FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 mei 2013

'Beveiliging Nintendo 3DS gekraakt'

Het is de Nintendo 3DS lang bespaard gebleven, maar de Gateway 3DS is 's werelds eerste flashkaart. Het team achter de Gateway heeft als proof-of-concept een video op YouTube gezet waarin zij 3 gekopieerde spellen vanaf een MicroSD-kaart afspelen.

Flashkaarten zijn voor Nintendo niets nieuws. De Nintendo 3DS kan oude Nintendo DS-spellen afspelen door middel van een R4i, AK2i of N3 kaart. Nintendo is zich er ook zeker van bewust dat dit gebeurde en voorkomt de werking van de kaarten door middel van firmware-updates die extra beveiligingen installeren. Maar zodra Nintendo met een oplossing komt, vechten de kaartmakers terug om die nieuwe beveiligingen te omzeilen. Overigens is de verkoop in Nederland van deze kaarten verboden. In 2010 spande Nintendo tegen elf webshops een rechtszaak aan omdat zij flashkaarten en modchips verkochten voor Nintendo Wii.

De langere versie:

'Voor Winterspelen 23 miljard gestolen'

Bij de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi volgend jaar is mogelijk 23 miljard euro gestolen door bestuursfunctionarissen en zakenlui. Dit staat in een donderdag gepubliceerd rapport van opposanten van de Russische president Vladimir Putin.

Het rapport is gemaakt door Boris Nemtsov en Leonid Martinyuk, critici van de autoritaire regeerstijl van Putin. Volgens de twee zijn de duurste sportcomplexen neergezet zonder dat er concurrentie mogelijk was, bijvoorbeeld met een openbare aanbesteding.

De kosten van de spelen zijn al opgelopen tot meer dan 38 miljard euro en dat is al vijf keer zoveel als gepland.

Bonusfeest Amerikaanse bankiers houdt aan

Bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse banken zijn fors beloond voor hun prestaties in 2012. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Bloomberg naar de bezoldiging van de topmannen van de 20 grootste instellingen gemeten naar de omvang van de klantendeposito's.

Lloyd Blankfein van Goldman Sachs kreeg vorig jaar 26 miljoen dollar (19,9 miljoen euro) mee, wat hem de best betaalde bankier ter wereld maakt. De 58-jarige topman, die een basissalaris krijgt van 2 miljoen dollar, vestigde in 2007 al een record onder zakenbankiers. Hij vergaarde dat jaar 68,5 miljoen dollar.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING, de grootste financiële instelling van Nederland, verdiende vorig jaar ruim 1,35 miljoen euro.

Marleen Gorris werkt aan film over Piet Mondriaan

Marleen Gorris gaat een film maken over het leven van Piet Mondriaan. Het verhaal bestrijkt vijftig jaar uit het leven van de modern kunstenaar die in 1944 op 71-jarige leeftijd overleed. Dat maakte producent BosBros donderdag bekend.

"We krijgen een kijkje in de kunstwereld ten tijde van Kees van Dongen, Picasso, Matisse en Léger", zegt producent Burny Bos in een persverklaring. "Het wordt een bijzonder en ontroerend portret van een kwetsbare man." Wie Mondriaan gaat spelen is nog niet bekend.

De film gaat niet alleen over het leven van Mondriaan, maar ook over het belang van zijn kunst. Zo zal ook de commotie aan bod komen die ontstond toen de Nederlandsche Bank via een geheime schenking in 1998 Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie aanschafte. De film moet in 2015 in de bioscopen draaien.

Het scenario van Mondriaan's Victory is geschreven door Ger Beukenkamp, bekend van series als Rembrandt en Ik en De Troon. De 64-jarige Gorris is vooral bekend van het drama Antonia waarmee ze in 1996 een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film.

Glenn Close krijgt grote rol in Marvel-film

Glenn Close gaat de baas van de ruimtepolitie Nova Corp spelen in het superheldenepos Guardians of the Galaxy. De rol is vergelijkbaar met personage Nick Fury dat Samuel L. Jackson speelt in Marvels andere superheldenproductie The Avengers. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Guardians of the Galaxy is gebaseerd op de gelijknamige Marvel-strip en gaat over een groep superhelden. Zoe Saldana is in de film te zien als sexy huurmoordenaar Gamora, Dave Bautista speelt de rol van Drax the Destroyer en Parks and Recreation-acteur Chris Pratt is te zien als Star-Lord. Super-regisseur James Gunn neemt de regie op zich.

De 66-jarige Close werd zes keer genomineerd voor een Oscar en won twee Golden Globes. Ze heeft net de opnamen afgerond van het drama Low Down over de jazzwereld in de jaren zestig en zeventig. De opnamen van Guardians of the Galaxy gaan volgende maand van start. De sciencefictionfilm moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Glenn Close krijgt grote rol in Marvel-film (Foto: Novum)

'Politie: niet meer arrestaties zaak Visser'

De Spaanse politie verwacht niet meer verdachten aan te zullen houden voor de moord op de ex-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Dat meldt de Spaanse krant La Verdad donderdag. De drie verdachten die nu vastzitten, de 36-jarige ex-manager van de volleybalclub in Murcia en twee Roemenen, moeten volgende week in de rechtbank in Murcia verschijnen.

Volgens de krant gaat het onderzoek een nieuwe fase in. De nadruk ligt nu op het analyseren van het bewijsmateriaal en het onderzoeken van de verschillende verklaringen van betrokkenen.

De twee Roemenen, wier voorarrest donderdag werd verlengd, zouden volgens de Spaanse krant La Provincias zwijgen over de zaak. De krant meldt verder dat ex-manager Juan Cuenca ontkent in het huis in het nabij Murcia gelegen Molina de Segura te zijn geweest toen het Nederlandse stel daar ook was. De politie vermoedt dat het stel in het huis is omgebracht, meldden Spaanse media eerder.

De zondag in Alquerías gevonden lichamen die zeer waarschijnlijk van Visser en Severein zijn, zijn nog niet officieel geïdentificeerd. Een afgevaardigde van de Spaanse regering liet eerder weten dat daar donderdag of vrijdag uitsluitsel over komt, aldus de krant.

Tom Hardy speelt mogelijk Elton John

Tom Hardy is gevraagd om Elton John te spelen in de biografische film Rocketman. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Hitfix. De Britse acteur is onder meer bekend als de uiten kluiten gewassen slechterik Bane in de Batmanfilm The Dark Knight Rises. Het is nog niet bekend of de 35-jarige Hardy het Britse pop-icoon ook wil spelen.

Vorig jaar zou Justin Timberlake nog interesse hebben gehad om de excentrieke zanger te spelen. Elton John liet weten de keuze voor de Amerikaanse zanger en acteur te kunnen waarderen. De Britse zanger schrijft zelf mee aan de biografische musical. De film wordt geregisseerd door Michael Gracey.

Hardy heeft een paar grote Hollywoodproducties in de planning. Hij heeft de hoofdrol in Mad Max: Fury Road en is te zien in de boekverfilming Child 44. Hij werkte dit jaar samen met de Belgische regisseur Michaël Roskam aan het misdaaddrama Animal Rescue dat volgend jaar uit moet komen.


Tom Hardy speelt mogelijk Elton John (Foto: Novum)

IsraŽl bouwt in Oost-Jeruzalem

Het Israëlische Ministerie Van Huisvesting heeft groen licht gegeven voor de bouw van driehonderd nieuwe woningen in een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Dat heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Ariel Rosenberg is vorig jaar een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van de woningen in Ramot. De aanbesteding is nu afgerond en een aannemer gaat naar verwachting over enkele maanden aan de slag. De bouwplannen zijn al lange tijd geleden goedgekeurd, aldus Rosenberg.

Ramot, dat Israël beschouwt als een wijk van Jeruzalem, ligt in een gebied dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette. De Palestijnen beschouwen het gebied als onderdeel van een toekomstige staat. De Palestijnen weigeren om het vredesoverleg met Israël te hervatten zolang de bouwactiviteiten in de bezette gebieden niet worden gestaakt.

Vorige week drong de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry er nog bij Israël op aan om 'provocaties' te vermijden. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde het besluit van het Israëlische ministerie van huisvesting dan ook 'contraprodutief'."Israëliërs moeten erkennen dat blijven bouwen in Oost-Jeruzalem contraproductief is voor de vrede en dat een onafhankelijk Palestina levensvatbaar moet zijn, met echte grenzen die moeten worden vastgesteld."

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de bouwplannen een 'systematische vernietiging' zijn van pogingen van Kerry om de beide landen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het ministerie van huisvesting staat onder leiding van het Joodse Huis, een partij van hardliners die nauwe banden heeft met joodse kolonisten. "Het zijn kolonisten, die werken voor kolonisten", zei Erekat.

Woordvoerder van de Israëlische regering Ofir Gendelman beschuldigde de Palestijnen ervan vredesoverleg uit de weg te gaan. "Het is een tactiek om onderhandelingen uit de weg te gaan", zei Gendelman. "We roepen de Palestijnen op om direct weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen om alle openstaande kwesties te bespreken."

Suriname levert Nederlandse pedofiel uit

Suriname levert binnenkort een veroordeelde pedofiel uit aan Nederland. Dat besliste een rechtbank in Paramaribo afgelopen woensdag.

Het gaat om de nu 66-jarige Ronald S., die in 1999 in Nederland werd veroordeeld voor het plegen van seksuele handelingen met meisjes die op dat moment jonger waren dan zestien. Na zijn veroordeling vluchtte S. naar Suriname, waar hij intussen al veertien jaar lang verblijft.

De vraag tot uitlevering kwam vanuit het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie en was gericht aan het Surinaamse departement van Justitie. Op basis van een uitleveringsverdrag tussen beide landen werd uiteindelijk ingestemd met het Nederlandse verzoek.

Tijdens de rechtszitting opperde de advocaat van de verdachte dat zijn cliënt al zo lang in Suriname woont dat hij in Nederland nergens meer terecht kan. De rechter oordeelde echter dat het uitleveringsverdrag 'onverkort' moet worden toegepast.

De belangrijkste vereiste daarbij was dat de verdachte nog steeds de Nederlandse nationaliteit bezit. Suriname levert geen eigen onderdanen uit.

Het is nog niet bekend wanneer de uitlevering gebeurt.

Parkeerwacht in ziekenhuis na mishandeling

Een vrouwelijke parkeercontroleur is donderdagmiddag in het ziekenhuis beland nadat zij in Den Haag was mishandeld door een 30-jarige Hagenaar. De man duwde de 56-jarige parkeerwacht die daardoor viel en naar het ziekenhuis moest, meldt de politie. De man is aangehouden.

Het incident gebeurde rond 14.00 uur op het Hobbemaplein. De parkeerwacht gaf de moeder van de verdachte een bekeuring waar de man het niet mee eens was. Daarop duwde hij de parkeercontroleur die 'lelijk ten val kwam', aldus de politie. De parkeerwacht ligt donderdagavond nog in het ziekenhuis.

De Hagenaar zit vast voor verhoor. Hij moet zich voor de supersnelrechter verantwoorden.

Goede start Luiten in Stockholm

Golfer Joost Luiten is goed begonnen aan de Nordea Masters in Stockholm, een toernooi wat behoort tot de Europese Tour.

Luiten sloot de eerste dag af met een score van 68 slagen, vier onder par. Dit was goed voor een gedeelde achtste plaats. Luiten produceerde vandaag vijf birdies en een bogey. Voor Maarten Lafeber verliep de dag een stuk minder goed. Hij had vandaag 75 slagen nodig voor zijn openingsronde, waarmee hij op de 118e plaats belandde. Robert-Jan Derksen had zelfs nog een slag meer nodig, hij vind zijn naam nu terug op de 128e positie.

Met een score van 66 slagen gaan de Italiaan Matteo Manassero en de Spanjaard Pablo Larrazabal na de eerste dag aan de leiding.

Tragisch einde carriŤre jonge Van der Rijt

Ruud van der Rijt heeft zijn actieve voetbalcarrière noodgedwongen moeten beëindigen. De speler van Willem II stopt daarmee door een ernstige knieblessure al op 24-jarige leeftijd.

Van der Rijt kent dus een tragisch einde van zijn professionele loopbaan. In zijn debuut in de eredivisie raakte hij na een duel met Alex Schalk ernstig geblesseerd. Door zijn kniekwetsuur zal Van der Rijt niet meer op profniveau uitkomen.

Sterker nog, het is nog maar de vraag of hij wel trainer kan worden. "Trainer worden lijkt me wel wat, maar met mijn knie weet ik niet of dat wel kan", vertelt hij tegen het Brabants Dagblad. "Ik wil graag actief blijven in het voetbal", sluit hij teleurgesteld af.

Met Van der Rijt promoveerde Willem II naar de eredivisie. Bij dat ene optreden tegen NAC Breda in de eerste speelronde zal het dus blijven. Eerder kwam Van der Rijt uit voor FC Eindhoven. In totaal stond hij op profniveau 137 keer binnen de lijnen. Daarin scoorde hij zes maal.

Olympisch goud 9 jaar na dato

De Amerikaan Adam Nelson heeft bijna 9 jaar na Athene 2004 toch weer iets te vieren. De inmiddels 37-jarige kogelstoter mag zich met terugwerkende kracht olympisch kampioen noemen, sinds de Oekraïense dopingzondaar Joeri Bilonog in december zijn gouden medaille van de zomerspelen in Griekenland moest inleveren.

Het bestuur van het IOC wees donderdag in Sint-Petersburg de olympische titel officieel aan Nelson toe, de nummer 2 van Athene 2004. Ook de nummers 3 en 4 schoven in het hernieuwde eindklassement een plaats op.

Olympisch goud 9 jaar na dato
Olympisch goud 9 jaar na dato (Foto: ANP)

[RG] Duel Haase verplaatst naar vrijdag

Robin Haase komt donderdag niet meer in actie op het gravel van Roland Garros. Door de regenval is de tweederondepartij van de Hagenaar tegen de Pool Jerzy Janowicz uit het dagschema gehaald en verplaatst naar vrijdag. Haase is de enige nog actieve Nederlander in het enkelspel.

Net als dinsdag waren de weergoden Parijs donderdag niet gunstig gestemd. Haase's partij stond als derde wedstrijd na 11.00 uur op baan zeven geprogrammeerd, maar gedurende de dag liep het speelschema grote vertraging op.

De partijen van Jean-Julien Rojer en Arantxa Rus, die respectievelijk in het mannen - en vrouwendubbelspel in actie komen, zijn ook verplaatst naar vrijdag. De organisatie zal donderdagavond het speelschema voor vrijdag publiceren.

Topman 'Witwas-bank' leefde in Nederland

De topman van Liberty Reserve, die hoofdverdachte is in de grootste internationale witwaszaak in de geschiedenis, woonde tot zijn arrestatie vorige week in Nederland. Dit blijkt uit informatie van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikanen verdenken deze Arthur Budovsky ervan dat hij met anderen via zijn firma 6 miljard dollar voor criminelen over de hele wereld heeft witgewassen. Dat gebeurde in de afgelopen 7 jaar.

Uit documenten van justitie in de VS blijkt dat ook politie en justitie in Nederland een belangrijke rol in het megaonderzoek hebben gespeeld. De Amerikanen vroegen het Openbaar Ministerie in Nederland vorige week om hulp in het onderzoek. ,,We zijn onze collega's uit heel de wereld dankbaar voor hun assistentie, speciaal die uit Costa Rica, Spanje en Nederland’’, zegt Steven Hughes van de Amerikaanse Geheime Dienst.

Budovsky werd op vrijdag 24 mei in Spanje opgepakt. Volgens de Amerikaanse opsporingsdiensten heeft hij de operaties, de financiën en de strategie van Liberty Reserve bepaald. Via deze firma kon geld worden verstuurd. De Amerikanen stellen dat het bedrijf voor talloze criminelen over de hele wereld functioneerde als bankier.

Topman Liberty Reserve leefde in Nederland
Topman Liberty Reserve leefde in Nederland (Foto: ANP)

NASA-ingenieur masturberend gestorven

Paul Milford Muller is in het harnas gestorven. De gepensioneerde NASA-ingenieur heeft het loodje gelegd tijdens een seksspelletje met zichzelf.

De 76-jarige Muller navigeerde onder andere de Apollo-astronauten op hun weg door de ruimte. Ook heeft hij drie boeken geschreven.

Helaas is de beste knuppel niet meer onder ons. De Thaise politie heeft hem deze week in een huis morsdood aangetroffen. Hij had een touw rond zijn paarsgepunte lans en middel gebonden. Een tweede touw hing om zijn nek, vastgemaakt aan de knop van de slaapkamerdeur.

