FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 juni 2010

Liechtenstein kondigt bezuinigingen aan

Liechtenstein gaat, net als andere Europese landen die kampen met een toenemende staatsschuld, fiks bezuinigen. Het vorstendom wil jaarlijks 140 miljoen euro minder uitgeven.

Hoewel het gaat om miljoenen en niet om miljarden, gaat het toch om een bezuiniging van ongeveer vierduizend euro per hoofd van de bevolking. Dat is relatief gezien een grotere bezuiniging dan die welke in Groot-Brittannië of Duitsland worden doorgevoerd.

In 2015 hoopt het vorstendom het begrotingstekort van vijftien procent te hebben ingelopen. Liechtenstein wil dit bereiken door te bezuinigen op ambtenarensalarissen, op uitgaven in de gezondheidszorg en op de pensioenen.

De maatregelen gelden alleen de onderdanen van prins Hans Adam II. Het staatshoofd zelf en diens familie wordt niet gevraagd de broekriem aan te halen.

Verlenging voorarrest in zaak Dost onzeker

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet besloten of de twee verdachten die zijn aangehouden in de zaak Willeke Dost donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor verlenging van hun voorarrest. Dat meldde het OM in Assen woensdagmiddag.

Volgens een woordvoerder is het ook nog mogelijk dat pleegmoeder Herna (66) en pleegbroer Bart (38) M. van Willeke als verdachten in vrijheid worden gesteld. "Alles ligt nog open. Pas donderdagochtend nemen we een beslissing."

De resultaten van het omvangrijke onderzoek bij de boerderij van de pleegmoeder, dat nog bezig is, kan een van de factoren zijn die invloed hebben op het besluit van justitie, aldus de woordvoerder. Een team van dertig politiemensen en forensisch experts verricht sinds maandagochtend een grootscheeps onderzoek in en om de boerderij, gelegen aan de Koekangerdwarsdijk.

Er wordt rekening mee gehouden dat het lichaam van Willeke begraven ligt op het erf. Bij het onderzoek daarnaar, dat al meerdere dagen in beslag neemt, wordt onder meer een grondradar ingezet. Met deze apparatuur kan de bodem tot enkele meters diepte worden doorgelicht. De omgeving rond de boerderij is hermetisch afgesloten.

Als het OM de twee verdachten niet in vrijheid wil stellen, moeten ze donderdag worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die beslist dan of er voldoende reden is om ze nog langer vast te houden.

CDA geschokt, blijdschap bij D66

Bij het CDA is geschokt gereageerd op het verlies van twintig zetels. "Deze klap komt veel harder aan dan we hadden kunnen denken", reageert de nummer twee van de partij Ank Bijleveld op de exit-poll.

Het CDA komt uit op nog maar 21 zetels en wordt voorbijgestreefd door de PVV van Geert Wilders die op 22 stuks uitkomt. Demissionair premier Jan Peter Balkenende kondigde naar aanleiding van deze verkiezingsnederlaag zijn aftreden aan.

"Dit is een enorme klap", reageert ook demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink. Hij zei dat zijn partij nu 'enige bescheidenheid' past en wilde niet speculeren op mogelijke coalities. Wel is hij overtuigd dat het CDA over de 'veerkracht' beschikt om er weer bovenop te komen.

VVD en PvdA gaan gelijk op
De VVD en PvdA durven nog geen conclusies te trekken. Beide partijen halen 31 zetels in de exitpoll. "Het is ongelooflijk spannend", zegt VVD-voorzitter Ivo Opstelten. "Het is het begin van de avond. We moeten de resultaten afwachten".

Ook PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen noemt de uitslag 'ontzettend spannend'. "Het is even afwachten. Het wordt een hele lange avond." Die mening is ook Mariëtte Hamer toegedaan. "Verkiezingsnachten zijn altijd lang." Ze wil nog niet speculeren over een mogelijke coalitie, maar benadrukt dat de PvdA altijd heeft ingezet op een 'zo progressief mogelijke' coalitie.

De nummer twee op de lijst bij D66 Boris van der Ham reageert verheugd op de voorlopige uitslag. De partij van Alexander Pechtold groeit van drie naar tien zetels. "De afgelopen zestien jaar hebben we geen enkele verkiezing voor de Tweede Kamer gewonnen. Het is de eerste keer dat we dat doen. Ik ben ontzettend blij", zei Van der Ham. "We zijn echt terug in het parlement, dat is grote winst."

'Een verlies met een gouden randje'
Opluchting is er ook bij de SP, ondanks het verlies van negen zetels. De socialisten krijgen zestien zetels. "Tien zetels verlies is best een klap, maar we hebben in de peilingen ook op acht gestaan", zei Harry van Bommel, die er op wees dat zijn partij bij de vorige verkiezingen in 2006 nog een 'monsterzege' behaalde.

SP-leider Emile Roemer ziet het verlies van zijn partij als 'een verlies met een gouden randje'. "We hebben het heel zwaar gehad", zei Roemer. "Velen hadden ons al afgeschreven." Roemer wees er verder op dat de uitslag die zijn partij in 2006 boekte, ongewoon goed was voor de SP. De partij haalde toen 25 zetels.

GroenLinks gaat van zeven naar elf zetels. "Ik ben ontzettend blij. Dit is een prachtig resultaat", zegt Kamerlid Jolande Sap.

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt de uitslag van de verkiezingen een 'fantastische overwinning' voor haar partij. "Ik ben er een beetje beduusd van", zei Halsema, die door een zaal vol juichende aanhangers werd verwelkomd. "In een zo versplinterd politiek landschap, met een zo harde premiersstrijd, is dit echt een fantastische en ongelooflijke overwinning."

De kleinste regeringspartij ChristenUnie verliest een zetel, om op vijf uit te komen "Ik ben natuurlijk teleurgesteld", zei fractievoorzitter Arie Slob. "We hadden gehoopt op zetelbehoud, daar zitten we nu onder."

ChristenUnie-leider André Rouvoet is teleurgesteld over de uitslag die zijn partij woensdag heeft geboekt. "We hebben nog een lange avond te gaan, maar dit is een teleurstellend begin", zei Rouvoet, die nog hoop houdt dat de einduitslag beter uitpakt voor zijn partij. Rouvoet toonde zich onder de indruk van de twintig zetels verlies van het CDA. "Het mag duidelijk zijn dat er vanavond grote dingen zijn gebeurd, waarbij de christelijke politiek een flinke tik heeft opgelopen."

Verdonk verdwijnt
Zoals het er nu uit ziet verdwijnt Rita Verdonk uit de Kamer. Zij haalde nul zetels in de voorlopige exitpoll. Zij wil zich nog niet bij deze uitslag neerleggen. "De kiezer heeft nog niet gesproken. We wachten nog even af." Het vertrek van Verdonk uit het parlement betekent niet het einde van haar beweging Trots op Nederland. "We zitten nog in een aantal gemeenten."

[Upd] PvdA gelijk met VVD

Volgens de exit-poll die om 21.00 uur is vrijgegeven, staat de VVD samen met PvdA op kop met 31 zetels. De CDA heeft er slechts 21. De PVV heeft 23 zetels volgens de prognose van onderzoeksbureau Synovate.

De CDA wordt in deze poll als grote verliezer gezien. Tijdens de vorige verkiezingen in 2006 had het CDA nog 41 zetels.

De exit-poll in een tabel (NOS.nl)
Update 21:30
De definitieve prognose, tevens van onderzoeksbureau Synovate, is om 21.30 uur vrijgegeven. Volgens deze prognose hebben de PvdA en de VVD nog steeds beiden 31 zetels. De PVV heeft een zetel minder, namelijk 22 zetels. De Socialistische Partij heeft de zetel van de PVV gekregen en staan nu op 16 zetels.
Update 23:06
Geert Wilders is, hoewel er slechts enkele uitslagen bekend zijn, zeer positief. Met 22 zetels in de definitieve prognose noemt Wilders de PVV de grootste winnaar van vandaag. "We geven morgen de beuk erin", aldus Wilders.

Brawn: "Maximaal drie motorenteams Mercedes"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat Mercedes aan niet meer dan dan drie teams motoren moet gaan leveren. De Brit wil dat de leveranties aan zijn eigen team, McLaren en Force India behouden blijven.

"Wat motorleveranties betreft zitten we op de limiet. We moeten er lang en hard over nadenken voor we besluiten nog een team aan de klantenlijst toe te voegen," meldde Brawn aan Autosprint. Hij wijst er op dat een onafhankelijke motorenbouwer ook een kans moet krijgen. "Een bedrijf als Cosworth moet in staat zijn motoren te verkopen."

Dat er veel te doen is om de motoren blijkt wel uit de uitspraken van Red Bull-teambaas Christian Horner die een aanpassing van het reglement wil of anders een betere motor dan de Renault-krachtbron wil zoeken. Dit omdat het Oostenrijkse team pk's tekort zegt te komen.

"Ik weet niet precies hoe wij het op dat gebied doen, maar er zijn meer zaken die meespelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de koeling, het benzinegebruik en hoe een motor reageert op input van de coureur," zei Brawn die denkt dat het verschil veel kleiner is dan Horner doet vermoeden. "De chef van Renaults motorafdeling zei onlangs dat hun motor misschien kracht mist, maar op andere vlakken wel de beste is."

Doden bij explosie in zuiden Afghanistan

Bij een explosie in het district Argandab, in het zuiden van Afghanistan, zijn woensdag 39 mensen om het leven gekomen. Meer dan zeventig mensen raakten gewond. Dat heeft een medewerker van de provincie gezegd. Verdere details ontbreken vooralsnog.

Familieleden van de gewonden verzamelden zich na de ontploffing bij een ziekenhuis in de buurt. Een van hen, Abdul Khalik, van wie twee neefjes gewond raakten, zei dat een grote huwelijksceremonie bezig was toen ineens een explosie plaatsvond.

VVD maakt Twitterfout met NSB-bericht

De VVD beging woensdag op Twitter een opmerkelijke uitglijder door een bericht van een stemmer te plaatsen die 'Voor volk en vaderland!' schreef. Volk en Vaderland was de naam van het weekblad van de NSB dat tussen 1933 en 1945 verscheen. De VVD heeft de retweet inmiddels verwijderd en distantieert zich van de slogan.

Politieke partijen en politici twitteren woensdag meer dan ooit in de hoop de laatste kiezers voor zich te winnen. Hierbij wordt veel geretweet: dit betekent dat berichten van andere twitteraars opnieuw worden geplaatst. Vaak gaat dit om mensen die melden dat ze op een bepaalde partij of kandidaat gestemd hebben.

Toen iets na 14.00 uur een man een foto van zijn ingevulde stembiljet plaatste en hierbij schreef: 'Voor volk en vaderland (en laat je niet afleiden door een rood potlood)', werd dit door de VVD geretweet. Minuten later was het bericht weer verwijderd, nadat de partij was geattendeerd op de NSB-verwijzing. "We hebben hier overheen gelezen. Excuus daarvoor", verontschuldigde de partij zich.

Russische rebellenleider opgepakt

Ali Tazijev, een belangrijke rebellenleider die wordt beschuldigd van meerdere terroristische aanslagen in de Noordelijke Kaukasus, is door Russische regeringstroepen aangehouden. Dat heeft de directeur van de Federale Veiligheidsdienst, Alexander Bortnikov, woensdag gezegd.

Tazijev wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een aanslag op kantoren van de politie en de regering in Nazran in 2004. Bij deze aanslag kwamen 79 mensen om het leven. Bovendien zou hij de hand hebben gehad in een zelfmoordaanslag op een hoofdbureau van politie in 2009, waarbij 24 mensen werden gedood en meer dan tweehonderd mensen gewond raakten.

Volgens Bortnikov speelde Tazijev ook een rol bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag in 2009 waarbij de president van Ingoesjetië, Joenoes-Bek Jevkoerov, gewond raakte.

De onrustige Noordelijke Kaukasus is ernstig gedestabiliseerd door geweld dat voorkomt uit twee onafhankelijkheidsoorlogen in Tsjetsjenië. Hoewel grootschalige gevechten tussen Tsjetsjeense rebellen en federale troepen al tien jaar niet meer voorkomen, blijven islamitische militanten aanslagen plegen op de politie en andere autoriteiten in de regio.

Ook in andere delen van Rusland plegen de opstandelingen aanslagen. Kortgeleden kwamen bij een zelfmoordaanslag in de metro van Moskou veertig personen om het leven. Zeker negentig mensen raakten toen gewond.

Vijf kandidaten voor leiderschap Labour

Vijf kandidaten hebben woensdag hun deelname aan de race voor het leiderschap van de Britse Labourpartij veiliggesteld. Het gaat om Diane Abbott, de enige vrouwelijke kandidaat en op dit moment parlementslid, David Miliband, de voormalige minister van buitenlandse zaken, Ed Miliband, de voormalige minister van milieu, Ed Balls, de ex-minister van onderwijs en Andy Burnham, die tijdens de regering van Gordon Brown de functie van minister van volksgezondheid vervulde.

Abbott (56) is de meest ervaren kandidate. Ze werd in 1987 als eerste zwarte vrouw gekozen in het parlement. David Miliband (44) en de 40-jarige Burnham werden in 2001 gekozen en Ed Miliband (40) werd in 2005 parlementariër.

"De aankomende maanden zullen vier miljoen mensen de kans hebben de progressieve toekomst van Groot-Brittannië te bepalen door de nieuwe leider van de Labourpartij te kiezen", zei Harriet Harman, die sinds het aftreden van Gordon Brown in mei de waarnemend leider van de partij is.

Het is de eerste keer sinds 1994 dat er een nieuwe leider moet worden gekozen. In 1994 volgde Tony Blair de overleden John Smith op als roerganger. Labour won onder leiding van Blair drie opeenvolgende verkiezingen, maar de steun voor de partij liep in 2005 sterk terug na de beslissing deel te nemen aan de oorlog in Irak.

Het tij keerde zich uiteindelijk definitief tegen Labour, nadat Gordon Brown tot opvolger van Blair werd benoemd en Groot-Brittannië werd getroffen door de financiële crisis.

De strijd om het leiderschap gaat door tot 16 augustus. Tot 22 september kan er worden gestemd en op 25 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Sleutelbeenbreuk voor Kreder (Garmin)

Michel Kreder heeft in de tijdrit van de Dauphiné Libéré zijn sleutelbeen gebroken. De renner van Garmin kwam tijdens de rit tegen de klok ten val, waarbij hij de typische wielrennersblessure opliep.

De 22-jarige renner zal niet al te lang aan de kant staan, aangezien het een mooie breuk betreft. Echter wordt wel verwacht dat de talentvolle rijder deze maand niet meer zal rijden.

Lego Harry Potter-demo beschikbaar op Xbox Live

Op 25 juni zal er ook van de eerste vier films van Harry Potter een spel uitkomen, en het zal om een spel in Legovorm gaan. Lego Harry Potter komt op 25 juni uit, en om alvast een voorproefje van dit spel te krijgen is er nu een demo beschikbaar op Xbox Live.

In dit spel zal jij de leiding krijgen over de kleine tovenaars van Hogwarts, en moet je net zoals in de films en boeken het kwaad bestrijden. Nu zal dat op een vriendelijke Lego-manier gaan, waarin multiplayer in de vorm van co-op weer groot aanwezig is. Of de demo ook op het PlayStation Network komt is nog niet bekend.

Lego Harry Potter

Ghana gaat voor halve finales

Sulley Muntari, middenvelder van Ghana, heeft gezegd dat hij van mening is dat zijn land bij het WK de halve finales kan halen. Vier jaar geleden, in Duitsland, bereikte Ghana de achtste finales.

"We willen naar de halve finales of verder", aldus een zelfverzekerde Muntari. Bondscoach Milovan Rajevac reageert voorzichtiger dan de middenvelder. "Het belangrijkste is dat we de groepsfase doorkomen."

Rajevac speelt met Ghana de eerste wedstrijd op het WK tegen zijn geboorteland Servië. De bondscoach verzekerde overigens dat hij zich volledig zal inzetten voor Ghana. "Ik ben honderd procent Ghanees."

THQ kondigt twee WWE-games aan

THQ heeft vandaag twee nieuwe WWE-games aangekondigd. Naast het jaarlijkse Smackdown vs Raw 2011 zal er deze keer ook een nieuwe franchise beginnen, namelijk WWE All Stars. Dit zal een arcadeversie zijn van het worstelen, en moet voor een frisse wind in het genre zorgen.

De grootste vernieuwing volgens THQ aan dit deel van Smackdown vs Raw zal de nieuwe hit-detection zijn. Dit zorgt ervoor dat elk wapen in het spel (van tafels tot hamers) realistisch zal reageren op jouw acties. Wanneer jij iemand door een tafel gooit zal deze niet standaard breken, maar breekt deze tafel realistischer af. Hiermee hoopt THQ dit spel het meest realistische worstelspel ooit te maken. Het spel zal 26 oktober uitkomen voor alle consoles en handhelds.

Het andere WWE-spel dat op komst is is WWE All Stars, dat al het realisme de deur uitgooit en geheel over-the-top zal zijn. Zo zal dit spel meer als een vechtspel spelen, maar dan met alle oude toppers zoals The Rock en de huidige zoals John Cena. De worstelaars zien er in WWE All Stars ook erg overdreven uit, zoals ook in de screenshot te zien is. Dit spel zal door een heel ander team worden gemaakt, dit team was ook verantwoordelijk voor TNA iMPACT in 2008. Het spel zal begin 2011 uitkomen.

WWE All Stars

WWE All Stars

Voorbeschouwing: Poule G

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule G aan de beurt.

Poule G

In poule G zullen Brazilië, Ivoorkust, Noord-Korea en als laatste Portugal actief zijn. Natuurlijk zijn alle ogen in deze poule gericht op Brazilië. Het land dat de meeste Wereldtitels op haar naam heeft staan.

