De Nederlandse handbalsters hebben op het EK ook hun derde groepswedstrijd met overtuiging gewonnen. Oranje versloeg Oekraïne met ruime cijfers: 43-23.
Nederland had de eerste twee groepswedstrijden tegen IJsland en Duitsland al gewonnen en was voorafgaand aan het duel met Oekraïne al zeker van groepswinst. Desondanks kende Oranje een moeizame start. De Nederlandse ploeg keek in de openingsfase tegen een 0-3 achterstand aan, maar herstelde zich snel en nam de controle volledig over. Bij rust had Nederland al een comfortabele voorsprong opgebouwd: 24-12.
In de tweede helft liep Oranje verder uit en liet Oekraïne geen moment meer in de wedstrijd komen. Uiteindelijk eindigde het duel in een overtuigende 43-23 overwinning. Sarah Dekker, die in deze wedstrijd de voorkeur kreeg boven Angela Malestein, excelleerde en werd met negen doelpunten de topscorer van het duel.
Donderdag begint de hoofdronde van het EK voor de Nederlandse handbalsters.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol heeft grote politieke en sociale onrust veroorzaakt in zijn land door de staat van beleg af te kondigen. In een onverwachte televisietoespraak rechtvaardigde hij deze maatregel door te wijzen op een vermeende dreiging van ‘pro-Noord-Koreaanse, anti-staatskrachten’ binnen de grenzen van Zuid-Korea. Hoewel Yoon verklaart dat hij de democratie en de grondwet wil beschermen, beschuldigen oppositieleiders hem van een staatsgreep.
Sinds de aankondiging is het land in rep en roer. In de hoofdstad Seoul verzamelen zich duizenden demonstranten rondom het parlementsgebouw. Zij roepen op tot het aftreden van de president en spreken van een aanval op de democratie. De sfeer is gespannen: de politie probeert de menigte in bedwang te houden, terwijl soldaten met zwaar materieel rond het parlement zijn gestationeerd. Op sociale media circuleren beelden van tanks in de straten en helikopters die boven de stad cirkelen, wat herinneringen oproept aan de militaire dictatuur die Zuid-Korea decennialang in zijn greep hield.
De overwegend linkse oppositie verkeert al langer in een moeizame verstandhouding met de rechtse president, maar dat dat tot een machtsgreep zou leiden, hadden weinigen verwacht.
Binnen het parlement slaagden 190 van de 300 parlementariërs erin om bijeen te komen, ondanks pogingen van het leger om het gebouw af te sluiten. In een unanieme stemming besloten zij de staat van beleg op te heffen en eisten zij dat Yoon zijn decreet intrekt. Onder de parlementariërs bevinden zich ook leden van Yoons eigen conservatieve partij, de People Power Party (PPP). Parlementsvoorzitter Woo Won-shik noemde de maatregel ‘ongrondwettelijk’ en benadrukte dat het parlement vastbesloten is de democratie te beschermen.
President Yoon reageerde niet direct op de stemming, maar de militaire leiding verklaarde dat de staat van beleg gehandhaafd blijft totdat de president anders beslist. Deze impasse leidde tot verdere escalaties, met botsingen tussen demonstranten en de politie rondom het parlementsgebouw. Zuid-Koreaanse burgers uiten hun angst dat het land afglijdt naar een autoritair regime. "Geen woorden kunnen uitdrukken hoe bang ik ben dat onze vrijheid wordt weggenomen," zegt een anonieme inwoner van Seoul.
Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker spreekt van een ‘klassieke staatsgreep’ en ziet in Yoons acties een patroon van machtsmisbruik. Hij wijst erop dat de president al maanden onder druk staat vanwege lage populariteitscijfers en schandalen rondom zijn vrouw. Breuker stelt dat de huidige crisis kan leiden tot het einde van Yoons presidentschap, en mogelijk zelfs zijn arrestatie. "Het is wachten op of hij wordt afgezet, of dat hij een dictatuur vestigt," zegt Breuker.
Internationaal groeit de bezorgdheid over de situatie. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Zuid-Korea, benadrukken het belang van democratische processen en roepen op tot kalmte. Het Verenigd Koninkrijk adviseert zijn burgers in Zuid-Korea om demonstraties te vermijden en de situatie op de voet te volgen. De spanningen met Noord-Korea lijken vooralsnog niet direct te escaleren, maar analisten waarschuwen dat politieke instabiliteit het risico op incidenten vergroot.
Ondertussen blijft de economische impact niet uit. De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt keldert, met grote verliezen voor bedrijven als Samsung en Hyundai. Ook de cryptomarkt voelt de gevolgen; de volatiliteit neemt toe naarmate handelaren reageren op de politieke onzekerheid. Deze economische turbulentie voegt een extra laag van complexiteit toe aan de al hachelijke situatie.
In de straten van Seoul groeit het verzet. Demonstranten roepen leuzen tegen de president en eisen het herstel van hun rechten. "Dit had ik nooit verwacht in de 21e eeuw," zegt een universiteitsstudent tijdens een interview. De druk op de president neemt toe naarmate ook prominente figuren binnen zijn eigen partij afstand nemen van zijn beleid. PPP-partijvoorzitter Han Dong-hoon noemt de maatregel ‘een fout’ en belooft samen met het volk de democratie te verdedigen.