Ook stuitte de Heilige Hermandad op een paar seksspeeltjes en drugs. Volgens de koddebeiers heeft zuurstofgebrek de geleerde de das omgedaan.

Graag hieronder toffe woordspelingen en andere grappen...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Demonstrant aangehouden bij koningspaartour Utrecht

De politie heeft donderdagmiddag tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok een demonstrant aangehouden die een bord 'Weg met de monarchie' vasthad. De 29-jarige man werd na korte tijd op het bureau weer vrijgelaten omdat er onvoldoende reden was voor zijn aanhouding, zo oordeelde de dienstdoende officier van justitie. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Rondom de demonstrant ontstond donderdagmiddag een 'ruzieachtige sfeer' met omstanders, waarop agenten naar de man gingen. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij meegenomen naar het bureau.

Daar oordeelde de dienstdoende officier van justitie dat de man weer in vrijheid kon worden gesteld omdat er onvoldoende grond was voor zijn aanhouding. De politie heeft excuses aangeboden en de man teruggebracht naar de plek waar hij eerder werd aangehouden.

Rondom de aanhouding van twee demonstranten van het Nieuw Republikeins Genootschap op troonswisseling ontstond eerder veel commotie. De republikeinse activiste Joanna en Hans Maessen werden aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses teruggebracht. De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Volgens politie en justitie ging het om een persoonsverwisseling.

Maldonado heeft nog pijn na crash

Pastor Maldonado ondervindt nog altijd pijn van de crash die hij afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Monaco meemaakte. De Venezolaan botste in de 46e ronde van de race met zijn Williams bij Tabac tegen de Marussia van Max Chilton en verdween hard de muur in.

Maldonado ging met 9g de muur in die door de klap deels los kwam. De race moest hiervoor zelfs even gestaakt worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Venezolaan, die blauwe plekken en een snee in zijn arm opliep, nog steeds wat last heeft. Hij verwacht geen schade opgelopen te hebben. "Mijn lichaam doet nog steeds pijn, maar dat is geen probleem. Zodra ik hoorde dat ik oké was ging de knop al weer om richting Montreal."

Chilton werd als veroorzaker van de crash aangewezen en kreeg hiervoor in de race al een drive-through. De Brit bood naderhand zijn excuses aan Maldonado aan. "Hij zei dat ik hem sneed. Ik zei dat als ik dat gedaan heb het me speet. Het was niet mijn bedoeling om dat te doen." Voor Chilton heeft de crash nog wel consequenties, want in Canada gaat hij racen met een nieuw chassis. Het huidige chassis is niet op tijd voor de race gerepareerd.

Vanguard Games toont teken van leven

Het Nederlandse Vanguard Games laat op zijn website weten bezig te zijn met 'The Ultimate Games Industry Experience'. Volgens de website kunnen we binnenkort meer informatie over de nieuwe game, genaamd Game Gurus, verwachten. 

De afbeelding die op de website staat, hieronder te bekijken, doet vermoeden dat Game Gurus een simulatie-game zal zijn waarin je aan de slag kunt met je eigen gamestudio. Eind vorig jaar maakte de Amsterdamse gamestudio bekend dat het bezig was met meerdere nieuwe games, welke in 2013 uit moeten komen. Vanguard games is bekend van de turn-based strategy-game Greed Corp en de door EA gepubliceerde twin-stick top-down shooter Gatling Gears.

GameGurus

FOK!filmtips van de dag: Total Recall (1990)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De jeugdige dertiger Will Hayes, een rol van Ryan Reynolds, zit midden in een echtscheiding. Aan zijn tienjarige dochter Maya, gestalte gegeven door Abigail Breslin, probeert Will uit te leggen hoe hij tot nu toe is omgegaan met de liefdes in zijn leven. Hij heeft drie serieuze liefdes gehad, maar hij zegt tegen Maya niet wie nou haar moeder is. Dat moet Maya maar zelf uitzoeken, tenslotte is ze daar slim genoeg voor. Will neemt geen blad voor de mond of in ieder geval nauwelijks: hij vertelt over zijn vroege volwassenheid, drankgebruik, relaties, sigaretten roken en ambities. In Definitely, Maybe zijn verder nog Isla Fisher, Elizabeth Banks en Rachel Weisz gecast. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Bouwvakker Douglas Quaid ontdekt dat al zijn herinneringen afkomstig zijn van een chip die geïmplanteerd is in zijn hersenen. In feite blijkt hij eigenlijk een geheim agent te zijn die een bedreiging was gaan vormen voor de overheid en daarom heeft men zijn geheugen vervangen door andere herinneringen. Nu hij zijn ware identiteit kent reist hij af naar Mars om daar antwoord te zoeken op de vele vragen die door zijn hoofd spoken. Total Recall (1990) is om 23.00 uur te zien op RTL7.

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet tegen de Joodse kolonisten en de alom tegenwoordige Israëlische soldaten op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld (waaronder mense uit Israel) helpen, maar de strijd wordt grimmiger. Er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking. 5 Broken Cameras is te zien om 00.00 uur op CANVAS.

Paycheck, The Three Musketeers en The Quiet American zijn vanavond ook te zien op de televisie.

Windows 8.1 brengt desktop terug

De vertrouwde Windows-desktop keert terug in een later dit jaar te verschijnen update voor Windows 8. Gebruikers van het pc-besturingssysteem krijgen een keuze tussen de desktop en de interactieve tegels die met de lancering van Windows 8 geïntroduceerd werden. De startknop, sinds de jaren negentig linksonder in het scherm te vinden, keert niet terug in haar oude vorm.

Het ontbreken van de startknop was een van de voornaamste kritieken van consumenten. Naast het toevoegen van de desktop heeft Microsoft de zoekfunctie uitgebreid. Aan de rechterkant van het scherm kunnen gebruikers een zoekbalk opvragen waarmee direct binnen alle bestanden op de computer en online gezocht kan worden. Er komt overigens wel een 'startknop', maar deze vervult dezelfde functie als de linkeronderhoek nu, en opent de Metro-weergave (modernUI) waarmee Windows standaard opstart.

Windows 8 werd acht maanden geleden op de markt gebracht. Het bedrijf wil met het besturingssysteem de gebruikerservaring gelijktrekken op telefoons, tablets, spelcomputers en pc's. De gratis update, Windows 8.1, moet later dit jaar aangeboden worden aan de huidige gebruikers van het besturingssysteem. Wereldwijd wordt Windows 8 op zestig miljoen apparaten gebruikt.


Windows 8.1 brengt desktop terug

[RG] Pella snoept slechts paar games af van Djokovic

Novak Djokovic is donderdag eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van Roland Garros. De als eerste geplaatste Serviër gunde de Argentijn Guido Pella slechts vier games: 6-2, 6-0, 6-2. Djokovic is zodoende nog altijd zonder setverlies, hoewel de Belg David Goffin hem in de eerste ronde bij vlagen serieus aan het werk zette.

De eclatante zege was geen verrassing gezien het grote verschil op de wereldranglijst. Djokovic is de mondiale lijstaanvoerder, terwijl Pella 83e staat. De twee stonden voor het eerst tegenover elkaar. Djokovic jaagt in Parijs op zijn enige nog ontbrekende grandslamzege.

De Japanner Kei Nishikori moest tegen Grega Zemlja uit Slovenië aan de bak, maar zegevierde wel in vier sets. Het werd 6-1, 5-7, 6-1, 6-4 voor de als dertiende geplaatste speler. Grigor Dimitrov stuurde thuisspeler Lucas Pouille naar huis. De als 26e ingeschaalde Bulgaar had het alleen in de tweede set lastig: 6-1, 7-6 (4), 6-1

[RG] Oud-winnares Li sneuvelt vroeg

De Chinese tennisster Na Li is donderdag als eerste van de titelfavorieten in het vrouwentoernooi gesneuveld op Roland Garros. De winnares van twee jaar geleden werd in de tweede ronde geëlimineerd door de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands. De als zesde geplaatste Li begon nog goed met winst van de eerste set, maar moest daarna het initiatief aan Mattek-Sands laten: 7-5, 3-6 en 2-6.

Samantha Stosur maakte geen fout. De Australische (9), die net als Li één grandslamtoernooi won, rekende eenvoudig in twee sets af met thuisspeelster Kristina Mladenovic: 6-4 en 6-3. De als zeventiende gerangschikte Sloane Stephens uit de Verenigde Staten sloeg zich eveneens in straight sets langs haar landgenote Vania King: 6-1 en 6-3.

Kivits nieuwe voorzitter Eredivisie CV

Henk Kivits is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Eredivisie CV. Hij neemt de voorzittershamer over van Peter Vogelzang, die de post 4,5 jaar bekleedde. Door zijn nieuwe functie trekt Kivits zich per direct terug uit de raad van commissarissen van PSV.

Kivits heeft ervaring in zowel het bedrijfsleven als het profvoetbal. Hij bekleedde in het verleden functies bij KPN, Sport 7 en Holland Casino. Bij de ECV vormt hij nu samen met Toon Gerbrands en Gert-Jan Nijweide de raad van commissarissen.

Jacco Swart werd toegevoegd aan het directieteam van de ECV. De directie bestaat verder uit Alex Tielbeke. De ECV is een vennootschap die de commerciële belangen van de achttien clubs in de Eredivisie behartigt.

Jezus Christus leeft!

Ja beste mensen, Jezus Christus van Nazareth leeft! In Australië, welteverstaan, onder de naam Alan John (AJ) Miller. Deze voormalige IT'er wekte niet alleen harde schijven tot leven, want hij zegt een reïncarnatie te zijn van de Mensenzoon.

Die kruisiging bleek volgens Miller overigens reuze mee te vallen: "Als je één bent met God, ben je niet in een angstige staat, en heb je vrij goede controle over het gevoel in je lichaam en de hoeveelheid pijn die je uit je lichaam opneemt."

Na z'n 'dood' was de pret nog niet gedaan voor deze Heiland. Hij kwam in een geestenwereld terecht, waar hij Plato en Socrates ontmoette, en ook pausen en presidenten. Ondanks de ongastvrije onthaal van de vorige keer, besloot toen dat het tijd was om nog eens naar de aarde te gaan.

In plaats van te reïncarneren als Ron Jeremy of John Holmes, kwam de Nazareen in de vorm van een Australische IT'er. Desondanks heeft hij toch al een bescheiden schare volgelingen verworven. Ook heeft hij de juiste vrouw getrouwd: zij bleek geheel en al toevallig en wonder boven wonder een reïncarnatie van Maria Magdalena te zijn!

Nu is de Tweede Komst van de Verlosser op zich al groot nieuws. De bal kwam echter helemaal aan het rollen nadat een priester aan SkyNews waarschuwde dat het om een cult zou gaan. Dominee David Millikan vertelde: "Het gevaar is dat je in zijn web getrokken wordt tot op het punt dat je toegang tot je persoonlijke leven verliest, je al je geld uitgeeft, je de vervloekingen van je familie in je oren hoort weerklinken en je wel eens je relatie zou kunnen verpesten."

Toen militante atheïst Ricky Gervais dit interview tegenkwam, deed hij wat militante atheïsten gewoon zijn te doen: hij tweette dat het maar wat ironisch is dat een dominee anderen ervan beschuldigd een cult aan te hangen.

Miller zelf verwerpt alle beschuldigingen: "Er waren in de eerste eeuw [na zijn geboorte, red] vele mensen die niet geloofden dat ik de messias was, en in feite stierf ik door toedoen van enkelen van hen. Het is natuurlijk dat mensen bang worden als ze iets niet kennen." En Miller kan het weten, want zijn vader (en eigenlijk ook hijzelf) heeft de natuur gemaakt.

Frans debacle

De enige eindexamenkandidaten Frans met wie ik een beetje medelijden had deze week, dat waren degenen die vandaag op vakantie zouden gaan. Gisteren zouden ze met het vak Frans normaal gesproken hun laatste examen hebben gemaakt, dat was al maanden bekend, en dus waren de vakanties geboekt. Helaas voor hen: de examenvragen werden gestolen, vandaag werd het examen met andere vragen afgenomen en nú is het pas vakantie.

Helmondse tiener vast voor moord op plaatsgenoot

Een 17-jarige jongen uit Helmond is dinsdagochtend aangehouden in verband met de moord op een 66-jarige plaatsgenoot. Dat meldt de politie donderdag. Het slachtoffer werd eind maart dood aangetroffen in een woning in Eindhoven.

De man werd op 22 maart aangetroffen in een woning aan de Sonseweg. Hulpdiensten probeerden de man nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

In het onderzoek kwam de politie de 17-jarige op het spoor. De jongen is vastgezet en wordt vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of hij langer in voorarrest blijft.

Naaktfoto's Courtney Stodden (18) online

Kennen we haar nog? Courtney Stodden, de dame die op 16-jarige leeftijd met de destijds 51-jarige 'Green Mile'-acteur Doug Hutchison trouwde. De langharige blondine, thans 18 lentes, is volledig uit de kleren gegaan.

Vorige maand poseerde ze nog naakt met een rottende zombie, maar nu is ze solo te zien. En naakter dan ooit. Nice!

Benieuwd naar Courtney in evakostuum? De foto's (alle 27) zijn hier te zien. (NSFW, uiteraard)

[Upd] Arrestatie wegens examenlek

Het ministerie van Onderwijs weet bij welke school het eindexamen Frans is gestolen. Zowel de directeur van de school als het College voor Examens heeft aangifte gedaan bij de politie. Dat laat het ministerie donderdag weten.

Het ministerie wil de naam van de school niet zeggen in belang van het onderzoek.

Het eindexamen Frans, dat woensdag zou plaatsvinden, werd dinsdag op internet gezet door een onbekende persoon.

Update 17.43 uur
De politie heeft een 22-jarige Rotterdammer opgepakt in verband met het lekken van het vwo-eindexamen Frans. De diefstal van het examen werd gepleegd bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Het is onduidelijk of de verdachte voor de school werkte, schrijft Het Parool. Een andere versie van het examen is inmiddels afgenomen, een dag later dan gepland.

School examenlek bekend bij ministerie
School examenlek bekend bij ministerie (Foto: ANP)

Rukkende machinist oorzaak vertraging

Een machinist van een Australische trein had maandag een wel heel goede reden om de trein een poosje aan de kant van de weg te zetten. De beste man moest namelijk hoognodig de hand aan zichzelf slaan.

Net voor de trein het station van Southern Cross binnenrolde, zette de bestuurder het gevaarte stil. Hij riep om dat 'er een korte vertraging' zou zijn. Hierop ontstak de Rosie Williams in woede. De 24-jarige dame was al te laat voor haar werk.

De jongedame wendde zich tot de conducteurs, en vroeg hun of de machinist wilde opschieten. "Hij zei niet hoe lang de vertraging zou duren en wat het probleem was", verklaart ze. "Ik wachtte vijf minuten, maar toen verloor ik mijn geduld."

Hierop gingen de kaartjesknippers naar de cabine. Tot hun schrik troffen ze Ian Higgins daar piemelnaakt aan. De 34-jarige treinbestuurder was druk bezig pagga te slaan. De conducteurs eisten dat de man direct zijn eenogige slang zou opbergen en door zou rijden. Eenmaal op het station belden ze direct de politie.

Conducteur Dale Rob vindt de actie 'misselijkmakend'. "Blijkbaar denken die bestuurders dat ze de trein zomaar ergens kunnen stoppen, doen wat ze willen en het 'een vertraging'noemen", blaast de beste man stoom af. "Welke passagier komt het toch te weten? We hebben al bestuurders gehad die de trein tot stilstand brachten zodat ze een sigaretje konden roken uit hun raampje."

Grouplove niet, Bastille wel op Pinkpop

De Amerikaanse band Grouplove komt toch niet naar Pinkpop. Het album van de indieband heeft vertraging opgelopen, waarna Grouplove besloot de hele tournee te schrappen. Bastille vervangt de band, maakte Pinkpop donderdag bekend.

Bastille brengt dit jaar veel tijd door in Nederland. De Britse band, bekend van de hit Pompeii, trad in januari op tijdens Eurosonic, in april stond Bastille in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Dinsdag is de band wederom in de hoofdstad, dan staat Bastille in het voorprogramma van Muse.

Pinkpop vindt dit jaar plaats op 14, 15 en 16 juni. Onder meer Greenday, Kings of Leon, The Killers en Queens of the Stone Age komen naar Limburg voor het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld.

Crysis 3 brengt ons naar exotisch eiland

Crysis 3: The Lost Island, een multiplayer-DLC, komt 4 juni beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De DLC bevat vier nieuwe mappen, twee nieuwe multiplayermodi en extra wapens.

