'Vlaanderen bezuinigt al genoeg'

Vlaanderen hoeft niet nog meer te bezuinigen om het begrotingstekort van België als geheel terug te dringen. Dat vindt de Vlaamse minister van begroting Philippe Muyters, zei hij vrijdag op de Belgische radio 1. België werd eerder deze week door de Europese Commissie gemaand om meer te besparen.

Volgens Muyters voldoen de prestaties die Vlaanderen nu al levert. "Vlaanderen heeft de voorbije twee jaar telkens een begroting in evenwicht bereikt." Volgens Muyters is dat al een huzarenstukje. "Het zou vreemd zijn dat wij nog iets extra zouden moeten doen, omdat anderen het niet hebben gedaan."

België werd woensdag op de vingers getikt door de Europese Commissie, omdat het niet genoeg inspanningen heeft geleverd om het begrotingstekort op orde te krijgen. Het land ontsnapte wel aan een boete. België moet dit najaar met een nieuw pakket aan maatregelen komen om alsnog op een begrotingstekort van 2,7 procent uit te komen.

Europees commissaris Olli Rehn riep België op om een beter raamwerk aan te leggen voor de budgetten van de verschillende overheden. Verschillende federale politici zeiden vervolgens dat ook de gewesten en gemeenschappen moeten bijdragen aan de bezuinigingen en lastenverzwaringen.