zei dit donderdag in een interview met de Libanese tv-zender Al-Manar. Hij waarschuwde tevens Israël dat Damascus terugslaat als Israël in de toekomst luchtaanvallen uitvoert op Syrisch grondgebied.

Assad zei dat hij al sinds het uitbreken van de opstand vertrouwen heeft dat hij zijn tegenstanders zal verslaan. "Als we hier geen vertrouwen in zouden hebben gehad, dan zouden we ook niet in staat zijn geweest deze strijd al twee jaar te voeren, met de mogelijkheid van een internationale aanval", zei hij. Assad voegde daaraan toe dat Syrië 'zal blijven zoals het was'.

De president waarschuwde Israël voor vergeldingsaanvallen en verklaarde dat hij andere landen hiervan ook op de hoogte heeft gesteld. Hij voegde daaraan toe dat de vergelding 'strategisch' zal zijn.

Of Syrië inmiddels al een lading S-300-raketten heeft ontvangen van Rusland is niet geheel duidelijk. In het interview met Al-Manar liet Assad zich niet duidelijk uit over de wapenleveranties.

'Jessica Simpson wil na bevalling trouwen'

Jessica Simpson is van plan om na haar bevalling eindelijk in het huwelijksbootje te stappen. De 32-jarige zangeres is al sinds het najaar van 2010 verloofd met Eric Johnson. Ze moesten twee keer hun huwelijk uitstellen door ongeplande zwangerschappen.

Tijdens haar babyshower in april vertelde Simpson aan vrienden dat ze een paar maanden na haar bevalling wil trouwen. "Jessica zei: laten we snel trouwen voordat ik weer zwanger word!", vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De zangeres en haar verloofde bevestigden in december dat ze een tweede kind verwachten. In mei vorig jaar beviel ze van haar eerste kind, dochter Maxwell. Simpson was eerder getrouwd met zanger Nick Lachey.

Brit krijgt levenslang voor moord op 5-jarige

Een voormalige medewerker van een slachthuis in Wales is donderdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de ontvoering van en moord op een 5-jarig meisje. Hij komt niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Het lichaam van het slachtoffertje, April Jones, is ondanks een uitvoerige zoektocht door politie en vrijwilligers nooit gevonden. Wel werden er sporen van bloed en botsplinters aangetroffen in de woning van Mark Bridger.

Bridger zelf houdt vol dat het meisje door een ongeluk om het leven is gekomen. Volgens de rechter is hij echter een pedofiel die er 'zieke seksfantasieën over jonge meisjes' op nahield.

Eis grensrechterzaak vrijdag verwacht

Het proces tegen de acht verdachten van de dood van Richard Nieuwenhuizen gaat vrijdag verder. Naar verwachting wordt dan ook duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt. Nadat familieleden van de Almeerse grensrechter donderdag aan het eind van de middag gebruik hadden gemaakt van hun spreekrecht, besloot de rechtbank dat het voor die dag mooi was geweest.

Op de tweede dag van het proces, waarvoor de rechtbank in Lelystad vijf zittingsdagen heeft ingeruimd, stonden tot in de loop van de middag de feiten centraal. Getuigenverklaringen werden voorgelezen en de acht verdachten werden ondervraagd. Zowel de rechters als het OM stuitten daarbij op een muur van verdachten die zich beriepen op hun zwijgrecht of zich het incident niet meer goed zeiden te kunnen herinneren.

Uit de eerder afgelegde verklaringen van getuigen en de verdachten die werden voorgelezen werd wel iets meer duidelijk over het schopincident dat volgens drie van de vier ingeschakelde deskundigen leidde tot de dood van Nieuwenhuizen. Vooral de namen van drie verdachten kwamen steeds weer terug.

Onduidelijkheid rees uit de verklaringen over de betrokkenheid van de 51-jarige Hasan D., vader van verdachte Yassine D. Naar eigen zeggen probeerde hij slechts de boel te sussen. Verschillende getuigen zeggen dat ze hem niets hadden zien doen, anderen repten over een Marokkaanse man met andere kleding dan D. droeg.

De middag stond in het teken van de nabestaanden van de 41-jarige Nieuwenhuizen. Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg namens zijn cliënten om een schadevergoeding van zo'n 345 duizend euro. Het grootste deel daarvan, ruim 210 duizend euro, bestaat uit een vergoeding voor gederfde inkomsten. Nieuwenhuizen was kostwinner van het gezin.

Daarna was het woord aan Xandra Nieuwenhuizen, die hevig geëmotioneerd vertelde over hoe het overlijden van haar partner in december het leven van haar en haar gezin heeft beïnvloed. Daarvoor was gebleken dat de twee formeel gescheiden waren. Na de moeder voerden de twee oudste zoons het woord en gingen in op de gevolgen van het overlijden van hun vader.

De 20-jarige zoon Jamie maakte ook een verwijt aan het adres van de politie. Die zou het nieuws over de dood van Nieuwenhuizen te vroeg de wereld in hebben gebracht. Het gezin was nog afscheid aan het nemen, toen de condeleance-sms'jes al binnen begonnen te stromen. Ook moeder Xandra hekelde die 'onjuiste berichtgeving'.