"Door spelers uit de Liberty Dome en naar de setting van Lost Island te brengen keren we niet alleen terug naar de spirituele roots van Crysis, maar introduceren we ook nieuwe manieren om te spelen, die Crysis 3-fans voorzien van echte nieuwe gameveranderende tactische opties", zegt Cevat Yerli, baas van ontwikkelaar Crytek.

Crysis 3: The Lost Island moet rond de vijftien euro gaan kosten.

Crysis 3: Lost Island

Mark Hughes nieuwe trainer Stoke City

Stoke City heeft Mark Hughes aangesteld als nieuwe trainer. De Welshman is bij de Engelse club de opvolger van Tony Pulis, die onlangs na een dienstverband van dertien jaar moest vertrekken. Stoke speelt sinds het seizoen 2008-2009 onafgebroken in de Premier League.

Hughes begon zijn trainerscarrière als bondscoach van Wales en ging vervolgens aan de slag bij Blackburn Rovers. Bij zowel Manchester City, Fulham en Queens Park Rangers werd de 49-jarige oud-voetballer binnen niet al te lange tijd wegens tegenvallende prestaties ontslagen.

Bayern mist Brazilianen in bekerfinale

Bayern München moet het zaterdag in de bekerfinale tegen VfB Stuttgart stellen zonder Bonfim Dante en Luiz Gustavo. Beide Brazilianen moeten zich bij de nationale ploeg melden voor de Confederations Cup. Het voorbereidingstoernooi op het WK gaat op 15 juni van start.

Bayern voelde er aanvankelijk weinig voor om de spelers af te staan en wilde de twee direct na de finale op het vliegtuig zetten. De regels van de FIFA schrijven echter voor dat voetballers veertien dagen voor de start van het toernooi door de nationale ploeg opgeëist kunnen worden. De Braziliaanse bondscoach voelde er niets voor om een uitzondering te maken.

Zaterdag in de bekerfinale hoopt Bayern de kroon op een toch al imposant seizoen te zetten. De ploeg won de Champions League en werd kampioen van Duitsland.

Vlam Europese Jeugdspelen onderweg naar Nederland

De olympische vlam voor de Europese Jeugdspelen in Utrecht is donderdag in Athene ontstoken. De fakkel wordt nu van Griekenland naar Schiphol gevlogen, waar rond 20 uur de officiële overhandiging plaatsvindt. Toernooidirecteur en voormalig topzwemmer Pieter van den Hoogenband zal daarbij aanwezig zijn.

Het European Youth Olympic Festival (EYOF), zoals het toernooi officieel heet, vindt plaats van 14 tot en met 19 juli. Het is een manier om sporters in de leeftijd tot en met 18 jaar internationale wedstrijdervaring op te laten doen. Het EYOF wordt eens in de twee jaar gehouden.

Lens 'gewoon' op eerste training PSV

Jeremain Lens houdt voorlopig geen rekening met een transfer. De aanvaller verwacht zich op 1 juli gewoon op de eerste training van PSV te melden.

"Er speelt wel wat, maar niet dat ik bij wijze van spreken al naar een huis kan gaan kijken", zegt Lens in het Algemeen Dagblad. De aanvaller bereidt zich momenteel met Oranje voor op de oefentrip naar Azië.

"Ik kijk ernaar uit om de stap te maken en ik heb me er een tijdje druk over gemaakt. Maar dat doe ik nu pas als er echt iets concreet wordt. Ik heb alles van me afgezet. Anders blijf je nadenken", aldus Lens.

"En misschien gebeurt er pas aan het einde van deze transferperiode iets en dan zit je zes weken voor niets in de stress. Ik wil ook geen overhaaste keuze maken." De spits heeft een contract tot 2015 heeft in Eindhoven.

Engelse topclubs in de rij voor Hulk

Hulk lijkt komende zomer de clubs voor het uitkiezen te hebben. Behalve AS Monaco zijn ook twee Engelse topclubs geïnteresseerd.

Dat beweert Theodoro Fonseca, de zaakwaarnemer van Hulk. Het steenrijke AS Monaco zou de Braziliaan ook willen vastleggen, maar Fonseca ontkent dat er al onderhandelingen zijn geweest. Volgens hem ligt een transfer naar de Premier League meer voor de hand.

"Er zijn twee grote clubs uit Engeland die hun interesse hebben aangetoond", sprak de spelersmakelaar tegen OJogo. Tottenham Hotspur wordt als één van die twee genoemd, omdat manager André Villas-Boas met Hulk samenwerkte bij FC Porto.

Fonseca benadrukt dat de toekomst van Hulk voorlopig gewoon bij Zenit Sint-Petersburg ligt. "Ik heb met niemand uit Frankrijk gesproken." De spits speelt sinds september vorig jaar in Rusland. Zenit betaalde een slordige zestig miljoen euro voor hem.

Kwakzalvers horen cel eisen

Tegen twee kwakzalvers zijn vandaag voor de rechtbank van Haarlem jarenlange celstraffen geëist. De twee zouden een 52-jarige borstkankerpatiënte dringend hebben afgeraden om reguliere medische hulp in te schakelen. In plaats daarvan bleven ze de vrouw oplichten met hun alternatieve flauwekul. De vrouw is in 2011 overleden aan de gevolgen van haar ziekte.

De orthomoleculaire basisarts Peter J. (54) hoorde drie jaar cel eisen waarvan een jaar voorwaardelijk, terwijl tegen natuurgenezeres Martine B. (71) twee jaar cel geëist werd waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook werd tegen beiden een beroepsverbod van tien jaar geëist.

Volgens de officier van justitie zou het slachtoffer te genezen zijn geweest en is het dus de schuld van de twee kwakzalvers dat de vrouw is overleden. "Zij raadden haar af naar het ziekenhuis te gaan en hebben haar goede reguliere zorg onthouden. Ze heeft onnodig zeer ernstig geleden."

De orthomoleculaire arts maakte het slachtoffer wijs dat ze de ziekte van Lyme had en knoopte bovendien een liefdesrelatie met haar aan.

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het idee dat ziektes genezen kunnen worden door zeer hoge doses voedingssupplementen toe te dienen. Hoewel er door de beoefenaars ervan wordt geclaimd dat hun praktijken gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten, is dat beslist niet het geval.

Ook natuurgeneeswijzen richten zich op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Zij gebruiken hierbij middelen als acupunctuur, kruiden of homeopathische middelen.


Levensgevaarlijke bullshit dus

Politie schiet gijzelnemer neer in Nieuw-Vennep

De politie heeft woensdagavond een gijzelnemer in zijn schouder geschoten in Nieuw-Vennep. Hij en een medeverdachte zijn aangehouden, meldt de politie.

De twee hadden eerder op de avond een snackbar aan het Händelplein in Nieuw-Vennep overvallen met een slagwapen en een mogelijk vuurwapen. Daarna vluchtten de mannen de achtertuinen van woningen aan de Laan van Norma in. Daar drongen ze een huis binnen. Volgens RTV Noord-Holland waren daar een vader en twee slapende kinderen.

Door tips van omstanders wist de politie waar ze ongeveer waren. De omgeving werd afgezet. Een van de verdachten kwam naar buiten en hield daarbij het mogelijke vuurwapen op het hoofd van de vader.

De politie beval hem het pistool neer te leggen, waarop de gijzelnemers weer naar binnen gingen. Op een video is te zien hoe de politie de deur van het huis intrapt en vervolgens een gijzelnemer neerschiet. De vader bleef ongedeerd. Een moeder en een derde kind waren op het moment van de gijzeling volgens RTV Noord-Holland niet thuis.

De gijzelnemers zijn 17 jaar oud en komen uit Amsterdam. De jongen die werd neergeschoten is in een ziekenhuis behandeld, waarna hij en zijn kompaan zijn ingesloten. Het is nog niet bekend of het vuurwapen dat zij hadden echt is of namaak.

Een politiewoordvoerder wilde niet zeggen of anderen in het huis iets van de gijzeling hebben meegekregen. De rijksrecherche onderzoekt de zaak. Als een agent iemand neerschiet is het gebruikelijk dat het korps niet zelf onderzoekt of hij terecht heeft geschoten. Zo moet de schijn van belangenverstrengeling worden vermeden.

Mist rond toedracht grensrechterzaak trekt iets op

In de getuigenverklaringen die donderdagochtend aan bod kwamen in de zaak rond de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen komen de namen van drie spelers steeds terug. Bij de betrokkenheid van Hasan D., de vader van verdachte Yassine D., rezen juist steeds meer vraagtekens.

Nieuw Sloten-speler Yassine D. had eerder al verklaard dat hij Nieuwenhuizen na de wedstrijd tegen de Buitenboys tegen de schouder had geschopt. Hij is de enige verdachte die in de rechtbank in Lelystad toegeeft een schop te hebben uitgedeeld. Meerdere getuigen zeggen dat Yassine meer dan een keer schopte, onder meer tegen het achterhoofd en in het gezicht van Nieuwenhuizen.

Ook teamgenoten zeggen dat D. vaker schopte. Onder hen zijn medeverdachte Mohamed K. (18) en de keeper van het team, zelf geen verdachte. D. zelf ontkent dat hij vaker heeft geschopt. Volgens hem mag de keeper hem niet, omdat hij een tijd geleden uit het team werd gezet toen D. aanvoerder was.

Behalve D. komt ook de naam van de 16-jarige Ibrahim C. naar voren. Zijn naam wordt onder meer genoemd door D. Ook zou hij in februari, rond een verhoor door de rechter-commissaris hebben gezegd, dat het maar goed was dat er geen video-opnamen waren van het incident, omdat hij anders de lul zou zijn. Tegen de rechter bezwoer C. dat hij niets had gedaan. Als de rechter doorvraagt over de rol van de anderen, laat zijn herinnering hem in de steek. "Ik weet het niet meer. Ik kan me het incident niet herinneren."

De 51-jarige Hasan D., de vader van Yassine, vertelde de rechters donderdag dat hij juist de boel wilde sussen. Dat lijkt ook te stroken met de verklaringen van meerdere getuigen, die hem geen klappen hebben zien uitdelen. Klappen zouden wel zijn uitgedeeld door een Marokkaanse volwassene, maar die droeg andere kleding en niet - zoals D. - een clubjas van Nieuw Sloten.

Verdachte Soufyan B. en zijn vader zeggen dat voetbalvader D. een kopstoot uitdeelde aan Nieuwenhuizen. Dat ontkent hij echter. "De vader wil wraak nemen omdat ik Soufyan altijd aanspreek op zijn agressieve gedrag." D. zegt het hele team voor elke wedstrijd te manen tot rust. "Ik ben altijd tegen geweld", zo zei de 51-jarige man via een tolk.

Soufyan B. zou volgens enkele getuigen ook mee hebben gedaan aan de schoppartij die volgens de meerderheid van de woensdag gehoorde deskundigen leidden tot de dood van Nieuwenhuizen. Op foto's is dat evenwel niet te zien. B. zou door zijn vader ter zijde zijn getrokken en zijn meegenomen naar de kleedkamer. Toen die afgesloten bleek, kwamen ze weer terug.

Aanvoerder Othman K. was overigens de enige bij wie donderdag iets van spijt over de lippen kwam. "Niemand heeft dit gewild. Niemand zag het aankomen", zo zei de 17-jarige aan het eind van de ochtend. "Het is verschrikkelijk en had niet mogen gebeuren."

Uit de eerder bij de politie en de rechter-commissaris afgelegde getuigenverklaringen bleek ook hoe moeilijk het is om de rol van alle verdachten en andere betrokkenen te duiden. Personen worden in de verklaringen niet alleen aangeduid met namen en rugnummers, maar ook met de kleur en het merk van kleding en schoenen. Ook de rechtbank raakte daarbij af en toe verstrikt in de wirwar aan verklaringen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed in december, de dag na de vechtpartij die ontstond na het fluitsignaal bij een wedstrijd tussen het B3-team van de Buitenboys uit Almere en het B1-team van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. De acht verdachten worden verdacht van het medeplegen van doodslag.

Forse stijging verkeersboetes door trajectcontrole

Het aantal uitgedeelde verkeersboetes is in de eerste vier maanden van dit jaar fors gegroeid. In totaal werden bijna 3,8 miljoen boetes uitgeschreven, bijna een miljoen meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan de invoering van enkele trajectcontroles. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Van alle boetes waren er ruim drie miljoen voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Daarvan werden er achthonderdduizend opgelegd door middel van een trajectcontrole, zeshonderdduizend meer dan in de eerste maanden van 2012.

In het afgelopen jaar werden op drie plaatsen, op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, op de A58 bij Roosendaal en de A4 bij Leidschendam, trajectcontroles ingevoerd.

Naast snelheidsbekeuringen werden weggebruikers onder meer op de bon geslingerd voor rijden door rood licht, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, niet handsfree bellen en het ontbreken van fietsverlichting.

'Cameron Diaz scharrelt met miljardair'

Cameron Diaz is aan het daten met miljardair Elon Musk. De twee leerden elkaar kennen toen de actrice een auto kocht van Musks bedrijf Tesla Motors, beweert de New York Post.

Volgens ingewijden pendelt Musk regelmatig op en neer tussen Palo Alto, waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf gevestigd is, en Diaz' woonplaats Los Angeles. De 41-jarige Musk, van Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse afkomst, is eerder getrouwd geweest en had daarna een relatie met de Britse actrice Talulah Riley. De 40-jarige Diaz verbrak twee jaar geleden haar relatie met honkballer Alex Rodriguez.

Naar verluidt wil de actrice graag een gezin stichten. Passagiers op een vlucht vanuit Nice zouden Diaz hebben horen zeggen dat ze een baby wil, nadat collega-actrice Uma Thurman pronkte met haar dochter Luna.

Familie grensrechter wil 3,5 ton van verdachten

De nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen eisen ongeveer 350.000 euro schadevergoeding van de acht verdachten in de zaak rond de dode grensrechter. Dat vertelde hun advocaat Yehudi Moszkowicz donderdag in de rechtbank van Lelystad. De geëiste vergoeding bestaat onder meer uit gederfde inkomsten en smartengeld.

Moszkowicz betoogde dat de 41-jarige Nieuwenhuizen kostwinner was van het gezin. Door hem ingeschakelde deskundigen becijferden de inkomsten die hij zou hebben verdiend tot aan de dood van zijn vrouw Xandra op ruim 210.000 euro. Ook moeten de verdachten volgens hem opdraaien voor de kosten van de begrafenis, zo'n dertienduizend euro. Ook de drie kinderen van Nieuwenhuizen lopen inkomsten mis.

Behalve een vergoeding van de materiële schade eiste Moszkowicz, die woensdagavond bij Knevel & Van den Brink al hintte op een forse schadevergoeding, ook dat de verdachten de vier gezinsleden geld betalen voor de schade door de shock die ze hebben opgelopen door de fatale vechtpartij. Voor elk van de vier gezinsleden eiste hij 25.000 euro.

De shock zat hem voor Nieuwenhuizens vrouw onder meer in het moeten nemen van de beslissing om de behandeling van de zwaargewonde grensrechter te staken. Ook de media-aandacht voor de zaak zou haar zwaar vallen. Zoon Mykel moest volgens Moszkowicz lijdzaam toezien hoe zijn vader werd doodgeschopt. Een andere zoon lijdt volgens hem sinds de dood van zijn vader aan slaapproblemen.

Het is overigens de vraag of de rechtbank gevoelig zal blijken voor de argumenten van de raadsman. Dergelijke civiele eisen mogen een strafzaak niet onnodig belasten. Mogelijk wordt de eis tot betaling van schadevergoeding en smartengeld doorverwezen naar een aparte civiele zaak.

Komt de rechtbank later wel tot een veroordeling in de zaak en wijzen de rechters ook een bedrag aan materiële en immateriële schadevergoeding toe, dan moeten de veroordeelden de beurs trekken. Lukt het de verdachten - op één na allemaal tieners - niet, dan schiet de staat het bedrag voor. De staat kan vervolgens nog jarenlang proberen het geld terug te vorderen.

Jenna Jameson schrijft erotisch verhaal

Ex-pornoster Jenna Jameson werkt aan haar eerste erotische roman. Het pikante boek, genaamd Sugar, komt uit in oktober en gaat over een ex-pornoster die ontsnapt naar New York om een nieuw leven op te bouwen.

"Sugar is iets nieuws en spannends voor me", zei de blondine tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Ik heb nog nooit zoiets geschreven." De 39-jarige Jameson bracht in 2004 haar autobiografie How to Make Love Like a Porn Star uit, dat op de bestsellerlijst van de New York Times terechtkwam. "Het uitbrengen van mijn memoires was heel persoonlijk. Het heeft voor veel veranderingen gezorgd in mijn leven."

