VN hekelen terugsturen N-Koreaanse 'overlopers'

Redactie

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag stevige kritiek geleverd op Laos en China die dinsdag negen gevluchte Noord-Koreanen hebben teruggestuurd naar Noord-Korea. Chef van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties Navi Pillay zei ernstig verontrust te zijn over het lot van de negen.

Pillay heeft China en Laos opgeroepen om opheldering te geven over het lot van de negen Noord-Koreanen en de omstandigheden waaronder ze zijn teruggestuurd. Volgens Pillay is het terugsturen van de vluchtelingen in strijd met de internationale wetten.

De negen werden in Laos opgepakt en dinsdag huiswaarts gestuurd. De zeven mannen en twee vrouwen werden via China teruggevlogen naar Pyongyang. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo had Seoul er nog bij Beijing op aangedrongen de negen niet te repatriëren, maar dat was tevergeefs.

De Mensenrechtenraad heeft bij de Noord-Koreaanse regering een verzoek ingediend om de negen vluchtelingen te bezoeken. "De Mensenrechtenraad maakt zich grote zorgen over de bescherming van de groep. De groep loopt een groot risico om slecht behandeld te worden (...)." Onder de Noord-Koreaanse wet kunnen 'overlopers' veroordeeld worden tot dwangarbeid en een celstraf van vijf jaar.