Terwijl parlementariërs in het gebouw blijven om verdere inmenging door het leger te voorkomen, groeit de publieke druk op president Yoon om af te treden. De vraag blijft of het leger zich zal scharen achter de president, of dat het zich zal houden aan de democratische traditie die sinds de jaren tachtig is opgebouwd.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
De regels voor het afschieten van een wolf worden versoepeld. Dit is besloten door het bestuur van de Conventie van Bern. Ze hebben ingestemd met het verzoek van de Europese Unie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van 'streng beschermd' naar 'beschermd'.
De huidige strikte beschermde status betekent dat wolven niet opzettelijk mogen worden gedood, gevangen, gehouden of verstoord. Daarnaast mogen hun voortplantingsgebieden niet worden aangetast of vernietigd. Met de nieuwe status kan de populatie wilde dieren echter 'gereguleerd' worden.
Hoewel de wolf niet mag verdwijnen, worden de regels omtrent het afschieten van wolven versoepeld. Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur is zeer tevreden met deze beslissing. "Dit is een belangrijke en hoopvolle eerste stap om uiteindelijk ook onze nationale wetgeving te kunnen aanpassen."
Rummenie voegt toe: "Dit kan de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen in welke mate wolven in ons land beschermd worden. Op die manier is er meer ruimte voor maatwerk."
De Conventie van Bern is het internationale verdrag voor natuurbescherming en is geratificeerd door vijftig landen, waaronder alle 27 EU-landen. Voor de goedkeuring van het EU-voorstel was een tweederdemeerderheid (34) van de verdragslanden vereist.
Voordat deze wijziging in de wet kan worden doorgevoerd, moet de beschermde status van de wolf eerst worden verlaagd in de Europese Habitatrichtlijn, aldus Rummenie. "Ik zal de Europese Commissie dan ook aanmoedigen om hier actie op te ondernemen."
Afgelopen zomer adviseerde de provincie Utrecht om een natuurgebied bij Leusden te vermijden vanwege de aanwezigheid van wolven.
De gratis parkeervergunning voor bewoners rondom de Efteling zal verdwijnen. Jarenlang was deze vergunning gratis om te voorkomen dat bezoekers hun auto voor de huizen van de omwonenden parkeerden. Vanaf januari zullen bewoners echter moeten betalen. De nieuwe tarieven zorgen voor veel onrust onder de inwoners.
Dit weekend ontvingen bewoners van de Van Heeswijkstraat in Kaatsheuvel een brief met het nieuws. Vanaf 1 januari moeten zij jaarlijks 50 euro per auto en bezoekerspas betalen. "Bezwaar maken is niet mogelijk," staat er volgens Omroep Brabant in de brief. "We begrijpen dat dit nieuws onverwacht komt, maar helaas zijn we genoodzaakt dit te doen," schrijft de gemeente.
"Ik voel me belazerd," zegt de 72-jarige Anton van der Velden tegen de omroep. Vanuit zijn woonkamer kan hij de Efteling zien. Vooral de opmerking dat 'bezwaar maken niet kan', viel hem verkeerd. "Je moet ook bezoekersvergunningen aanschaffen. Dus met een gezin ben je zo 150 tot 200 euro kwijt." "Dit is zeer onterecht," zegt de 56-jarige Jos Ossenblok. Volgens hem wordt er op zondag niet gehandhaafd op de parkeerplaatsen. "Je ziet mensen hier alsnog naar de Efteling lopen," zegt hij. "Ik betaal straks 200 euro voor twee auto’s en een camper, en dan kan ik nog steeds niet in mijn eigen straat parkeren."
Volgens de gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, heeft de gemeenteraad in november voorgesteld om vanaf 2025 geen gratis parkeervergunningen meer te verstrekken. "Dit houdt in dat we vanaf 1 januari kosten gaan rekenen." De gemeenteraad moet het beleid overigens formeel nog goedkeuren. "Tijdens de raadsvergadering op 19 december zal de gemeenteraad dit definitief bevestigen."
China heeft per direct de export van belangrijke grondstoffen en goederen met civiele en militaire doeleinden naar de VS verboden. Het gaat om gallium, germanium en het halfmetaal antimon, aldus het ministerie van Handel in Peking.
Deze grondstoffen zijn belangrijk voor de wapenindustrie en chipfabrikanten. China, als belangrijk herkomstland van de metalen, had de uitvoer ervan al beperkt. Voor grafiet zouden de exportcontroles verder worden verscherpt, aldus de mededeling.
De autoriteit rechtvaardigde de stap door te stellen dat de Verenigde Staten economische, handels- en technische kwesties hadden gepolitiseerd en als machtsmiddel inzet.
Washington zou om redenen van nationale veiligheid de uitvoer van producten naar China onterecht hebben beperkt en talrijke bedrijven op sanctielijsten hebben geplaatst, verklaarde een woordvoerder verder.
Amerikaanse congresleden hebben na een tweejarig onderzoek naar de oorsprong van de Corona-pandemie een rapport gepresenteerd dat de theorie van een laboratoriumongeval in China zou moeten onderbouwen. Het virus SARS-CoV-2 zou "waarschijnlijk door een laboratorium- of onderzoeksongeval zijn ontstaan", aldus het gepubliceerde 520-pagina's tellende rapport van een subcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Het orgaan baseert zijn bevindingen op 30 ondervragingen en de bestudering van meer dan een miljoen pagina's aan documenten.
