'Zelfregulering corporaties mislukt'

Redactie

De verzelfstandiging van woningcorporaties, waarbij de sector zichzelf moest reguleren, is mislukt. Die conclusie zou volgens NRC Handelsblad staan in een uitgelekt rapport dat is opgesteld in opdracht van koepelorganisatie Aedes.

Corporaties werden in de jaren negentig verzelfstandigd tot woonbedrijven zonder overheidssubsidie. Door een gebrek aan controle en door de vastgoedbubbel is dat echter fout gegaan, zo staat volgens de krant in het rapport. Corporaties namen te grote risico's met dure projecten, omdat ze onderling borg staan voor elkaar en er geen controlerende eigenaren zijn. Hierdoor zou de 'tucht van de markt' niet hebben gewerkt.

Het rapport is opgesteld door oud-bestuurder van corporatie Wonen Limburg Rudy de Jong, in samenwerking met drie wetenschappers om de onafhankelijkheid te garanderen. Aedes zou vorige maand ledenbijeenkomsten hebben georganiseerd over het rapport. Aedes reageert later op vrijdag, laat een woordvoerder weten.

Het huidige kabinet wil de corporaties weer aan banden leggen, meldde de NOS deze week. Woningbouwverenigingen moeten zich van minister van Wonen Stef Blok (VVD) gaan toeleggen op alleen sociale woningbouw. Commerciële projecten, zoals duurdere huurwoningen, winkels en kantoren moeten worden afgestoten.