Volgens Jameson, die vorige maand nog werd opgepakt wegens mishandeling, was de tijd rijp om een roman als Sugar op de markt te brengen. "Ik ben altijd heel romantisch geweest en misschien ook een beetje kinky. Volgens mij is dit het heetste boek dat je ooit zult lezen."

Zes jaar geŽist voor verkrachten anorexiameisjes

Een 45-jarige man uit Apeldoorn gaat als het aan justitie ligt zes jaar de cel in voor het verkrachten, bedreigen en uithongeren van zes jonge anorexiapatiënten in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. De officier van justitie wil dat hij daarnaast tbs met dwangverpleging krijgt.

De man kwam met de vrouwen in contact via internet. Hij stimuleerde de meisjes af te vallen door hen uit te laten hongeren, afvaltips te geven en hen toe te stoppen met verdovende middelen en andere pillen. Zijn voorkeur voor magere vrouwen sloeg zover door dat een aantal slachtoffers op een gegeven moment nog amper 35 kilo wogen.

Met vijf slachtoffers had de verdachte volgens de officier 'zeer grensoverschrijdende seks'. Met drie was dat tegen hun wil en met twee terwijl zij onmachtig waren om enig weerstand te bieden. Ook bedreigde hij twee slachtoffers en wilde hij een vrouw in de prostitutie laten werken. Verder onttrok de verdachte een 16-jarig slachtoffer aan het gezag van haar ouders en maakte hij naaktfoto's van haar.

De Apeldoorner is uitgebreid onderzocht in onder meer het Pieter Baan Centrum (PBC). Volgens deskundigen leidt hij aan een persoonlijkheidsstoornis en is er grote kans op herhaling. Hij zou daarom een langdurige behandeling moeten krijgen. De rechtbank in Zutphen doet op 27 juni uitspraak.

IJsbeer Knut komt naar Naturalis

De ijsbeer Knut is vanaf 14 juni te zien in het museum Naturalis in Leiden. Het museum krijgt de opgezette dode beer in bruikleen van het Berlijnse Museum für Naturkunde, maakt het donderdag bekend. Het is de eerste keer dat Knut te zien is in Nederland. Naturalis verwacht dat het geprepareerde dier veel Nederlandse, Duitse en Belgische bezoekers trekt.

De beroemde ijsbeer werd in 2006 geboren in de Duitse dierentuin Zoologischer Garten Berlin. Vlak na zijn geboorte werd hij verstoten door zijn moeder, waarna hij met de fles werd groot gebracht. Ruim elf miljoen mensen bezochten Knut in de dierentuin, tot hij in 2011 op 4-jarige leeftijd overleed aan een virusinfectie.

Ook na zijn dood trekt Knut veel bekijks. Hij werd geprepareerd en tentoongesteld, kreeg een standbeeld en een speciale munt. Knut is in Naturalis te zien tot en met 1 september.

Groningse hoogleraar pleegde plagiaat

De Universiteit van Groningen heeft een hoogleraar criminologie op non-actief gesteld wegens plagiaat in zijn proefschrift. De Vrije Universiteit Brussel, waar de hoogleraar promoveerde, heeft hem zijn doctorstitel ontnomen. Dat liet de Groningse universiteit donderdag weten.

De RUG doet onderzoek naar de wetenschappelijke integriteit van de hoogleraar. Eerder werkte de man als hoofddocent aan de Universiteit Leiden, aldus de RUG.

Holleeder voorlopig achter slot en grendel

Willem Holleeder blijft de komende twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald.

Holleeder (55) is een van de tien verdachten in een groot onderzoek van de Nationale Recherche en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie naar een Nederlandse misdaadorganisatie. De verdachten zijn maandag opgepakt.

De bulk van de verdenkingen gaat over witwassen en afpersingen. Holleeder zou bij de afpersing van een voormalig voorman van de Hells Angels betrokken zijn geweest. Een kleine anderhalf jaar geleden kwam hij vrij, na een veroordeling in een andere, grote afpersingszaak.

RTL begint talkshow met Humberto Tan

Presentator Humberto Tan gaat dit najaar aan de slag als talkshowhost voor RTL 4. In het nieuwe praatprogramma RTL Late Night ontvangt hij elke werkdag tussen 22.30 en 23.30 uur gasten uit de entertainment, sport en politiek. Dat meldde de commerciële zender donderdag.

Programmadirecteur RTL Nederland Erland Galjaard noemt RTL Late Night een programma in de lijn van eerdere successen op de late avond, zoals Barend& Van Dorp, Villa BVD en VI Oranje.

Tan gaat ook weer aan de slag bij radiozender BNR. In maart moest hij nog vertrekken bij de zender, waar hij dagelijks het ochtendprogramma presenteerde. Vanaf 1 juni is hij elke zaterdag te horen in het nieuwe programma BNR Sportzaken.

RTL begint talkshow met Humberto Tan
RTL begint talkshow met Humberto Tan (Foto: ANP)

14-jarige doet 80 valse meldingen bij 112

Een 14-jarige jongen uit Delft heeft sinds januari meer dan 80 keer de hulpnummers van de politie gebeld terwijl er niets aan de hand was. Hij deed onder meer een bommelding, kondigde een schietpartij aan, gaf door dat ergens brand was gesticht en meldde een vechtpartij op een school. De tiener is woensdag opgepakt, meldde de politie donderdag. Zijn motief is nog niet bekend.

De jongen had half april via 0900-8844 gemeld dat er brand was gesticht aan de Buitenhofdreef in Delft, maar dat bleek niet het geval. Afgelopen maandag belde hij dat er een vechtpartij was op een school aan de Juniusstraat, enkele straten van de Buitenhofdreef. Ook toen was er niets aan de hand. De jongen was geen leerling van de school, maar uit de telefoongegevens bleek dat hij er wel in de buurt was toen hij de vechtpartij meldde.

Woensdag belde de jongen weer twee keer naar 0900-8844. Hij deed eerst een bommelding, korte tijd later kondigde hij een schietpartij aan. De politie wil niet zeggen waar de dreiging tegen gericht was. Hij werd getraceerd en opgepakt.

Bij verder onderzoek kwam aan het licht dat de jongen sinds januari ruim 80 keer om niets naar de 112-alarmcentrale had gebeld.

14-jarige doet 80 valse meldingen bij 112
14-jarige doet 80 valse meldingen bij 112 (Foto: ANP)

Suarez wil weg uit PL, Real Madrid optie

Luis Suarez wil weg uit de Premier League. Dat liet de aanvaller van Liverpool woensdag weten tegen een radiostation in het Uruguayaanse Montevideo.

Suarez is de Britse media zat na het racisme-incident met Manchester United-verdediger Patrice Evra en het bijtincident met Branislav Ivanovic van Chelsea. "Liverpool heeft me altijd goed behandeld en ik ben de fans alleen maar dankbaar, maar ik wil niet constant worden lastiggevallen met alles wat de Britse pers schrijft. Ik hou van Liverpoool en iedereen weet dat ik een contract heb, maar als er een kans is om te verkassen, denk ik er zeker over na", zegt de oud-Ajacied.

Er zijn nog geen concrete aanbiedingen. "Maar het wordt moeilijk om nee te zeggen tegen Real Madrid", vervolgt de spits. Suarez heeft nog een doorlopend contract bij Liverpool, dat het niet ziet zitten om hem te verkopen.

De kritiek van Britse media is het gevolg van het gedrag van Suarez, die al meerdere malen in opspraak kwam in Engeland. "Ik weet dat ik fouten heb gemaakt en daarvoor heb ik me altijd veronschuldigd. Maar de pers heeft het over me alsof ze me mijn hele leven al kennen en sleept er dingen bij die niets met voetbal te maken hebben", besluit Suarez.

Succes voor Ruud Krol in TunesiŽ

Ruud Krol is in Tunesië landskampioen geworden met CS Sfaxien. Het was de eerste titel voor de club in acht jaar. Sfaxien verzekerde zich van de titel door een 2-1-zege tegen Club Africain.

"Geweldig", zegt Krol in De Telegraaf. "In Zuid-Afrika ben ik kampioen geworden met Orlando Pirates en nu in Noord-Afrika. Doelstelling bij mijn start in oktober was een plaats in de play-offs en dan komt zo’n kampioenschap eigenlijk onverwacht."

Na de competitie gaat Krol, die ook nog de beker en de Afrikaanse Europa League kan winnen, om de tafel met de de clubleiding. "Ik mis hier een beetje het sociale leven. Er is eigenlijk niets te doen en te beleven behalve het voetbal. Maar het succes vergoedt veel."

"Ik heb een heel jong team met een gemiddelde leeftijd van zo’n twintig jaar met enkele ervaren verdedigers. Mijn middenveld met een Tunesiër en Gabonees van 20 en 18 jaar is een sensatie. We kregen eens een staande ovatie na een uitzege. Opmerkelijk, want dat vinden ze meestal niet zo leuk hier."

Beste Star Wars-ervaring ooit eindelijk naar iOS

Er waren al langere tijd geruchten dat Star Wars: Knights of the Old Republic een remake zou gaan krijgen op iOS. Het lijkt erop dat het moment dan eindelijk is aangebroken, want gisteren verscheen er namelijk ineens een review online op IGN.

Hoewel er nog geen officiële releasedatum is bekendgemaakt, is de verwachting dat de game deze week nog beschikbaar komt in de App Store.

Star Wars: Knights of the Old Republic is een RPG, ontwikkeld door BioWare en uitgegeven door LucasArts. Het spel werd op 15 juli 2003 voor Xbox uitgebracht en op 19 november van dat jaar ook voor pc. De gebeurtenissen in de game spelen zich 4000 jaar voor de gebeurtenissen in de film Star Wars: Episode IV: A New Hope af.

SW:KotR

Bayern meest waardevolle voetbalmerk

Bayern München mag zich het meest waardevolle voetbalmerk ter wereld noemen. Volgens een onderzoek van Brand Finance is de Duitse grootmacht op dit moment 665 miljoen euro waard.

Daarmee troeft Bayern het Engelse Manchester United af (645 miljoen euro). Eerder werden The Mancunians als meest waardevolle club gezien, maar mede door de snelle uitschakeling in de Champions League is het merk met 2 procent gedaald.

Real Madrid en FC Barcelona staan op de derde en vierde plaats. Daarna volgen vier Engelse clubs, namelijk Chelsea, Arsenal, Liverpool en Manchester City. De hoogst genoteerde Nederlandse club is Ajax op plek veertien (126 miljoen euro). De Amsterdammers daalden met 13 procent. PSV staat door een daling van liefst 18 procent veertigste (47 miljoen euro).

De waarde van een club wordt ingeschat op basis van merchandising, elftalwaarde, gewonnen prijzen, het gemiddelde aantal toeschouwers en de geschiedenis van een club. In januari werd Real Madrid nog door Forbes als meest waardevolle club genoemd, maar zij hanteren andere factoren.

Cuenca moet opnieuw onder het mes

Isaac Cuenca moet opnieuw geopereerd worden aan zijn rechterknie. Dat heeft Ajax van de medische staf van FC Barcelona te horen gekregen. De Spaanse aanvaller, die de tweede seizoenshelft door de Amsterdammers van Barcelona werd gehuurd, is na de operatie zeker enkele maanden niet inzetbaar.

Door de lange afwezigheid van Cuenca lijkt de kans dat hij ook na de zomer door Ajax wordt gehuurd flink te zijn geslonken. De speler liet onlangs zelf weten wel oren te hebben naar een langer verblijf in Amsterdam. Een woordvoerder van Ajax meldt niet op de zaken vooruit te willen lopen.

Cuenca werd ook vorig jaar al geopereerd aan zijn knie. Desondanks bleef hij last houden. Bij Ajax kwam hij daardoor slechts in vijf officiële duels in actie.

Toornstra voelde zenuwen bij eerste training

Jens Toornstra stond woensdag voor het eerst op het trainingsveld met het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de oefentrip in Azië. De middenvelder was zenuwachtig.

"Ik ken niet veel jongens", zei Toornstra na afloop tegen de website van de KNVB. "Het was een heel hoog niveau. Je speelt met de grote spelers van de wereld eigenlijk. Dus dat is wel hartstikke mooi. De training was heel erg leuk. En toch, het is voor mij ook allemaal nieuw. Dus je bent wel even zenuwachtig en ook benieuwd hoe het allemaal in z'n werk gaat bij Oranje. Maar dan ga je gewoon lekker voetballen. En is die spanning snel weg."

Toornstra is één van de vier nieuwelingen in de selectie van bondscoach Louis van Gaal. De middenvelder verkeert in uitstekende vorm nadat hij met FC Utrecht zich kwalificeerde voor Europees voetbal. "Ik hoop dat ik dat nog twee weken kan doortrekken. Ik voel die waardering in Utrecht heel erg. Bij de supporters, maar ook bij de staf en de spelers zelf. Dat doet me goed. Daar krijg je zelfvertrouwen van, waardoor je ook weer beter gaat spelen."

"Ik heb de bondscoach persoonlijk nog niet gesproken", vervolgde Toornstra. "Maar dat komt ongetwijfeld nog. Van Gaal heeft wel de groep toegesproken. Hij heeft gezegd dat de omstandigheden in Azië heel anders zijn dan hier. Dat we waarschijnlijk last zullen hebben van jetlags. Maar goed, dat had ik wel verwacht."

Vloet ergert zich aan kritiek fans

De aanstelling van Adri Bogers als trainer van Sparta is niet in goede aarde gevallen bij de fans van de Rotterdammers. Op fansites was er een stormvloed aan kritiek over de keuze van algemeen directeur Wiljan Vloet om Bogers aan te wijzen als nieuwe hoofdtrainer.

Vloet vindt dat 'Sparta onwaardig'. "De reactie van de fans verrast me niet helemaal, maar de hoeveelheid en de hardheid van de berichten wel. Dit is Sparta onwaardig en de kritiek op Adri is compleet onterecht", zegt de directeur in het Algemeen Dagblad.

Bogers trekt zich weinig aan van de kritiek. "Ik ben zelf twintig jaar voetballer geweest en moest toen al in elke wedstrijd mensen en clubs zien te overtuigen van mijn kwaliteiten." Sparta speelt volgend seizoen weer in de Jupiler League nadat het promotie na de Eredivisie in de laatste minuut van de play-offwedstrijd tegen Roda JC misliep.

BelgiŽ rekent af met Verenigde Staten

België heeft de oefeninterland tegen de Verenigde Staten met 2-4 gewonnen. De Belgen misten alleen Eden Hazard vanwege een blessure. Romelu Lukaku kreeg de voorkeur boven Christian Benteke in de spits. Het was niet de WBA-spits, maar Kevin Mirallas die de score al na vijf minuten opende.

Geoff Cameron maakte gelijk voor de VS halverwege de eerste helft. In de tweede helft nam België afstand. Invaller Benteke scoorde op aangeven van Kevin De Bruyne de 1-2, Marouane Felliani kopte even later op aangeven van opnieuw De Bruyne de 1-3 binnen. Benteke zorgde ook nog voor de 1-4, waarna Clint Dempsey uit een strafschop de tweede Amerikaanse treffer liet aantekenen.

'Ubisoft komt met realistische racegame'

Ubisoft werkt naar verluidt aan het realistische racespel The Crew voor de volgende generatie spelcomputers. Mogelijk is de game ook in de maak voor Xbox 360 en PlayStation 3. De uitgever zou zijn Britse gamestudio Reflections, dat onder meer de racegame Driver San Francisco maakte, aan het spel laten werken. Dat schrijft techweblog The Examiner op basis van verschillende anonieme bronnen.

The Crew zou een racegame worden met een realistische manier van spelen. Dat zou betekenen dat het moet concurreren met bijvoorbeeld Forza Motorsport 5 voor Xbox One en het dit najaar te verschijnen Gran Turismo 6 voor PlayStation 3. Daarnaast krijgt het concurrentie van andere racespellen, waaronder Need for Speed: Rivals en Drive Club.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Ubisoft zijn nieuwe racegame begin juni onthult. Microsoft, Sony en andere gamebedrijven doen dan tijdens de E3-beurs in Los Angeles hun plannen uit de doeken voor dit najaar.

N.E.C.: "Demouge wil niet terug"

N.E.C. Nijmegen hoeft naar eigen zeggen niet aan te kloppen bij Frank Demouge. Volgens technisch directeur Carlos Aalbers wil de Roda JC-spits niet terugkeren naar Nijmegen.