Brazilië

Trainer: Dunga
Aanvoerder: Lúcio
Sterspeler: Kaká
Aantal WK Deelnames: 18
Beste resultaat: Winnaar in 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 2

Hoofd van de poule, en hiermee automatisch favoriet. Brazilië kwam als winnaar uit de bus bij de kwalificaties, en liet onder meer landen als Chili, Paraguay, en voetbalgrootheid Argentinië achter zich. Het land herbergt zoveel kwaliteit dat Ronaldinho zelfs thuis mag blijven. Het land is ook nog eens favoriet voor de eindzege. Het land heeft al vijf keer de Wereldtitel mee naar Zuid-Amerika mogen meenemen.

Waar te beginnen als je het hebt over goede spelers in het Braziliaanse elftal? Robinho, Kaká, Daniel Alves en Luis Fabiano zijn zomaar een greep namen uit de selectie van de Goddelijke kanaries. Het team staat bol van aanvallende topspelers, maar is het defensief ook sterk genoeg?

Resultaten

Brazilië Venezuela 0-0
Brazilië Chili 4-2
Argentinië Brazilië 1-3
Brazilië Paraguay 2-1
Uruguay Brazilië 0-4
Brazilië Peru 3-0
Ecuador Brazilië 1-1
Brazilië Colombia 0-0
Venezuela Brazilië 0-4
Brazilië Bolivia 0-0
Chili Brazilië 0-3
Brazilië Argentinië 0-0
Paraguay Brazilië 2-0
Brazilië Uruguay 2-1
Peru Brazilië 1-1
Brazilië Ecuador 5-0
Colombia Brazilië 0-0

Noord-Korea

Trainer: Kim Jeong-Hoon
Aanvoerder: Nam Song Chol
Sterspeler: Hong Yong-Jo
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Kwartfinales
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 106

Noord-Korea is de voetbaldwerg uit Poule G. Het land eindigde zowel in de eerste als in de tweede kwalificatiepoule als tweede achter aartsrivaal Zuid-Korea. Dit was genoeg om voor de tweede keer deel te mogen nemen aan het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Het land eindigde weliswaar op een gedeelde plek met Saoedi-Arabië, maar de Koreanen hadden een beter doelsaldo. De kansen voor Noord-Korea, dat voor de tweede keer meedoet aan een WK, zijn echter nihil, aangezien het land aan mag treden tegen de Brazilianen, Portugesen en Ivorianen.

Of de eigen landgenoten de successen van Noord-Korea kunnen zien, is nog maar de vraag. President Kim Dong-Il gaf eerder dit jaar aan dat alleen bij winst de hoogtepunten van de wedstrijd op televisie zullen verschijnen. De kans is dus erg klein dat een Noord-Koreaan zijn land op de buis zal bekijken. Noord-Korea probeerde lange tijd Guus Hiddink binnen te halen, zodat hij het land kan leiden in Zuid-Afrika. Onze landgenoot bedankte echter en koos voor een avontuur in Turkije.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Azië 2010 Groep 3

Jordanië Noord-Korea 0-1
Noord-Korea Zuid-Korea 0-0
Turkmenistan Noord-Korea 0-0
Noord-Korea Turkmenistan 1-0
Noord-Korea Jordanië 2-0
Zuid-Korea Noord-Korea 0-0

Kwalificatie WK 2010 Azië 2010 Groep 2

VAE Noord-Korea 1-2
Noord-Korea Zuid-Korea 1-1
Iran Noord-Korea 2-1
Noord-Korea Saoedi-Arabië 1-0
Noord-Korea VAE 2-0
Zuid-Korea Noord-Korea 1-0
Noord-Korea Iran 0-0
Saoedi-Arabië Noord-Korea 0-0

Ivoorkust

Trainer: Sven-Göran Eriksson
Aanvoerder: Didier Drogba
Sterspeler: Didier Drogba, Salomon Kalou
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Eerste ronde
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 27

Ivoorkust mag proberen om in deze groep de prestatie van vier jaar terug te verbeteren. Het land kwam destijds, in een groep met Nederland, Argentinie en Servie-Montenegro, niet verder dan de groepsfase. De opgave is lastig, maar wel te doen. In de eerste grote test voor het WK, de Afrika Cup, stelde het land echter teleur. De Olifanten overleefden wel de groepsfase, maar verloren al in de kwartfinales met 3-2 van Algerije.

Het voetballand, dat zich erg gemakkelijk plaatste voor het eindtoernooi, herbergt veel kwaliteit, met spelers als Didier Drogba, Salomon Kalou en de gebroeders Yaya en Kolo Touré. Cheick Tioté, middenvelder van FC Twente, zal naar alle waarschijnlijkheid ook bij de WK-selectie zitten. Het land staat komende zomer onder leiding van de Zweedse bondscoach Sven-Göran Eriksson. Hij werd speciaal aangesteld om het land tijdens het WK naar een mooie plaats te loodsen.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Afrika 2010 Groep 7

Ivoorkust Mozambique 1-0
Madagascar Ivoorkust 0-0
Botswana Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Botswana 4-0
Mozambique Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Madagascar 3-0

Kwalificatie WK 2010 Afrika 2010 Groep 5

Ivoorkust Malawi 5-0
Guinea Ivoorkust 1-2
Burkina Faso Ivoorkust 2-3
Ivoorkust Burkina Faso 5-0
Malawi Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Guinea 3-0

Portugal

Trainer: Carlos Queiroz
Aanvoerder: Cristiano Ronaldo
Sterspeler: Cristiano Ronaldo, Deco
Aantal WK Deelnames: 3
Beste resultaat: Derde plaats in 1966
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 3

Het scheelde niet veel, of het WK in Zuid-Afrika startte zonder Portugal. Het land eindigde met slechts één punt voorsprong op Zweden als tweede in de groepsfase en plaatste zich ternauwernood via play-offs tegen Bosnie-Herzegovina voor het eindtoernooi. Op het eindtoernooi zal de opgave eveneens lastig worden, om in de sterke Poule G te overleven. Alle ogen zullen naar alle waarschijnlijkheid gericht worden op sterspeler Cristiano Ronaldo. De duurste speler aller tijden liet in de kwalificatie een matige indruk achter. Hij scoorde geeneen doelpunt in de zeven kwalificatiewedstrijden die hij meespeelde.

In Zuid-Afrika gaat Portugal op jacht om de beste prestatie uit 1966 te verbeteren. Destijds eindigde het land op een derde plaats en kreeg legende Eusebio de Gouden Schoen. Vier jaar terug werden de halve finales bereikt, maar daarin was Frankrijk uiteindelijk de sterkste. Het land herbergt genoeg kwaliteit om een uitstekende prestatie neer te zetten in Zuid-Afrika, maar daarvoor zullen ze eerst moeten afrekenen met onder anderen Brazilie en Ivoorkust.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Europa 2008-2010

Malta Portugal 0-4
Portugal Denemarken 2-3
Zweden Portugal 0-0
Portugal Albanië 0-0
Portugal Zweden 0-0
Albanië Portugal 1-2
Denemarken Portugal 1-1
Hongarije Portugal 0-1
Portugal Hongarije 3-0
Portugal Malta 4-0

Play-offs WK 2010

Bosnië-Herzegovina Portugal 0-1
Portugal Bosnië-Herzegovina 1-0

Volleybalvrouwen verliezen ook van China

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede duel in de Montreux Masters 2010 verloren. Na Cuba was vandaag China met 0-3 (19-25 20-25 19-25.) te sterk.

Net als gisteren liet bondscoach Avital Selinger ook vandaag de spelverdeling over aan Laura Dijkema. Daarna stonden Robin de Kruijff, aanvoerster Manon Flier, topscoorster met 15 punten, en Anne Buijs opnieuw in de basis, met Janneke van Tienen als libero. Middenblokkeerster Caroline Wensink en passer-loper Maret Grothues mochten tegen China beginnen als vervangsters van Quinta Steenbergen en Debby Stam.

Di Montezemolo wil F1 omvormen

Ferrari-president Luca di Montezemolo trekt niet alleen zijn plan uit de kast om een derde Ferrari in te zetten, de Italiaan wil ook de Formule 1 veranderen. Zo moet de sport aantrekkelijker worden voor iedereen.

"Waarom zou je om twee uur moeten racen op het moment dat iedereen aan het strand ligt? Zouden we misschien twee races per weekend kunnen houden? Moeten races wel zo lang duren? De Formule 1 is geen duursport, dus we moeten korte heftige races gaan krijgen," zei Di Montezemolo tegen Autocar. Hij wil ook dat het testverbod van tafel gaat. "De Formule 1 is de enige sport in de wereld waarin er geen trainingen zijn."

De Italiaan heeft daarnaast overwogen om met Ferrari weer endurance-races te gaan ondernemen. "Ik ben onder de indruk van Le Mans, maar we kunnen niet beiden doen vanwege het geld en de kennis. Bovendien is het slechts één race. Als we in plaats daarvan samen met andere autofabrikanten een serie op kunnen zetten met 12 en 24 uursraces en overal over de wereld racen. Dat zou goed zijn."

Force Unleashed II Collectors Edition

Star Wars: The Force Unleashed II komt uit in oktober van dit jaar, de game zal naast de normale uitgave ook een Collectors Edition (CE) krijgen.

De CE zal een steelbook case zijn met daarin een MIMOBOT 2GB USB Flashdrive in de vorm van één van de karakters uit het spel. Op de flashdrive zullen een aantal goodies zitten waaronder een Artbook, het script geschreven door Haden Blackman en een aantal thematische bureaubladachtergronden.

De CE zal daarnaast ook nog een aantal ingame goodies bevatten waaronder: Three Challenge Mode Levels, Ralph McQuarrie concept "Deak Starkiller" skin en een Lightsaber Crystal. Wat de laatste twee precies zullen zijn is nog niet bekend.

Star Wars: The Force Unleashed II zal op 26 oktober 2010 uitkomen voor de PC, Wii, Xbox 360, Playstation 3, PSP, iPhone en de DS. De Collectors Edition is alleen voor de Xbox 360 en Playstation 3-versie.

FUII
May the Flash be with you!

'Te veel mannelijke straten in Venlo'

De Limburgse Mariet Verberkt wil dat meer straten in Venlo vrouwennamen krijgen. De historica deed onderzoek en concludeerde dat heel veel straten in de stad vernoemd zijn naar mannen.

Volgens Verberkt is dat gekomen door 'politieke polarisatie, willekeur en onderonsjes'. De Limburgse heeft nu een voorstel in de gemeenteraad ingediend waarin ze ervoor pleit dat meer straten naar vrouwen worden vernoemd. Venlo heeft 1.377 straten. 461 wegen zijn vernoemd naar historische figuren. 400 straten daarvan zijn 'mannelijk'. Verberkt wil dat hier verandering in komt en vraagt de gemeenteraad om een nieuwe straatnaamprocedure op te zetten.

Kuyt: "Raar dat ik niet altijd waardering krijg"

Dirk Kuyt behoort niet tot de 'Grote Vier' en komt bij veel Nederlanders ook niet in de favoriete opstelling voor. Toch verschijnt de aanvaller uit Katwijk maandag a.s. zeer waarschijnlijk aan de aftrap van het eerste WK-duel van het Nederlands elftal.

Kuyt werkt altijd erg hard en heeft zich op elk niveau bewezen. Toch lijkt de voetballer bij veel mensen vooral twijfel op te roepen. Dat gebeurt nu ook weer in aanloop naar het WK voetbal, dat vrijdag a.s. van start gaat.

Veel mensen praten alleen maar over Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, waardoor Kuyt over het hoofd wordt gezien. "Het is raar dat ik in Nederland niet altijd de waardering krijg, die ik in Engeland wél krijg", liet hij in een reactie weten. "Natuurlijk stoort me dat wel eens, maar vaak moet ik er ook om lachen. Eigenlijk motiveren zulke dingen me alleen maar."

Eén ding is wel zeker; Kuyt twijfelt nooit aan zichzelf. "Ik kan alleen maar zeggen: de cijfers spreken voor zich. Bij Liverpool speel ik aan de rechterkant en ben ik elk seizoen goed voor tien tot vijftien doelpunten. Er zijn weinig buitenspelers die zulke cijfers kunnen voorleggen."

De 'Grote Vier' zal in elk geval nog even moeten wachten, aangezien Robben nog niet inzetbaar is. Dit zou in de loop van het toernooi kunnen veranderen, maar de Katwijker ziet dat anders. "Arjen kan ook aan de linkerkant spelen. Heel goed, zelfs," aldus de aanvaller, die overigens wel hoopt dat Robben snel weer fit is. "Ik gun hem het allerbeste, dat meen ik echt. Ik zie hem echt niet als een directe concurrent voor één positie. Eerder als een belangrijke pion in onze selectie. Wie er speelt als hij terug is, zien we vanzelf. Het gaat er om dat we met z'n 23-en een goed WK draaien. Ik ben er van overtuigd dat dat kan, we hebben de kwaliteiten om elk topland te verslaan."

'Real Madrid hoopt op transfervrije Ballack'

José Mourinho hoopt volgens The Daily Mail Michael Ballack te overtuigen om zijn oud-trainer te volgen naar Real Madrid. De Duitser moet weg bij Chelsea en zou herenigd kunnen worden met de Portugees.

Mourinho werkte in het verleden al samen met Ballack tijdens zijn periode bij Chelsea. De Portugese trainer haalde de Duitse middenvelder drie jaar geleden over van Bayern München naar Londen. De oefenmeester zou nu weer een beroep willen doen op de 33-jarige Ballack.

De Duitser, die het WK moet missen vanwege een enkelblessure, gaat vertrekken bij Chelsea. Ballack en de Engelse topclub konden het niet eens worden over een nieuwe verbintenis, waardoor de Duits-international komende zomer transfervrij mag vertrekken.

Ballack heeft naast de interesse van Real ook belangstelling vanuit het Midden-Oosten. Al Wasl en Al Shahab (Dubai) gaan mogelijk ook een poging wagen om de oud-speler van Bayern München aan te trekken. Chelsea maakte het vertrek van Ballack eerder vandaag bekend.

Docente ontslagen om hoofddoek

Een Belgische docente is ontslagen op een school in Charleroi, omdat ze haar hoofddoek niet wil afdoen. De vrouw -Nuran Topal- werkt op een gemeentelijke onderwijsinstelling als wiskundelerares. In oktober 2009 kreeg Topal te horen dat ze niet langer met haar hoofddoek om les mocht geven.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Charleroi dat docenten in scholen van de gemeente geen zichtbare religieuze symbolen mogen dragen, zoals hoofddoeken, kruisjes aan een ketting en keppeltjes. De lerares verdedigde zich gisteren tegenover de gemeenteraadsleden, maar die waren onverbiddelijk. De Belgische mag alleen nog les geven wanneer ze haar hoofddoek afdoet, maar dat weigert ze. De gemeenteraad besloot daarop om de vrouw te ontslaan. De onderwijzeres kan nog beroep aantekenen. Of ze dat ook gaat doen is onduidelijk.

'Kankermarokkaan' oorzaak twitterverbod Oranje

Zojuist berichtten wij dat het Nederlands Elftal niet meer mag twitteren. Was het eerst nog gissen naar de aanleiding, nu lijkt het er echter op dat een racistische scheldpartij van voetballer Eljero Elia de oorzaak is van het verbod. Nadat hiervan beelden op internet waren verschenen, besloot de staf dat het over en uit moest zijn met Twitter.

De HSV'er heeft enkele andere Oranje-spelers weten te strikken voor een potje Pro Evolution Soccer op een hotelkamer. Met behulp van de laptop van Ryan Babel konden kijkers thuis achter de pc het potje volgen. Als een toeschouwer thuis een opmerking maakt over Elia's moeder, laat de speler zich gaan en scheldt de persoon uit voor 'kankermarokkaan'.

Zijn ploeggenoten reageren hierop verbaasd. Ze zijn zelfs boos over de opmerking van Elia. Te laat, Oranje mag nu helaas niet meer twitteren.


Het bewuste filmpje

Drukte bij online kieshulpen

Veel mensen maakten op het laatste moment nog gebruik van kieshulpen op internet om te bepalen op wie ze gaan stemmen. De Stemwijzer werd op de piekmomenten tijdens de lunch en na zessen zo'n zestigduizend keer per uur geraadpleegd. Dat is twee keer zoveel als vier jaar geleden op de verkiezingsdag.

Stemwijzer ging om 16.00 uur al door de grens van vier miljoen adviezen, een mijlpaal waarop eigenlijk al niet meer werd gerekend. "Gisteren zaten we om 13.00 uur nog op drie miljoen, dus we gingen er van uit dat vier miljoen misschien niet meer zou lukken", zegt een woordvoerder.

Bij de verkiezingen in 2006 verstrekte Stemwijzer 4,7 miljoen adviezen. De zegsman verwacht aan het begin van de avond dat aantal niet wordt gehaald. "Tenzij er een wonder gebeurt, denk ik dat we op 4,3 miljoen adviezen uitkomen. Daar zijn we erg tevreden mee."

Dat de top van vier jaar geleden niet gehaald wordt, komt volgens Stemwijzer doordat er korter campagne is gevoerd. Ook speelt mee dat er nu veel sites met vergelijkbare diensten zijn, terwijl er in 2006 nauwelijks concurrentie was. Nu zijn er ook allerlei stemwijzers voor specifieke groepen, zoals homo's, studenten, allochtonen en studenten.

Concurrent Kieskompas heeft ongeveer 1,4 miljoen adviezen verstrekt. Of er een echte piek is in het gebruik van de site is daar niet bekend, maar het is wel druk. "Je merkt wel dat veel mensen al hebben gestemd. Toch neemt het gebruik nog maar nauwelijks af", zegt een woordvoerder.

Marechaussee opgepakt voor softdrugs

De marechaussee heeft maandag zeven mensen opgepakt op verdenking van handel in softdrugs. Onder de arrestanten is ook een medewerker van de marechaussee die in beslag genomen hasj verkocht. De zes andere verdachten zouden de drugs van de marechaussee hebben gekocht, meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem woensdag.

De verdachten werden op heterdaad opgepakt toen ze enkele honderden kilo's hasj vanuit een opslag bij Schiphol in busjes plaatsten. De verdachten zitten nog vast en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of ze langer vast kunnen worden gehouden.