Ook de Amerikaanse viroloog en hoogste Corona-adviseur van de regering, Anthony Fauci, werd geïnterviewd. De Republikeinen beschuldigen de 83-jarige man ervan geld te hebben doorgesluisd naar Chinese wetenschappers die het coronavirus genetisch zouden hebben gemanipuleerd.
Tijdens zijn ondervraging in juni betoogde Fauci echter dat het "moleculair onmogelijk" was dat de in een laboratorium in het Chinese Wuhan bestudeerde vleermuisvirussen zich omvormden tot het virus dat vervolgens de pandemie veroorzaakte.
Fauci maakte deel uit van het Corona-crisisteam van de regering onder zowel de Amerikaanse president Joe Biden als zijn voorganger Donald Trump. Terwijl zijn expertise door delen van het publiek zeer werd gewaardeerd, trok de geboren New Yorker herhaaldelijk de woede van Trump op zich, die het gevaar van het coronavirus lange tijd bagatelliseerde. Fauci werd door rechtse kringen aangevallen en moest onder politiebeveiliging worden geplaatst.
Verschillende theorieën over de oorsprong
De Amerikaanse federale instanties, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en wetenschappers over de hele wereld komen tot verschillende conclusies over de oorsprong van het coronavirus: de meesten van hen gaan ervan uit dat het virus zich vanuit dieren in China heeft verspreid. Een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst toonde daarentegen vorig jaar aan dat het virus mogelijk genetisch gemodificeerd is en uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan is ontsnapt. Daar vonden de eerste infecties met het coronavirus bij mensen plaats.
Door de coronapandemie zijn in de VS 1,1 miljoen mensen overleden. Volgens gegevens van de WHO uit 2023 lag het aantal doden wereldwijd op 20 miljoen. Het coronavirus heeft zich sinds eind 2019 vanuit China over de hele wereld verspreid en had naast het hoge aantal slachtoffers wereldwijd veel maatregelen zoals lockdowns, reisbeperkingen en vele andere ernstige gevolgen met zich meegebracht.
Volgens de Russische Centrale Bank zou de daling van de nationale munt, de roebel, de toch al hoge inflatie in het land kunnen aanwakkeren. “Over het geheel genomen is dit natuurlijk een extra factor die de inflatie bevordert”, aldus vice-voorzitter van de Centrale Bank, Alexei Zabotkin. Het inflatiecijfer voor 2024 zou de voorspelling van de centrale bank van 8,5 procent kunnen overtreffen.
De roebel is in november met ongeveer 15 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dit werd voorafgegaan door nieuwe Amerikaanse sancties tegen Russische banken als gevolg van de agressieoorlog tegen Oekraïne – inclusief tegen Gazprombank, die betalingen verwerkt voor de Russische energiehandel met Europa.
De burgeroorlog tussen rebellerende jihadisten en de regeringstroepen van president Assad is weer opgelaaid in Syrië. In hun offensief sinds eind november hebben de rebellen grote delen van Aleppo, een stad met meer dan een miljoen inwoners, veroverd en meer dan 50 dorpen en steden in het noordwesten onder controle gekregen.
Hier is de belangrijkste informatie over de achtergrond van het conflict en de betrokken spelers:
Syrische burgeroorlog
De Syrische burgeroorlog begon in 2011. Tijdens de Arabische Lente waren er vreedzame protesten tegen de regering, waarbij demonstranten meer democratie eisten in Syrië. President Assad gebruikte geweld om de protesten neer te slaan. De protesten van de oppositie groeiden geleidelijk uit tot een oorlog tussen verschillende etnische en religieuze groepen en een proxy-oorlog tussen verschillende landen. In de loop van deze burgeroorlog kwamen een half miljoen mensen om het leven en raakten miljoenen mensen ontheemd. Gewapende oppositiegroepen veroverden aanvankelijk delen van het land, maar tweederde is nu weer onder controle van het Syrische leger. Aleppo werd aanvankelijk ook heroverd. De stad in het noordwesten werd zwaar bevochten in de eerste jaren van de Syrische burgeroorlog en hierdoor is de stad deels verwoest.
Oppositie en rebellen
Aan de kant van de oppositie hebben de Moslimbroederschap en andere radicale soennitische groepen steeds meer invloed gekregen. Het huidige offensief wordt geleid door "Hajat Tahrir al-Sham" (HTS), dat nu een groot deel van het noordwesten van Syrië in handen heeft. De groep stond vroeger bekend als het "Nusra Front", de Syrische tak van de terreurgroep Al-Qaeda. Sindsdien heeft het zijn naam verschillende keren veranderd en zich gedistantieerd van Al-Qaeda. De alliantie van islamistische rebellen noemt haar nieuwe offensief "het afschrikken van agressie". De HTS wordt echter niet beschouwd als een gematigde groepering, en daarom zijn experts zoals de islamitische geleerde Bank van het GIGA Institute of Middle East Studies van mening dat HTS niet geschikt is om het land, dat verscheurd is door een burgeroorlog, te verenigen. Een andere groep is het Syrische Nationale Leger (SNA), dat gesteund wordt door Turkije. Het opereert in de door Turkije bezette gebieden in het noorden en noordoosten van het land. Daar vechten ook Koerdische eenheden tegen het regime van Assad. In het verleden heeft de VS de YPG onder andere met wapens gesteund, maar ook andere rebellen zouden militaire en financiële hulp hebben gekregen.
