ICC: Gadhafi moet in Den Haag worden berecht

Saif al-Islam Gadhafi, de zoon van de gedode 'Leider van de Revolutie' in Libië, moet in Den Haag worden berecht voor het Internationaal Strafhof (ICC). Het verzoek van het Arabische land om de verdachte van misdaden tegen de mensheid zelf te berechten, is afgewezen. Dit hebben de ICC-rechters in de Libië-zaak vrijdag beslist.

Saif al-Islam fungeerde volgens de ICC-aanklagers de facto als 'premier' onder zijn vader, Moammar Gadhafi. Tijdens de Arabische Lente in 2011 liet hij met scherp op betogers schieten. Toen de rebellen aan de winnende hand waren in de burgeroorlog, werd Moammar Gadhafi gedood. Saif al-Islam werd gevangengenomen en wordt vastgehouden door een clan in de stad Zintan, die niet samenwerkt met de nieuwe machthebbers.

De nieuwe regering in Tripoli is er dan ook nog niet in geslaagd Saif al-Islam in hechtenis te nemen. Toch zegt de Libische regering de verdachte zelf te willen berechten.

Het ICC functioneert volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat de berechting alleen in Den Haag plaatsvindt, als het betrokken land geen proces wil of kan voeren.

ICC: Kaddafi moet in Den Haag worden berecht
ICC: Kaddafi moet in Den Haag worden berecht (Foto: ANP)