Eis grensrechterzaak vrijdag verwacht

Het proces tegen de acht verdachten van de dood van Richard Nieuwenhuizen gaat vrijdag verder. Naar verwachting wordt dan ook duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie gepast vindt. Nadat familieleden van de Almeerse grensrechter donderdag aan het eind van de middag gebruik hadden gemaakt van hun spreekrecht, besloot de rechtbank dat het voor die dag mooi was geweest.

Op de tweede dag van het proces, waarvoor de rechtbank in Lelystad vijf zittingsdagen heeft ingeruimd, stonden tot in de loop van de middag de feiten centraal. Getuigenverklaringen werden voorgelezen en de acht verdachten werden ondervraagd. Zowel de rechters als het OM stuitten daarbij op een muur van verdachten die zich beriepen op hun zwijgrecht of zich het incident niet meer goed zeiden te kunnen herinneren.

Uit de eerder afgelegde verklaringen van getuigen en de verdachten die werden voorgelezen werd wel iets meer duidelijk over het schopincident dat volgens drie van de vier ingeschakelde deskundigen leidde tot de dood van Nieuwenhuizen. Vooral de namen van drie verdachten kwamen steeds weer terug.

Onduidelijkheid rees uit de verklaringen over de betrokkenheid van de 51-jarige Hasan D., vader van verdachte Yassine D. Naar eigen zeggen probeerde hij slechts de boel te sussen. Verschillende getuigen zeggen dat ze hem niets hadden zien doen, anderen repten over een Marokkaanse man met andere kleding dan D. droeg.

De middag stond in het teken van de nabestaanden van de 41-jarige Nieuwenhuizen. Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg namens zijn cliënten om een schadevergoeding van zo'n 345 duizend euro. Het grootste deel daarvan, ruim 210 duizend euro, bestaat uit een vergoeding voor gederfde inkomsten. Nieuwenhuizen was kostwinner van het gezin.

Daarna was het woord aan Xandra Nieuwenhuizen, die hevig geëmotioneerd vertelde over hoe het overlijden van haar partner in december het leven van haar en haar gezin heeft beïnvloed. Daarvoor was gebleken dat de twee formeel gescheiden waren. Na de moeder voerden de twee oudste zoons het woord en gingen in op de gevolgen van het overlijden van hun vader.

De 20-jarige zoon Jamie maakte ook een verwijt aan het adres van de politie. Die zou het nieuws over de dood van Nieuwenhuizen te vroeg de wereld in hebben gebracht. Het gezin was nog afscheid aan het nemen, toen de condeleance-sms'jes al binnen begonnen te stromen. Ook moeder Xandra hekelde die 'onjuiste berichtgeving'.

De rechtbank gaat vrijdag verder met de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het gaat dan bijvoorbeeld over hun verleden en of ze eventueel verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Omdat zeven van de acht verdachten tijdens het incident minderjarig waren, mag de pers bij dit deel van het proces niet aanwezig zijn.

Het OM verwacht morgen toe te komen aan het formuleren van de strafeis. Daar kunnen de advocaten van de acht verdachten dan vervolgens weer op reageren. Uitzonderlijk heeft de rechtbank eerder besloten dat daarvoor ook de zaterdag gebruikt zal worden. Daarna mogen OM en verdediging nog een keer op elkaars verhaal reageren.

Zoals nu wordt voorzien, wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak maandag afgerond. De rechtbank verwacht dan twee weken later uitspraak te doen.

Het schopincident dat centraal staat in de zaak deed zich begin december voor na een wedstrijd van een team van de Amsterdamse club Nieuw Sloten tegen de Buitenboys uit Almere. Nieuwenhuizen, verbonden aan de Buitenboys, was grensrechter bij die wedstrijd. Na de wedstrijd ging een groep spelers van Nieuw Sloten verhaal halen bij Nieuwenhuizen, mogelijk omdat hij in hun ogen partijdig vlagde. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

De acht verdachten staan nu terecht voor het medeplegen van doodslag. De zeven tieners kunnen veroordeeld worden tot maximaal een of twee jaar jeugddetentie, eventueel aangevuld met jeugd-tbs. De 51-jarige Hasan D. kan maximaal vijftien jaar cel krijgen.