Hulp voor Assad
President Assad heeft de afgelopen jaren zijn macht weer kunnen consolideren met behulp van Russische en Iraanse steun. Rusland is door tientallen jaren van samenwerking verbonden met de Syrische regering. Het Russische leger speelde bijvoorbeeld een doorslaggevende rol bij het helpen van de troepen van Assad om grote delen van het land weer onder controle te krijgen in 2015. Moskou heeft zijn troepenaanwezigheid in Syrië echter vanaf 2022 teruggebracht vanwege de oorlog in Oekraïne. Het Britse Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakt nu voor het eerst sinds 2016 melding van Russische luchtaanvallen op Aleppo. Assad kreeg ook hulp van de islamistische Hezbollah in Libanon, die wordt gesteund door Iran.
De rol van Turkije
Turkije voert actie tegen Koerdische eenheden in het noordoosten van Syrië en steunt andere rebellengroepen. In 2020 sloten Rusland en Turkije - na jaren van gevechten - een staakt-het-vuren. Dit staakt-het-vuren is herhaaldelijk verbroken, maar heeft de situatie de afgelopen jaren tot rust gebracht. Turkije is echter ook een van de belangrijkste vluchtoorden voor Syrische vluchtelingen. Momenteel leven er meer dan drie miljoen van hen in Turkije. Naast de strijd tegen de Koerdische rebellen is een van de belangrijkste zorgen van president Erdogan dan ook het terugsturen van deze vluchtelingen naar Syrië. De SNA, die nauw verbonden is met de HTS, wordt gesteund door Turkije. Ankara zou mogelijk de druk op Assad kunnen opvoeren om hem over te halen te onderhandelen. De Syrische president heeft echter de terugtrekking van alle Turkse troepen uit Noord-Syrië als voorwaarde gesteld.
Vandaag weer een van m'n YouTubekanaal. Dit keer Radon Glow met The Isolation of Modern Minds.
Een tragisch verhaal uit South Carolina heeft opnieuw de noodzaak benadrukt van strikte aanpak tegen pesten op scholen. De 12-jarige Kelaia Turner probeerde zichzelf vorig jaar maart van het leven te beroven na anderhalf jaar gruwelijk pestgedrag door klasgenoten. Volgens een rechtszaak aangespannen door haar ouders, bleef het daar niet bij: zelfs in het ziekenhuis wisten pesters haar te vernederen door foto's van haar te maken op de intensive care en deze op sociale media te delen.
De lange reeks pesterijen begon in de zesde klas op Dr. Phinnize J. Fisher Middle School. Kelaia werd in de klas uitgescholden met termen als "man" en "kakkerlak". Haar ouders melden dat zij herhaaldelijk alarm sloegen bij de schoolleiding, maar zonder resultaat. Sommige leerkrachten zouden zelfs hebben meegewerkt aan de pesterijen, zoals een leraar die een racistisch lied toestond in de klas zonder in te grijpen. Een andere leerkracht zou Kelaia hebben aangewezen toen een leerling vroeg: "Waar is de kakkerlak?"
Op 11 maart 2023 vertelde Kelaia een vriendin dat ze haar leven niet meer zag zitten. Vijf dagen later werd ze door haar moeder gevonden, hangend aan het plafond in haar kamer. Ambulancepersoneel had acht minuten nodig om haar hart weer op gang te krijgen. Ze overleefde de poging, maar liep ernstige hersenschade op. Na 101 dagen in het ziekenhuis, waaronder 31 op de intensive care, werd ze in een kwetsbare toestand ontslagen. Haar ouders zijn nu fulltime mantelzorgers en kampen met financiële problemen.
Kelaia’s ouders hebben de school aangeklaagd voor nalatigheid. In de 24 pagina's tellende aanklacht beschrijven ze hoe herhaalde meldingen van fysiek en emotioneel misbruik werden genegeerd. Het enige officiële erkenning van de school is dat een leerkracht één incident heeft bevestigd waarbij Kelaia werd uitgescholden.
Via een GoFundMe-pagina probeert haar moeder nu geld in te zamelen voor een rolstoelvriendelijke bus en medische zorg. "Kelaia was ooit een vrolijk, talentvol meisje," schrijft ze, "maar het pesten heeft haar gebroken. Na haar poging tot zelfmoord leven we nu met zware medische en financiële zorgen, terwijl we alles doen om haar leven weer enigszins leefbaar te maken."
De campagne heeft inmiddels meer dan $12.000 opgehaald, maar het streefbedrag van $15.000 is nog niet bereikt.
Volgens onderzoekers heeft Tata Steel geen toekomst meer in Nederland als het gaat om de productie van 'groen' staal. Dit staat in een artikel in het economenblad ESB. Een van de onderzoekers, Boris Schellekens, stelt dat bedrijven beter kunnen kiezen voor "locaties waar goedkope en duurzame elektriciteit kan worden opgewekt."
Bij de productie van traditioneel staal wordt er een aanzienlijke hoeveelheid steenkool gebruikt. Om het proces duurzamer te maken, is volgens Schellekens "ontzettend veel" elektriciteit vereist. "In Nederland zouden we ongeveer een vijfde van de huidige stroomcapaciteit nodig hebben, alleen ter ondersteuning van de staalproductie."