Di Montezemolo haalt weer uit naar nieuwe teams

Ferrari-baas Luca di Montezemolo heeft wederom naar de nieuwe teams in de Formule 1 uitgehaald. De Italiaan wil de sport hervormen zodat de verschillen tussen de renstallen veel kleiner worden dan ze nu zijn.

"Er is een behoefte aan competitieve teams," zei Di Montezemolo tegen Autocar. "De Formule 1 is net voetbal, het heeft grote teams en sterren nodig. Je kunt niet alles gelijk trekken, maar we moeten voorkomen dat we te veel kleine teams hebben, omdat je dan te veel compromissen moet sluiten."

De Italiaan wil nog steeds een derde Ferrari inzetten, hoewel dit volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh voorlopig niet aan de orde zal komen. "Het geven van die auto aan een goede jonge coureur of Valentino Rossi is beter dan een team dat vier seconden achter ligt."

Littbarski assistent McClaren bij Wolfsburg

Steve McClaren krijgt bij zijn nieuwe club VfL Wolfsburg assistentie van Pierre Littbarski. De voormalige topspits tekende bij de landskampioen van 2009 een contract voor twee seizoenen. Littbarski was in Duitsland eerder assistent bij Bayer Leverkusen en hoofdtrainer van Duisburg. De laatste jaren coachte hij in Australië, Japan en Liechtenstein.

Littbarski maakte als speler furore bij FC Köln, waarvoor hij in 406 duels 116 keer scoorde. De 50-jarige Berlijner was met West-Duitsland actief op de WK's van 1982, 1986 en 1990. Bij dat laatste toernooi was hij basisspeler van het team dat in Italië de wereldtitel veroverde.

McClaren is blij een assistent te krijgen die het Duitse voetbal goed kent. "Ook kan hij me, totdat ik zelf de Duitse taal voldoende beheers, helpen met de communicatie met de spelers", zegt de trainer die afgelopen seizoen met FC Twente de titel veroverde. "In ieder geval is hij uitstekend thuis in de Bundesliga."

S°rensen en Bendtner inzetbaar tegen Oranje

Morten Olsen kan maandag a.s., tijdens het WK-duel tegen het Nederlands elftal, over Thomas Sørensen beschikken. De keeper ondervond lange tijd hinder van een kwetsuur aan zijn elleboog, maar is nu helemaal hersteld.

"Ik voel me al enige tijd weer honderd procent fit," liet Sørensen aan het Deense Politiken weten. Daarnaast is ook sterspeler Nicklas Bendtner weer helemaal fit. De aanvaller van Arsenal had problemen met zijn lies, waardoor hij tijdelijk niet in actie kon komen.

Vandaag stond Bendtner echter weer op het trainingsveld en doet naar verwachting mee in de wedstrijd tegen Oranje.

Djokovic verder op Queen's

Novak Djokovic heeft zijn eerste wedstrijd op het grastoernooi van Queen's eenvoudig gewonnen. Djokovic (3) had tegen de Italiaan Paolo Lorenzi maar twee sets nodig: 6-3, 6-3.

De zes breakpoints die Djokovic tegen kreeg, werkte hij allemaal weg. Zijn tegenstander Lorenzi moest drie keer zijn service inleveren. De winnaar van de partij tussen Bernard Tomic en Xavier Malisse wordt de komende tegenstander van Djokovic.

[E3] Line up van Square Enix

Square Enix heeft hun aanbod op de E3 netjes in een lijstje voor ons gezet. Veel verrassingen zijn er niet, maar wel veel titels om naar uit te kijken. Grote afwezige is Final Fantasy XIII versus en zijn kleine broer Agito voor de PSP, deze twee spellen blijven helaas nog bij Square Enix achter gesloten deuren.

De volgende spellen mogen wel mee naar Los Angeles:

- The 3rd Birthday
- Deus Ex: Human Revolution
- Dungeon Siege 3
- Final Fantasy XIV
- Final Fantasy: The 4 Heroes of Light
- Front Mission: Evolved
- Kane & Lynch 2: Dog Days
- Kingdom Hearts: Birth By Sleep
- Kingdom Hearts: Re:Coded
- Lara Croft & The Guardian of Light
- The Tales of Bearsworth: Chaotic Conflicts
- The Tales of Bearsworth: Puzzling Pages

Megakoeienstal van 14 meter hoog mag

Een koeienboer uit het Drentse Tweede Exloërmond heeft toestemming gekregen om een megastal te bouwen van 130 meter lang en veertien meter hoog. De gemeente Borger-Odoorn ging akkoord, omdat de melkveehouder heeft gekozen voor natuurlijke ventilatie.

De boer is wel verplicht om de stal 'groen' aan te kleden met beplanting. Daarvoor is gekozen, zodat de enorme stal niet te veel opvalt in het Tweede Exloërmondse landschap.

Just Cause ontwikkelaars bezig met nieuwe game

Ontwikkelaar Avalanche Studios, bekend van de Just Cause games is bezig met een gloednieuwe gelicenceerde game. De ontwikkelaar geeft aan dat de game weer in het actie genre zal zitten maar wel meer "gesloten" zal zijn dan de grote open wereld van Just Cause 2.

Avalance Studios geeft aan dat de open wereld en de spectaculaire explosies niet zullen verdwijnen maar voor het belang van het verhaal zal de wereld dus niet meer zo open zijn. Ze zijn overgestapt naar een gelicenceerde game omdat ze na zeven jaar originele games wel eens een gelicenceerde game wilde maken. Ze wilde wel een game die bij de studio zou passen en volgens de studio zijn ze daar nu dus mee bezig.

We zullen waarschijnlijk nog even moeten wachten op meer informatie maar laten we hopen dat de E3 ons wat kan brengen.

Avalanche

'Palacios moet TourÚ opvolgen bij Barša'

Barcelona heeft volgens El Mundo Deportivo zijn vizier gericht op Wilson Palacios. De middenvelder van Tottenham Hotspur is de potentiële opvolger van Yaya Touré, die aast op een vertrek bij Barça.

De 25-jarige Palacios heeft zich bij Tottenham in de basiself gespeeld onder manager Harry Redknapp en kwalificeerde zich met The Spurs voor de Champions League. Hondurees international Palacios kwam in januari 2009 voor ruim twaalf miljoen euro over van Wigan Athletic.

FC Barcelona zou de ontwikkeling van de WK-ganger van Honduras nauw op de voet volgen. Gezien de huidige situatie van Touré bij de Catalanen kan Palacios worden beschouwd als een mogelijke opvolger van de Ivoriaan, die lijkt aan te sturen op een vertrek uit Spanje.

Touré gaat vermoedelijk de overstap maken naar de Premier League. Manchester City (waar broer Kolo Touré speelt), Manchester United, Arsenal en Chelsea zouden wel oren hebben naar de international van Ivoorkust. Zowel Touré als Palacios zijn actief op het WK in Zuid-Afrika.

Kingdom Hearts Re: Coded voor DS

Square Enix heeft Kingdom Hearts Re: Coded voor de DS aangekondigd en zal deze RPG op de E3 beurs tonen. Verwacht veel bekende personages in dit spel, want in de Kingdom Hearts serie komen zowel Disney figuren en Final Fantasy personages die de nodige avonturen beleven. 

Het verhaal in dit spel begint met Jiminy Cricket die zijn dagboek bekijkt, dat hij gebruikt heeft tijdens zijn eerste avontuur met Sora om de avonturen op te schrijven. Hij ontdekt een geheimzinnige boodschap, die hij zelf niet geschreven heeft. King Mickey is vastbesloten om erachter te komen wie dit geschreven heeft, dus hij besluit om het tijdschrift te digitaliseren en zo met zijn vrienden in het boek te duiken om het geheim te ontdekken. Ze ontdekken binnen het boek een tweede Sora, met wie ze weer nieuwe avonturen gaan beleven.

Kingdom Hearts

Bejaarde moet betalen voor douche

Bewoners van bejaardentehuizen van zorginstelling ZINN in Groningen, Hoogezand en Haren moeten flink in hun buidel tasten om het leven wat aangenamer te maken. Zij moeten namelijk flink dokken voor allerlei extraatjes. Een douchebeurt kost bijvoorbeeld 21 euro en een wandelrondje om het bejaardentehuis 15 euro.

Directeur Wil Koopmans van ZINN laat weten dat zijn zorginstelling niet anders kan, omdat de politiek niet genoeg geld geeft. "Iedereen kan bij ons rekenen op basiszorg. Hoeveel dat is, hangt af van de situatie. Maar wij zijn een vangnet, geen hangmat. We willen alle cliënten het beste geven. Maar de overheid is niet overal verantwoordelijk voor en we hebben het geld niet. Ik wil daar eerlijk in zijn. Het vervelende is, dat de politiek dat niet vertelt. Die laat het aan ons over om aan de poort te zeggen wat onze beperkingen zijn." ZINN heeft in totaal tien bejaardentehuizen.

Voorlopige opkomst 49 procent

De voorlopige opkomst van stemmers rond 18.00 uur is 49 procent. Bij de vorige verkiezingen lag de opkomst rond dit tijdstip rond de 58 procent.

Vanaf 20.30 zijn de uitslagen live te volgen op Nederland 1, Politiek 24 en NOS.nl. Om 21.00 uur zullen alle stembureaus in Nederland sluiten. Vandaag kon er vanaf 7.30 gestemd worden. Op Schiphol waren de stembureaus voor de vroege reiziger al om 5.00 uur geopend.

Het zal vanavond nog spannend worden als alle uitslagen binnenkomen, volgens de peilingen zal de strijd vooral tussen de VVD en PvdA gaan. In de loop van de dag traden er al problemen op, veel stembureaus meldden dat hun stembussen al helemaal vol zaten.

 

Terry: "Temperament Rooney niet nadelig"

John Terry vindt dat het temperament van ploeggenoot Wayne Rooney juist een voordeel is voor de Engelse ploeg. Rooney kreeg in eigen land kritiek nadat hij in een oefenduel een onnodige gele kaart incasseerde.

De 24-jarige aanvaller van Manchester United schold de scheidsrechter uit tijdens de oefenwedstrijd tegen het Zuid-Afrikaanse Platinum Stars (3-0 winst). De gele kaart werd in Engeland met veel kritiek onthaald. Direct werd de link gelegd met de rode kaart van Rooney op het WK in 2006.

De sterspeler van de Engelsen liet zich destijds gaan in de kwartfinale tegen Portugal, waarin hij verdediger Ricardo Carvalho trapte. Terry vindt dat Rooney juist gegroeid is sinds dat incident. "Maar ik hield wel even mijn adem in toen hij de bal verloor en de tackle inzette", aldus Terry.

"Maar het temperament van Wayne is in mijn ogen geen probleem. In de afgelopen twee a drie jaar is enorm gegroeid. We hadden in de eerste helft wel wat meer van zijn agressieve spel kunnen gebruiken. Hij stimuleert het team", besluit Terry in gesprek met diverse media.

Basso: "Wil Tour proberen te winnen"

Ivan Basso won afgelopen maand de Giro d'Italia en zal in juli voor het eerst in vier jaar weer starten in de Tour de France. De Italiaan verkende alvast enkele bergetappes en is positief over zijn kansen in de Tour.

"Mijn pad naar het podium van de Tour is begonnen," aldus Basso, renner van Liquigas in Gazzetta dello Sport. "De eerste bergrit in de Ronde van Frankrijk is erg belangrijk. Dat is altijd zo geweest. Ik ken deze bergen, maar het was belangrijk om ze opnieuw te zien, samen met Roman Kreuziger. We hebben veel gesproken gedurende de rit van zeven uur en dat was erg belangrijk."

"Het is nog maar net een dikke week geleden dat ik de Giro won, maar ik heb het gevoel alsof ik op het eerste trainingskamp van het jaar ben. Ik had nu op mijn lauweren kunnen rusten en in 2011 weer terug kunnen komen, maar ik wil heel graag de Tour proberen te winnen."

IsraŰlische homo's geweerd van Gay Pride

De organisatie van de Gay Pride in Madrid heeft besloten dat Israëlische praalwagens zaterdag 3 juli niet welkom zijn in de optocht. De uitnodiging werd ingetrokken vanwege de aanval op een hulpkonvooi voor de Gazastrook. Negen Turken lieten bij die bestorming het leven.

De Israëlische homo's zijn lid van belangenorganisatie LGBT en komen uit Tel Aviv, 'de gayhoofdstad' van het joodse land. De organisatie besloot tot het weren van praalwagens, omdat de burgemeester van Tel Aviv de aanval op het hulpkonvooi niet heeft veroordeeld. De LGBT reageert verbolgen op de beslissing. "Wij betreuren het dat wij niet meer welkom zijn op grond van een voorval dat niets met de Israëlische homogemeenschap van doen heeft. Wij zijn als politiek onafhankelijke organisatie uitgenodigd door de Pride organisatie, maar worden nu ongevraagd onderdeel van het optreden van onze overheid", vindt woordvoerder Mike Hamel.

Enkelblessure voor Frei

Alexander Frei heeft tijdens de laatste training van de Zwiterse nationale ploeg een blessure aan zijn enkel opgelopen. De aanvaller van FC Basel botste namelijk tegen Steve von Bergen aan en bleef vervolgens op het gras liggen.

Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure van Frei is. "Ik heb het natuurlijk met argusogen gevolgd en gezien dat Alex het duel is aangegaan", aldus Ottmar Hitzfeld, bondscoach van Zwitserland. "Daarbij heeft hij waarschijnlijk iets verstuikt. Ik hoop maar dat het niet om een kleine breuk gaat. Hij is naar het ziekenhuis voor onderzoek."

Agent geeft zichzelf dikke parkeerboete

Een agent uit Rockdale County, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft laten zien dat er met de politie niet te spotten valt. Politiechef Gene Wilson heeft een bekeuring van omgerekend ruim 230 euro gekregen voor het parkeren op een invalidenplek. Hij kreeg de dikke boete van niemand minder dan hijzelf.

Wilson heeft toegegeven dat hij onlangs op een invalidenparkeerplek stond bij een kiprestaurant. Hij kwam er pas achter nadat hij zijn ontbijt reeds achter de kiezen had. "Ik kwam buiten, en zag een invalidenparkeervak met mijn auto erin", vertelt de agent. "Ik dacht nog even dat ik het niet had gedaan, maar realiseerde me dat ik het wel had gedaan."

Wilson beweert de markering noch het parkeerbord te hebben gezien. De nieuwe zwaailamp op zijn dienstauto ontnam hem het zicht. Na de ontdekking reed hij terug naar het hoofdbureau om een collega een bekeuring te laten uitschrijven. Naast het betalen van een boete van 280 dollar heeft de agent ook zijn excuses aangeboden in de krant.

Contador: "Het liep niet echt lekker"

Alberto Contador finishte vandaag als zesde in de tijdrit van de Dauphiné Libéré. Daarnaast moest de renner van Astana ook zijn gele leiderstrui inleveren. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Janez Brajkovic, die prompt leider in het algemeen klassement werd.

"Ik probeerde het in eerste instantie rustig aan te doen", begon Contador zijn analyse. "Ik probeerde mijn ritme een beetje te vinden, maar dat liep niet echt lekker. Het was een zeer oneffen weg en ik probeerde tegen het einde wat herder te gaan, maar het was gewoon geen superdag."

De Spanjaard vervolgde met de woorden: "Ik wilde niet teveel riskeren in de bochten, omdat ik wist dat dat geen goed idee was. Ik probeer in deze dagen vooral de vorm voor de Tour de France te vinden."

S. Pepe op huurbasis naar Juventus

Simone Pepe speelt komend seizoen op huurbasis voor Juventus. De club uit Turijn huurt de vleugelspeler van Udinese voor 2,6 miljoen euro. De Oude Dame laat vandaag op de site weten ook een optie tot koop te hebben bedongen. Dan moet Juventus nog eens 7,5 miljoen euro overmaken, verspreid over drie jaar.

Pepe speelde sinds 2007 voor Udinese. In drie seizoenen kwam hij tot 104 wedstrijden, waarin hij het net veertien keer liet bollen. Momenteel bereidt de 26-jarige speler zich met Italië voor op het WK in Zuid-Afrika. De Italianen trappen maandag af met een wedstrijd tegen Paraguay.

Noodweer teistert wegen Noord-Holland

Zware regenbuien zorgen woensdag in de avondspits voor veel problemen. Met name in Noord-Holland en in het zuidwesten van het land zorgen de hoosbuien voor extra files. Rond 17.30 uur stond er zo'n 325 kilometer file, ongeveer honderd kilometer meer dan normaal, zegt een woordvoerder van de ANWB.

In Noord-Holland zijn het vooral automobilisten op de A7 en de A9 die last ondervinden van de extra drukte door de regen. Op de A7 is er kans op aquaplaning doordat de regen op de weg blijft liggen. Daardoor kan de auto grip verliezen en gaan zwabberen.

Op de A58 richting bergen op Zoom is het ook erg druk. De A2 tussen Utrecht en Den Bosch is ook voller dan gebruikelijk.

Dinsdag zorgde de regen in de spits vooral bij Rotterdam voor problemen, maar daar valt het volgens de ANWB nu mee. "Het is niet landelijk. Vooral in Noord-Holland en in het zuidwesten regent het hard."

De verwachting is dat het hoogtepunt van de files wel zo'n beetje is bereikt. "Ik denk dat het gaat afnemen, maar we moeten afwachten hoe de buien zich ontwikkelen."

Nieuwe VN-sancties tegen Iran

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met nieuwe strafmaatregelen tegen Iran vanwege zijn nucleaire programma.

Het is de vierde keer dat de Veiligheidsraad sancties oplegt aan de islamitische republiek. De tien pagina's tellende resolutie roept op tot aanscherping van het wapenembargo tegen Iran. Ook worden de banksector van het land beperkingen opgelegd en mogen schepen op weg naar Iran worden geïnspecteerd.

Twaalf landen stemden voor de resolutie, Brazilië en Turkije stemden tegen en Libanon onthield zich van stemming.

