Ook FIFA gaat racisme harder aanpakken

Frank (franklop)

In navolging van de UEFA gaat ook de FIFA strenger optreden tegen racisme. Tijdens een congres van de wereldvoetbalbond in Mauritius donderdag werd een antiracismeresolutie aangenomen met 99 procent van de stemmen. Met de nieuwe maatregelen kan een ernstige vorm van racisme zelfs leiden tot uitsluiting van clubs.

Bij een eerste of kleine overtreding hoeven clubs daar nog niet voor te vrezen. Afhankelijk van de ernst van de situatie volgt eerst een waarschuwing, en daarna een boete of een wedstrijd achter gesloten deuren.

Gaat een club echter ernstig of herhaaldelijk in de fout, dan zijn de straffen niet mals. De FIFA kan in de nieuwe vorm besluiten tot puntenaftrek, uitzetting uit een toernooi of zelfs degradatie.

De FIFA maakte ook bekend dat een speler of official die zich schuldig maakt aan racisme voor tenminste vijf duels geschorst wordt. Bij een schorsing mogen zij ook niet meer in het stadion aanwezig zijn. Eerder kondigde de UEFA al aan bij racisme een schorsing van minimaal tien duels op te leggen.

De discussie over racisme laaide begin dit jaar op toen AC Milan onder aanvoering van middenvelder Kevin-Prince Boateng van het veld stapte tijdens een oefenduel. De Ghanees moest het ontgelden bij supporters van amateurteam Pro Patria.