Volgens de onderzoeker van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) ontbreekt het aan economische logica. Om Tata Steel concurrerend te houden, zou de overheid volgens hem naast de jaarlijkse vergroeningssubsidie van 3 miljard euro ook nog eens 800 miljoen euro moeten bijdragen aan de energiekosten. "Met dat bedrag kun je praktisch de gehele loonsom van Tata dekken."
Wind en zon zijn aanzienlijk goedkoper in Spanje
De productie zou veel beter kunnen worden verplaatst naar gebieden met meer zon en wind, zegt de onderzoeker. "De locaties waar goedkope duurzame elektriciteit kan worden opgewekt, zijn de plekken waar je op een concurrerende manier groen staal kunt produceren. In Spanje is er gewoonweg meer ruimte en meer zon."
Daarnaast is zonne-energie in zuidelijke landen aanzienlijk voordeliger dan windenergie. Voor degenen die kernenergie in Nederland als een alternatief beschouwen, waarschuwt hij: "Voor de elektriciteitsbehoefte van groen staal is ongeveer vijf keer zoveel nodig als de centrale in Borssele produceert. Afgezien van het feit dat kernenergie drie keer zo duur is als wind- en zonne-energie."
Waarom dat specifieke fossiele bedrijf?
Schellekens vindt daarom dat Nederland niet geforceerd moet vasthouden aan een bedrijf als Tata Steel. "Waarom geef je de opdracht voor schoon staal aan dat ene bedrijf dat toevallig al in Nederland aanwezig is met fossiel staal?", vraagt hij zich af. "Waarom breek je die afspraak niet open? Je zou kunnen onderzoeken wie in Europa groen staal kan produceren, en dan zie je vanzelf welke bedrijven zich aanmelden."
Ook het verlies van banen plaatst hij in perspectief, want mensen zoals degenen die bij Tata Steel werken zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. "9000 banen, dat lijkt veel en dat is het ook. Maar VDL heeft begin dit jaar 4000 mensen ontslagen, en binnen vijf maanden had 80 procent weer een nieuwe baan gevonden."
Staalproductie (@ Freepik)
De secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, heeft tijdens een ontmoeting in Florida de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump gewaarschuwd voor de risico’s van een verzwakte houding tegenover Oekraïne. Volgens Rutte kunnen landen zoals China, Iran en Noord-Korea een directe bedreiging vormen voor de Verenigde Staten als Oekraïne onder druk wordt gezet om een akkoord te accepteren dat in het voordeel is van Rusland. Hij deed deze uitspraken in een interview met de Financial Times, gepubliceerd op 23 november.
Rutte legde uit dat het beëindigen van Amerikaanse steun aan Oekraïne de geopolitieke balans drastisch zou veranderen. Een dergelijk besluit zou vijandige staten zoals Rusland, Iran en Noord-Korea verder in elkaars armen drijven. Hij benadrukte dat Rusland al actief rakettechnologie deelt met Noord-Korea en financiële steun verleent aan Iran. Het verminderen van NAVO-steun aan Oekraïne zou volgens Rutte niet alleen Europa maar ook de VS kwetsbaarder maken voor deze toenemende samenwerking.
De Nederlandse politicus stelde dat de Amerikaanse betrokkenheid binnen de NAVO cruciaal blijft om de invloed van rivaliserende mogendheden te beperken. Hij waarschuwde dat een zwak vredesakkoord voor Oekraïne wereldwijde gevolgen kan hebben. Hij refereerde ook aan China, door te suggereren dat president Xi Jinping zich mogelijk gesterkt zou voelen om Taiwan aan te vallen als hij zwakte bij de westerse bondgenoten bespeurt.
Rutte vatte de situatie scherp samen met de woorden: "We kunnen niet toestaan dat Kim Jong-un, Vladimir Poetin, Xi Jinping en Iran elkaar feliciteren omdat wij een slecht akkoord hebben gesloten. Dat zou op de lange termijn een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van zowel Europa als de Verenigde Staten." Zijn boodschap aan Trump was duidelijk: Oekraïne moet worden gesteund om grotere geopolitieke risico’s te voorkomen.
De Spaanse autoriteiten maken bekend dat in 2024 een nieuw record is gevestigd in het aantal migranten dat de Canarische Eilanden heeft bereikt. Tussen januari en november kwamen maar liefst 41.425 mensen aan op de eilandengroep, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van vorig jaar, toen bijna 40.000 migranten de eilanden bereikten, wat toen ook al een record was.
De Canarische Eilanden zijn populair onder toeristen, maar ook een cruciale bestemming voor migranten die vanuit West-Afrika hun weg naar Europa proberen te vinden. Vooral mensen uit Mali, Senegal en Marokko wagen de tocht over de Atlantische Oceaan. De reis is notoir gevaarlijk, aangezien de bootjes vaak niet geschikt zijn voor de ruwe zee en het weer in de regio snel kan omslaan. Kapseizen komt geregeld voor, met fatale gevolgen.
Deze ontwikkeling plaatst Spanje voor grote uitdagingen. De opvangcapaciteit op de eilanden staat al langere tijd onder druk. Lokale autoriteiten en hulporganisaties proberen de situatie het hoofd te bieden, maar benadrukken dat structurele oplossingen nodig zijn. De stijgende migratiestroom weerspiegelt bredere sociaaleconomische en politieke problemen in Afrika, waar armoede, werkloosheid en conflicten mensen dwingen te vluchten.
