Ibn Ghaldoun en de Halal-slager

Driek (DriekOplopers)

Even met de Gereformeerde Universiteit gebeld: ”Goedemorgen, professor doctor ingenieur meester Oplopers hier. Peter Nijkamp in de buurt?”

De secretaresse van de geplaagde hoogleraar vroeg mij om een ogenblik geduld. De heer Nijkamp was vrij moeilijk bereikbaar wegens gesodemieter over het goedkeuren van een proefschrift vol fouten, dat geschreven is door een zekere Karima Kourtit, met wie de heer Nijkamp volgens geruchten aan de De Boelelaan niet alleen de liefde voor de wetenschap deelt, maar ook het bed. Hoe dan ook, na enige tijd kreeg ik de heer Nijkamp alsnog aan de telefoon. “Dag collega Nijkamp, u spreekt met professor doctor ingenieur meester Oplopers. Vertel eens, hoe zit dat nou precies met die afgelaste promotie van die mevrouw Kourtit?” Peter gaf te kennen dat hij geen commentaar wilde leveren. Tijd voor een vervolg: “Je was toch mederedacteur van een in 2011 verschenen bundel artikelen Advances in Spatial Sciences, waarin die Karima van jou als doctor in de lijst van editors wordt vermeld? Maar dat is ze toch helemaal niet? Persoonlijk vind ik het nogal kinderachtig, dat smijten met titels die je niet hebt.” Na enige aarzeling erkende Peter Nijkamp dat hij en zijn dinnetje het reuze opwindend vonden, elkaar bij wijze van hitsig koosnaampje aan te spreken met ‘lekkere professor’, ‘stoute doctor’ en meer van dat moois. En dat die gewoonte ook een beetje was doorgedrongen tot hun professionele bestaan. Dat grenzen vervagen, zeg maar. Ik schoot in de lach: “Echt, mevrouw doctor ingenieur meester Oplopers msc. en ik zeggen allerlei liefkozende dingen tegen elkaar, maar echt opgewonden worden we niet van uitspraken als ‘Lekkere Master of Buisiness Administration’ Nee. Maar leg eens uit, hoe het kan dat je zelf in hoogsteigen persoon de promotor bent van jouw Karima? En dat je dan ook nog een promotieonderzoek met een berg bij elkaar geharkte citaten en stukken tekst van anderen aanvaardt? Dan maak je jezelf toch echt belachelijk?” Zwakjes verdedigde de heer Nijkamp zich met de stelling, dat er wel meer vreemde dingen gebeurden in de VU.

Een zwak verweer, maar ergens heeft Nijkamp wel een punt. De falende directeur van het bijbehorende ziekenhuis is een poosje geleden ontslagen. Elmer Mulder. Die grapjas blijkt nu een afkoopsom van een half miljoen te hebben gekregen. Dan ben je verantwoordelijk voor stiekeme camera’s op de Eerste Hulp. Voor een longafdeling waar alleen nog maar wordt gevochten in plaats van geopereerd. Kortom, dan ben je tot niets in staat. En dan krijg je een half miljoen. Bij het VU-ziekenhuis denk ik bij het begrip ‘afzetten’ echt niet meer aan amputatie van een been of een arm. Nee, dan denk ik hoe de zorgverzekeraars en de patiënten  worden geflest. Tonnen verdwijnen in de zakken van prutsers en de premies rijzen de pan uit. Je staat als patiënt gewoon voor lul. Met of zonder urologie-afdeling. Buitengewoon vreemde opvattingen, in dat Gereformeerde blunderziekenhuis.

Net als de opvattingen van sommige Gereformeerde ambtenaren. Ook vreemd. Die weigeren mensen te trouwen als ze van elkaar houden. Omdat ze allebei een broek aanhebben. Word dan geen trouwambtenaar! Maar in de Kamer is het natuurlijk weer bonje. CDA, ChristenUnie en SGP hebben ruzie met de overige fracties, die een voorstel van D66 steunen. Er komt waarschijnlijk een einde aan het recht van gewetensbezwaarde ambtenaren, geen homo’s in de echt te hoeven verbinden. Hoog tijd, na twaalf en een half jaar. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemde het wetsvoorstel 'intolerant, discriminerend en in strijd met de fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat'. Kletskoek. Juist het weigeren om homo’s of lesbiennes te trouwen, dát is intolerant, discriminerend en in strijd met de fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat. Maar dat zullen de vrouwenhaters van de SGP wel nooit begrijpen. De enige conversatie die de geachte afgevaardigde Bisschop onlangs nog met zijn vrouw voerde, ging over de vraag of de afwas al af was. Echt, humor hebben ze ook, in Spakenburg en Goes, plaatsen die bekendstaan als ijkpunten in de Bible-Belt.

Midden in de Bible-Belt houdt Rotterdam gelukkig manmoedig stand als Islamitische enclave. Waar we in ’s Heer-Arendskerke de School Met Den Bijbel kennen, hebben we in Rotterdam het Islamitisch College Ibn Ghaldoun. Ook niet echt helemaal de top van ons onderwijssysteem. Daar werd een paar jaar geleden een van de twee sleutels van de kluis gejat. Dus wat doe je dan, als school? Juist. Nieuw slot op de kluis, nieuwe sleutels. Maar niet bij de slimmeriken van Ibn Ghaldoun. Die lieten gewoon een extra sleutel maken. Ook een oplossing. Niet heel gek, dat dan een dag voor de examens voor het vak Frans een van de examenpakketten blijkt te zijn opengemaakt. En ja, ‘maar ze lagen in de kluis’ is dan dus geen erg sterk argument. Staat het examen op internet en de schoolleiding voor paal. Vele duizenden scholieren hebben nu een dag korter vakantie omdat het examen moest worden uitgesteld en de opgaven vervangen. Prutsers. Maar als je wat zegt over die stomme en achterlijke... Eh, nou ja, laat maar.

Maar de wraak van de Gemeente Rotterdam is zoet. In de achterstandswijk Spangen laten ze nu schapen los om op de grasvelden te grazen. De Islamitische Halal-slagerij kan wegens afnemende klandizie de deuren straks wel sluiten!