Boek: Tomas Ross - De Nachtwaker

Martijn (PartyAnimal87)

In april heropende de toen nog koningin Beatrix het verbouwde Rijksmuseum in Amsterdam. Enkele weken later nam ze afstand van de troon. Het zijn actuele gebeurtenissen die samen met een historische kijk op de familie van de Oranjes een belangrijke rol spelen in het nieuwste boek van Tomas Ross: de Nachtwaker.

Emma de Jongste is een 35-jarige medewerkster van het Rijksmuseum met een bijzondere jeugd. Ze groeide op bij adoptieouders, nadat een prostituee het meisje als baby voor haar raam aantrof. Tijdens het herinrichten van de bibliotheek stuit ze op een schrift met daarin twee mysterieuze prenten. Ze raakt nieuwsgierig naar het verhaal achter de tekeningen en gaat op onderzoek uit. Als blijkt dat de oude kunsthandelaar die ze benaderde met de prenten vlak na haar bezoek is vermoord en haar huis overhoop is gehaald, is ze haar leven niet meer zeker en wordt ze ook nog eens zelf verdacht van de moord. Meerdere partijen blijken op zoek te zijn naar hetgeen zij in handen heeft. Een schimmig steekspel volgt, waarbij niemand te vertrouwen lijkt.

Naast de gebeurtenissen in 2013 schakelt Ross naar een aantal andere perioden. Dialogen tussen koningin Wilhelmina en haar echtgenoot en een inbraak door een groepje anti-monarchisten zijn enkele zaken die de revue passeren. Dat is niet altijd even makkelijk te volgen. De personages en hun onderlinge relaties zijn lang niet altijd duidelijk en het gebruik van oud-Nederlandse woorden die verder niet worden uitgelegd zorgen hier en daar voor een vraagteken.

De Nachtwaker is zeker niet het sterkste boek dat Ross tot nu toe heeft geschreven. Toch roept het boek vragen op. Hoe blauw is het bloed van ons huidige koningshuis als iedereen daar daadwerkelijk vreemd ging eind negentiende eeuw? Wist Beatrix daarvan en weigerde ze daarom een DNA-test? Dat laatste lijkt Ross te willen beantwoorden met zijn verhaal. Bij vlagen is het boek spannend, maar dat komt vooral naar voren in de hoofdstukken die zich afspelen in 2013. De historische inbreng is, zeker zonder enige voorkennis over het koningshuis in die tijd, lastiger te volgen.