Experts wijzen erop dat de stijging van het aantal aankomsten deels te maken heeft met veranderingen in de routes die migranten gebruiken. Strengere controles in andere delen van Europa hebben de Atlantische route naar de Canarische Eilanden populairder gemaakt. Dit benadrukt volgens velen de noodzaak van een gezamenlijke Europese aanpak om migratie op een humane en effectieve manier te beheersen.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Vanaf vandaag kunnen flitspalen in heel Nederland worden ingezet op wegen met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Deze beslissing volgt op een succesvolle proef in Amsterdam, waar sinds juni op meerdere locaties deze snelheid werd gehandhaafd met flitspalen.
Het Openbaar Ministerie (OM) constateert dat steeds meer gemeenten de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. Hierdoor groeit de behoefte aan handhaving op deze limiet. Volgens het OM verlaagt het naleven van de snelheidslimiet het risico op ernstige ongevallen.
Om effectief te kunnen handhaven, moet de weginrichting aansluiten bij de maximumsnelheid. Voorheen ontbraken duidelijke richtlijnen voor 30 km/u-wegen, waardoor structurele handhaving met flitspalen niet mogelijk was. De recente proef in Amsterdam toont aan dat handhaving met flitspalen op 30 km/u-wegen effectief is. De flitspalen droegen bij aan een verlaging van de gemiddelde snelheid en daarmee aan een verminderd risico op (ernstige) ongevallen.
Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit 2019 wijst uit dat bij een snelheid van 30 km/u de overlevingskans van een voetganger bij een botsing met een auto stijgt tot 95%, wat 10% hoger is dan bij 50 km/u. Daarnaast wordt verwacht dat het aantal ongelukken met 20 tot 30% zal afnemen als alle weggebruikers langzamer rijden.
Bij het selecteren van locaties voor handhaving op 30 km/u wordt, net als bij alle flitspalen, gekeken naar de weginrichting, aanwezige risico's zoals oversteekplaatsen en kruisingen, en de inzet van andere maatregelen die het verkeersgedrag beïnvloeden, zoals educatie en campagnes. Handhaving van de maximumsnelheid door middel van controles blijft een laatste middel.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft maandag voor ophef gezorgd door de NOS te beschuldigen van eenzijdige berichtgeving over de oorlog tussen Israël en Hamas. Claudia van Zanten, mediawoordvoerder van de BBB, suggereerde dat de verslaggeving van de NOS zelfs antisemitisme in Nederland zou kunnen aanwakkeren.
Ze stelde dat Joodse mensen hinder ondervinden van de onevenwichtigheid in de nieuwsvoorziening. Eerder riep ze minister Eppo Bruins (Media) al op om een onderzoek naar de NOS te laten uitvoeren, maar Bruins wees op de onafhankelijkheid van de omroep en zag geen reden voor politieke inmenging.
Tijdens een mediadebat herhaalde Van Zanten haar kritiek en stelde ze dat er "zo veel geluiden over gekleurde berichtgeving" zijn, dat een onderzoek noodzakelijk is. Haar opmerking dat de NOS bijdraagt aan antisemitisme door ongebalanceerde verslaggeving, stuitte op forse kritiek van andere partijen.
Harm Krul (CDA) noemde de uitspraken van Van Zanten ongepast en stelde dat dit niet de juiste manier is om de kwestie aan te pakken. Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) sloot zich hierbij aan en merkte op dat hij juist meldingen ontvangt van burgers die de NOS te rechts vinden, iets dat nauwelijks geloofwaardig mag worden genoemd.
Minister Bruins benadrukte dat de journalistiek zichzelf kan corrigeren en dat politieke bemoeienis onwenselijk is. Volgens hem wijst kritiek uit verschillende politieke hoeken erop dat de NOS een evenwichtige lijn probeert te vinden. Hij sloot het debat af met de opmerking dat politici zich niet moeten mengen in de inhoud van journalistieke berichtgeving. Hiermee legde hij de focus op de onafhankelijkheid van de pers, als hoeksteen van de democratie.
Saoedi-Arabië verzet zich tegen een mogelijke klimaatuitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Het land stelt dat er "geen enkele basis" is voor het opleggen van nieuwe normen of beperkingen, zoals een limiet op oliewinning. Volgens Saudi-Arabië moet het hof niet alleen de gevolgen van klimaatverandering in overweging nemen, maar ook aspecten als energiezekerheid, armoedebestrijding en economische ontwikkeling.
Het ICJ behandelt deze zaak met steun van alle VN-lidstaten. Het doel is een gezaghebbend juridisch advies te verkrijgen over de verantwoordelijkheden van landen in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Het initiatief voor dit verzoek kwam jaren geleden van de eilandstaat Vanuatu, die zich zorgen maakt over de impact van klimaatverandering op zijn voortbestaan.
Saoedi-Arabië benadrukt het belang van het huidige systeem, waarin landen onderling afspraken maken en elk land zelf bepaalt hoe het bijdraagt aan klimaatdoelen. Vertegenwoordigers van het koninkrijk waarschuwen dat juridische uitspraken die verder gaan dan het VN-klimaatverdrag en het Klimaatakkoord van Parijs dit systeem kunnen "ondermijnen".