"Via zijn zaakwaarnemer vernamen we dat Frank niet terug wil naar N.E.C.", zegt Aalbers tegen Voetbal International. "Dat is de keuze van de speler en dan houdt het voor ons op. Het zijn de feiten, en dat een trainer dan van alles roept is voor zijn rekening."

Daarmee doelt Aalbers op Roda JC-coach Ruud Brood, die het niet netjes vond dat N.E.C. voor het einde van het seizoen al lijntjes uitgooide naar Demouge. "Ik word altijd moe van al die meningen", zegt Demouge. "Het is zeker niet zo dat ik niet naar N.E.C. terug zou willen, maar ik sta nog wel onder contract bij een andere club."

Demouge wordt dit seizoen door Roda JC gehuurd van Bournemouth. De spits verwijst geïnteresseerde clubs dan ook door naar zijn Engelse werkgever.

Aantal gameverslaafden neemt toe

Het aantal problematische gameverslavingen in Nederland is afgelopen jaar flink toegenomen. Vorig jaar was er melding van 411 hulpzoekenden, terwijl er een jaar eerder nog 250 waren. Dat blijkt donderdag uit een jaarverslag van de Stichting Informatievoorziening Zorg. Het gaat vooral om autochtone mannen en jongens onder de 25 jaar.

Slechts zeven procent van de aanmeldingen is vrouw en een kwart is ouder dan 25 jaar. Twee derde van de hulpzoekenden met een gameverslaving kwam vorig jaar voor het eerst terecht in de verslavingszorg.

Volgens de stichting is er sprake van een 'vrij snelle opmars' van het internetgebruik en de daaraan gekoppelde verslavingen. Deze problemen vertonen volgens de Stichting Informatievoorziening Zorg veel overeenkomsten met andere vormen van gedragsverslaving, zoals eet- en seksverslaving.


Aantal gameverslaafden neemt toe 

Moeder Chinese afvoerbuisbaby niet vervolgd

De moeder van de Chinese baby die zaterdag uit een rioleringsbuis werd gered krijgt haar boreling terug en wordt niet vervolgd. Zij was degene die alarm sloeg toen de baby die ze net op het toilet gebaard had door het afvoerkanaal was geglipt. De autoriteiten gaan ervan uit dat het om een ongeluk ging en stellen geen vervolging in tegen de 22-jarige ongehuwde vrouw. Dit hebben Chinese media donderdag gemeld.

De baby is overgedragen aan de zorgen van de ouders van de vrouw, die zelf nog medische bijstand behoeft. Ondertussen heeft de verwekker van het kind zich gemeld. De man wil laten onderzoeken of hij echt de vader is en heeft zich bereid verklaard de vrouw in dat geval financieel bij te staan.

Sneijder: "Vertrouwen Van Gaal niet waargemaakt"

Wesley Sneijder is erop gebrand om terug te keren naar zijn persoonlijke topniveau. Dat heeft de aanvoerder van Oranje zich ten doel gesteld.

Daarmee wil hij ook bondscoach Louis van Gaal terugbetalen. "De bondscoach heeft mij tot zijn aanvoerder gemaakt en vertrouwen gegeven. En ik heb dat vertrouwen nog niet waargemaakt. Daar zit een stuk frustratie", zegt de middenvelder in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Sneijder is gemotiveerder dan ooit. Dat komt ook omdat de twijfels over zijn niveau groter zijn dan ooit. De middenvelder van Galatasaray wil de oefeninterlands tegen Indonesië en China aangrijpen om het tegendeel te bewijzen. Hij gebruikt de twijfels van anderen als prikkel.

"Dat werkt bij mij wel zo, ja. Dit seizoen was, laten we zeggen, turbulent. Eerst al dat gedoe met Inter en daarna een tweede seizoenshelft die ook niet makkelijk was. De verwachtingen waren torenhoog bij Galatasaray en, als ik eerlijk ben, heb ik mezelf over de kop gelopen."

Aantal wietverslaafden voor eerst in jaren gedaald

Het aantal hasj- en wietverslaafden is voor het eerst in jaren gedaald. Tussen 2003 en 2011 verdriedubbelde het aantal cannabisgebruikers dat hulp zocht van zo'n 3800 naar bijna elfduizend, maar vorig jaar is dit aantal gedaald naar ruim tienduizend. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Stichting Informatievoorziening Zorg, die gegevens van alle reguliere verslavingszorginstellingen in Nederland verzamelt.

Onder jongeren geeft cannabis de meeste problemen. Ruim de helft van de hulpvragen van jongeren onder de 25 jaar gaat over cannabis.

Het totaal aantal mensen dat werd behandeld in de verslavingszorg daalde vorig jaar met zes procent naar 66 duizend. Deze daling zette in 2011 al in. De patiënten waren gemiddeld 41 jaar. De grootste groep hulpvragers kampt met een alcoholprobleem. Het ging vorig jaar om 31 duizend mensen, waarvan net als in vorige jaren zo'n dertig procent vrouw is.

Alcoholverslaafden zijn gemiddeld 46 jaar, net als heroïneverslaafden met een hulpvraag. Hun aantal is sinds 2003 met 4400 afgenomen naar zo'n tienduizend. Het gaat vooral om mensen die al langer zorg krijgen en dit naar verwachting nodig blijven hebben. Het aantal cocaïneverslaafden neemt sinds 2007 langzaam af. Vorig jaar vroegen 7500 cocaïneverslaafden om hulp. In 1100 gevallen ging het om nieuwe cliënten.

Het aantal nieuwe GHB-verslaafden dat zich meldt daalt ook, maar omdat meer verslaafden terugkeren steeg het aantal hulpvragen naar 761. In een op de drie gevallen gaat het om een vrouw.

Vrouw omgekomen na val in liftschacht

Een 63-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel is donderdagochtend om het leven gekomen na een val in een liftschacht. Het slachtoffer had waarschijnlijk een hondje proberen te redden, meldt de politie.

De vrouw stapte rond 09.00 uur samen met een andere vrouw in de lift op de begane grond van een appartementencomplex aan de Poortmolen. Op de eerste verdieping verliet ze de lift maar met haar glipte ook een van de twee hondjes die de andere vrouw bij zich had naar buiten. Dat gebeurde net voordat de liftdeuren sloten en de lift vervolgens verder naar boven ging.

Het hondje zat nog aan de riem. Vermoedelijk heeft de vrouw geprobeerd de viervoeter te bevrijden. Hoe de liftdeuren zich op dat moment konden openen, is onduidelijk. Mogelijk gebeurde dat door de strakgetrokken hondenriem.

De vrouw werd kort buiten bewustzijn in de liftschacht gevonden. Ze had het zwaargewonde hondje bij zich. Op weg naar het ziekenhuis overleed het slachtoffer aan haar verwondingen.

Sciencefiction-schrijver Jack Vance (96) overleden

Sciencefiction-schrijver Jack Vance is zondag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt aan persbureau AP. De auteur van meer dan zestig boeken is 96 jaar oud geworden.

Vance, die werd geboren als John Holbrook Vance, publiceerde de meeste werken onder zijn pseudoniem. Hij nam ook andere namen aan, zoals Ellery Queen, Alan Wade en Peter Held. Veel van zijn werk is in het Nederlands vertaald en hij gold in Nederland als een van de populairste fantasyschrijvers.

New York Times Magazine omschreef Vance in 2009 als een van de meest onderschatte stemmen in de Amerikaanse literatuur. Zijn eerste boek kwam uit in 1945, maar zijn doorbraak bij het grote publiek volgde in de jaren zeventig. Vance ontving drie keer de Hugo Award voor het beste sciencefiction- of fantasyverhaal van het jaar.

Zoet krijgt 'positieve signalen' van PSV

Jeroen Zoet gaat ervan uit dat hij volgend seizoen eerste doelman is van PSV. "Dat is niet letterlijk zo gezegd. Maar er zijn heel positieve signalen geweest. Daardoor kan ik vol vertrouwen aan de voorbereiding beginnen", zegt de sluitpost, die de afgelopen twee seizoenen werd verhuurd aan RKC Waalwijk, tegen De Telegraaf.

"Ik heb op De Herdgang met Phillip Cocu gesproken en daar een goed gevoel aan overgehouden. Er is duidelijkheid gecreëerd door te praten. Bij PSV doen ze nooit aan keiharde toezeggingen, want dat kan iemand tevreden maken. En als je tevreden bent, word je lui. Dat is nooit goed."

Spijt van zijn uitstapjes naar RKC Waalwijk heeft Zoet niet. "Gezien de ontwikkelingen bij PSV was het achteraf makkelijk om te zeggen: was ik de strijd maar aangegaan. Maar ik sta nog steeds achter mijn keuze voor twee jaar RKC. Alles stond in het teken van dit EK en daarvoor was een basisplaats cruciaal. Ik wilde zekerheid over wedstrijden spelen. Om zo in beeld te blijven bij Jong Oranje."

Armstrong wil waarheidscommissie

De gevallen voormalig zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong pleit opnieuw voor een waarheids- en verzoeningscommissie in het wielrennen. Alleen zo kan het wielrennen volgens de Amerikaan de dopinggeschiedenis achter zich laten.

Huidig UCI-voorzitter Pat McQuaid verwijt Armstrong dat hij nooit excuses heeft gemaakt voor zijn dopinggebruik en dat hij tijdens het interview met Oprah Winfrey geen volledige openheid van zaken heeft gegeven.

Tegenover Cyclingnews pareert Armstrong deze kritiek. "Zoals ik al herhaaldelijk heb gezegd wil ik helpen deze bladzijde in onze sport om te slaan. Maar dan moet er wel een waarheids- en verzoeningscommissie komen, zodat meerdere generaties kunnen worden aangesproken, niet één team. Het wordt tijd om aan de slag te gaan, ik ben de eerste die ze mogen uitnodigen. Zeg maar waar en wanneer."

Het UCI ziet een waarheids- en verzoeningscommissie niet zitten, omdat de financiële middelen ervoor ontbreken en er niet alleen in het wielrennen doping is gebruikt. Het wereldantidopingagentschap WADA en het Amerikaanse antidopingbureau USADA zijn het niet eens met het UCI en zijn groot voorstander om schoonschip te maken in de wielersport.

CU: Geen snoep voor kinderen!

De avondvierdaagse heeft tegenwoordig meer weg van een snoepfestijn dan van een gezond evenement, aldus de oubollige christenen van de ChristenUnie. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber heeft ouders donderdag opgeroepen om hun kind dat op pad gaat voor de avondvierdaagse vooral gezonde producten mee te geven, want kinderen die zo nu en dan een snoepje krijgen kan natuurlijk niet.

"Ik hoor mijn eigen dochter afspraken maken wie welke snoep en drankjes meeneemt. Tijdens de laatste avond worden veel kinderen letterlijk behangen met snoep. Laat de avondvierdaagse weer een evenement worden waarin kinderen samen op pad gaan, lekker bewegen en ervaren hoe leuk gezond leven is”, meent Dik die de kinderen hun pleziertje blijkbaar misgunt.

Ze deed haar oproep tijdens het Kamerdebat met minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over preventiebeleid.

Intussen doen de snoepwinkels gelukkig goede zaken en worden veel kinderen gewoon lekker een keer verwend met een snoepje na een avond stevig wandelen.

Gewonden bij ontploffing rioolbuis Schiphol

Twee mensen zijn donderdagochtend gewond geraakt bij een kleine ontploffing op Schiphol. Beide slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

De ontploffing ontstond rond 11.30 uur door een verstopte riolering. Een luchtbel had zich dusdanig opgehoopt dat de buis uit elkaar spatte. Beide slachtoffers waren bezig met werkzaamheden aan de riolering. Over de aard van de verwondingen kon de woordvoerder niets zeggen.

Het incident gebeurde op platform A waar onder meer Cityhopper-toestellen vertrekken. Voor zover bekend heeft het luchtvaartverkeer geen last van het incident.

Jos van Rey doorbreekt stilzwijgen

De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey reageert zondag voor het eerst in het openbaar op de beschuldigingen aan zijn adres. De VVD'er is te gast in het programma WNL op Zondag, zo meldt de omroep donderdag.

De voormalige senator en wethouder van Roermond gaat onder meer in op alle commotie rond de affaire. Tot nu toe liet Van Rey steeds anderen voor zich spreken onder wie zijn advocaat en vicefractievoorzitter van de VVD in Roermond Jan Puper.

De 68-jarige Van Rey werd enkele weken geleden door de VVD in Roermond voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek besloot het lokale partijbestuur het besluit op te schorten. Puper zei eerder deze week in het AD dat Van Rey gewoon meedoet. Volgens hem is hij nog de onbetwiste leider en is hij goed voor zeven tot acht zetels.

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Tegen hem loopt nog altijd een strafrechtelijk onderzoek.

Naar aanleiding van de affaire rond Van Rey diende vorige week een groep VVD'ers tijdens het partijcongres een motie in waardoor VVD'ers die worden verdacht van een strafbaar feit worden geschorst. Deze motie haalde het echter niet. Wel is besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.

Scholten van Aschat en Crutzen in horrorfilm

Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Katja Herbers hebben de hoofdrollen in de Nederlandse horrorfilm De Poel. Dat maakte productiebedrijf House of Netherhorror donderdag bekend. De film gaat over twee gezinnen die wild kamperen aan een meertje, waar een mysterieuze kracht actief is.

Scholten van Aschat schreef met regisseur Chris Mitchell mee aan het scenario. Het is de eerste keer dat de 53-jarige Scholten van Aschat een filmscenario schrijft. De acteur is bekend van theaterrollen als Richard III en Decadence en was recent in de films Doodslag en Tirza te zien. Crutzen is bekend van de film Majesteit waarin ze koningin Beatrix speelde en Herbers is bekend van rollen in films als De Storm en Sonny Boy.

Mitchell verhuisde in 1988 van Groot-Britannië naar Nederland en maakte in 1993 zijn regiedebuut met de korte film Book. De Poel wordt zijn speelfilmdebuut. De horrorfilm wordt van 10 juli tot 10 augustus opgenomen in Overrijssel. De film moet begin volgend jaar te zien zijn in de bioscopen.


Scholten van Aschat en Crutzen in horrorfilm (Foto: Novum)

Eric Abidal vertrekt bij Barcelona

FC Barcelona neemt voorlopig afscheid van Eric Abidal. Het aflopende contact van de Franse verdediger die vorig jaar een levertransplantatie moest ondergaan, zal niet worden verlengd. Abidal gaat op zoek naar een nieuwe werkgever. Na zijn actieve voetbalcarrière mag hij in een andere functie terugkeren bij de Catalaanse club.

Abidal maakte vorig maand zijn rentree na ruim een jaar aan de kant te hebben gestaan. De 33-jarige Fransman onderging in april vorig jaar een levertransplantatie. Dat bleek noodzakelijk nadat een levertumor bij hem was verwijderd. Dit voorjaar kreeg de verdediger van artsen groen licht om weer te spelen.

Barcelona wilde Abidal graag bij de groep houden, maar dan wel in een andere functie. "Ik wil nog graag een paar jaar doorspelen", liet Abidal op een ingelaste persconferentie weten. "Het liefst bij Barcelona, maar nu dat niet mogelijk is, ga ik op zoek naar een andere club. Ik respecteer de beslissing van de voorzitter. Ik keer hier in de toekomst zeker terug."

Abidal kwam in zes jaar bij Barcelona tot 124 competitieduels. Zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Malaga zal het publiek in Camp Nou hem uitzwaaien.

[RG] Regen speelt tennissers weer parten

Er wordt voorlopig niet getennist op de banen van Roland Garros. Donderdag rond 12.30 uur begon het te regenen en moesten de zeilen over de baan. Maandag en dinsdag werd het schema ook al danig in de war geschopt door het slechte weer.

Jelena Jankovic (18) was keurig voor de bui binnen. De voormalig nummer één van de wereld won met 6-3 en 6-0 van Garbine Muguruza. Ook de partij tussen Jie Zheng en Melanie Oudin kon worden uitgespeeld. De Chinese won met 6-3 en 6-1.

Voor Robin Haase dreigt het een latertje te worden. Zijn partij tegen Jerzy Janowicz staat gepland als derde op baan zeven. Voor de hele dag zien de weersvoorspellingen in Parijs er niet gunstig uit.

Tim Sparv naar Duitse degradant

Tim Sparv zet zijn carrière voort in Duitsland. De Finse voetballer tekent een contract voor drie jaar bij Greuther Fürth, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga. Sparv kreeg begin deze maand te horen dat zijn aflopende contact bij FC Groningen niet zou worden verlengd.

