Vluchtkerk eerder leeg dan verwacht

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam hebben die vrijdagmiddag eerder dan verwacht verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de kerk. Uit voorzorg sloot de kerk vrijdag al om 16.30 uur de deuren, om zeker te weten dat het pand om 18.00 uur leeg zou zijn. Dat werd eerder overeengekomen met de eigenaar van de kerk en met burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Zo'n honderd asielzoekers die nog geen nieuw onderkomen hebben gevonden hebben zich vrijdagmiddag rond de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West verzameld. Het merendeel van hen heeft inmiddels de toegezegde 225 euro van de gemeente opgehaald. Met dat geld kunnen ze eten kopen of naar familie reizen. De groep liet eerder weten van plan te zijn zo veel mogelijk bij elkaar te blijven.

Eerder op de dag werd bekend dat enkele tientallen uitgeprocedeerd asielzoekers die het afgelopen halfjaar in de kerk verbleven inmiddels nieuwe opvang hebben. Daarbij gaat het vooral om vrouwen en zieken. Ze gaan onder meer naar de Stephanuskerk in Amsterdam-Noord en naar de GGD.

Vrijwilligers van de vluchtkerk vonden de opvang van de asielzoekers te zwaar, waarop werd besloten dat de groep weg moest. De asielzoekers deden donderdag in de gemeenteraad nog een laatste roep om hulp, maar burgemeester Van der Laan kan de groep geen onderdak bieden. Hij hoopt dat de asielzoekers worden opgevangen door particulieren.