Daarnaast stelt Saudi-Arabië dat wetenschappers niet bepalen aan welke verplichtingen landen zich moeten houden. Volgens hen zijn het de regeringen die beslissen over de maatregelen om de opwarming ruim onder de 2 graden, en bij voorkeur onder de 1,5 graden, te houden.
In deze zaak zullen tientallen landen hun standpunten presenteren. De laatste zittingsdag staat gepland op 13 december.
De gemeente Den Haag heeft besloten de haven van Scheveningen uit te zonderen van de zero-emissiezone die in 2026 in het kustgebied wordt ingevoerd. Dit besluit is genomen omdat een zero-emissiezone problemen zou veroorzaken voor bedrijven in de haven, die afhankelijk zijn van voertuigen zoals koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.
In plaats daarvan wordt in het havengebied vanaf 2026 een milieuzone ingesteld, die oudere voertuigen weert. Vrachtwagens kunnen de stad in- en uitrijden via een 'corridor' die door de Hubertustunnel loopt. Wethouder Robert Barker benadrukt dat met dit voorstel een balans is gevonden tussen de belangen van de havenbedrijven en de noodzaak van schone lucht voor de gezondheid en de natuur. VNO-NCW regio Den Haag heeft positief gereageerd op het besluit om de haven uit te zonderen.
Vanaf 1 januari 2025 geldt in het centrum van Den Haag een zero-emissiezone voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen. Deze zone wordt in 2026 uitgebreid naar de stadsdelen Loosduinen, Segbroek en Scheveningen. Er is een overgangsregeling voor bestaande bestel- en vrachtauto's, maar vanaf 2030 moeten alle zakelijk gebruikte voertuigen die de zero-emissiezone in willen, uitstootvrij zijn.
Goedemorgen!
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met in het noorden een enkele lichte bui. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten, aan de kust staat een vrij krachtig wind, in het Waddengebied mogelijk krachtig, windkracht 6.
Vanmiddag zijn er naast bewolking ook opklaringen. Plaatselijk komt een bui voor. In het noordoosten is het bewolkt met buien. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig. In het Waddengebied is de wind eerst nog vrij krachtig.
Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met in het noordwesten en oosten eerst nog een bui. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit het noordwesten.
Vannacht komen er plaatselijk enkele buien voor. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -1°C in het noorden en plaatselijk in het midden en zuidoosten tot +5°C direct aan zee. Er staat weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordwesten. (Bron: KNMI)
We moesten er even op wachten: blauwe lucht (Foto: Ouwesok)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Vandaag weer een van m'n YouTubekanaal. Dit keer weer een nieuwe van countrysinger Autumn Lane, die we nog kennen van 'Yippee ka Yay'.
De Belgische staat is door een Brusselse rechtbank veroordeeld wegens koloniale misdaden.
Vijf vrouwen waren in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak in 2021. Ze zijn in de periode tussen 1945 en 1950 geboren in de voormalige Belgische kolonie Congo, als kind van blanke mannen en zwarte vrouwen. De Belgische staat keurde relaties van Belgische mannen met Afrikaanse vrouwen af en vond dat Afrikaanse moeders een kind van deels Europese afkomst niet konden opvoeden. Als kinderen werden de vijf vrouwen met geweld weggehaald bij hun moeders en ondergebracht in religieuze instellingen. Volgens hun eigen verklaringen waren zij daar het slachtoffer van mishandeling.
Drie jaar geleden oordeelde een rechter dat de kwestie verjaard was. Ook was de rechtbank van mening dat de Belgische staat niet kon worden veroordeeld voor daden die niet strafbaar waren op het moment dat ze werden gepleegd.
Het hof van beroep in Brussel haalt nu een streep door deze uitspraak en zegt op basis van het internationaal recht dat verjaring niet van toepassing is. Volgens het hof waren het "systematische ontvoeringen" en "misdaden tegen de mensheid". De Belgische staat is verplicht de morele schade aan de vrouwen te vergoeden.
Dit was het eerste proces in België over het lot van kinderen van gemengde ouders in de voormalige Belgische koloniën Congo, Rwanda en Burundi. Het aantal getroffen kinderen wordt geschat op circa 15.000, inmiddels volwassen personen.
De rechtbank Midden-Nederland heeft een politieagent vrij gesproken van mishandeling, hij had zijn politiehond laten bijten in het been van een arrestant.
Volgens de rechtbank mocht de agent zijn diensthond inzetten bij de arrestatie en handelde hij in lijn met de regels.
Politieachtervolging
Op 11 december 2021 gaven twee politieagenten in Almere de bestuurder van een Citroën C1 een stopteken nadat de auto met gedoofde lichten stilstond op de rijbaan. De bestuurder negeerde het stopteken en ging er op hoge snelheid vandoor. Er ontstond een politieachtervolging waarbij meerdere voertuigen werden oproepen om de achtervolging te ondersteunen. De bestuurder van de Citroën remde niet voor bochten, kruisingen of verkeersdrempels, reed door een rood verkeerslicht en ramde een van de politieauto's die hem de weg probeerde te blokkeren. Uiteindelijk wist de politie de Citroën klem te rijden. De man liet zich niet zomaar arresteren en verzette zich hevig. Hij gaf geen gehoor aan de oproep om zijn verzet te staken, terwijl drie agenten de bestuurder probeerden te controleren. Een andere politieagent, de verdachte in deze zaak, haalde zijn politiehond uit het busje en gaf de waarschuwing dat de hond ingezet zou worden. De arrestant bleef zich verzetten, waarna de agent de hond heeft ingezet door hem in het been van de arrestant te laten bijten.
