FOK!filmtips van de dag: Once Upon a Time in America

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De pret begint wanneer Larry zijn slecht betaalde baan als museumbewaker opgeeft en een succesvolle bedenker wordt van infomercial producten voor Daley Devices. Alles lijkt hem voor de wind te gaan, maar er ontbreekt iets in zijn leven. Hij gaat terug naar het Natural History Museum, waar hij ooit de meest magische nacht van zijn leven had. Daar komt hij tot een verontrustende ontdekking. Zijn favoriete tentoonstellingen, waaronder die van zijn beste vrienden, staan ingepakt in kratten om naar de enorme archieven van het Smithsonian te worden verbannen.

Hun lot is onbekend, totdat Larry een wanhopig telefoontje krijgt van de miniatuurcowboy Jedediah, vertolkt door Owen Wilson, die hem vertelt over een ramp die staat te gebeuren. De recent aangekochte kunstwerken hebben hun nieuwe onderkomen tot leven gewekt. Nu is Kahmunrah van plan om samen met drie handlangers, namelijk de beruchtste heersers uit de geschiedenis - Iwan de Verschrikkelijke, Napoleon en Al Capone  - het museum en uiteindelijk de hele wereld over te nemen met hun Leger van de Onderwereld. Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian is te zien om 20.30 uur te zien op RTL5.

Neil McCauley, gespeeld door Robert De Niro, is een dief, maar dan wel één van de aller besten. Zijn levensfilosofie is dat je in het leven nergens aan gehecht moet raken. Hij heeft een heel team om zich heen van criminelen. Ze zien er echter uit alsof ze goed betaalde banen hebben. Zelfs detective Vincent Hanna, een rol van Al Pacino, is ervan onder de indruk. Hij raakt echter geobsedeerd door McCauley en wil hem perse uit de roulatie halen. Vlak voor de grootste vangst ooit voor McCauley probeert Hanna hem in te rekenen. Heat is te zien om 20.30 uur op Veronica.

De joodse immigrant David 'Noodles' Aaronson,  gestalte gegeven door Robert De Niro en zijn vriend Max Bercovicz, een rol van James Woods, groeien samen op in het New York van de jaren '20. Zij drijven duistere handeltjes en weten snel naam te maken in het criminele circuit. Wanneer Noodles een lokale maffiabaas vermoordt, moet hij de gevangenis in. Max zoekt hem na zijn vrijlating weer op en samen werken ze zich op tot gangsters van aanzien. Noodles heeft er echter genoeg van en zegt het criminele circuit en New York vaarwel. Max wil doorgaan met zijn leventje en de vrienden gaan uit elkaar. Bijna 35 jaar later krijgt Noodles een brief van iemand die van zijn verleden op de hoogte is. Hij keert terug naar New York om de schrijver van de brief te achterhalen.

Hoewel de Italiaanse regisseur Sergio Leone vooral bekend werd met zijn westernfilms, behoort ook zijn gangsterepos Once Upon a Time in America tot de absolute filmklassiekers. Om de levensloop van Noodles en Max in beeld te brengen nam Leone ruim vier uur de tijd en naar eigen zeggen ontbrak toen nog ruim drie kwartier essentieel beeldmateriaal. Om Once Upon a Time in America te kunnen regisseren, liet Leone een kans voorbijgaan om The Godfather te maken. Later zou hij toegeven spijt te hebben van deze beslissing. Te zien om 22.20 uur op CANVAS.

Het zevenjarige jongetje Josh Waitzkin is een zeer getalenteerd schaker, die volgens zijn coach Bruce nog wel eens groter zou kunnen worden dan de legendarische kampioen Bobby Fischer. Zijn vader Fred komt voor een dilemma te staan en twijfelt: moet hij zijn kind een normale jeugd laten beleven of moet hij proberen om Josh het uiterste uit zijn gave te laten halen.

Cameraman en meervoudig Oscarwinnaar Conrad L. Hall werd voor zijn bijdrage in 1994 genomineerd voor de Oscar voor Beste Cinematografie. Regisseur Steven Zaillian won eerder met zijn script voor Schindler's List de Oscar voor Beste Scenario. Met dit drama maakte hij zijn regiedebuut. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal dat door vader Waitzkin uit de doeken wordt gedaan in het gelijknamige boek. Searching for Bobby Fischer is te zien om 23.40 uur op Één.

Fame (2009), The Scorpion King 2: Rise of a Warrior, Burn After Reading, Ong Bak 3, Agora, Pulse, Cursed, Best of the Best IV: Without Warning en Lymelife zijn vanavond ook te zien op de televisie.