Hollande en Merkel: fulltime voorzittter eurogroep

Frankrijk en Duitsland willen dat het voorzitterschap van de eurogroep een fulltimefunctie wordt. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdag gezegd. Door een fulltime voorzitter van de eurogroep aan te stellen moet de coördinatie worden verbeterd.

"We zijn het er over eens dat er meer eurotoppen moeten komen, met een fulltimevoorzitter van de eurogroep", zei Hollande op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De functie van voorzitter van de eurogroep wordt op dit moment vervuld door de Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem. Nu de financiële crisis blijft voortduren wordt de post steeds belangrijker en kost deze steeds meer tijd. "Het economisch beleid vraagt steeds meer coördinatie, zeker in de eurogroep", zei Merkel.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat donderdagavond weten dat de uitlatingen van Merkel en Hollande niet over de periode van het voorzitterschap van Dijsselbloem gaan. De minister zou de uitlatingen dan ook niet persoonlijk opvatten.

In de verklaring valt te lezen dat de stappen tot verbetering 'in de komende twee jaar' uitgevoerd moeten worden. Dijsselbloem werd in januari benoemd. De voorzitter van de eurogroep is voor tweeënhalf jaar aangesteld en kan daarna worden herkozen.