Risico op letsel van collega's
De verdachte politieagent heeft verklaard dat hij, gelet op wat hij waarnam, uitging van iemand die bewust zijn collega's aanreed, veel risico's nam tijdens de achtervolging en koste wat kost uit handen van de politie wilde blijven. Er was sprake van een chaotische situatie, waarin de collega's van de verdachte geen grip kregen op de arrestant die ook in de richting van een agent trapte. De verdachte koos ervoor om op dat moment zijn hond in te zetten en de arrestant te laten bijten, in plaats van de situatie te laten voortduren en het risico te nemen dat zijn collega's letsel zouden oplopen.
Vrijspraak
De rechtbank vindt de weergave van de verdachte van wat er is gebeurd begrijpelijk gelet op de vastgestelde feiten op basis van het dossier en de verklaringen van getuigen. De inzet van een lichter geweldsmiddel dan de politiehond was volgens de rechtbank niet goed mogelijk of zou niet het gewenste effect hebben gehad. Het stroomstootwapen behoorde toen nog niet tot de uitrusting van politieagenten.
De kans dat collega's geraakt zouden worden door pepperspray of geraakt zouden worden door de wapenstok was, gezien de kleine werkruimte, bij gebruik daarvan aanzienlijk. Het inzetten van lichamelijk geweld leek gezien het voortdurende verzet door de arrestant en het al toegepaste lichamelijke geweld door meerdere politieagenten onvoldoende effect te hebben. Volgens de rechtbank handelde de agent met het inzetten van de hond in de rechtmatige uitoefening van zijn functie. Hij wordt daarom, conform de eis van de officier van justitie, vrijgesproken van mishandeling.
In november zijn 172.434* gebruikte auto’s verkocht, een stijging van 9,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Tot nu toe zijn er dit jaar 1.884.971 auto’s van eigenaar gewisseld, wat neerkomt op een groei van 9,5 procent ten opzichte van 2023. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van BOVAG en RDC.
*Het gaat hier om occasions die verkocht zijn aan consumenten (BtC) en door consumenten (CtC).
Top 5 merk/model november 2024
- 1. Volkswagen Polo: 5.302 registraties, 3,07% marktaandeel
- 2. Volkswagen Golf: 4.434 registraties, 2,57% marktaandeel
- 3. Opel Corsa: 3.452 registraties, 2,00% marktaandeel
- 4. Ford Fiesta: 2.803 registraties, 1,63% marktaandeel
- 5. Toyota Aygo: 2.778 registraties, 1,61% marktaandeel
Groei in elektrische occasions
De populariteit van auto’s met enige vorm van elektrische aandrijving blijft stijgen. Afgelopen maand werden 24.647 hybrides verkocht, een toename van 43,8 procent, en 8.225 volledig elektrische auto’s (EV), een groei van 35,7 procent. Over heel 2024 zijn tot nu toe 75.630 EV’s verkocht, wat een stijging van 36,8 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. Waar de subsidiepot voor nieuwe EV’s (€2.950) al uitgeput is, is er voor gebruikte modellen (€2.000) nog wel subsidie beschikbaar. Dit maakt tweedehands EV’s nog altijd aantrekkelijk voor consumenten.
Top 5 merk/model EV november 2024:
- 1. Tesla Model 3: 1.289 registraties, 0,8% marktaandeel
- 2. Hyundai Kona: 391 registraties, 0,23% marktaandeel
- 3. Audi E-tron: 324 registraties, 0,19% marktaandeel
- 4. Kia Niro: 310 registraties, 0,18% marktaandeel
- 5. Volkswagen ID.3: 280 registraties, 0,16% marktaandeel
Import en export
Ook de import van auto’s liet in november een aanzienlijke stijging zien. Er werden 25.373 voertuigen geïmporteerd, een toename van 15 procent in vergelijking met november 2023. De meeste geïmporteerde voertuigen betreffen benzineauto’s (11.856), hybrides (10.539) en EV’s (1.485).
Aan de exportzijde steeg het aantal uitgevoerde auto’s licht naar 25.157, 8,3 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De export betrof vooral benzineauto’s (11.946) en diesels (8.815). Deze dynamiek kan wijzen op een verschuiving in de binnenlandse vraag naar meer milieuvriendelijke voertuigen, wat aansluit bij de groeiende verkoopcijfers van gebruikte EV’s en hybrides.
De toekomstige Amerikaanse president Trump heeft opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars die nog in de Gazastrook worden vastgehouden en heeft Hamas een ultimatum gesteld.
Als de gijzelaars niet worden vrijgelaten voordat Trump op 20 januari aantreedt, zal "de hel losbarsten voor de verantwoordelijken", schreef Trump op het Truth Social-platform. Ze zouden dan "harder worden geraakt dan wie dan ook in de geschiedenis door Amerika aangepakt is".
Het islamistische Hamas doodde ongeveer 1.200 mensen en ontvoerde meer dan 250 mensen bij de terroristische aanval op Israël op 7 oktober 2023. Volgens Israëlische bronnen zijn er nog steeds 97 gijzelaars in handen van Hamas, van hen zijn er inmiddels meer dan 30 al dood verklaard.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!