Volgens sportief directeur Rouven Schröder van Fürth had Sparv ook voor een langer verblijf in de Eredivisie kunnen kiezen. "Tim had meerdere aanbiedingen van clubs uit de Eredivisie en de Serie A op zak", zegt hij op de clubsite. "Hij is een speler met veel ervaring, zowel in grote Europese competities als bij de nationale ploeg."

De 26-jarige Sparv speelde tussen 2009 en dit jaar 92 competitiewedstrijden voor Groningen, waarin hij vier keer scoorde. Eerder stond de middenvelder onder contract bij het Zweedse Halmstad en Southampton in Engeland.

FOK!ker doet hele winter zonder kachel

Pech gehad voor de Gasunie. Ze hebben deze winter geen reet verdiend aan Lemans24. De FOK!ker heeft het afgelopen halfjaar de kachel niet aangehad.

Het is crisis, dus besloot de beste man de staatskas niet langer te spekken. De verwarming moest maar eens een winter niet aan. En met succes, want hij heeft net de eindafrekening binnen. "Het gasverbruik is 65 procent lager", jubelt hij in het bewuste topic in het WKN-forum. "Het elektriciteitsverbruik is 5 procent lager dan vorig jaar. Dat komt neer op 154 kuub gas en 632 kWh elektriciteit (omgerekend naar 365 dagen), voor een éénkamerappartement / studio."

We hebben een extreme winter achter de rug, en dat was wel te merken in huize Lemans. "De laagst bereikte temperatuur is overigens 7,5 graden, tijdens de barre kou in januari." Een zware tijd, die werd overleefd met 'twee vesten over elkaar en een deken'. En lang ondergoed.

Hoewel de FOK!ker hiermee maar liefst 350 euro heeft uitgespaard, blijft het bij een eenmalig experiment. "Volgende winter ga ik gewoon weer (met mate) stoken, dus ik verwacht een 200 procent hoger gasverbruik en gelijkblijvend elektriciteitsverbruik." Van het verdiende geld gaat hij overigens op vakantie naar een warm land.

Eindelijk Frans woord voor tongzoenen

Frankrijk beschikt eindelijk officieel over een woord voor tongzoenen. Het woordenboek Petit Robert heeft het werkwoord 'galocher' - zoenen met tongen - opgenomen in zijn nieuwste editie.

Opmerkelijk genoeg hebben de Fransen nooit een woord gehad voor de liefdevolle tongenstreling en waren ze genoodzaakt terug te vallen op een omschrijving van de amoureuze daad. Daar zijn er veel van, zei Laurence Laporte van de uitgeverij van de woordenboeken, zoals 'langdurig binnensmonds kussen', maar dit soort klinische definities behoort nu tot het verleden.

'Holleeder perste ex-president Hells Angels af'

De onlangs afgezette president van de Hells Angels Theo Huisman is een van de slachtoffers die volgens justitie door onder anderen Willem Holleeder werd afgeperst. Dat schrijft Het Parool donderdag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde dit bevestigen noch ontkennen.

Holleeder werd maandagochtend aangehouden in een grootschalig onderzoek naar het zogenoemde Hollands netwerk. Dat netwerk speelt volgens justitie een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad. Holleeder is geen hoofdverdachte. Dat zijn namelijk de 43-jarige Danny K. en de 48-jarige Beverwijkse sportschoolhouder Dick Vrij.

De hoofdverdachten zouden Huisman samen met Holleeder hebben afgeperst. K. en Vrij zouden ook de omstreden vastgoedhandelaar Matthijs S. hebben afgeperst. In die afpersing wordt Holleeder niet verdacht.

Holleeder wordt volgens de krant donderdagmiddag voorgeleid in de bunker van de rechtbank in Amsterdam Osdorp. De woordvoerder van het OM kon hier niks over zeggen. "Ik kan ook niet zeggen of Holleeder van een of meerdere zaken wordt verdacht." Later op de middag komt het OM met een schriftelijke toelichting.

Meer dan 450 rechercheurs deden maandag ruim veertig doorzoekingen in Beverwijk, Hilversum, Amsterdam, Amersfoort, Rijnsburg en Breda. Militairen hielpen met speciale apparatuur bij het zoeken naar verborgen plaatsen. Bij de actie is beslag gelegd op drie vuurwapens, zo'n honderd dure horloges, gepantserde auto's en enkele tonnen aan contant geld. Ook is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Een deel daarvan lag op verborgen plaatsen.

Olcay Gulsen zweert bij veilige seks

Olcay Gulsen doet aan veilige seks. "Ik let daar absoluut op ja", vertelt de eigenaresse van Supertrash, die een rokje ontwierp voor een campagne van Stop Aids Now!, voor de camera van Novum Nieuws.

"Maar ik heb ook niet heel veel partners gehad in mijn leven", gaat de 32-jarige Gulsen, die onder meer een relatie had met Edgar Davids, verder. "Ik denk dat dat wel scheelt."

Gulsen ging voor de campagne Staring is Caring topless. "Ik was niet naar de sportschool gegaan, maar ik was wel onzeker want ik weet dat als je sport, je lichaam er beter uitziet", bekent ze. "Maar ik dacht: voor het goede doel moet ik ook mijn onzekerheden opzij kunnen zetten."

Olympische medailles Sochi onthuld

Sporters die volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Sochi kunnen vanaf nu zien waar ze voor strijden. Het organisatiecomité onthulde donderdag in Sint-Petersburg de medailles. De plakken zijn één centimeter dik en tien centimeter breed. In totaal zijn er voor de Olympische en Paralympische Spelen dertienhonderd van geproduceerd.

Met kleine blokjes worden op de medailles alle regio's van Rusland uitgebeeld. Verder zijn er zonnestralen te zien die reflecteren door een prisma van bergen en strand. Daarmee wordt de ligging van Sochi aan de Zwarte Zee benadrukt.

De gouden medailles wegen 460 gram. Er is in totaal drie kilo goud nodig geweest om alle medailles te produceren. De Olympische Winterspelen worden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014.

Aanslag op agenten Bahrein

Bij een bomaanslag in Bahrein zijn zeven politieagenten gewond geraakt, van wie twee ernstig. De aanslag voltrok zich in Bani Jamra, tien kilometer ten westen van de Bahreinse hoofdstad Manamah. De bom werd van op afstand tot ontploffing gebracht.

Volgens de autoriteiten ging het om een door terroristen zelfgemaakt explosief. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Het is al ruim twee jaar onrustig in Bahrein. De sjiitische meerderheid in het koninkrijk met iets meer dan een half miljoen inwoners, voelt zich onderdrukt door de regerende soennitische minderheid en kwam in verzet. Toen de opstand van de sjiieten succes leek te gaan krijgen, schoot Saudi-Arabië de machthebbers met legereenheden en tanks te hulp.

Ondertussen is een van de leiders van de sjiitische oppositie in Bahrein, Hassan Mesheima (65), in de gevangenis overleden. Hij leed aan kanker. Mesheima voerde de radicale beweging Al Haq aan. Hij keerde begin 2011 naar zijn land terug om de sjiieten te helpen. Enkele maanden later werd hij opgepakt en wegens het beramen van een staatsgreep tot levenslang veroordeeld.

Opnieuw taakstraffen geŽist in zaak-Chipshol

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen oplopend tot vier maanden geëist tegen oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch. De twee staan bij het gerechtshof in Arnhem terecht voor het plegen van meineed in de geruchtmakende Chipshol-zaak.

Tegen de 67-jarige Westenberg eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en 240 uur werkstraf. Kalbfleisch (66) hoorde een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en 240 uur werkstraf tegen zich eisen.

Het hoger beroep draait om de vraag hoe vaak de oud-rechters elkaar zagen. Volgens justitie logen de twee over het feit dat ze bevriend waren en regelmatig bij elkaar over de vloer kwamen.

Westenberg zou bovendien gelogen hebben over zijn telefonische contact met een advocaat in de Chipshol-zaak. 'Er wordt mij iets in de schoenen geschoven wat volstrekt niet waar is', aldus Westenberg. Het OM stelt een brief in handen te hebben van de betreffende advocaat waarin gerefereerd wordt aan het telefoongesprek tussen de twee.

Ook Kalbfleisch betwist de feiten. Hij stelt zijn collega hoofdzakelijk in de raadkamer te zijn tegengekomen. Slechts een keer zou Westenberg bij hem thuis geweest zijn op een feestje ter gelegenheid van zijn benoeming tot rechter. De belastende verklaring van zijn ex-vrouw is volgens Kalbfleisch bovendien in een emotioneel moment afgelegd. Zijn ex-echtgenote verklaarde dat de twee elkaar privé regelmatig zagen. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt volgens justitie ook dat de twee rechters wel degelijk vaak bij elkaar kwamen.

Kalbfleisch en Westenberg waren rechters in de langslepende zaak-Chipshol. In 2009 deed Jan Poot, directeur van projectontwikkelaar Chipshol, aangifte tegen Westenberg. Volgens Poot zouden de twee oud-rechters een voormalige zakenpartner van hem hebben voorgetrokken tijdens de rechtszaak over het Groenenbergterrein onder de rook van Schiphol.

De zakenpartner, Harry van Andel, zou tevens bevriend zijn met Kalbfleisch. De oud-rechter zou zijn toenmalige collega Westenberg hebben gevraagd Van Andel in juridische procedures te bevoordelen.

De rechtbank in Utrecht sprak de twee oud-rechters in november 2012 vrij wegens gebrek aan bewijs. Een deel van het bewijs bleek onbruikbaar vanwege fouten bij het OM. Justitie had 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist tegen Westenberg. Tegen Kalbfleisch eiste het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Justitie ging in beroep tegen de vrijspraak.

Het vonnis van het Arnhemse gerechtshof wordt over twee weken verwacht.

Opstelten zaterdag alsnog naar Maastricht

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat zaterdag alsnog naar Maastricht om te praten over de aanpak van de drugsproblemen in Zuid-Limburg. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn ministerie donderdag.

Opstelten zou eigenlijk vorige week donderdag een bezoek brengen, maar de Kamer eiste toen dat hij aanwezig was bij een debat over de zorgfraude. Omdat de minister daar vragen moest beantwoorden over de aanpak van de fraude door het Openbaar Ministerie kon hij niet naar Maastricht.

Opstelten zei toen dat hij het jammer vond dat het bezoek niet doorging en zegde toen toe dat hij begin deze week zeker alsnog een bezoek zou brengen. Dat is nu dus zaterdag geworden.

De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, vroeg de minister eerder deze maand om hulp om drugsoverlast in de stad aan te pakken. De burgemeester had onvoldoende politiecapaciteit om coffeeshops die wiet verkochten aan buitenlandse drugstoeristen te kunnen sluiten en tegelijkertijd overlast op straat tegen te gaan.

Opstelten liet Hoes daarop weten dat hij op zijn steun kon rekenen. Maastricht heeft tot nu toe vijftien extra agenten gekregen om drugsoverlast in de stad te bestrijden.

Minder vlees op borden na vleesschandaal

Veel Nederlanders hebben hun consumptiegedrag veranderd sinds de recente vleesschandalen. Een op de vijf eet vaker biologisch of duurzaam vlees of is minder vlees gaan eten. Dat meldt Natuur & Milieu op basis van eigen onderzoek.

De helft van de 750 ondervraagden zegt geschrokken te zijn van de vleesaffaires. Als voorbeeld wordt 'paardengate' genoemd, waarbij paardenvlees stiekem werd verkocht als rundvlees. Sinds de affaires is 11,6 procent biologisch of duurzaam vlees gaan eten, 7,1 procent eet minder vlees van bepaalde dieren en 5,3 procent eet in het algemeen minder vlees.

Volgens een woordvoerder stijgt het aantal Nederlanders dat minder vlees eet al langer. Zo werd vorig jaar ten opzichte van 2011 per huishouden gemiddeld twintig kilo minder vlees gegeten. Negen procent van de Nederlanders eet nog elke dag vlees. Vorig jaar was dat nog twaalf procent. Natuur & Milieu verwacht dat het percentage Nederlanders dat vlees in de ban doet ook in de komende jaren verder stijgt.

Vermiste duiker Oosterschelde gevonden

De duiker die sinds het pinksterweekeinde wordt vermist in Zeeland is hoogstwaarschijnlijk gevonden. Marineduikers vonden donderdagochtend in de Oosterschelde een lichaam en gaan ervan uit dat het om de 16-jarige Belg gaat, zegt een woordvoerder van de politie.

Het stoffelijk overschot kan pas donderdagmiddag worden geborgen vanwege de stroming en het tij. Dan pas kan worden vastgesteld of het inderdaad om de vermiste duiker gaat. Hulpdiensten gingen er twee weken geleden al van uit dat de jongen niet meer leeft.

Williams kiest voor Mercedes-motoren

Vanaf komend seizoen zal Williams met Mercedes-motoren gaan rijden. Op dit moment rijdt de Britse renstal met een krachtbron van Renault. Mercedes voorziet op dit moment naast zijn eigen team ook Force India en McLaren van motoren, maar dit laatste team stapt in 2015 over naar Honda.

"Ik ben heel blij met deze aankondiging", reageerde Frank Williams "Mercedes-Benz is één van de meest succesvolle motorenleveranciers in de Formule 1 en we geloven dan ook dat ze een zeer competitief pakket zullen bieden. Ik wil deze kans ook aangrijpen om Renault te bedanken voor al het harde werk sinds we onze samenwerking aan het begin van 2012 hervatten. We hebben een uitstekende band en we hebben in het verleden veel successen behaald."

De directeur van Mercedes AMG, Andy Cowell: "Williams is één van de iconen in de Formule 1. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking en we kijken uit naar een succesvolle toekomst onder de nieuwe reglementen. Deze nieuwe overeenkomst zorgt er ook voor dat Mercedes-Benz een stabiele toekomst heeft in het voorzien van klantenteams. We hebben in ieder geval twee partners vanaf 2015, nu McLaren na volgend seizoen zal vertrekken."

Toch geluidsopnamen aanhoudingen Dam

Er zijn toch geluidsopnamen van portofoonverkeer tussen agenten tijdens de twee onterechte aanhoudingen op de Dam in Amsterdam op 30 april. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdagavond een transcriptie van de opnamen naar de gemeenteraad gestuurd. Eerder zei hij dat er geen opnamen beschikbaar waren.

De inhoud van de opnamen komt volgens Van der Laan overeen met de inhoud van het feitenrelaas dat hij op 13 mei naar de raad stuurde over de aanhouding van Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap en de republikeinse activiste Joanna van der Hoek. Daarin schreef de burgemeester dat beiden tijdens de troonswisseling door een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden' werden opgepakt.

Toen de brief was verstuurd bleek dat er toch opnamen waren via apparatuur die was geleend van defensie. Plaatsvervangend politiechef van de eenheid Amsterdam Jan Pronker bracht Van der Laan daarvan woensdag via een brief op de hoogte. Hij stuurde ook de transcriptie van het berichtenverkeer rond de aanhoudingen.

De gemeenteraad praat donderdagmiddag over de onterechte arrestaties.

PS4 streamt alle spellen naar Vita

Elk spel voor PlayStation 4 is dankzij de streamfunctie Remote Play ook te spelen op PlayStation Vita. Alleen games die de camera voor PlayStation 4 vereisen kunnen niet gestreamd worden. Dat heeft topman Shuhei Yoshida bevestigd. Met Remote Play worden beelden van de PS4 via een draadloze internetverbinding doorgestuurd naar de PlayStation Vita.

Games voor PlayStation 4 streamen naar een draagbare spelcomputer werkt alleen met PlayStation Vita. De acht jaar oude PSP wordt niet ondersteund.

Toen Sony in februari PlayStation 4 onthulde, liet het bedrijf al weten iets met Remote Play te willen doen. De functie is in een beperkte mate te gebruiken op PlayStation 3, waarbij een select aantal spellen gestreamd kan worden naar PSP en PlayStation Vita.

Apple spreidt risico in productie

Apple wil voorkomen dat fouten in de productielijn zorgen voor problemen. Daarom gaat het bedrijf zijn productie spreiden over meerdere fabrieken. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal worden iPhones en iPads niet langer alleen gemaakt in de Chinese fabrieken van Foxconn. Het Taiwanese Pegatron werkt aan een goedkopere versie van de iPhone.

Foxconn heeft jarenlang een monopolie gehad op de productie van de gewilde producten van Apple. Onder leiding van topman Tim Cook wil Apple zijn risico's echter spreiden. Vorig jaar zorgde een productiefout bij de iPhone 5 er voor dat de nieuwbakken smartphone gemakkelijk krasjes opliep op zijn metalen omhulsel. De iPad Mini werd bovendien al ten dele geproduceerd in de Taiwanese fabrieken.

