Kim Dotcom moet computers terugkrijgen

De Nieuw-Zeelandse politie moet de Amerikaanse FBI verzoeken computers, harde schijven en computerbestanden terug te geven aan Megaupload-oprichter Kim Dotcom. De FBI mag wel kopieën maken van belastend materiaal tegen Dotcom, die wordt verdacht van het faciliteren van online piraterij. Dat heeft het gerechtshof in Nieuw-Zeeland vrijdag bepaald.

Met deze uitspraak krijgt de internetondernemer gelijk. Hij heeft altijd gesteld dat het bewijsmateriaal tegen hem onrechtmatig verkregen was. Bij een inval werd vorig jaar op verzoek van Amerikaanse autoriteiten alle computerapparatuur van Dotcom meegenomen. De rechter verwacht dat de FBI de uitspraak respecteert en de spullen terugstuurt.

Sinds maart wordt voor de Nieuw-Zeelandse rechter gestreden over het bewijsmateriaal tegen Kim Dotcom. Zo eist hij voor zijn verdediging inzage in zijn eigen bestanden. De uitspraak van vrijdag komt voort uit een beroep dat de internetondernemer had aangetekend tegen een beslissing waarin inzage niet werd toegekend.

Behalve van het faciliteren van online piraterij wordt Dotcom ook verdacht van betrokkenheid bij afpersing en witwaspraktijken. Volgens de Duitse inwoner van Nieuw-Zeeland was Megaupload alleen bedoeld als online faciliteit voor het opslaan van bestanden. Hij zou niet verantwoordelijk zijn voor de wijze waarop gebruikers de site gebruikten.