Plannen om mensen in bijstand te koppelen

De Friese gemeente Dongeradeel wil bijstandsmoeders en -vaders koppelen aan mannen en vrouwen met een baan.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving daarover in verscheidene media. De gemeente zou voor eenieder die in de bijstand zit, eenmalig 1400 euro willen uittrekken om een succesvolle relatiebemiddeling mogelijk te maken. De plannen zijn volgens de gemeentewoordvoerder in april in werking getreden. Door alle commotie die erover is ontstaan, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de plannen woensdagavond nog eens nader te bestuderen.

Met het plan probeert de gemeente haar kosten voor uitkeringsgerechtigden omlaag te brengen. Als iemand met een uitkering een relatie krijgt met iemand met een betaalde baan, hoeft de gemeente niet meer uit te keren. De eenmalige 1400 euro kan de bijstandsgerechtigde gebruiken om bijvoorbeeld naar de kapper te gaan en nieuwe kleren te kopen. Ook in de gemeente Dantumadiel, eveneens in Friesland, zouden dergelijke plannen zijn gemaakt.

Volgens wethouder Marianne Hofs is daar echter geen sprake van. "Het plan is hier geopperd door de cliëntenraad. Die hebben het naar buiten gebracht. Maar ik beloof met mijn hand op mijn hart dat wij ons niet wagen aan relatiebemiddeling."

Geen water in Tilburg en Goirle

Door een storing bij waterleverancier BrabantWater zitten Tilburg en Goirle nog tot vanavond 23:30 uur zonder water. BrabantWater spreekt op haar website van een calamiteit, maar meldt nog niet wat de oorzaak is.

Ongeruste Tilburgers kunnen bellen met BrabantWater, maar de waterleverancier laat weten dat de lijnen vrijwel zeker overbelast raken. Het telefoonnummer van BrabantWater is (073) 683 80 00

Update 19:39: Vermoedelijk betreft de calamiteit een lek aan de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. Al sinds begin mei zijn er wegwerkzaamheden op die locatie. 

lek

lek

lek
Lek in hoofwaterleiding Tilburg (Foto's: Jeroen Stuve)

NEC aast op Chatelle

NEC aast op de Belg Thomas Chatelle. De buitenspeler is bij zijn huidige club Anderlecht op een zijspoor beland en heeft daardoor interesse in een transfer.

De 29-jarige Chatelle vindt NEC een interessante optie, zo meldt hij aan de Gazet van Antwerpen: "Ik sta zeker open voor de Nederlandse competitie. Als buitenspeler ligt dat voetbal mij wel. Maar er is zeker nog niks beslist."

Chatelle debuteerde als prof bij AA Gent en kwam ook uit voor KV Mechelen. Vervolgens speelde hij vanaf de zomer van 2000 tot januari 2007 voor RC Genk. Anderlecht nam hem toen over, maar na een goed vorig seizoen verloor de rechtsbuiten zijn basisplaats. Chatelle speelde in totaal 239 competitieduels in België en scoorde daarin 22 keer. Hij speelde drie interlands voor België.

Groenendijk vermoedelijk nieuwe trainer Den Bosch

FC Den Bosch presenteert morgen de nieuwe hoofdtrainer. De kans is zeer groot dat Fons Groenendijk de opvolger wordt van de vertrokken Marc Brys. De Belg vertrok naar KV Mechelen.

De 46-jarige Groenendijk heeft al twee gesprekken met de clubleiding achter de rug. De Brabanders hadden ook interesse in Joop Gall van BV Veendam, maar het lijkt er dus op dat Groenendijk de vacature zal gaan invullen. Afgelopen seizoen werd de voormalig profvoetballer ontslagen bij Willem II. Recent was de Leidenaar in beeld bij ADO Den Haag, maar daar zag Groenendijk niet voldoende perspectief.

Portal 2 vertraagd tot 2011

Valve (en Aperture Science) lijken veel moeite te doen om het bloed onder de afwachtende gamer zijn nagels te halen, want na een hele berg geruchten en verrassingen, komt nu een bericht met een minder grappige inhoud. Portal 2, waar Valve van riep dat het deze zomervakantie uit zou komen, komt pas in 2011.

In een door Aperture Science geschreven persbericht kwam naar buiten dat uit veiligheidsoverwegingen is besloten om de game uit te stellen. Men was bang dat er een 'scheur in tijdsdimensie van Valve Time' zou kunnen ontstaan, waardoor iedereen nogal origineel aan zijn einde zou komen. Hieronder het hele bericht:

Aperture Science, doing business as Aperture Laboratories LLC, in partnership with Valve today announced the successful completion of an ethics-review-panel-supervised release date restructuring process. Portal 2, the sequel to the ground-breaking title that earned over 30 Game of the Year awards despite missing its original ship date, is now targeted for a 2011 release.

Representatives from both companies acknowledged that public safety concerns factored into the decision. They went on to say that even though Portal 2 will arrive slightly later than planned, all life on earth won't instantaneously stop as every molecule in your body explodes at the speed of light, which is what would happen should a rip ever appear in the fabric of Valve Time.

"Also, the game will be even better," they added, missing an historic opportunity to create the first product delay press release to mention that a product is being delayed to make it worse.

To ask questions about how close we all came to dying, or to ask futile questions about the previously announced E3 ***PORTAL-2-THEMED-FOR-GOD'S SAKE*** surprise or, less futilely, to schedule an appointment to attend a Portal 2 screening at the Valve booth during E3, please contact Valve's delegate to the EU's Valve Time Studies Group, Doug Lombardi.

Opvallend is dat ze in het bericht benadrukken dat de 'verrassing' temaken zal hebben met Portal 2. Ook is het op zijn minst vreemd te noemen dat zo kort voor de E3 deze vertraging aan het licht komt, terwijl Valve voor zover bekend alleen Portal 2 zal showen. Sommige nieuwssites melden vanwege dit bericht dat de verrassing niet Episode 3 of de Source Engine 2 zou kunnen zijn. Wij houden de mogelijkheid van dat laatste nog even open, aangezien Portal 2 best op die engine zou kunnen draaien...

Popov: "Dynamo Kiev is geweldige kans"

Vandaag maakten we bekend dat Goran Popov volgend seizoen voor Dynamo Kiev gaat spelen. De linksback, die de laatste twee jaar bij sc Heerenveen onder contract stond, is er blij met zijn nieuwe werkgever.

"Voor mij en mijn familie is dit een geweldige kans. Met alle respect voor Heerenveen, maar Kiev is een grotere club en speelt in een zwaardere competitie", aldus Popov in een reactie. "Dit is voor mij een grote stap voorwaarts."

Daarnaast bedankte Popov de Friezen voor de afgelopen twee jaar. "Dat een trainer het niet in je ziet zitten, kan gebeuren in voetbal. Ik heb bij Heerenveen een goede tijd gehad. Mijn eerste jaar in Friesland was zelfs het beste uit mijn carrière. Ik heb Europees veel ervaring opgedaan en absoluut hoogtepunt was natuurlijk de bekerfinale. Die dag zal ik nooit vergeten."

Griek Moras mist eerste duel WK

Vangelis Moras is er definitief niet bij tegen Zuid-Korea. De Griekse verdediger moet de eerste groepswedstrijd aan zich voorbij laten gaan, omdat hij niet op tijd is hersteld van een enkelblessure die hij tijdens een training opliep.

"Ik wil geen risico nemen. Ik wil fit zijn voor de wedstrijd tegen Nigeria", zegt de verdediger van Bologna. Op voorhand leek hij met Socrates Papastathopoulos het centrale verdedigingsduo te gaan vormen. De medische staf van Griekenland heeft alles geprobeerd om hem op tijd fit te krijgen, maar dat is niet gelukt. Zijn beoogde vervanger is middenvelder Kostas Katsouranis, die een linie terug moet zakken.

Voor de Verenigde Staten is er beter nieuws te melden. Jozy Altidore is op tijd fit voor het eerste groepsduel tegen Engeland. Hij liep vorige week een enkelblessure op, maar kan al weer volledig meetrainen.

L÷w wil aanvallend voetbal gaan spelen

Duitsland wil zich op het WK voetbal vooral op de aanval gaan spelen. Dit liet Joachim Löw, bondscoach van de Duitsers, in aanloop naar de wedstrijd tegen Australië weten. Dit duel staat voor zondag a.s. op de rol.

"We willen met offensief voetbal succes boeken, niet alleen met veel lopen en hard werken", aldus Löw op de persconferentie in Erasmia. De bondscoach temperde de verwachtingen overigens direct, doordat hij wees op de jonge leeftijd van de Duitse spelers. "Dit is een jonge ploeg en sommige spelers zullen uit de schaduw moeten stappen. Misschien gaat dit team binnen een paar jaar pieken. Het heeft zijn top in ieder geval nog niet bereikt, de toekomst ligt nog open."

Nederlands elftal mag niet meer twitteren

Twitteren is sinds woensdag verboden voor de spelers van het Nederlands elftal. Dat meldt Gregory van der Wiel woensdag via Twitter. "We mogen niet meer twitteren", schrijft de Ajacied. "Ik houd het hierbij, spreek jullie na het WK, sorry."

Ook Ryan Babel en Eljero Elia hebben sinds enkele uren niet meer getwitterd. Daarvoor waren de vleugelspelers vrij actief. Vooral Babel plaatste meerdere tweets per uur. Waarom de bondscoach het verbod heeft ingesteld, is niet duidelijk.

Woensdag kwam een filmpje naar buiten vanuit het hotel van Oranje. Onder anderen Babel, Elia, Nigel de Jong en Van der Wiel waren te zien, terwijl ze computerspelletjes speelden. Het met een webcam opgenomen filmpje werd door Elia op internet gezet.

Opkomst blijft achter bij 2006

De opkomst bij de verkiezingen blijft rond 18.00 uur achter op die van de laatste verkiezingen rond die tijd. Vooralsnog heeft volgens onderzoeksbureau Synovate 49 procent van de mensen zijn stem uitgebracht, terwijl dat in 2006 58 procent was, meldt de NOS.

Volgens Maurice de Hond, die de opkomst via Twitter berekent, had rond 17.00 uur 45 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Vier jaar geleden stemde ruim tachtig procent.

In Amsterdam was de tussenstand om 18.00 uur 39,3 procent, tegen 44 procent vier jaar geleden. In Den Haag zijn de laatste opkomstcijfers van 16.00 uur. Toen was 33,7 procent van de mensen naar de stembus geweest, zo'n vier procentpunt onder de tussenstand van 2006.

Of de voorlopige opkomstcijfers iets zeggen, is de vraag. Mogelijk wachten mensen tot het weer opklaart. Overigens stelt het KNMI dat het weer in Nederland geen invloed heeft op de opkomst. Mensen zouden zich door het weer niet laten weerhouden om te gaan stemmen, maar op zijn hoogst even wachten tot het opklaart.

Obama: situatie Gaza onhoudbaar

De huidige situatie in de Gazastrook is 'onhoudbaar'. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag na een ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Obama deed een oproep aan alle partijen om samen te werken om een oplossing te vinden voor de Palestijnse kuststrook. Abbas riep Israël op een einde te maken aan de blokkade van Gaza. Vorige week enterden Israëlische militairen een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. Daarbij vielen negen doden. Obama zei te verwachten dat Israël zal voldoen aan de eisen voor een onafhankelijk onderzoek naar het incident. De Amerikaanse president zegde de Palestijnen 400 miljoen dollar (332 miljoen euro) toe, bestemd voor de bouw van onder meer huizen en scholen.

Hij riep de Palestijnen en Israël verder op concessies te doen en het vredesproces te hervatten.

Tiener-MILF wordt weer lekker strak

Hoewel Ambah Young nog maar achttien lentes is, heeft ze toch al een kind op de wereld gezet. Omdat de Australische sinds de geboorte van haar dochter vindt dat ze uitgezakt is, gaat ze naar Maleisië om zich dankzij een plastisch chirurg weer jeugdig te voelen.

Hoewel Young nog altijd haar achternaam eer aandoet, wil ze naar eigen zeggen alle lichamelijke sporen van het moederdom laten uitwissen. Ze heeft een behoorlijke zak geld geleend van een vriend om in Maleisië een cosmetische behandeling te ondergaan.

"Sinds de geboorte van mijn dochter is mijn lichaam nooit meer de oude geworden", klaagt de jonge moeder. "Ik zal me laten opereren om me weer achttien te voelen." Na de komst van haar nu tweejarige dochter ging Young fanatiek fitnessen, maar het mocht niet baten. Ze hoopt dan ook dat de artsen haar wel weer strak weten te krijgen.

Voor het bedrag van zo'n negenduizend euro laat de MILF haar lichaam flink verbouwen. Zo worden onder andere haar borsten en buik onder handen genomen. De dokter mag zelfs aan haar vagina gaan klussen. De medische wereld down under is echter geschokt door het voorval. Volgens een psycholoog is Young kwetsbaar, en heeft ze meer behoefte aan psychische hulp in plaats van een plastisch chirurg.

Voor foto's van de jonge moeder, check het bronartikel

FTD in hoger beroep tegen vonnis

Usenet-gemeenschap FTD legt zich niet neer bij het verloren kort geding tegen filmproducent Eyeworks van Reinout Oerlemans. FTD legt de zaak nu voor aan het Gerechtshof in Den Haag.

Vorige week diende het kort geding bij de Haagse rechtbank, waarin de rechter oordeelde dat zelfs het noemen van bepaalde bestandsnamen onder de definitie openbaarmaking kan vallen. FTD werd ervan beticht deze 'openbaarmaking' te faciliteren.

De gerechterlijke uitspraak zorgde voor veel beroering onder zowel de internetgemeenschap als deskundigen, waaronder juristen. Het op deze manier uitleggen van de term openbaarmaking gaat volgens hen veel te ver. De rechter zou bovendien jarenlange jurisprudentie naast zich neerleggen, waarin faciliteren nooit als onrechtmatig is aangemerkt.

Ook aan de onpartijdigheid van de rechtsgeleerde wordt door sommigen openlijk getwijfeld. Eén van de advocaten van Eyeworks is cursusleider bij cursussen op het gebied van intellectueel eigendom, waar de betrokken rechter als docent werkzaam is.


Reinout Oerlemans' Eyeworks furieus over digitale piraterij

Jurassic Park- en Back to the Future-games door Telltale Games

Telltale Games, de ontwikkelaar achter de recente Sam & Max-episodes en de avonturen van Guybrush Threepwood in Tales of Monkey Island komt met twee nieuwe gameseries.

Telltale Games heeft namelijk een deal gesloten met NBC Universal en dit houdt in dat de studio van Jurassic Park en Back to the Future een game zal gaan maken. Beide games zullen in verschillende "episodes" uit komen en zullen alleen digitaal verspreid worden.

Veel informatie over de games is er nog niet maar bekend is wel dat de games zich in dezelfde wereld als de films zullen afspelen maar niet per se een raakvlak zullen hebben met de films. Verwacht wordt dat beide games een besturing zullen krijgen zoals de Sam & Max-games omdat dit ook de specialiteit is van Telltale Games.

Beide games zouden deze winter uit moeten komen voor de Wii (Wiiware), Xbox 360 (XBLA), PS3 (PSN), PC en MAC. Misschien meer informatie binnenkort op de E3.

bttfjp

Gomes: "Ik hoop dat ik niet nodig ben"

Heurelho Gomes moet zich schikken in de rol als bankzitter. Gek genoeg vindt de keeper dat geen probleem en hoopt hij zelfs dat hij niet nodig is.

Júlio César heeft de concurrentiestrijd gewonnen van Gomes. "Ik hoop dat ik niet nodig ben, want Júlio verdient het om te spelen op het WK", reageerde de doelman correct tegen Braziliaanse pers.

Gomes spreekt verder over zijn collega: "Júlio is de beste keeper in de wereld, omdat hij zoveel heeft bereikt en gewonnen. Er zijn heel veel goede keepers, maar zij winnen niet allemaal zoveel prijzen. César kende bij Internazionale een succesvol en prijsreik seizoen."

Gomes moest vorige week invallen tijdens een oefenduel met Zimbabwe. César viel geblesseerd uit en Gomes verving de eerste doelman degelijk. Bondscoach Carlos Dunga liet echter direct weten dat César de eerste keus is en dat hij inmiddels voldoende hersteld is om het WK te beginnen.

Oranje doet Twitter alsnog in de ban

Het gebruik van Twitter is voorlopig taboe bij het Nederlands elftal. Dit liet Gregory van der Wiel via het medium weten.

"We mogen niet meer twitteren. Dus hierbij stop ik nu, maar ik spreek jullie na het WK, sorry," schreef Van der Wiel op zijn Twitter-pagina. "Ik zal nog steeds iedere tweet van jullie lezen, dus blij me steunen en volgen! Dankjewel!"

Ook Ryan Babel en Eljero Elia zullen voorlopig dus geen tweets meer op Twitter plaatsen.

Nadal eenvoudig door op gras Queen's

Rafael Nadal heeft bij het grastoernooi op Queen's de derde ronde bereikt. De Spanjaard versloeg de Braziliaan Marcos Daniel met tweemaal 6-2. De partij was na 52 minuten voorbij.

Nadal domineerde de partij vanaf de baseline. Hij benutte vier van zijn zes breekkansen en op eigen service was hij heer en meester. Daniel maakte op de opslag van Nadal maar zeven punten. Overigens lag het duel in de tweede set een kwartier stil vanwege regen.

In de achtste finales treft Nadal nu Denis Istomin die Dustin Brown versloeg.

Kubica geeft F1-demonstratie in Polen

Voor Robert Kubica gaat een grote wens in vervulling. De Pool mag namelijk van zijn team Renault op 17 juli een Formule 1-demonstratie geven op het circuit in Poznan. In 2007 gaf het Franse team al eens een demonstratie in de straten van de hoofdstad Warschau.

Kubica zal gaan rijden met de R29, de bolide die Renault vorig seizoen inzette. Verwacht wordt dat hij voor zijn fans burnouts en donuts gaat doen. "De kans om met een Formule 1-auto in mijn thuisland te gaan rijden is iets wat ik altijd al wilde doen, dus daarom wil ik Renault danken voor deze kans. Polen heeft geen enkele Grand Prix, dus dan is dit het beste alternatief en ik kijk er dan ook naar uit om naar huis te gaan en de Poolse fans te zien. Het is voor velen de eerste keer dat ze een Formule 1-auto van zo dichtbij zien en ik zal daarom ook mijn best gaan doen om te laten zien hoe verbazingwekkend deze bolides zijn."

