Toch 'abortus' voor ernstig zieke vrouw El Salvador

Een ernstig zieke zwangere vrouw in El Salvador heeft van het ministerie van gezondheid in haar land toestemming gekregen om haar zwangerschap te laten beëindigen. Er zal een keizersnede worden uitgevoerd, waarna haar zwaar gehandicapte foetus zal overlijden. Het Salvadoraanse Hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de vrouw, ondanks haar slechte gezondheidstoestand en het feit dat haar foetus een zware hersenafwijking heeft, geen abortus mocht ondergaan. De uitspraak leidde tot veel kritiek en verontwaardiging.

In het katholieke El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Minister van gezondheid Maria Isabel Rodriguez besloot, nadat een storm van kritiek op de beslissing van het hof was losgebarsten, tot een compromisoplossing - een keizersnede.

De vrouw, die wordt aangeduid als Beatriz, is nu 26 weken zwanger. Zij lijdt onder andere aan lupus en heeft slecht functionerende nieren. Volgens haar advocaat komt haar leven in gevaar als de zwangerschap niet zou worden beëindigd. Onderzoek heeft een anencefalie bij haar foetus uitgewezen, een ernstige aanlegstoornis van de hersenen waarbij de grote en kleine hersenen niet of nauwelijks zijn aangelegd en de levensverwachting zeer gering is.

Submitter:  Bron: Novum/AP