De rechtbank gaat vrijdag verder met de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het gaat dan bijvoorbeeld over hun verleden en of ze eventueel verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Omdat zeven van de acht verdachten tijdens het incident minderjarig waren, mag de pers bij dit deel van het proces niet aanwezig zijn.

Het OM verwacht morgen toe te komen aan het formuleren van de strafeis. Daar kunnen de advocaten van de acht verdachten dan vervolgens weer op reageren. Uitzonderlijk heeft de rechtbank eerder besloten dat daarvoor ook de zaterdag gebruikt zal worden. Daarna mogen OM en verdediging nog een keer op elkaars verhaal reageren.

Zoals nu wordt voorzien, wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak maandag afgerond. De rechtbank verwacht dan twee weken later uitspraak te doen.

Het schopincident dat centraal staat in de zaak deed zich begin december voor na een wedstrijd van een team van de Amsterdamse club Nieuw Sloten tegen de Buitenboys uit Almere. Nieuwenhuizen, verbonden aan de Buitenboys, was grensrechter bij die wedstrijd. Na de wedstrijd ging een groep spelers van Nieuw Sloten verhaal halen bij Nieuwenhuizen, mogelijk omdat hij in hun ogen partijdig vlagde. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

De acht verdachten staan nu terecht voor het medeplegen van doodslag. De zeven tieners kunnen veroordeeld worden tot maximaal een of twee jaar jeugddetentie, eventueel aangevuld met jeugd-tbs. De 51-jarige Hasan D. kan maximaal vijftien jaar cel krijgen.

'Jongeren ontvoerd uit bar Mexico-Stad'

Elf jonge mensen die op klaarlichte dag zijn verdwenen uit een café in Mexico-Stad zijn ontvoerd. Dat hebben familieleden van de vermiste cafébezoekers donderdag gezegd.

De autoriteiten in Mexico-Stad zeiden donderdag slechts vijf meldingen van vermissingen te hebben binnengekregen. Maar de moeder van een van de verdwenen jongeren zei dat er in totaal elf mensen zijn verdwenen uit de bar, die op loopafstand van de Amerikaanse ambassade en een politiebureau ligt. De moeder vroeg zich hardop af hoe zo'n massale ontvoering kan plaatsvinden op korte afstand van een politiebureau.

Boze familieleden blokkeerden donderdag een straat in de stad om hun eis voor een onderzoek kracht bij te zetten.

Hollande en Merkel: fulltime voorzittter eurogroep

Frankrijk en Duitsland willen dat het voorzitterschap van de eurogroep een fulltimefunctie wordt. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdag gezegd. Door een fulltime voorzitter van de eurogroep aan te stellen moet de coördinatie worden verbeterd.

"We zijn het er over eens dat er meer eurotoppen moeten komen, met een fulltimevoorzitter van de eurogroep", zei Hollande op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De functie van voorzitter van de eurogroep wordt op dit moment vervuld door de Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem. Nu de financiële crisis blijft voortduren wordt de post steeds belangrijker en kost deze steeds meer tijd. "Het economisch beleid vraagt steeds meer coördinatie, zeker in de eurogroep", zei Merkel.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat donderdagavond weten dat de uitlatingen van Merkel en Hollande niet over de periode van het voorzitterschap van Dijsselbloem gaan. De minister zou de uitlatingen dan ook niet persoonlijk opvatten.

In de verklaring valt te lezen dat de stappen tot verbetering 'in de komende twee jaar' uitgevoerd moeten worden. Dijsselbloem werd in januari benoemd. De voorzitter van de eurogroep is voor tweeënhalf jaar aangesteld en kan daarna worden herkozen.

PSG-directeur Leonardo negen maanden geschorst

De technisch directeur van Paris Saint-Germain, Leonardo, is donderdag voor negen maanden geschorst. De Braziliaan dankt die straf aan het geven van een schouderduw aan een scheidsrechter eerder deze maand. De Franse landskampioen moet bovendien het nieuwe seizoen met drie punten in mindering beginnen.

Leonardo was door de Franse voetbalbond al voorlopig geschorst. Donderdag kwam de voorzitter van de tuchtcommissie Pascal Garibian met de officiële straf, die betrekking heeft op alle officiële functies binnen de club. Leonardo kan overigens nog wel in beroep gaan.

Leonardo wachtte begin mei na afloop van de wedstrijd tegen Valenciennes (1-1) scheidsrechter Alexandre Castro op in de catacomben. Vervolgens deelde de oud-profvoetballer een flinke duw uit aan Castro. Leonardo voerde als excuus aan zelf te zijn geduwd. Op televisiebeelden lijkt daar echter geen sprake van.

Door de schorsing, die in februari afloopt, is de kans dat Leonardo volgend seizoen trainer is van PSG aanzienlijk geslonken. De 56-voudig international was een kandidaat om Carlo Ancelotti te vervangen bij een eventueel vertrek. De Italiaan heeft aangeven graag te willen verkassen naar Real Madrid.

Laatste reviews en specials
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
©FOK.nl e.a.