Kritiek op poll Maurice de Hond in DWDD

Maurice de Hond gaat tijdens De Wereld Draait Door (DWDD) de resultaten van een exit-poll bekendmaken. Doorgaans worden op de dag van de verkiezingen geen peilingen over de uitslag gepubliceerd. De Hond breekt dit jaar met dat gebruik, wat hem de nodige kritiek opleverde.

Hoofdredacteur van het NOS-journaal Hans Laroes laat via Twitter weten dat 'Nederland in een bananenrepubliek verandert als er voor 21.00 uur peilingen worden gepubliceerd. Hij noemt het plan van DWDD 'ongelooflijk ijdel en stupide'. Journalist Ad van Liempt neemt het woord 'treurig' in de mond. "In alle beschaafde landen wachten ze tot de stembus sluit", twitterde hij.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het publiceren van peilingen op de verkiezingsdag niet verboden is. "Maar het was altijd een goed gebruik om dit niet te doen." Het kan kiezers die nog moeten gaan stemmen beïnvloeden in hun keuze. Overigens maakte ook Spits woensdag de resultaten van een exitpoll bekend.

De opkomst bij de verkiezingen lag om 15.45 uur op 38 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate. Maurice de Hond meldt 37 procent. De opkomst is hiermee lager dan bij de parlementsverkiezingen van 2006, toen rond 15.45 uur zo'n 43 procent van de kiezers had gestemd.

KNVB presenteert concept Eredivisie-programma

Iedereen kijkt uit naar het WK voetbal, maar intussen zijn ook de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen in volle gang. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) presenteerde vandaag het concept-programma voor het seizoen 2010/2011.

Uit dit concept blijkt dat landskampioen FC Twente op 6 augustus met een uitwedstrijd tegen Roda JC de competitie officieel opent. Daarnaast treden de twee promovendi, De Graafschap en Excelsior, in de eerste speelronde tegen elkaar aan.

Ajax en PSV spelen volgens het concept in het eerste weekend een uitwedstrijd tegen respectievelijk FC Groningen en sc Heerenveen, waar Feyenoord FC Utrecht op bezoek krijgt. Op zondag 19 september vind dan de eerste Klassieker van 2010/2011 plaats. Ajax gaat dan naar de Rotterdamse Kuip en neemt het op tegen Feyenoord.

De winterstop duurt in het nieuwe voetbalseizoen een maand, waarmee de KNVB tegemoet komt aan de wensen van de clubs. Op die manier krijgen de spelers voldoende rust en is er ruimte voor een trainingskamp. De laatste speelronde van 2010 wordt in het weekend van 17 december gespeeld. Daarna wordt de competitie in het weekeinde van 21 januari 2011 weer hervat.

Daarnaast zal er komend seizoen maar één midweekse speelronde zijn. Deze staat gepland voor 26 en 27 oktober. Ook zijn er dit seizoen minder Europese tickets te verdelen. Aan het einde van het seizoen 2010/2011 zullen slechts vijf clubs worden afgevaardigd naar de Champions League of Europa League. Dit hangt samen met de prestaties van de Nederlandse ploegen in Europese wedstrijden.

Op 14 juni zullen de definitieve programma's voor zowel de Eredivisie als de Jupiler League bekend worden gemaakt.

Chili verslaat Nieuw-Zeeland

Chili heeft in het Zuid-Afrikaanse Kanyamazane een oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland met 2-0 gewonnen. Gonzalo Fierro en Esteban Paredes maakten in de tweede helft de doelpunten voor de Zuid-Amerikanen, die tijdens het WK zijn ingedeeld in groep H, waarin ook Europees kampioen Spanje speelt. Nieuw-Zeeland treft in groep F onder meer wereldkampioen Italië.

Chili trad aan zonder spits Humberto Suazo, die waarschijnlijk de eerste twee groepswedstrijden op het WK moet missen vanwege een blessure. Bij Nieuw-Zeeland ontbrak middenvelder Tim Brown. De ervaren voetballer herstelt van een schouderoperatie en sluit pas morgen aan bij de selectie van bondscoach Ricki Herbert.

VVD en PVV populairst op FOK!

De VVD en de PVV zijn het populairst op FOK!. Dat blijkt uit onze poll waar inmiddels meer dan 14.000 keer op werd gestemd.

De VVD krijgt 22 procent van de stemmen, de PVV 20. Een goede derde is D66 met 14 procent van de stemmen. Daaronder staan respectievelijk de PVDA en de SP met negen en acht procent.

Nieuwkomer de Piratenpartij krijgt 5,7 procent van de stemmen. Het CDA is niet echt geliefd en krijgt 2,8 procent van de stemmen. Rita Verdonk krijgt slechts 0,6 van de stemmen, evenals jongerenpartij Lijst17, opgericht i.s.m. BNN. Vier procent van de FOK!kers zegt niet te gaan stemmen, 1,7 gaat wel maar stemt blanco. Doe ook mee aan de poll.

Dubbelslag Brajkovic in DauphinÚ

Janez Brajkovic heeft vandaag de derde etappe in de Dauphiné Libéré, een tijdrit over 49 kilometer, gewonnen. Daarnaast nam de renner van Team RadioShack de leiderstrui van Alberto Contador over.

Contador had voorafgaand al laten weten de gele leiderstrui niet te willen verdedigen, maar zich te richten op het testen van zijn tijdritfiets. De Spanjaard finishte op één minuut en 45 seconden van de winnaar binnen, wat mogelijk toch voor een bedrukt gezicht zorgde.

David Millar zette uiteindelijk de tweede tijd neer. Ook Denis Menchov deed goede zaken en eindigde als vijfde. Daardoor steeg de Rus, die in dienst van Rabobank rijdt, naar de top tien.Uitslag derde etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Janez Brajkovic Team RadioShack 01:01,51
2 David Millar Team Garmin + 0,26
3 Edvald Boasson Hagen Team Sky + 0,43
4 Tejay van Garderen Team HTC-Columbia + 0,53
5 Denis Menchov Rabobank + 0,55


Algemeen klassement:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Janez Brajkovic Team RadioShack 10:22,04
2 David Millar Team Garmin + 0,36
3 Tejay van Garderen Team HTC-Columbia + 0,50
4 Alberto Contador Astana + 1,41
5 Geraint Thomas Team Sky + 2,01

Musicalrol voor Laura Vlasblom in 'Legally Blonde'

Laura Vlasblom duikt na jaren het theater weer in voor een musical. De 41-jarige zangeres heeft een rol in 'Legally Blonde' gekregen, laat producent V&V Entertainment woensdag weten.

"Ik vind het buitengewoon leuk om na jaren weer het theater in te gaan met een musical", reageert Vlasblom. "Het lijkt mij een heerlijke uitdaging. Ik was vereerd toen ik voor de rol werd benaderd." Producent Albert Verlinde wijst op de vlieguren die Vlasblom maakte als zangeres en actrice. "Als zij het toneel betreedt, staat er ook iemand."

Vlasblom neemt in 'Legally Blonde' de rol van Paulette voor haar rekening. De kapster is een goede vriendin van hoofdrolspeelster Elle Woods en voorziet de blondine van het nodige liefdesadvies. 'Legally Blonde' moet dit najaar in première gaan.

Musicalrol voor Laura Vlasblom in 'Legally Blonde'
Musicalrol voor Laura Vlasblom in 'Legally Blonde' (Foto: Novum)

Iniesta mist waarschijnlijk eerste wedstrijd Spanje

Andrés Iniesta kan waarschijnlijk niet meedoen in de eerste wedstrijd van Spanje tijdens het WK in Zuid-Afrika. Hij kampt met een dijbeenblessure en mist zodoende de wedstrijd tegen Zwitserland. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. De 26-jarige middenvelder kampte afgelopen seizoen al met dezelfde kwetsuur.

De kleine middenvelder van FC Barcelona liep de blessure op in het met 6-0 gewonnen oefenduel tegen Polen. Hij moest zich in de 39e minuut gedwongen laten wisselen. Iniesta was erg aanwezig voor zijn blessure en was met assists betrokken bij de eerste twee doelpunten.

Capello schiet uit zijn slof en zaait paniek

Onrust in de Engelse omgeving. Bondscoach Fabio Capello uitte zijn frustraties op de media. "Waarom nemen jullie foto's van de kleedkamers?", vroeg een woedende en verontwaardigde Capello. "Daar is totaal geen reden voor", vond de bondscoach.

De bondscoach dacht dat de fotografen foto's maakte van de kleedkamers en niet van de spelers. Dit viel verkeerd bij Capello en barstte uit van woede. Voor het eerst doet Capello dit publiekelijk, maar zijn spelers kennen dergelijke reacties.

John Terry: "Hij was er niet bepaald blij mee. Ik heb hem nog nooit zo kwaad gezien, maar het was wel te begrijpen." Het voorval vond een dag na de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Platinum Stars plaats. Capello was ontevreden over het spel.

Engeland kent een allerminst rustige voorbereiding. Onlangs raakte Wayne Rooney in opspraak nadat hij een scheidsrechter onheus had behandeld en Rio Ferdinand moest geblesseerd afhaken voor het WK. Engeland opent tegen de Verenigde Staten.

'Vraag naar energie stijgt weer in 2010'

Het wereldwijde energieverbruik zal in 2010 weer toenemen, nadat het vorig jaar voor het eerst in tientallen jaren afnam, zo zei olieconcern BP woensdag. Om aan deze toenemende vraag tegemoet te komen zullen nieuwe investeringen in energiebronnen moeten worden gedaan, maar zullen ook strengere veiligheidsmaatregelen gaan gelden om te voorkomen dat een olieramp zoals die zich in de Golf van Mexico heeft voorgedaan zich zal herhalen, aldus BP.

Het wereldwijde primaire energieverbruik daalde in 2009 met 1,1 procent vanwege de recessie, aldus econoom Christof Ruehl van BP in het jaarlijkse statistisch overzicht van het wereldwijde energieverbruik. Het betrof de eerste daling sinds 1982 en werd gedreven door een dalende vraag in de ontwikkelde landen.

De groei in de vraag, gedreven door de ontwikkelde landen, zal zich in 2010 hervatten, aldus BP. "De wereld zal vandaag de dag moeten investeren om de energievoorraden te kunnen leveren die in de toekomst nodig zijn", aldus Iain Conn, chief executive van Refining & Marketing van BP.

"Gebeurtenissen zoals in de Golf van Mexico echter, laten zien dat bepaalde energiebronnen vrijwel zeker scherpere maatregelen vereisen om veilige operaties zeker te stellen en mogelijkheden te bieden om de omgeving te beschermen".

Sinds 22 april lekt er olie in de Golf van Mexico uit een bron van BP, resulterend in de grootse milieuramp ooit in de VS. Het lek werd veroorzaakt door een explosie aan boord van het boorplatform van Transocean Ltd. Deepwater Horizon.

Vier NAVO-militairen dood na helikoptercrash

Vier NAVO-militairen zijn woensdag omgekomen nadat de helikopter waarin ze vlogen, werd neergeschoten door vijandig vuur in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Dat heeft de NAVO laten weten.

Een Talibanwoordvoerder heeft de verantwoordelijkheid voor de daad opgeëist. Volgens hem zijn er twintig buitenlandse militairen door de aanval om het leven gekomen.

De nationaliteit van de militairen is niet bekendgemaakt. In Helmand zijn vooral Britten en Amerikanen gelegerd.

Miyamoto: "Mario niet in te veel games"

Mario kennen we allemaal. De vrolijke loodgieter is de mascotte van Nintendo en komt in veel games voor. Toch zegt de bedenker van Mario, Shigeru Miyamoto, dat hij niet in teveel games moet voorkomen.

Dit is opmerkelijk, aangezien elke game waar Mario op de voorkant schittert goed verkoopt. Verwacht wordt dat  Mario Party en andere games die meer dan een keer uitkwamen en een groot succes waren, wel blijven bestaan. Toch zullen we Mario minder vaak in elke willekeurige sportgame zien verschijnen, zoals onlangs ook bij het in Europa niet verschenen Super Mario Sluggers is gebeurd.

 

Games zoals Dance Dance Revolution zullen niet meer ontzettend vaak uitkomen.

Nieuwe trainingslocatie voor ServiŰ

Servië traint de rest van het WK op een andere locatie. De selectie van het Balkanland vond de pas vervangen grasmat in het AW Mullerstadion in Johannesburg te instabiel.

Vanwege risico op blessures diende de Servische bond een verzoek in bij de FIFA om elders te mogen trainen en kreeg daarvoor toestemming. Vanaf morgen trainen de Serviërs in het UG Rugby stadion.

Verdediger Aleksandr Kolarov liet op een persconferentie weten dat de spelers bang waren om geblesseerd te raken. Volgens de speler van Lazio Roma was de grasmat in het stadion pas drie of vier dagen geleden opnieuw gelegd. Een woordvoerder van de Servische bond benadrukte nog dat er geen blessures veroorzaakt waren door het veld.

Interview: Moke op Pinkpop 2010

Wegens defecte apparatuur heeft het even geduurd, maar dan heb je wel wat: Pinkpop-interviews. De eerste twee zijn vorige week al online gegaan, deze week volgt de rest. Gisteren was Epica aan de beurt, vandaag is de beurt aan Moke. Waar FOK! vorig jaar tijdens Lowlands een gesprek had met Felix Maginn en Phil Tilli, is tijdens Pinkpop van dit jaar de cirkel bijna rond gemaakt. Eddy Steeneken en Rob Klerkx waren deze keer bereid om een woordje te doen. Hoe zien zij het festival en wat kunnen we van de heren verwachten?

'Mascherano en Kuyt voor 40 miljoen naar Inter'

Rafael Benítez is voor even bij Liverpool teruggekeerd en heeft een flinke zak met geld bij zich. De nieuwbakken oefenmeester van Internazionale wil proberen Dirk Kuyt en Javier Mascherano los te weken.

Het is geen verrassing, dat Benítez Kuyt en Mascherano naar Italië wil halen. De trainer kon altijd op het duo rekenen, waardoor beide een belangrijke rol bij Liverpool kregen. Volgens de Spaanse coach is het tweetal een goede toevoeging voor de ploeg uit Milaan.

Kuyt liet in een eerder stadium al weten fan te zijn van de werkwijze van Benítez. "Het is geweldig om met hem samen te werken. Toen hij mij van Feyenoord naar Liverpool haalde, had hij altijd de juiste tips om me beter te maken. Hij heeft van mij een completere speler gemaakt."

De Katwijker liet ook weten zich niet druk te maken over de toekomst. "Ik zie wel wat er gaat gebeuren. Bij Liverpool zit ik goed en mocht er interesse zijn van andere clubs, dan hoor ik dat wel. Het WK is nu het allerbelangrijkst."

Nieuw album Eminem uitgelekt

De nieuwe cd van rapper Eminem is twee weken voor de officiële verkoopdatum uitgelekt. 'Recovery' zou vanaf op 22 juni in de winkels liggen, maar was maandag al te vinden op internet. Op de website van Eminem blijft 22 juni als releasedatum staan.

Eminem bracht vorige week de single 'Won't Back Down' uit, een duet met Pink. Zaterdag lanceerde de rapper officieel zijn nummer 'Not Afraid'. In de videoclip suggereert hij zelfmoord te plegen. De 37-jarige loopt, al rappend over de problemen in zijn leven, langzaam naar de rand van een dak toe.

'Recovery' is de opvolger van Eminems comebackalbum 'Relapse' uit 2009. Hij kondigde toen aan ook een 'Relapse 2' te willen maken met producent Dr. Dre. Toen de twee eenmaal aan het werk waren, kreeg het album toch een ander geluid en noemden ze het 'Recovery'.

Nieuw album Eminem uitgelekt
Nieuw album Eminem uitgelekt (Foto: Novum)

Verstekeling overleeft vlucht in landingsgestel

Een 20-jarige Roemeen is, als verstekeling verstopt in het landingsgestel van een vliegtuig, van Wenen naar Londen gevlogen. De man heeft de reis zonder een schrammetje overleefd. Dat heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse politie woensdag bekendgemaakt.

Het toestel is eigendom van een Saudische sjeik. Het stond op de luchthaven van Wenen geparkeerd en vertrok zondagavond naar het Londense vliegveld Heathrow. De Roemeen was inmiddels onder de prikkeldraadomheining van de Weense luchthaven gekropen en had zich in het landingsgestel van het vliegtuig verstopt.

Bij aankomst van het toestel op Heathrow werd de Roemeen ontdekt en vervolgens door de plaatselijke politie voor verhoor meegenomen. Hij zei dat hij in Engeland een baan zocht.

De Bakker verliest van Hewitt

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de derde ronde van het tennistoernooi van Halle te bereiken. Onze landgenoot was in de tweede ronde een maatje te klein voor Lleyton Hewitt. De setstanden waren 3-6 en 3-6.

De Bakker produceerde in de partij tegen Hewitt negen aces, maar dit bleek dus niet voldoende te zijn voor de overwinning. Onze landgenoot kan zich nu gaan voorbereiden op het grastoernooi van Rosmalen, de Unicef Open. Dit toernooi wordt van 13 tot en met 19 juni gehouden.

Cel- en werkstraf voor 'Vegan Streaker'

De 24-jarige Peter Janssen, beter bekend als de 'Vegan Streaker', moet bijna drie maanden de cel in voor het vrijlaten van nertsen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank in Rotterdam legde hem woensdag de maximale werkstraf van 240 uur werkstraf op en 265 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk.

De straf valt lager uit omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Janssen heeft volgens deskundigen het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Hij stond terecht omdat hij vorig voorjaar zo'n 2500 nertsen vrijliet op een Zeeuwse fokkerij. Janssen heeft dat eerder ook bekend. Medeverdachte Naomi van der P. hoorde dezelfde straf eisen, maar zij werd vrijgesproken.