Daarnaast haalt Apple volgens de krant een financieel voordeel uit de deal met Pegatron. De productiefabriek zou namelijk een kleinere marge eisen. Over de werkomstandigheden in de fabrieken van Pegatron, iets waar Foxconn in de voorbije jaren regelmatig voor op de vingers is getikt, is niets bekend. Het bedrijf heeft grofweg honderdduizend werknemers in fabrieken in Taiwan en China.


Apple spreidt risico in productie (Foto: Novum)

Xbox One-controller gaat tien jaar mee

Bob Brown belooft dat de Xbox One-controller minimaal tien jaar mee zal gaan, aldus de accessoires- en hardwaremanager van Microsoft. Niet dat hij alle controllers persoonlijk heeft getest, dat hebben robots gedurende zes maanden gedaan.

De robots hebben elke knop vier tot vijf keer per seconde ingedrukt om er zeker van te zijn dat deze het buttonmashing van razende gamers overleeft. Maar niet alleen het indrukken werd getest, ook de feedback die de knoppen teruggaven werd hevig aan de tand gevoeld. Als laatste test werden de controllers tegen de grond gegooid en gefilmd zodat ze in slow motion terug konden zien waar de zwakke punten ontstonden.

Xbox gamepad test

Nintendo geeft meer power

Nintendo Japan lanceert voor de Wii U GamePad een vervangende batterij. De vervangende batterij heeft een inhoud van 2500 mAh, terwijl de oude 1500 mAh heeft. Volgens Nintendo zou je met de vervangende batterij vijf tot acht uur kunnen gamen, een stuk langer dan de drie tot vijf gameplay-uren van de oude batterij.

De batterij, die de gebruiker zelf moet monteren, kost rond de 30 dollar en zal op 25 juli in de schappen liggen. Of de batterij ook richting het westen wordt verscheept is nog niet bekend. Volgens de PR afdeling van Nintendo wordt er per regio gekozen of deze op de markt wordt gebracht. 

Extra grote batterij voor meer speelplezier

Trainer Pellegrini akkoord met Manchester City

Manuel Pellegrini wordt zo goed als zeker de nieuwe trainer van Manchester City. De 59-jarige Chileen heeft een mondeling akkoord bereikt met de Engelse club, liet hij weten aan het Spaanse tv-station Canal Sur. Pellegrini wordt de opvolger van Roberto Mancini, die na een seizoen zonder prijzen moet vertrekken.

Pellegrini loodste dit seizoen Malaga naar de kwartfinale van de Champions League. Eerder deze maand liet hij weten zijn aflopende contract bij de Spaanse club niet te verlengen. Pellegrini had in het verleden onder meer Real Madrid, Villarreal en River Plate onder zijn hoede.

De coach laat weten dat nog niet alles in kannen en kruiken is. "Er is nog niets getekend, dus je mag nog niet zeggen dat alles rond is. We hopen er wel zo snel mogelijk uit te komen." Pellegrini werd na het ontslag van Mancini bijna direct als favoriet voor de functie naar voren geschoven.

Manchester City greep afgelopen seizoen overal naast. In de competitie eindigde de club achter rivaal Manchester United als tweede, in de finale van de FA Cup bleek Wigan Athletic te sterk. Het avontuur in de Champions League eindigde al in de groepsfase.

Punten ronde 6 FOK! Formule 1-manager 2013

Afgelopen weekend werd de zesde Formule 1-race van het seizoen 2013 verreden. De punten voor de Grand Prix van Monaco in de FOK! Formule 1-manager zijn inmiddels toegekend. Welke teams wisten deze ronde de meeste punten te pakken? Je leest het hieronder.

Strafpunten
- Max Chilton (Marussia), drive-through: -15
- Romain Grosjean (Lotus), teruggezet op de grid: -15

- Chassis Ferrari, probleem met ophanging bij Massa: -15
- Motor Marussia, versnellingsbak vervangen en bestraft met gridstraf: -10
- Motor Ferrari, versnellingsbak vervangen en bestraft met gridstraf: -10
- Motor Caterham, versnellingsbakprobleem bij Pic: -15

Punten ronde 6 - Grand Prix van Monaco

# team user ronde 6 totaal
1 Watje5 Watje5 524 2183
- Hagi hagie 524 2147
3 De rijdende chicane molie 514 2041
4 Xaobotnik F1 Xaobotnik 506 2063
- RC Alonso Ferrari412T2 506 2050
6 Ekso Sjeezing Begieltie 504 2129
- Desunoto Desunoto 504 2113
- Team Tio Tio132 504 1945
9 Wheels Rolstoelvandaal 494 2037
10 RrrrrrrrrrregseRrrrrrrrrrracing Regse 489 2129
- Crashomancer ben.hahlen 489 2095
- Esch Esch 489 2092
- Fantagon racing cybercool 489 1960


Algemeen klassement na ronde 6

# team user ronde 6 totaal
1 PPL F1 PPL 482 2343
2 SiebrenF1 sieb 436 2268
3 Watje5 Watje5 524 2183
4 Bacoo F1 Bacoo83 348 2179
5 Rad Bull Racing Asskicker14 384 2172
6 Madhouse Racing Madhouse1979 393 2157
7 Burning Rubber lvlinden 360 2152
8 Hagi hagie 524 2147
- teamxxl mielos 452 2147
10 Essche Boys VerrekteZakHooi 474 2139


Algemeen klassement subleagues na ronde 6

# subleague beheerder ronde 6 totaal leden
1 Formula-Simracing 2013 alucard1980 423 1985 3
2 HT Forum Madhouse1979 367 1982 5
3 EschLeague VerrekteZakHooi 417 1966 3
4 De Bielen Vaende 426 1962 3
5 Wir haben freunden gambit01 373 1937 4
6 BOSCH bosch007 359 1935 7
7 MHEKEBDETH dickiedik 356 1932 5
8 Pedal to the Metal open Louike 373 1927 9
9 A La Kart Twarx 429 1924 3
10 marco010 marco010 353 1922 4


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Let op! De zevende race is de Grand Prix van Canada op zondag 9 juni. De komende managerronde sluit op vrijdag 7 juni 2013 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 7 – Grand Prix van Canada gaat weer open op maandag 10 juni 2013 om 19:59 uur.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

Familiebedrijven doen niet aan verantwoord ondernemen

Niet veel Nederlandse familiebedrijven hebben oog voor de gevolgen van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Zogenoemd maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) staat niet hoog op de agenda, concludeert Van Lanschot na onderzoek onder ruim 250 directeur-grootaandeelhouders van familiebedrijven door Intomart Gfk.

Acht op tien familiebedrijven is volgens het onderzoek reactief of volgend bij de uitvoering van mvo-maatregelen. Slechts een op de tien ondernemers ziet verantwoord ondernemen als een grote kans.

Opvallend is wel dat vrij veel familiebedrijven hun afnemers en klanten wel beoordelen op hun maatschappelijke prestaties. Ongeveer de helft neemt mvo-criteria mee bij de keuze voor leveranciers en klanten. Als ze zelf naast de mvo-meetlat worden gelegd wordt dat minder gewaardeerd. Zo geeft een derde van de ondernemers aan niet te luisteren als er eisen worden gesteld aan het wagenpark door klanten.

Weigeraar IsraŽl hoeft niet in dienst

Een jonge Israëliër die al ruim een halfjaar in de gevangenis zit omdat hij weigert in dienst te gaan, is ongeschikt voor het leger bevonden en wordt vrijgelaten. Dat heeft het Israëlische leger besloten, meldt de krant Haaretz donderdag.

De 20-jarige Natan Blanc weigert zijn dienstplicht te vervullen, omdat hij het niet eens is met de Israëlische bezetting van de Westoever. Sinds hij zijn bezwaren in november kenbaar maakte bij een wervingsbureau van het leger, is hij tienmaal aangehouden en heeft hij 177 dagen vastgezeten, aldus de Israëlische krant.

De zaak van Blanc bracht het leger in een lastig parket: nu Blanc wordt vrijgelaten, zorgt dat voor een ongewenst precedent. Als hij achter de tralies was blijven zitten, betekende dat een enorm imagoprobleem voor het leger.

"De belangrijkste reden dat ik weiger te dienen is dat ik van mening ben dat ons land in een niet-democratische situatie van civiele ongelijkheid tussen ons en de Palestijnen is beland. Een situatie waarin twee volkeren in hetzelfde land wonen, waarin het ene volk het recht heeft om te stemmen en deel te nemen aan de verkiezingen en het andere niet. Ik meen dat het Israëlische leger een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van deze situatie en mijn geweten staat me niet toe daar aan deel te nemen", zei Blanc enkele maanden geleden in een videoboodschap.

Jaarlijks weigeren naar schatting enkele tientallen Israëliërs in dienst te gaan. Meestal beroepen zij zich op psychische of fysieke klachten om de dienstplicht te ontlopen. Blanc wilde niet voor deze uitweg kiezen en verklaarde dat zijn geweten zijn grootste bezwaar vormde.

Aanslagen op kaartjesautomaten Deutsche Bahn

Onbekenden plegen aanslagen op kaartjesautomaten van de Duitse spoorwegen, de Deutsche Bahn (DB). Ze dichten alle kieren in de automaten en pompen er vervolgens gas in, waarna ze de apparaten laten exploderen. Het doel is kennelijk het geld in de machines te pakken te krijgen.

Justitie en politie in de deelstaat Hessen hebben treinreizigers opgeroepen automaten waarbij ze constateren dat alle naden met tape zijn dichtgemaakt, te mijden en meteen de politie te waarschuwen. Probleem is dat het gas in de apparaten niet altijd meteen ontploft als het erin gepompt is. Een kaartjesautomaat kan daardoor tot een 'spontane' ontploffing komen als een argeloze treinreiziger later het apparaat gebruikt.

Volgens de DB is het fenomeen een aantal maanden geleden voor het eerst geconstateerd. Omdat de automaten regelmatig worden leeggehaald is er tot nu toe niet veel geld buitgemaakt door de daders. DB heeft nu extra mensen ingezet om de automaten in de gaten te houden.

[Darts] Barney verlengt contract Unicorn

Raymond van Barneveld heeft een nieuw contract met 's werelds grootste dartsfabrikant Unicorn, de vernieuwde samenwerking reikt daarmee tot 2017. Hiermee stelt Barney dat zijn toekomst in het darten voorlopig veilig is, hij gaf en passant nog aan dat zijn grootste doel een zesde WK titel is.

"Ik heb honger om de grote titels te winnen, en ik wil dat doen met het Team Unicorn. Ze hebben me geweldig ondersteund in de afgelopen jaren, ook tijdens de slechte tijden. Ik wil het geloof en vertrouwen dat Unicorn in mij heeft gehad heel graag terugbetalen met het winnen van een zesde WK titel in het Alexandra Palace." Van Barneveld won zijn laatste WK titel in 2007 toen hij Phil Taylor versloeg op het podium van de Circus Tavern in 'The Greatest Game'. Dit jaar reikte de Hagenaar tot de halve finale waarin hij nipt werd geklopt door diezelfde Taylor.

Edward Lowy, de Managing Director van Unicorn: "Bij Unicorn gaat het om de lange termijn en het is altijd een plezier om te werken met de echte groten van de sport.We zijn daarom zeer verheugd om een nieuw vierjarig contract met Raymond te ondertekenen en kijken er naar uit om nog veel meer successen samen met de Barney Army te vieren. Van Barneveld is een van de grootste Nederlandse sporters aller tijden en misschien wel de populairste dartsspeler ter wereld".

Door de deal heeft Van Barneveld eindelijk rust. "Dankzij Unicorn heb ik nu de perfecte set-up van mijn darts gevonden. Er zullen dus ook geen grote veranderingen meer komen met het materiaal. Ik voel me comfortabel. In mijn hoofd zit het goed en ik geloof dat ik nog veel mooie zeges kan pakken in de komende jaren."

De aankomende drukke dartszomer brengt Van Barneveld zijn eerste drie doelstellingen. Hij richt zich op een derde UK Open titel in Bolton in juni, daarna is er het Europees Kampioenschap in Duitsland en de World Matchplay in Blackpool, beide in juli.

Ombudsman pleit voor afschaffen Wob

De Wet openbaarheid bestuur (Wob) moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. De Wob wordt massaal misbruikt en daarom is het beter alle informatie gewoon openbaar te maken, vindt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Door de Wob kan iedereen die dat wil documenten en rapporten bij de overheid opvragen. Als een gemeente of een ander bestuursorgaan een verzoek niet op tijd behandelt, heeft de aanvrager recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot bijna dertienhonderd euro.

Die dwangsom wordt volgens Brenninkmeijer misbruikt. Zogenoemde beroeps-Wob'ers overspoelen overheden met moeilijke vragen in de hoop dat ze niet op tijd kunnen antwoorden. Aan de andere kant zou de overheid steeds creatiever worden in het weigeren van informatie. Een burger of journalist kan tot de Raad van State procederen om documenten alsnog openbaar te krijgen.

In plaats van de Wob moet alle overheidsinformatie volgens de ombudsman openbaar worden gemaakt, behalve geheime documenten. Hij vreest volgens een woordvoerder niet dat de overheid dan alle documenten als geheim classificeert. Als een burger informatie wil hebben, moet niet de overheid, maar een onafhankelijke informatiecommissaris daar volgens de ombudsman over beslissen.

Politie schiet overvaller snackbar neer

Een man die woensdagavond een bewoner van de Nieuw-Vennepse Laan van Norma bedreigde, is door de politie neergeschoten. De man was met een handlanger op de vlucht nadat ze eerder op de avond enkele straten verderop een snackbar hadden overvallen. Dat meldde de politie.

De politie hield een klopjacht naar de beide daders in de wijk Getsewoud. Een agent schoot de overvaller neer toen hij met de bewoner van het huis in Nieuw-Vennep naar buiten kwam, meldde het Haarlems Dagblad. Toen hij een geweer tegen het hoofd zette van het slachtoffer werd de man door de agent neergeschoten. De man is volgens de politie lichtgewond geraakt.

De gewonde man en zijn medeplichtige zijn opgepakt. De bewoner en twee kinderen in het huis bleven ongedeerd.

Politie schiet overvaller snackbar neer
Politie schiet overvaller snackbar neer (Foto: ANP)

'Geen subsidie meer voor godsdienstles'

Openbare basisscholen krijgen geen subsidie meer voor godsdienstonderwijs. Die maatregel is onderdeel van tweehonderd miljoen euro aan kortingen op onderwijssubsidies, meldt RTL Nieuws op basis van ingewijden. Het bespaarde bedrag wordt wel weer geïnvesteerd in het onderwijs.

Ook op studenten- en scholierenorganisaties wordt volgens RTL bezuinigd. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de Landelijkse Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg moeten het met tien procent minder subsidie doen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen wordt ook met tien procent gekort. Het Montesquieu Instituut, dat onderzoek doet naar de parlementaire geschiedenis in Europa, krijgt helemaal geen subsidie meer.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) stuurt donderdag een lijst van alle organisaties waar op wordt bezuinigd naar de Tweede Kamer.

'Geef vwo-leerlingen Frans een 1'

Eindexamenleerlingen die het vwo-examen Frans donderdag niet maken zijn het meest gebaat bij een 1, want ze hebben een cijfer nodig om de herkansing te mogen doen. De VO-raad raadt daarom scholen aan leerlingen die met een geldige reden verzuimen het laagste cijfer te geven in plaats van geen cijfer.

VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter zei dat donderdagmorgen bij de Vara op Radio 2. Het eindexamen Frans voor vwo zou eigenlijk woensdag plaatshebben, maar omdat het dinsdag uitlekte stelde het College voor Examens het examen een dag uit.

Veel leerlingen die op donderdag een vakantie geboekt hadden, kwamen daardoor in de problemen. De VO-raad raadt leerlingen aan de reis te annuleren en het examen donderdag gewoon te maken.

'Geef leerlingen een 1'
'Geef leerlingen een 1' (Foto: ANP)

'Ford overweegt terugkeer in Formule 1'

Na de aankondiging dat Honda bij het team van McLaren terug zal keren in de Formule 1 is het speculeren welke fabrikant zal volgen. Toyota en BMW zeiden nee, maar volgens het Duitse Speed Week lijkt Ford wel brood te zien in de 1,6 liter V6-turbomotoren waarmee vanaf 2014 geracet zal gaan worden.

De laatste keer dat Ford in de Formule 1 actief was dateert al weer van 2004 toen het aan het einde van het seizoen het weinig succesvolle Jaguar Racing verkocht aan Red Bull. Eerder in 1999 had het Amerikaanse merk de renstal nog overgenomen van Sir Jackie Stewart. Momenteel is Ford met name actief in de Amerikaanse NASCAR en het World Rally Championship.

