Rusland wil controle over Sovjet-domeinen

Rusland wil deze zomer meer controle krijgen over het gebruik van .su-internetextensies. Websites met de extensie, toebedeeld aan de voormalige Sovjet-Unie, zijn een vrijhaven voor hackers en online zwendelaars. Volgens de Russiche internetwaakhond Group-IB is het aantal gevaarlijke .su-websites in de afgelopen jaren flink toegenomen.

"Meer dan de helft van de Russische cybercriminelen maakt gebruik van de extensie", geeft een woordvoerder aan. Er zouden zeker 120 duizend .su-domeinen zijn. Het verzenden van spam, cyberaanvallen of het openbaar maken van vertrouwelijke documenten gebeurt steeds vaker via de .su-internetextensie. Met de invoering van een nieuw beleid denkt de Russische non-profitorganisatie Foundation for Internet Development (FID) de illegale activiteiten via de internetdomeinen te bestrijden. FID nam in 2007 de verantwoordelijkheid over de .su-extensies op zich.

Nog voor de opkomst van het internet werden domeinnamen in 1990 verdeeld. Het voormalig Joegoslavië kreeg .yu, terwijl Oost-Duitsland .dd toebedeeld kreeg. Met het verdwijnen van deze landen zijn ook de domeinnamen verdwenen. Sinds de val van de Sojvet-Unie in 1991, het ontstaan van het huidige Rusland (.ru) in 1994 en een matige overdracht is er geen goede controle meer op de .su-extenties.

De extensie van de Sovjet-Unie is niet de enige populaire extensie voor hackers. Het kleine eiland Tokelau, dat beschikt over de .tk-extensie, wordt al zeker tien jaar gebruikt door hackers. Er worden zelfs via dot.tk gratis domeinnamen aangeboden.

Submitter:  Bron: Novum/AP