De dieren werden vorig jaar op 15 maart 'bevrijd' uit de fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse, nadat Janssen diverse verkenningen had uitgevoerd. Ook haalde hij de fokkaarten uit kooien, zodat er met die nertsen niet meer gefokt kon worden. De meeste dieren werden overigens snel weer gevangen. Janssen werd op 7 april aangehouden, maar 30 juni vrijgelaten om voor zijn zieke moeder te zorgen.

De rechtbank neemt het Janssen kwalijk dat hij grote financiële en emotionele schade bij de nertsenfokker heeft veroorzaakt en totaal niet inziet dat hij laakbaar heeft gehandeld. De nertsenfokkerij heeft een eis tot schadevergoeding ingediend, maar daar moet een civiele rechter zich over buigen. Wel krijgt de fokker een bescheiden schadevergoeding toegekend voor immateriële schade.

Janssen kreeg zijn bijnaam nadat hij in zijn onderbroek een tv-show van Paul de Leeuw binnenliep om aandacht te vragen voor dierenleed. De presentator stelde dat niet op prijs en trok hem de onderbroek van het lijf.

Tien jaar cel en tbs geŰist tegen Benno L.

Tegen de Bossche zwemleraar Benno L. is woensdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag. L. staat terecht wegens ontucht met 57 meisjes. Hij zou drie keer hebben geprobeerd een kind te verkrachten. Sommige slachtoffers waren zwakbegaafd.

De 60-jarige Bosschenaar werd in juni vorig jaar opgepakt. De politie vond 221 filmpjes en duizenden foto's waarop te zien was hoe hij ontucht pleegde. Na zijn arrestatie ontstond veel onrust onder de ouders van de kinderen die zwemles van hem kregen.

De rechtbank doet uitspraak op 2 juli.

Massale steun voor Zuid-Afrikaanse selectie

Over een gebrek aan steun hoeft het Zuid-Afrikaanse elftal niet te klagen. De spelersbus van Bafana Bafana werd vandaag in de zakenwijk Sandton in Johannesburg door zo'n 40.000 mensen begeleid in de buurt van het hotel.

De meeste mensen in Johannesburg hadden een vrije dag om de ploeg moreel te steunen. Duizenden mensen gingen ook in andere wijken de straat op voor een massaal volksfeest. De meesten hadden de vuzuzela bij zich.

Rossi mist TT van Assen

Valentino Rossi doet eind juni niet mee aan de TT van Assen, dat dit jaar zijn 80-jarig jubileum viert. Dit heeft Wilco Zeelenberg, teammanager van Fiat-Yamaha, vandaag alten weten.

"Hij zal niet rijden," aldus Zeelenberg in een korte reactie. "Voor het team is het een drama. Er staan in Assen zestien rijders op de grid, daar worden we niet vrolijk van."

Rossi liep afgelopen weekend, tijdens de Grand Prix van Italië, een gecompliceerde beenbreuk op, nadat hij bij een valpartij betrokken was.

Terpstra nu al zeker van Tour de France

Team Milram heeft vandaag al zes namen van renners vrijgegeven, die dit jaar aan de Tour de France gaan deelnemen. Het gaat om Linus Gerdemann, Gerald Ciolek, Christian Knees, Johannes Fröhlinger, Niki Terpstra and Thomas Rohregger.

Achter de naam van Fabian Wegmann staat nog een vraagteken, aangezien de renner nog herstellende is van een blessure, die hij tijdens de Giro d'Italia opliep. "De definitieve beslissing over Wegmann nemen we pas na de Ronde van Zwitserland," liet Gerry van Gerwen, manager van Team Milram, weten.

Daarnaast maakte Van Gerwen ook de doelen voor de komende Tour de France bekend. "We zullen dit jaar niet voor het eindklassement gaan rijden. Het is de bedoeling, dat we zo vaak mogelijk om de dagzege gaan mee strijden."

Ook wil Team Milram jacht gaan maken op de groene trui. "In etappes, die uit zullen monden op een massasprint, zullen alle renners in dienst van Gerald Ciolek gaan rijden. Als we de kans krijgen om een speciale trui te pakken, dan zullen we alles doen om dit te realiseren."

Trucker vindt massagraf in oosten BosniŰ

Een vrachtwagenchauffeur heeft in het oosten van Bosnië een massagraf ontdekt. De man deed zijn lugubere vondst vorige maand, toen hij een lading grind afleverde op een bouwplaats en bij het dumpen van zijn lading menselijke botten gewaar werd.

De trucker stelde de autoriteiten op de hoogte van zijn vondst op een plek in de buurt van de stad Bratunac. Forensisch deskundigen begonnen woensdag met opgravingen en vonden al meteen de resten van vijf mensen.

Volgens getuigen hebben de Serviërs nadat zij Bratunac in het begin van de Bosnische oorlog (1992-1995) hadden ingenomen heel wat mosliminwoners van de stad om het leven gebracht en vervolgens gedumpt.

PSN update 9 juni: WK-stijl

Vandaag is er weer een update in de PlayStation Store te vinden. Met het naderende WK in aantocht is het niet verrassend dat er wat thema's en nummers te downloaden zijn. Ook de PSP Essentials zijn nieuw, toptitels die voor een zachter prijsje verkocht worden. Let op, vandaag zijn er ook werkzaamheden aan het PlayStation Netwerk, dus als je iets wil hebben, even geduld, morgenvroeg is de boel weer online.

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)

Special Offers (beschikbaar tot 23 juni)
Supersonic Acrobatic Rocket Powered Battles Cars (was €9.99, nu €4.99)
Section 8 (was €24.99, nu €10.99)
Greed Corp (was €9.99, nu €5.99)
LocoRoco Cocorrecho! (was €2.99, nu €1.49)
Ferrari Challenge Pack (NÜRBURGRING, 599GTB, ENZO, 430 SCUDERIA, 612 SESSANTA, F330 P4) (was €4.99, nu €2.99)
LocoRoco 2 (PSP) (was €19.99, nu €14.99)
James Pond 2: Codename Robocod (PSone) (was €4.99, nu €1.99)
LittleBigPlanet - The Savannah Level Kit (PSP) (was €2.99, nu €1.49)
LittleBigPlanet - The Metropolis Level Kit (PSP) (was €2.99, nu €1.49)
Stand O'Food (mini) (was €4.99, nu €1.99)

Permanent prijsverlaging
Tank Battles (was €6.99, nu €4.99)
Red Faction: Guerilla - Smasher Pack (was €3.99, nu €3.19)

PSP Essentials
Daxter (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
Everybody's Golf (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
LocoRoco (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
MediEvil Resurrection (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
Patapon 2 (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
Ratchet & Clank: Size Matters (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
Pursuit Force: Extreme Justice (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
WipEout Pulse (PSP) (was €19.99, nu €7.99)
Buzz! Master Quiz (PSP) (was €29.99, nu €7.99)

Downloadable Games (PS3)
Joe Danger (€12.99)
Söldner-X 2: Final Prototype + Söldner-X Himmelsstürmer Bundle (€17.99)

Downloadable Games (PSP)
Metal Slug XX (€29.99)

minis (PS3/PSP)
Rocks N'Rockets (€4.99)
Vibes (€4.99)
Gold Fever (€4.99)
Mahjongg Artifacts (€4.99)

Add-On Game Content (PS3)
LittleBigPlanet
   Heavy Rain Costume Kit (contains the Ethan, Madison, Jayden, Shelby and Origami costumes) (€5.99)
      Ethan Costume (€1.99)
      Madison Costume (€1.99)
      Jayden Costume (€1.99)
      Origami Costume (€1.99)
Skate 3 - Maloof Money Cup 2010 NYC (€3.99)
Clash of the Titans - Apollo's Challenge Quest Pack (€1.99)
Super Street Fighter IV - Super Challengers 2 Pack (€3.99)
Buzz! Quiz TV - Celebrities Pack (€4.99)
EyePet
   Robot Styling Pack (€2.99)
   Football Fan Styling Pack (gratis)
Rock Band
   Rock Ready by Crown of Thorns (€1.49)
   The Great Escape by Boys Like Girls (€1.49)
   Deftones Pack 01 (€3.99) (met ook losse tracks)
      Cherry Waves (€1.49)
      Minerva (€1.49)
      Hole in the Earth (€1.49)
Rock Band Network
   Collapsing by Demon Hunter (€1.49)
   Don't Let Me Down (Slowly) by The Main Drag (€1.49)
   Heimdalsgate Like A Promethean Curse by Of Montreal (€1.49)
   "Mechanical Love by In This Moment" (€1.49)
   The Mob Goes Wild by Clutch (€1.49)
Guitar Hero 5
   National Anthem Track Pack (gratis) (met de tracks)
   God Save the Queen
   Il Canto Degli Italiani
   La Marseillaise
   Lied Der Deutschen
   The Star-Spangled Banner
Karaoke Revolution
   Do You Really Want To Hurt Me (€0.99)
   It's Not Unusual (€0.99)
   Rio (€0.99)
   Tainted Love (€0.99)
   Thank You (€0.99)
   Twist & Shout (€0.99)
   Virtual Insanity (€0.99)
   You're My Best Friend (€0.99)

Add-On Game Content (PSP)
LittleBigPlanet
   Motorstorm Hessian - Level Kit (€2.99)
   Motorstorm Hessian - Costume (gratis)

Videos (PS3)
Kane and Lynch 2: Dog Days Fragile Alliance Trailer
Kane and Lynch 2: Dog Days Arcade Mode Trailer
Kane and Lynch 2: Dog Days Cops and Robbers Trailer
Kane and Lynch 2: Dog Days Undercover Cop Trailer
Aliens Vs. Predator Heritage Trailer
Aliens Vs. Predator Dev Diary
Söldner-X 2: Final Prototype Gameplay Video 1
Söldner-X 2: Final Prototype Gameplay Video 2

Dynamic Themes (PS3) (animated)
EyePet Summer Theme (€1.99)
World Cup Theme (gratis)
Football: Argentina Theme (€1.99)
Football: Australia Theme (€1.99)
Football: Brazil Theme (€1.99)
Football: Denmark Theme (€1.99)
Football: England Theme (€1.99)
Football: France Theme (€1.99)
Football: Germany Theme (€1.99)
Football: Greece Theme (€1.99)
Football: Italy Theme (€1.99)
Football: Japan Theme (€1.99)
Football: Mexico (€1.99)
Football: Netherlands (€1.99)
Football: New Zealand (€1.99)
Football: Paraguay (€1.99)
Football: Portugal (€1.99)
Football: Serbia (€1.99)
Football: Slovenia (€1.99)
Football: South Africa (€1.99)
Football: South Korea (€1.99)
Football: Spain (€1.99)
Football: Switzerland (€1.99)
Football: USA (€1.99)


Premium Themes (PS3) (statisch)
NBA Cleveland Cavaliers Theme (€1.49)
NBA Dallas Mavericks Theme (€1.49)

Avatars (PS3)
EyePet
   Bubble Monkey Avatar (€0.25)
   Food Bowl Icon Avatar (€0.25)
   Pet in Bubble Avatar (€0.25)
   Pet Jump Happy Avatar (€0.25)
   Speaker Avatar (€0.25)

 

Noodlijdend MVV gered

De noodlijdende voetbalclub MVV is gered. De club uit de Jupiler League heeft een regeling getroffen met 96 procent van de schuldeisers. De club uit Maastricht kan dan ook een doorstart maken, maakte de initiatiefgroep MVV vandaag bekend.

De achterstallige salarissen van spelers en medewerkers worden nog vanmiddag betaald. Morgen neemt de initiatiefgroep de leiding over van het huidige bestuur.

Van Marwijk wordt gek van vuvuzela

Het WK voetbal moet nog van start gaan, maar Bert van Marwijk heeft nu al genoeg van de vuvuzela. De toeter was vandaag, tijdens de openbare training van het Nederlands elftal, veelvuldig te horen.

Na 45 minuten had Van Marwijk er genoeg van en probeerde met driftige handgebaren duidelijk te maken dat men genoeg op de vuvuzela had geblazen. De bondscoach had namelijk moeite om zich voor de spelersgroep verstaanbaar te maken. Dit was echter aan dovemansoren gericht, aangezien de aanwezige fans nog vaker op de toeter begonnen te blazen.

Het was vandaag voor het eerst, dat Oranje-fans een training mochten bijwonen. Waarschijnlijk was dat ook meteen de laatste keer.

Marokkanen en het WK voetbal

Vier jaren lang wachten op het WK, en dan ook nog hopen op deelname van het Marokkaans elftal. De bevolking wachtte de kwalificatie in spanning af maar wanneer blijkt dat de Atlas Leeuwen zich opnieuw niet weten te kwalificeren verging de hoop van de Marokkaanse sportliefhebber net zo snel als die gekomen was. Elke Marokkaanse jongen droomt ervan om op een dag in het groene shirt te mogen spelen, maar de kans hierop is bijzonder klein. Er zijn namelijk heel weinig clubs in de kleinere steden waardoor de kans om gescout te worden nog kleiner is. Maar dat weert de jeugd niet af om door te gaan met het voetballen op de zanderige voetbalveldjes. Voetbal is in Marokko een kwestie van passie voor het spel en de wil om te winnen.

Financieel adviseur aangehouden voor oplichting

Een 53-jarige man uit Emmen is dinsdag aangehouden op verdenking van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou voor zo'n 380.000 euro aan financiële producten hebben verkocht. Dit geld stak hij vervolgens in eigen zak, meldt de politie.

De fraude vond tussen 1999 en 2008 plaats in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. De man verkocht mensen onder meer rente- of garantiecertificaten of bewoog hen een lening ter beschikking te stellen aan startende ondernemers. De verdachte drukte het ingelegde geld vervolgens achterover. Onduidelijk is wat er met het geld is gebeurd.

Tegen de man is zestien keer aangifte gedaan. Onderzocht wordt of de Drent ook onterecht een bijstandsuitkering kreeg. De verdachte is na verhoor weer vrijgelaten.

N-VA wil BelgiŰ splitsen

De Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA), koploper in de Belgische verkiezingen, zaait misschien wel de ultieme verdeeldheid: het voorstel tot opsplitsing van het land. Zondag gaan Vlaanderen en Wallonië naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen.

Ondanks de status als thuis van de Europese Unie, worstelt België al lang met verdeeldheid tussen de zes miljoen Nederlandssprekende en de 4,5 miljoen Franssprekende inwoners en tot nog toe was praten over de opdeling van het land voorbehouden aan extremisten. Maar voor Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, is opdeling precies het streven. En wat ooit een fantasie van de politieke periferie was, wordt uit de mond van de man die wel eens de nieuwe premier zou kunnen worden, opeens een stuk waarschijnlijker.

De opdeling van België is een langgekoesterde wens van extreemrechts in Vlaanderen, het economisch dominante noorden, en een nachtmerriescenario voor het armere Franssprekende Wallonië. Vlaanderen heeft de helft minder werkloosheid en 25 procent meer inkomen per hoofd van de bevolking en Vlamingen klagen al tijden dat zij het leven van hun Franssprekende buren subsidiëren. Vlaanderen is over het algemeen conservatief en gericht op de vrije handel. De socialisten die Wallonië lang leidden hebben een reputatie van corruptie en slecht bestuur. De enige Franstalige partij die België wil opbreken is de zeer kleine extreemrechtse partij Front National, die Wallonië bij Frankrijk wil voegen.

De partij van De Wever staat momenteel op 26 procent van de stemmen, tegen slechts 3,2 procent in 2007. Het zou kunnen betekenen dat de N-VA de grootste partij wordt en daarmee het eerste recht krijgt een coalitie te vormen. Het is echter onwaarschijnlijk dat De Wever andere grote partijen meekrijgt in zijn voorstel België op te delen. Dat is de reden dat hij niet een directe opsplitsing wil, maar een geleidelijke en ordentelijke breuk voorstaat om de christen-democraten, de liberalen en de socialisten te straffen voor drie jaar politiek disfunctioneren, waardoor de economische crisis niet naar behoren kon worden aangepakt.

De Wever beschreef België dinsdag als een stilstaand land, met economische achterstand en verlamd door taalruzies en gebrek aan efficiëntie. Hij klaagde dat Vlaanderen elk jaar 11,3 miljard euro naar Wallonië sluist, maar er niets over het beleid te zeggen heeft. De Wever heeft het over een confederatie voor Vlaanderen en Wallonië -wellicht net als Servië en Montenegro- maar zwijgt over de monarchie of de hoofdstad van Vlaanderen. Nu is het Franssprekende Brussel de hoofdstad van zowel Vlaanderen als Wallonië. Uit een peiling onder Vlamingen is gebleken dat 32 procent algehele onafhankelijkheid wil, 17 procent een confederatie met Wallonië en 25 procent meer zelfbestuur binnen België.

"We zijn twee verschillende volkeren geworden", legt Jean-Marie Dedecker uit, leider van de Vlaamse partij met zijn naam. "We zijn sociaal en cultureel verdeeld. We lezen elkaars kranten niet. We kijken niet naar elkaars televisieprogramma's." De Franstalige minister van financiën Didier Reynders meent dat de vraag die België moet beantwoorden, is 'Willen we nog samenleven?'

Tot ver in de twintigste eeuw domineerden de Franstaligen het land, waarna Vlaanderen het stokje overnam. Sinds de jaren zeventig hebben de regio's zelfbestuur op tal van gebieden, waaronder milieu, werkgelegenheid cultuur en sport.

Koploper verkiezingen wil België splitsen
Koploper verkiezingen wil België splitsen (Foto: Novum)

"Twee Aziatische landen bij laatste zestien"

Mohammed Bin Hamman, voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC), heeft de verwachting uitgesproken dat twee teams die dat continent vertegenwoordigen de laatste zestien halen bij het komende WK. Welke landen daarvoor in aanmerking komen zei de Qatarees niet.

De AFC worden in Zuid-Afrika vertregenwoordigd door Australië, Japan, Noord-Korea en Zuid-Korea. Australië werd in 2006 toegelaten tot de AFC, daarvoor kwam het uit voor de bond van Oceanië.

De Zuid-Koreanen bereikten het beste resultaat voor een Aziatisch land. In 2002, toen het WK in Zuid-Korea en Japan werd gehouden, eindigde de ploeg onder leiding van Guus Hiddink als vierde.