Verdachte van aanslag op Britse soldaat voorgeleid

Een van de verdachten van de bloedige moordaanslag op de Britse soldaat Lee Rigby moet donderdagochtend voor de rechter verschijnen. Dat heeft Scotland Yard woensdagavond laat bekendgemaakt. Michael Adebowale wordt verdacht van moord en het bezit van een vuurwapen.

De 22-jarige Adebowale en de 28-jarige Michael Adebolajo stortten zich vorige week woensdag op klaarlichte dag in de Londense wijk Woolwich op soldaat Rigby. De 25-jarige Rigby werd met kapmessen en een bijl afgeslacht. Beide mannen werden na hun daad door de politie neergeschoten en belandden in het ziekenhuis. Adebowale werd daar dinsdag uit ontslagen en zit nu in de cel.

De afgelopen week zijn meerdere verdachten opgepakt, van wie een deel op borgtocht is vrijgelaten.

'Klant moet kunnen doorpinnen bij storing'

Banken moeten zo snel mogelijk investeren in een back-upsysteem voor pinbetalingen, zodat klanten tijdens een storing gewoon met hun pas in de winkel kunnen blijven betalen. Daarvoor pleit Detailhandel Nederland donderdag, in aanloop naar een rondetafelgesprek over het betalingsverkeer met de Tweede Kamer.

De detailhandelsorganisatie wijst erop dat consumenten in België al jaren ongehinderd kunnen doorpinnen, als het systeem er tijdelijk uit ligt. Het noodsysteem zorgt ervoor dat transacties dan tijdelijk 'gestapeld’ worden. Als het reguliere systeem weer in de lucht is, worden de bedragen af- en bijgeschreven.

De Tweede Kamer overlegt donderdag over het betalingsverkeer, naar aanleiding van de recente problemen met cyberaanvallen, internetbankieren en pinstoringen.

SP: Teeven moet bajesplan overdoen

Staatssecretaris Fred Teeven kan maar één ding doen met zijn bezuinigingsplan voor het gevangeniswezen: in de prullenbak gooien en opnieuw beginnen. Dat vindt Nine Kooiman van de SP na een eigen onderzoek onder 2700 leden van het gevangenispersoneel.

De gemiddelde waardering komt volgens haar uit op een 2,5 op een schaal van 1 tot 10. Er is geen enkel voorstel dat de instemming krijgt, zegt ze.

"Teeven kan terug naar de tekentafel. Niemand steunt zijn plannen nog. Na de rechters, de reclassering, diverse burgemeesters, wetenschappers en de belangrijke Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, hebben ook de echte praktijkexperts dit plan verwezen naar de enige plek waar het thuishoort: de prullenbak", oordeelt Kooiman.

De ondervraagden vinden de plannen "slecht voor de gedetineerden, slecht voor het personeel en slecht voor de veiligheid in onze samenleving", stelde Kooiman vast. Het zijn 'vernietigende resultaten', concludeert het Kamerlid.

Daarbij komt dat het enige doel geldbesparing is en dat de berekeningen daarover ook al niet kloppen, aldus Kooiman.

Oud-topman VUmc krijgt half miljoen afkoopsom

Elmer Mulder, die in augustus werd ontslagen als topman van het Amsterdams Universitair medisch centrum (VUmc), heeft een afkoopsom gekregen van een half miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact.

Inclusief zijn reguliere salaris verdiende Mulder in totaal ruim 7 ton. Hiermee was de voormalig topman de bestbetaalde ziekenhuisbestuurder in het land.

Vorig jaar kwam de oud-topman van het Amsterdamse ziekenhuis in opspraak nadat het ziekenhuis omstreden televisiecamera's op de spoedeisende hulp had geplaatst. Ook wist hij geen raad met de aanhoudende problemen en ontstane conflicten binnen het ziekenhuis.

Oud-topman VUmc krijgt half miljoen afkoopsom
Oud-topman VUmc krijgt half miljoen afkoopsom (Foto: ANP)

Obama wil Republikein als FBI-baas

De Amerikaanse president Barack Obama wil de Republikein James Comey voordragen als leider van de federale recherche FBI. Dat meldde The Washington Post in de nacht van woensdag op donderdag op basis van anonieme bronnen.

De 52-jarige Comey moet komende herfst Robert Mueller opvolgen, die 12 jaar aan het hoofd van de dienst stond. Comey was onder George W. Bush jarenlang topambtenaar op het ministerie van Justitie. Het Witte Huis heeft het bericht niet bevestigd.

'Nederland gaat miljarden in windmolens steken'

Nederland gaat miljarden investeren in windmolens op zee. Bijna alle kolencentrales worden gesloten, blijkt volgens De Telegraaf uit een voorlopige versie van het nationaal energieakkoord tussen energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers.

Door het akkoord moet Nederland de komende decennia overstappen op duurzame energie. Ook moet het de uitstoot van CO2 verminderen en de bouw een oppepper geven.

Om de investering te betalen, zou er een extra belasting van zes cent per kubieke meter op gas komen. Alleen mensen met een energiezuinig huis kunnen dat geld via de belastingaangifte terugvragen. Verder zou het moeilijker worden een hypotheek te krijgen voor een niet-energiezuinig huis. De gemeentelijke onroerendezaakbelasting wordt ook aan de energiezuinigheid gekoppeld. Begin juli moet het akkoord worden omgezet in wetgeving.

Glennis Grace wil eigen realityserie

Glennis Grace heeft wel oren naar een eigen realityserie. De 34-jarige zangeres wil met Nederland delen hoe leuk haar leven is en haar 'andere kant' tonen.

"Als zo'n aanbod komt, zeg ik direct ja. Want mijn leven is gewoon te gek, ronduit fantastisch!", zegt Grace donderdag in het AD.

Het zou ook de uitgelezen mogelijkheid zijn om te laten zien hoe ze werkelijk is. "Ik sta kennelijk te boek als arrogant, maar dat beeld klopt totaal niet."

FOK! wat een weer... Geleidelijk aan droger

Goeiemorgen allemaal! Het was weer een zeer wisselvallige dag gisteren. In de ochtend trok er al een actieve lijn met regen over het noorden, midden en westen, terwijl een ander neerslaggebied zich boven het zuiden aan het uitleven was. Beide systemen smolten toen samen, maar bleven haperen boven Limburg.

Ten noorden van die storing klaarde het even flink op, echter de lucht was zeer onstabiel en in een strook van Groningen naar Noord-Holland ontstonden er veel en soms ook lang aanhoudende hoosbuien met onweer. Rond half tien was er in Amsterdam-Noord al ruim 52 millimeter gevallen. Pas in de loop van de avond begonnen de buien langzaam uit te sterven.

Vandaag kunnen er ook nog wel enkele buien vallen, maar die zullen niet meer zo zwaar zijn als gisteren. De kans op zon is het grootst in het westen en noordwesten, want elders in het land lijkt het toch nog vrij lange tijd bewolkt te blijven. Gemiddeld over het land gezien zal de temperatuur vandaag oplopen tot rond de 17 graden. Er staat maar heel weinig wind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bui Dronten
Een stevige bui boven Dronten. Volgens Marieke viel het met het onweer wel mee, maar was het wel een flinke plensbui.

Stortbui
Tegelijkertijd trok er ook een zware bui over mijn huis in Haarlem heen. De putten hadden het er moeilijk mee.

[RG] Sijsling: ik kon het fysiek niet volhouden

Igor Sijsling leek woensdag lang op weg naar een plek in de derde ronde op Roland Garros. Na de winst in de eerste twee sets tegen de ervaren Spanjaard Tommy Robredo, ging het echter volledig mis. Met 7-6 (2) 6-4 3-6 1-6 1-6 ging de zege naar Robredo. "Ik baal als een stekker, deze nederlaag doet pijn", zei de Amsterdammer.

"Ik raakte een beetje vermoeid in de derde set, kon het niveau van de eerste twee sets niet meer vasthouden. Niet dat de wil om de vechten ontbrak, maar mijn spel zakte in en het ging pijn doen. De ontspannenheid die ik eerst voelde in de derde set ging over in vermoeidheid. Ik speelde goed, maar fysiek kon ik het niet volhouden."

Engeland op Wembley gelijk tegen Ieren

De Engelse voetballers zijn er woensdag voor eigen publiek niet in geslaagd om de vriendschappelijke interland tegen Ierland te winnen. Op Wembley in Londen eindigde de wedstrijd in 1-1. De bezoekers waren in de dertiende minuut via Shane Long zelfs op voorsprong gekomen, maar routinier Frank Lampard maakte tien minuten later gelijk.

Het was de eerste ontmoeting tussen Engeland en Ierland in achttien jaar. In 1995 in Dublin moest het laatste onderlinge duel worden gestaakt, nadat Engelse hooligans zich hadden misdragen. Bondscoach Roy Hodgson riep de fans met succes op zich dit keer te gedragen.

Duitsland had aan een bliksemstart voldoende om Ecuador met 4-2 van zich af te schudden. Al na negen seconden opende Lukas Podolski de score in Florida in de Verenigde Staten, waarna Lars Bender er drie minuten later 2-0 van maakte. Beide spelers scoorden binnen 25 minuten nog een keer, voordat Ecuador iets terugdeed.

Mammoetresten met bloed en spieren gevonden

Russische onderzoekers hebben in Siberië het buitengewoon goed behouden stoffelijk overschot van een Mammoet gevonden. Er zat nog spierweefsel en vloeibaar bloed in het het 10.000 jaar oude kadaver, meldt persbureau Ria Nowosti woensdag.

De resten van het Mammoetvrouwtje werden enkele dagen geleden opgegraven op Klein-Ljachovski, een Russisch eiland in de Oost-Siberische Zee.

De wetenschappers spreken van 'een kleine sensatie’. "Het is voor het eerst in meer dan 100 jaar dat een uitgestorven dier zo goed behouden wordt uitgegraven’’, aldus een van de onderzoekers.

Mammoetresten met bloed en spieren gevonden
Mammoetresten met bloed en spieren gevonden (Foto: ANP)

Familie van grensrechter wil schadevergoeding

De advocaat van de nabestaanden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen gaat een schadevergoeding eisen. Dat zei hij woensdagavond bij Knevel& Van den Brink. Het gaat om een materieel deel en een immaterieel deel.

Het gaat dan onder meer om een vergoeding voor de derving van levensonderhoud. Om welk bedrag het gaat wilde hij niet zeggen, maar "het gaat niet om tientjes, het zit eerder in de buurt van tonnen".

Familie van grensrechter wil schadevergoeding
Familie van grensrechter wil schadevergoeding (Foto: ANP)

CD: Ghost - Infestissumam

In de muziekwereld komen we zo nu en dan bands tegen waarvan geen mens eigenlijk weet wie de bandleden zijn. Denk maar eens aan bands zoals The Residents of Der Plan. Ook van de Zweedse progressieve blackmetalband Ghost weet niemand wie er in speelt. Wat we wel weten is dat de uit Nameless Ghouls bestaande groep onlangs een tweede album heeft uitgebracht, die luistert naar de titel Infestissumam.

Gifbrieven burgemeester New York onderschept

De politie heeft twee brieven gericht aan de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg onderschept die waarschijnlijk het dodelijke gif ricine bevatten. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De dreigbrieven zouden betrekking hebben op wapenwetgeving, aldus de politie. Een van de brieven werd zondag in Washington geopend door de directeur van Burgemeesters tegen illegale wapens, een door Bloomberg opgerichte organisatie die vecht voor strengere wapenwetgeving. De andere brief werd vrijdag in New York aangetroffen.

'Gevangenen zien Joran als leider'

Joran van der Sloot heeft respect afgedwongen onder zijn medegedetineerden in de Piedras Gordas-gevangenis en maakt het naar omstandigheden goed. Dat zegt zijn advocaat Máximo Altez tegen Novum Nieuws. De Arnhemmer, van wie het hoger beroep woensdag begon, zit een celstraf van 28 jaar uit.

"Door zijn houding en zijn lengte dwingt Joran respect af. Hij wordt door medegevangenen als een leider gezien", zegt Altez. De moordaanslag die in maart tegen Van der Sloot zou zijn beraamd, berust volgens de advocaat achteraf gezien op een misverstand. "Joran heeft het ook niet altijd makkelijk. Maar ambassadepersoneel schiet te hulp als bijvoorbeeld zijn toelage niet op tijd komt of bij welk probleem dan ook", zegt de advocaat.

Van der Sloot heeft regelmatig last van stress en andere psychische klachten, stelt Altez. "Maar zijn vriendin Leidy helpt hem er doorheen. Hij houdt echt van haar." Het papierwerk is volgens de advocaat inmiddels in orde, zodat het stel al in juni zou kunnen trouwen. Een exacte datum is nog niet geprikt. Gevangenismedewerkers zullen foto's maken om het huwelijk vast te leggen.

Van der Sloot is volgens zijn advocaat erg gespannen over het hoger beroep dat woensdag van start ging. Hij hoopt op een fors lagere straf. Altez denkt dat er door 'mediadruk' al binnen vijf dagen een uitspraak kan zijn. Een woordvoerder van het hooggerechtshof zegt echter dat de gebruikelijke termijn van maximaal dertig dagen in acht wordt genomen.

Alles is familie uitgeroepen tot beste film

Alles is familie heeft woensdagavond de Rembandt Award 2013 voor beste Nederlandse film gewonnen. Filmjournalist René Mioch reikte samen met presentator Beau van Erven Dorens de publieksprijs uit in de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis. De opvolger van Alles is liefde liet daarmee Alleen maar nette mensen en De Marathon achter zich.

De film over de familie De Roover, waarin elk familielid voor cruciale keuzes staat, was dit jaar in vier van de vijf nationale categorieën genomineerd en sleepte alle vier de Awards in de wacht. Hoofdrolspeelster Carice van Houten mocht voor de zesde keer een Rembrandt voor beste Nederlandse actrice in ontvangst nemen. Susan Visser (Taped) en Hanna Obbeek (Achtste-groepers huilen niet) dongen ook mee naar de titel.

Thijs Römer mocht namens Alles is familie de prijs voor beste Nederlandse acteur mee naar huis nemen en gaf zo Theo Maassen (Doodslag) en Stefan de Walle (De Marathon) het nakijken.

Ook de Award voor beste filmhitsong ging naar de publieksfavoriet: Racoon schreef voor Alles is familie het lied Oceaan. Andere kanshebbers waren Kim-Lian van der Meij (Achtste-groepers huilen niet) en Jochem Myjer (Brammetje Baas).

Achtste-groepers huilen niet (genomineerd in drie categorieën) ging er alleen vandoor met de prijs voor beste jeugdfilm, die voor de tweede keer werd uitgereikt. Brammetje Baas en Kauwboy streden mee voor deze Rembrandt Award, maar grepen net mis.

Het Nederlandse publiek verkoos Intouchables tot beste Buitenlandse film. Daniel Craig (Skyfall) en Meryl Streep (The Iron Lady) zijn uitgeroepen tot de beste buitenlandse acteur en actrice.

De Rembrandt Awards zijn de enige Nederlandse publieksfilmprijzen en worden toegekend in acht categorieën. Alles is familie trok ongeveer 860.000 bioscoopbezoekers.

Alles is familie uitgeroepen tot beste film
Alles is familie uitgeroepen tot beste film (Foto: ANP)

Theo Maassen: 'Sylvia Hoeks moet aan de bak'

Sylvia moet in de romantische komedie Bro's before Ho's haar grappige kant laten zien. "Tot nu toe heeft ze veel serieuze rollen gespeeld en nu moet ze aan de bak ", zegt collega-acteur Theo Maassen tegen Novum Nieuws.

"Ze hoeft niet echt gekke bekken te gaan trekken ofzo", gaat Maassen verder. "Maar ik ben heel benieuwd om haar te zien in die rol." De actrice zelf is nog onzeker over haar komische kant. "I don't know. Dat moet ik nog maar bekijken."

Komiek Daniël Arends en New Kids-acteur Tim Haars spelen in de komedie twee broers die verliefd worden op hetzelfde meisje, gespeeld door Hoeks. "Ze is heel grappig", zegt Arends. "Ze is niet per se gevraagd voor haar humor, maar dat ze heel grappig is een enorm cadeautje."

Maassen speelt in de komedie van Steffen Haars en Flip van der Kuil, bekend van New Kids, een collega van het personage van Hoeks. "Het wordt een romantische komedie voor mannen, maar vrouwen zijn ook van harte welkom", aldus Maassen.

De opnamen van Bro's before Ho's gaan volgende week van start. De film komt in december in de bioscopen.

Sylvia Hoeks speelt hoofdrol in film Oscarwinnaar (Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.