Kunstenaar wil gesprek met vandaal

Kunstenaar Jems Robert Koko Bi wil in gesprek met de vandaal die deze week in Amsterdam zijn kunstwerk vernielde. Dat heeft directeur van Artzuid Cintha van Heeswijck vrijdag gezegd. Het werk, bestaande uit 108 voeten van populierenhout, was op de beeldenmanifestatie te zien. De vermoedelijke vernieler is volgens haar een verwarde man.

Kort na de opening van de openluchttentoonstelling op 22 mei was er al een 'meneer die in de war was'. Hij reageerde 'nogal sterk op dat beeld' van de Ivoriaanse kunstenaar. Na de installatie van het beeld begon de man de bloempotten waarop de houten voeten stonden om zich heen te gooien. Daarop werd hij aangehouden.

Vermoedelijk sloeg dezelfde man weer toe, waarbij hij de bloempotten, die geen bijzondere waarde hebben, weer kapotgooide. De meeste voetjes, die op de potten in het water stonden, zijn ongedeerd gebleven. Slechts van twee voeten zijn de tenen beschadigd. Het gros van het werk is inmiddels teruggeplaatst, zei Van Heeswijck.

Ondertussen heeft Koko Bi, die nu bij de Biënnale van Venetië is, laten weten dat hij contact wil met de vermoedelijke vandaal. "Hij vond het heel erg dat de man was opgepakt", liet Van Heeswijck weten. Het kunstwerk gaat over de slachtpartijen in Rwanda, maar ook over de beweging van mensen en culturen naar elkaar toe.