Blessuregeval in arbitragekorps

Een blessure in het arbitragekorps. De Chileense scheidsrechter Pablo Pozo ziet zijn droom in duigen vallen nu hij geblesseerd moet afhaken voor het WK. De FIFA liet weten dat Pozo niet voldoende fit is om aan het WK te beginnen.

Wat de scheidsrechter precies mankeert is niet bekend. Ook zijn assistenten moeten het WK aan zich voorbij laten gaan. Op 13 juni stond hun eerste wedstrijd op het programma: Algerije - Slovenië.

Als vervanger heeft de FIFA de Guatamalese arbiter Carlos Alberto Batres opgetrommeld. Hij wordt geassisteerd door Leonel Leal uit Costa Rica en Carlos Pastrana uit Honduras. Nederland levert geen scheidsrechters op dit WK.

Waar gevoetbald wordt, ontstaan blessures. De afgelopen periode haakten onder anderen Rio Ferdinand, Michael Ballack, John Obi Mikel, Mickaël Essien en Nani af. Andere prominente spelers zijn twijfelgevallen, waaronder Didier Drogba, Arjen Robben en Andrea Pirlo. Alle coaches kunnen tot 24 uur voor aanvang van hun eerste wedstrijd een geblesseerde spelers ' inruilen' voor een fitte kracht. Bert van Marwijk heeft bij Robben aangegeven geduld te hebben en te willen wachten.

Vandalen krassen hakenkruizen in auto's Brunssum

Op auto's in het Limburgse Brunssum zijn dinsdagnacht hakenkruizen gekrast. Ook werden andere vernielingen aangebracht aan geparkeerde auto's, meldt de politie.

Vandalen namen zo'n twintig auto's in de Pasteurstraat, de Biesstraat en de Boerhaavestraat onder handen. Naast de aangebrachte swastika's werden banden lek gestoken en spiegels afgebroken. De politie is een onderzoek gestart.

Duits studentenprotest tegen onderwijssysteem

Tienduizenden Duitse studenten en scholieren boycotten woensdag hun lessen. Met demonstraties in zo'n zeventig steden willen zij de aandacht vestigen op de in hun ogen onrechtvaardige situatie in het Duitse onderwijs.

Het protest is met name gericht tegen de bijdragen voor onderwijs en tegen de invoering van het bachelor-mastersysteem. Daarbij willen ze meer inspraak, een betere toegang tot het onderwijs en vrijheid van leermiddelen in plaats van strikte tijdspannes en een grote prestatie- en concurrentiedruk.

Met het oog op de derde onderwijstop van bondskanselier Angela Merkel wordt donderdag in Berlijn een fietsdemonstratie gehouden. Ook zijn er voor zaterdag twee landelijke demonstraties gepland onder het motto 'Wij betalen niet voor jullie crisis'.

Celstraf geŰist tegen frauderende parkeerwachter

Justitie heeft woensdag tien maanden cel geëist tegen een parkeerwachter die bijna twee ton aan parkeergeld in eigen zak zou hebben gestoken. De 51-jarige Berend K. uit Oostzaan zou dat van begin 2004 tot eind 2008 bij de parkeerplaats van openluchtmuseum de Zaanse Schans in Zaandam hebben gedaan.

K. nam volgens justitie steeds een deel van de parkeeropbrengsten mee. In vijf jaar tijd liep dat op tot in totaal 190.000 euro. De zaak kwam pas aan het licht toen K. ergens anders ging werken. Zijn opvolger merkte dat hij veel meer parkeergeld binnenhaalde dan K. en trok aan de bel. Daarop werd een onderzoek opgestart.

Geen botbreuk voor Raborenner Van Winden

Raborenner Dennis van Winden heeft niets gebroken bij zijn val maandag in de Dauphiné Libéré. Onderzoek in een ziekenhuis in Amersfoort heeft dat uitgewezen. Van Winden was in de slotfase van de eerste etappe betrokken bij een valpartij en klaagde daarna over pijn aan zijn hand. Er was nog geen diagnose gesteld, omdat het in het ziekenhuis in het Franse Valence maandagavond te druk was.

Voor Van Winden betekent het resultaat een meevaller omdat de medische staf van Rabo vreesde voor een gebroken middenhandsbeentje. De 22-jarige neoprof werkt de komende weken een aangepast trainingsschema af totdat hij weer pijnvrij kan fietsen.

Paul Martens, die maandag bij een andere valpartij in de Dauphiné drie gebroken ribben opliep, maakt het goed. Hij ligt nog in een ziekenhuis in Valence, maar gaat goed vooruit.

Vande Velde mikt op top-5 in Tour

Garmin zal Christian Vande Velde uitspelen als troef tijdens de aankomende Tour de France, die op 3 juli van start gaat in Rotterdam. De Amerikaan, vijfde in de Tour van 2008 en vorig jaar nog achtste, gaat dit jaar weer voor een top vijf positie.

De voorbereiding van Vande Velde werd weer verstoord. Net als vorig jaar moest hij met een blessure opgeven in de Giro d'Italia. Desondanks is zijn ploegleider Johnny Weltz positief over de kansen van Vande Velde. "Nu is het wel niet zo ernstig. Vorig jaar werd hij alsnog achtste en nu is hij zeker beter dan toen."

In de Tour kan Vande Velde onder andere rekenen op zijn ploegmaats David Millar, David Zabriskie en Ryder Hesjedal. Verder gaat ook sprinter Tylar Farrar mee naar Rotterdam.

Club Brugge ontkent interesse in Koevermans

Danny Koevermans is volgens diverse Belgische media in beeld bij Club Brugge. Manager Luc Devroe ontkent de interesse in de aanvaller van PSV.

"De naam van Koevermans is hier nooit gevallen, net zomin als die van Daniel Opare", aldus Devroe La Dernière Heure. Opare is een rechtsback van Real Madrid die ook in verband werd gebracht met Brugge.

Club Brugge zoekt voor aanvang van het nieuwe seizoen nog een aanvaller en een rechterverdediger. Voor de laatste positie zou de Belgische club onder meer belangstelling hebben voor Marcos van Standard Luik.

Onder leiding van Adrie Koster heeft Club een goed seizoen achter de rug. De ploeg van de Nederlandse trainer werd tweede in de Jupiler Pro League, maar in de play-offs tegen AA Gent naast een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Opkomst vooralsnog lager dan in 2006

De opkomst bij de verkiezingen lijkt vooralsnog iets lager te zijn dan vier jaar geleden. Onderzoeksbureau Synovate berekende volgens de NOS dat de opkomst om 10.30 uur dertien procent was, twee procent minder dan in 2006. Volgens Maurice de Hond was de opkomst rond dat tijdstip zo'n achttien procent, wat volgens de peiler ook twee procent minder is dan bij de vorige Kamerverkiezingen.

In Amsterdam was de opkomst om 12.30 uur vijftien procent, zes procent minder dan in 2006. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart van dit jaar had rond 12.30 uur slechts 9,6 procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers hun stem uitgebracht in de druilerige hoofdstad.

Op 45 treinstations kan woensdag ook worden gestemd. Om 11.00 uur hadden tienduizend reizigers hun stem uitgebracht, meldt een woordvoerder van de NS. De NS spreekt nu al van een succes en is van plan gemeenten vaker te vragen een stembureau op het station te plaatsen.

In 2006 brachten ruim acht op de tien kiesgerechtigden hun stem uit.

Toch geen nieuwe 'Mortal Kombat'-film

De maandagavond op Youtube geplaatste trailer van een vermeende nieuwe 'Mortal Kombat'-film blijkt niet van een echte film te zijn. Ook heeft het niets met een nieuwe game te maken. Actrice Jeri Ryan, bekend van haar rol als Borg Seven of Nine in 'Star Trek: Voyager', schrijft op Twitter dat het filmpje bedoeld was om de visie van een niet nader benoemde regisseur voor een 'Mortal Kombat'-film te pitchen bij Warner Bros.

In het bijna acht minuten durende filmpje speelt Ryan de rol van Sonya Blade, één van de vele personages uit het 'Mortal Kombat'-universum. De in Duitsland geboren Amerikaanse actrice weet niet wat de reactie van Warner Bros. op de productie is geweest.

Warner Bros. heeft alle rechten van de 'Mortal Kombat'-franchise recentelijk opgekocht. Het bedrijf mag nu games en films maken over de serie en bijbehorende personages. Vorig jaar heeft Warner Bros. aangegeven de serie nieuw leven in te willen blazen, maar tot op heden zijn er geen onthullingen geweest.

Toch geen nieuwe 'Mortal Kombat'-film
Toch geen nieuwe 'Mortal Kombat'-film (Foto: Novum)

Clubicoon Xavi verlengt bij Barcelona

Xavi Hernández heeft zijn contract bij Barcelona met twee jaar verlengd. De huidige verbintenis van de 30-jarige middenvelder liep nog tot 2014. Teamgenoot Pedro blijft ook langer aan de Catalanen verbonden. Hij tekende voor een jaar bij, tot de zomer van 2015.

In de verbintenis van Xavi staat een clausule die aangeeft dat hij in de twee jaar daarvoor de helft van de wedstrijden moet spelen om na 2014 contractverlenging te krijgen. Het is vrijwel zeker dat Xavi zijn loopbaan afsluit bij Barcelona, de club waar hij al op zijn elfde binnenkwam. Inmiddels maakt de Spanjaard al twaalf seizoenen deel uit van de eerste selectie. Dit seizoen speelde Xavi in 53 wedstrijden van de in totaal 59 wedstrijden. Hij is ook een vaste waarde bij Spanje. Met de Europees kampioen gaat hij in Zuid-Afrika op jacht naar de wereldtitel.

Ook Pedro zit bij de Spaanse selectie. De 22-jarige vleugelspeler van Barça versierde een contractverlenging van een jaar. Dit seizoen brak hij definitief door in de hoofdmacht, in 34 wedstrijden in de competitie vond hij twaalf keer het net.

EC verbiedt blauwvintonijnvangst

De Europese Commissie verbiedt met ingang van donderdag de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan. Dit gebeurt omdat de Europese vissers de vangstquota voor het jaar 2010 nu al helemaal hebben opgebruikt. De blauwvintonijn, die vooral in Japan heel gewild is, wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Japan en andere Aziatische landen hebben tot dusverre pogingen van de Verenigde Naties om de blauwvintonijn officieel tot een bedreigde diersoort te bestempelen weten tegen te houden.

Tankwagen met stikstof gekanteld in Alblasserdam

Een tankwagen met stikstof is woensdagochtend in Alblasserdam gekanteld. De omgeving is uit voorzorg afgezet omdat er een kans bestaat dat de tankwagen gaat lekken. "Het ziet hier blauw en geel van de hulpdiensten", zegt een politiewoordvoerder.

De vrachtwagen kantelde rond 08.30 uur op de Grote Beer, vlak voor de brug over de Noord. Het plan is om de tankwagen voor 14.15 uur overeind te takelen. Daardoor kan de lading gaan lekken. Alles wat met de lading in aanraking komt, bevriest. Een bedrijf in de omgeving is ontruimd.

Feyenoord zoekt manier om Landzaat te betalen

Feyenoord en Denny Landzaat gaan binnenkort rond de tafel zitten. Het contract van de middenvelder is dan wel afgelopen, maar de Rotterdammers willen Landzaat toch behouden. Dit meldt het AD.

De technisch directeur van Feyenoord, Leo Beenhakker, zoekt nog naar een manier om het salaris van Landzaat te betalen. Onlangs liet de middenvelder nog weten dat hij genoegen neemt met een salarisverlaging.

Kans op terugkeer ONM minimaal

De kans dat de soap ONM (Onderweg naar Morgen) terugkeert op televisie is bijna uitgesloten. Volgens Paul Römer van producent Endemol is er geen concrete interesse van een andere omroep: "ONM is altijd een comeback-kid geweest, tot nu toe. Er is nog een sprankje hoop, maar echt concrete vooruitzichten zijn er niet."

ONM was in mei voor het laatst te zien bij BNN, omdat er te weinig jongeren keken. "We zijn als beesten bezig geweest om de serie op televisie overeind te houden", aldus Römer.


Parodie ONM

Red Dead Redemption een grote hit

Sinds de release op 18 mei zijn er meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht van de western-game Red Dead Redemption. Dit schrijft de website Gamesindustry in een financiële reportage van uitgever Take-Two Interactive.

Take-Two Interactive-voorzitter Strauss Zelnick is erg trots op het succes van Red Dead Redemption. Volgens hem 'reflecteert dit succes het ongekende creatieve talent dat een grote kracht is van Take-Two'.

Red Dead Redemption is een game die zich afspeelt in het Wilde Westen. Althans, het oude Wilde Westen bestaat niet meer. De industrialisatie is in opkomst, treinen rijden door het landschap en de overheid probeert voet aan wal te krijgen. Wanneer voormalig rover John Marston eindelijk een normaal leven heeft, pakt de overheid dit terug. Nu wordt Marston gebruikt om enkele 'problemen' op te lossen.

Red Dead Redemption bevat vele momenten die fans van westernfilms zullen herkennen. Van de showdowns bij een ondergaande zon midden op de hoofdweg van een dorpje, tot en met het kapot schieten van het touw om de nek van een vriend.

De avonturen van John Marston zijn beschikbaar voor de Xbox 360 en Playstation 3.

'Red Dead Redemption' een grote hit
Red Dead Redemption een grote hit

Sneijder: "Uitstralen dat we hoogst haalbare willen"

Wesley Sneijder is misschien wel de beste speler op de Europese velden dit seizoen. Met zijn club Internazionale won hij alles wat er te winnen viel. "Ik kom hier voor goud", zegt Sneijder enkele dagen voor het openingsduel van Nederland op het WK in Zuid-Afrika.

Zijn ambities spreekt de middenvelder bewust uit. "Op de eerste plaats geloof ik er echt in. Dan past het volgens mij niet om te gaan roepen dat de halve finale al heel mooi zou zijn. Ik vind ook dat wij als groep moeten uitstralen dat we voor het hoogst haalbare gaan. We moeten samen het juiste gevoel hebben. En geloof me, dat gevoel hebben we."

Vandaag wordt de Nederlander 26 jaar, en nadat hij de afgelopen weken de landstitel, de beker en de Champions League heeft gewonnen ontkent hij niet dat hij zich onoverwinnelijk voelt. "Dat kwam eigenlijk nadat we met Inter Europees de groepsfase hadden overleefd. Toen kregen we iets van: dit kan niet meer stuk. Onze trainer José Mourinho heeft daar natuurlijk ook een rol in gespeeld."

Over zijn eigen gevoel is Sneijder ook duidelijk. "Ik barst van het vertrouwen. Eigenlijk op een manier die ik niet eerder heb gehad. Misschien een beetje twee jaar geleden, op het EK. Maar de groep is nu verder. Meer ervaring, meer jongens die bij de Europese topclubs spelen. Ik zeg niet dat het nu of nooit is, maar dit is wel het moment voor deze lichting."

"We spelen nu vijf of zes jaar samen", zegt Sneijder. "In deze selectie is sprake van een perfecte mix van jong en oud. Zo lang al zijn we op zoek naar dat eindresultaat. Het moet nu gebeuren."

"Kijk bijvoorbeeld naar de oefenduels," vervolgt Sneijder. "Wij hebben uitgehaald tegen de Hongaren op een manier die je echt niet veel ziet op de internationale velden. Bij vlagen spelen we fantastisch. Ik ben ook niet de enige die een goed seizoen heeft gedraaid. Veel meer jongens hebben het geweldig gedaan. We hebben meer voetbalkwaliteit dan ooit en ook fysiek zijn we verder dan twee jaar geleden."

"Twee jaar geleden speelde 'dit' Oranje in Zwitserland prachtige wedstrijden tegen Italië en Frankrijk. Vooral in aanvallend opzicht was het niveau geweldig. Dat kunnen we wel overtreffen", denkt Sneijder. "We zijn gegroeid. Dat mooie voetbal hoort ook bij ons. Vergelijk ons met Barcelona, misschien de enige club in de absolute top die altijd aanvalt. Maar het is geen doel op zich. Het mag van mij straks best een hele lelijke finale worden. Als wij maar winnen."

Hij ziet echter wel een valkuil voor Oranje. "Dat is wat er met Arjen Robben is gebeurd. Ineens kan er een blessure zijn. We moeten fit zijn en in vorm. Maar dat is natuurlijk een punt dat bij alle landen speelt."

Marvelous Entertainment in de problemen

De Japanse uitgever Marvelous Entertainment gaat zich alleen nog maar richten op bestaande series. Hiermee wil de uitgever proberen zo min mogelijk risico te lopen, schrijft het magazine Edge op haar website.

Marvelous Entertainment is van plan om enkel nog games uit de series van Harvest Moon en Rune Factory uit te brengen. Volgens Japanse rapporten zou de uitgever tevens overwegen om zich te richten op games die gespeeld kunnen worden in een webbrowser.

Yen Hau, productmanager bij Rising Star Games, verklaart tegenover Novum Nieuws dat de relatie tussen Marvelous Entertainment en Rising Star Games onveranderd blijft. Rising Star Games blijft in Europa games uitgeven van Marvelous die geschikt zijn voor de Europese markt.

In het afgelopen financiële jaar daalden de inkomsten en stegen de onkosten van Marvelous Entertainment. Het bestuur stak hierop hand in eigen boezem, en sneed in hun lonen. De voorzitter zag zijn loon met 77 procent dalen. Daarnaast verkocht Marvelous in januari van dit jaar haar aandeel van vijftig procent in de Europese uitgever Rising Star Games, al liet men toen al weten dat de samenwerking tussen de twee uitgevers blijft bestaan.

Marvelous Entertainment in de problemen
Marvelous Entertainment in de problemen

Massa tot 2012 bij Scuderia Ferrari

Felipe Massa blijft in elk geval tot 2012 bij Scuderia Ferrari. Dit heeft de Italiaanse renstal vandaag bekend gemaakt. De Braziliaan verlengde vandaag zijn huidige overeenkomst.

Massa is nog altijd geliefd in Maranello en kan ook goed over weg met Fernando Alonso, zijn ploeggenoot bij Scuderia Ferrari. "Ik ben blij dat ik nog eens twee seizoenen bij Ferrari kan rijden," lichtte de coureur toe. "Gedurende mijn hele Formule 1-loopbaan heb ik met een motor uit Maranello gereden en ik ben trots dat ik mijn contract heb verlengd bij een team dat ik als een tweede familie zie."

Ook Stefano Domenicali, teambaas van Scuderia Ferrari, was content met de contractverlenging. "Felipe is al bijna tien jaar een onderdeel van ons team. Hij is gegroeid als coureur en als man. We hebben bijzonder moeilijke momenten gekend, maar ook momenten van grote vreugde. We wilden stabiliteit voor onze toekomst en een coureurspaar dat aan elkaar gewaagd is op het gebied van talent, snelheid en goed samenwerken is hierin onmisbaar."

Mortal Kombat-film niet aan de orde

De maandagavond op Youtube geplaatste trailer van een vermeende nieuwe Mortal Kombat-film blijkt niet van een echte film te zijn. Ook heeft het niets met een nieuwe game te maken. Actrice Jeri Ryan, bekend van haar rol als Borg Seven of Nine in 'Star Trek: Voyager', schrijft op Twitter dat het filmpje bedoeld was om de visie van de niet benoemde regisseur voor een Mortal Kombat-film te pitchen bij Warner Bros.

In het bijna acht minuten durende filmpje speelt Ryan de rol van Sonya Blade, één van de vele personages uit het Mortal Kombat-universum. De in Duitsland geboren Amerikaanse actrice weet niet wat de reactie van Warner Bros. op de productie is geweest.

Warner Bros. heeft alle rechten van de Mortal Kombat-franchise recentelijk opgekocht. Het bedrijf mag nu games en films maken over de serie en diens personages. Vorig jaar heeft Warner Bros. aangegeven de serie nieuw leven in te willen blazen, maar tot op heden zijn er geen onthullingen geweest.

Nieuwe 'Mortal Kombat' niet aan de orde
Nieuwe Mortal Kombat niet aan de orde (Foto: Novum)

FIFA 11 introduceert authentieke voetballers

Woensdag heeft Electronic Arts de eerste details onthuld van FIFA 11. Elke speler zal authentiek zijn, met en zonder bal, op elke positie op het veld. Dit is één van de speerpunten voor de nieuwe game uit de FIFA-serie.

Elke speler krijgt unieke eigenschappen dankzij 'Personality+ Plus'. Individuele vaardigheden worden meegenomen in het rapport, waardoor alle spelers verschillen van elkaar. Bovendien gedragen de spelers op het veld zich echt als individuen. Ten grondslag aan deze karaktereigenschappen ligt een database waarin 36 eigenschappen en 57 persoonlijke kenmerken worden verwerkt per speler. Electronic Arts heeft overal ter wereld scouts zitten, 1700 in totaal, die spelers beoordelen.

Verdedigers als de Italiaanse rots Chiellini is beter in staat om een situatie in te schatten, terwijl de Spanjaard Iniesta de bal tijdens het dribbelen erg dicht bij zich kan houden. Naast deze karaktereigenschappen worden er ook nog eens meer fysieke eigenschappen in de spelers gestopt, waardoor er meer diversiteit ontstaat.

Naast de introductie van 'Personality+ Plus' introduceert FIFA 11 een nieuwe manier om de bal rond te passen. Met 'Pro Passing' moet een speler meer controle uitoefenen over de analoge sticks. Bovendien spelen de vaardigheden van de betreffende voetballer, de situatie en de noodzakelijkheid van de pass een rol bij de uitvoering. Slechte beslissingen of een slechte trap kunnen zorgen voor fouten of verrassende situaties.

FIFA 11 ligt vanaf dit najaar in de winkel voor de Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC, Playstation 2, Nintendo DS en PSP.

'Fifa 11' introduceert authentieke voetballers
FIFA 11 introduceert authentieke voetballers

Lennon nieuwe coach Celtic

Celtic heeft Neil Lennon aangesteld als trainer van de club. Hij wordt de opvolger van Tony Mowbray, die er niet in slaagde de ploeg goed te laten voetballen. Lennon was na het opstappen van Mowbray al interim-trainer bij de Schotse club, maar ook hem lukte het niet om de titel binnen te slepen. Voor hoelang hij heeft getekend, is nog niet bekend.

"Celtic is mijn thuis. Ik heb hier de laatste tien jaar van mijn leven gewerkt en ik kijk er naar uit om de successen terug te brengen die de club verdient", zegt de 38-jarige Lennon op de website van Celtic. "Ik ben als eerste een supporter van Celtic en niemand zal zo hard werken als ik om een winnende ploeg neer te zetten." Lennon kwam 214 keer uit in het groen-witte shirt van Celtic.

Voorzitter John Reid is erg tevreden. "Het is met veel plezier dat ik Neil mag benoemen tot trainer. Neil heeft Celtic in zijn bloed, hij kent de club op zijn duimpje en heeft alle kwaliteiten om wat moois neer te zetten."

Assistent-coach Ivoorkust valt in en scoort

Blaise Kouassi, de assistent-trainer van Ivoorkust, heeft een nederlaag van het nationale elftal voorkomen. Een kwartier voor tijd scoorde de 35-jarige Kouassi de gelijkmaker in het oefenduel tegen de Zwitserse club Lausanne Sport.

Sven-Göran Eriksson, bondscoach van Ivoorkust, vroeg Kouassi, op het WK van 2006 in Duitsland nog wel als  speler aanwezig, in de tweede helft in te vallen. De oud-speler van Guingamp en Troyes benutte vervolgens een van de talloze kansen.

Culina: "Verbeek als bondscoach in ons voordeel"

Volgens Jason Culina komt de aanwezigheid van bondscoach Pim Verbeek zijn ploeg extra van pas in de groepswedstrijd tegen Duitsland. Dit zegt de middenvelder van Australië op de website van de FIFA.

"Omdat hij Nederlander is kent hij de Duitsers goed. Dat kan ons een voordeel geven”, aldus de oud-speler van onder meer PSV. "Er zitten veel goede ploegen in onze WK-groep. We gaan voor een goed resultaat, maar een gelijkspel tegen een team als Duitsland zou geweldig zijn."

Culina zegt verder dat hij het Australische team sterker vindt dan vier jaar geleden. Toen haalde de Socceroos voor het eerst in de geschiedenis de laatste 16. "We zijn vier jaar ouder, meer ervaren en we weten wat we kunnen verwachten."

Australië speelt in Zuid-Afrika tegen Servië, Ghana en Duitsland.

'Eksterteam' pakt kettingrukkers aan

De politie in Den Haag heeft een team in het leven geroepen dat zogenoemde kettingrukkers moet bestrijden. Vooral in de wijk Transvaal worden volgens de politie Haaglanden steeds vaker mensen op hardhandige wijze beroofd van hun gouden ketting. Om dit tegen te gaan is het 'eksterteam' opgericht.

De straatrovers slaan volgens de politie toe volgens een vast patroon. "Ze opereren vaak in kleine groepjes. Eentje geeft het slachtoffer een duw en de ander rukt de ketting los." De kettingen zouden een gewilde buit zijn vanwege de gestegen goudprijs. Vooral ouderen en moeders met jonge kinderen zijn slachtoffers, meldt de politie.

Het eksterteam gaat zich bezighouden met de opsporing van de daders en extra surveilleren in de gebieden waar de overvallen vaak plaatsvinden. Inmiddels zijn al vijf daders aangehouden.

'Bureaucratie staat recherchewerk in de weg'

De recherche komt door toenemende bureaucratie en regelgeving te weinig toe aan opsporingswerk. Dit zegt aankomend directeur van de Nationale Recherche Wilbert Paulissen woensdag in NRC Handelsblad. Hij pleit voor vermindering van de papieren rompslomp waardoor de 'professionaliteit en effectiviteit van de politie gehinderd wordt'.

Vorig jaar konden 150.000 meldingen niet in behandeling worden genomen. Dit komt volgens Paulissen onder meer omdat de bureaucratie een groot beslag legt op het opsporingsapparaat. Als voorbeeld noemt hij jeugdcriminaliteit. "Rechercheurs moeten naast een verbaal voor justitie ook documenten aanleveren voor het bureau Halt, de jeugdzorg en andere instanties. Dat zal best belangrijk zijn, maar het kost tijd en je kunt je afvragen of het een kerntaak is van de politie."

Italiaan met bijna half miljoen op zak opgepakt

De marechaussee op Schiphol heeft een Italiaan opgepakt die met 459.000 euro op zak een vliegtuig in wilde stappen. Hij werd begin vorige week betrapt bij een steekproef.

De 58-jarige Italiaan droeg het geld in wikkels onder zijn kleding. "Als iemand meer dan tienduizend euro op zak heeft moet hij een goed verhaal hebben, anders stellen we altijd een onderzoek in", zegt een woordvoerder van de marechaussee woensdag.

De man verklaarde dat hij zoveel geld op zak had omdat hij zijn zaak net had verkocht. Hij was op weg naar Madrid, maar is opgesloten op verdenking van witwasserij. "In dit soort gevallen gaat het vaak om iemand die op weg is om een drugstransactie te doen", zegt de woordvoerder.

IsraŰl versoepelt blokkade Gaza

Israël heeft besloten de blokkade van de Gazastrook te versoepelen om levensmiddelen voor het gebied door te laten. Sommige goederen zijn inmiddels al in de Gazastrook aangekomen. Dit hebben Israëlische en Palestijnse functionarissen woensdag gezegd.

Het gaat om voedingsmiddelen als sap, jam, specerijen, zoete en zoute versnaperingen, maar ook bijvoorbeeld om scheerzeep.

Israël stelde de blokkade in nadat Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook had gegrepen. Sinds de commandoraid op een konvooi hulpgoederen voor Gaza van vorige week maandag is de blokkade alom veroordeeld.

Button vlakt Ferrari nog niet uit

De teams in vorm zijn momenteel Red Bull en McLaren. Toch houdt titelverdediger Jenson Button er rekening mee dat Ferrari nog terug gaat komen.

Button was tegen over The Star zeer verbaasd over het feit dat Ferrari de aansluiting met de top kwijt is. "Het is heel ongewoon dat ze het maar matig doen", zegt hij. "Aan het begin van het jaar dachten we nog dat ze onverslaanbaar zouden zijn."

Ferrari leek voor de aftrap van het seizoen namelijk het te kloppen team, verklaart Button. "Ze hadden de perfecte winter. Tijdens de tests waren ze snel, betrouwbaar en consistent."

Button denkt dat het bij Ferrari ligt aan het feit dat ze minder snel ontwikkelen dan de rest van de teams. "Tijdens de eerste race van het jaar waren ze nog heel snel. Sindsdien hebben wij echter geleidelijk progressie geboekt en nu zijn we Ferrari voorbij."

Toch gelooft de wereldkampioen niet dat Ferrari geheel buitenspel staat. "Het is een sterk team. Je mag ze nooit uitvlakken. Ze kunnen nog terugkomen en daar houden we ook rekening mee."

Veel belangstelling voor eerste openbare training Oranje

De eerste openbare training van Oranje in Zuid-Afrika heeft enkele duizenden toeschouwers op de been gebracht. Nederlanders, maar ook veel Zuid-Afrikanen zag het Nederlands elftal vanmorgen trainen.

Bij het sportcomplex van de Wits University waren ongeveer drieduizend toeschouwers aanwezig, meldt VI-journalist Iwan van Duuren via Twitter. Veel fans waren uitgedost in Oranje kleding en hadden vuvuzela's bij zich, de toeters die voor een oorverdovend lawaai zorgen.

Een enkeling zong Lang zal ie leven voor Wesley Sneijder, die vandaag jarig is. Boulahrouz was weer van de partij, hij leek weinig last te hebben van de enkel die hij gisteren verzwikte.

Nederland begint het WK aanstaande maandag om 13:30 uur tegen Denemarken. De tweede poulewedstrijd is volgende week zaterdag tegen Japan. Op donderdagavond 24 juni is de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen.

Wielaert is te duur voor FC Groningen

FC Groningen heeft volgens het Algemeen Dagblad een poging gedaan om Rob Wielaert over te nemen van Ajax. De salariseisen van de verdediger zijn Groningen echter te gortig.

Het AD schrijft woensdag dat Groningen zich bij Ajax meldde, maar dat de club Wielaert niet kan betalen. De noorderlingen gaan daarom op zoek naar een alternatief.

Bij Ajax heeft Wielaert nog een doorlopend contract, maar toch mag hij van zijn club vertrekken. De verdediger kwam over van FC Twente toen Marco van Basten trainer was bij de Ajacieden. Onder Martin Jol is de 31-jarige verdediger echter volledig op een zijspoor geraakt.

Sinds de transfer in januari 2009 speelde Rob Wielaert slechts negentien wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. De Amsterdamse bekerwinnaar is bereid om mee te werken aan een transfer.

'Indiana Jones naar de Bermuda Driehoek'

In de vijfde Indiana Jones-film staat de Bermuda Driehoek centraal. "George Lucas en Steven Spielberg hebben de afgelopen tijd aan het script gewerkt en ze zijn bijna klaar", zegt een bron tegen entertainmentsite Stuff.

De Bermuda Driehoek is een gebied in de Atlantische Oceaan dat al lang tot de verbeelding spreekt. Sinds mensenheugenis vinden hier namelijk mysterieuze verdwijningen van vlieg- en vaartuigen plaats.

Volgens de bron gaan de opnamen van 'Indiana Jones 5' volgend jaar van start. De inmiddels 67-jarige Ford zou hebben toegezegd om voor de laatste keer in de huid van de onverschrokken avonturier te kruipen. "Harrison is al helemaal klaar voor de opnamen van volgend jaar. Het lijkt erop dat het een emotioneel en adembenemend slot van de filmreeks wordt. Indy komt voor zijn grootste uitdaging tot nu toe te staan." Ook Shia Labeouf keert terug als die de zoon van Indy, Mutt Williams.

Het vierde Indiana Jones-avontuur, 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull', verscheen in 2008. De film was een kassucces, maar werd door veel fans niet goed ontvangen. Het vijfde deel moet weer teruggaan naar de basis van de franchise, en zal dus minder computeranimaties bevatten dan het vorige deel.

'Indiana Jones naar de Bermuda Driehoek'
'Indiana Jones naar de Bermuda Driehoek (Foto: Novum)

Higuain: "Spanje is de favoriet"

Gonzalo Higuain is van mening, dat Spanje de uitgesproken favoriet voor de wereldtitel op het WK voetbal is. Dit heeft de aanvaller van Real Madrid vandaag laten weten.

"Op dit moment is het gewoon zo, dat Spanje het beste voetbal speelt. Al is het wel zo dat je tijdens een WK nooit weet hoe landen zullen presteren. De Spanjaarden zijn in elk geval favoriet voor de eindzege", liet Higuain weten.

Toch hoopt Higuain ook dat de Argentijnse nationale ploeg aan de hand van een aantal grote talentvolle voetballers hoge ogen kan gooien. "Argentinië is mijn geboorteland en wij zullen zeker meestrijden om de wereldtitel. Ik hoop dat we deze mooie prijs uiteindelijk mee naar huis kunnen nemen," zei hij. Het is echeter aan bondscoach Diego Maradona om elke speler op de juiste plaats neer te zetten.

Tot slot liet Higuain zijn licht ook nog over de goede vorm van Lionel Messi schijnen. "Hopelijk vertoont hij dezelfde kunsten, zoals hij dit in de Spaanse competitie heeft gedaan."

Venezuela onderzoekt kritische site

De Venezolaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een website vanwege een artikel dat volgens president Hugo Chávez bedoeld is om aan te zetten tot een coup.

Zondag las Chávez op televisie voor uit het artikel van de Noticiero Digital waarin een columnist schrijft dat legerofficieren in en buiten dienst elkaar hebben ontmoet om een 'onvermijdelijke' transitie in het land te beramen.

Chávez heeft een dringend onderzoek geëist waarin veronderstelde oproepen op de website van Noticiero Digital 'om de nationale instituties niet te erkennen' onderzocht zullen worden. Noticiero Digital heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van het onderzoek.

Venezuela stelt onderzoek in naar kritische site
Venezuela stelt onderzoek in naar kritische site (Foto: Novum)

Meer ouders krijgen toeslag voor kinderopvang

Steeds meer ouders maken gebruik van een toeslag om hun kinderen op te laten vangen. Vorig jaar waren dat een half miljoen ouders, elf procent meer dan in 2008, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De opvang van kinderen tot 13 jaar wordt grotendeels door de overheid en de werkgevers betaald. De Belastingdienst keerde vorig jaar 2,9 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uit voor de opvang van meer dan achthonderdduizend kinderen.

De meeste kinderen, bijna driehonderdduizend, worden ondergebracht op kinderdagverblijven. Ruim tweehonderdduizend kinderen zaten op een buitenschoolse opvang. De groei was het sterkst bij de relatief nieuwe buitenschoolse opvang.

De helft van de kinderen jonger dan 4 jaar werd opgevangen in een kinderdagverblijf of door gastouders. Zodra de kinderen naar de basisschool gaan, wordt de opvang veel minder gebruikt. Van de 5-jarigen wordt nog 37 procent opgevangen, van de 12-jarigen nog maar zes procent.

Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen

Het Filipijnse Congres heeft Benigno Aquino III woensdag officieel tot nieuwe president uitgeroepen. De 50-jarige Aquino, de zoon van ouders die de opstand tegen de dictatuur van Ferdinand Marcos leidden, wordt op 30 juni beëdigd als vijftiende president van de Filipijnen.

Aquino won de presidentsverkiezingen van vorige maand met een overweldigende meerderheid. Hij kreeg ruim vijftien miljoen stemmen, ongeveer 5,7 miljoen meer dan zijn belangrijkste tegenstander, de afgezette president Joseph Estrada.

Aquino heeft tijdens zijn campagne drie prioriteiten genoemd. Hij beloofde een eind te maken aan de corruptie en de armoede en het vertrouwen in de regering te herstellen.

Aquino volgt Gloria Macapagal Arroyo op, die in haar negen jaar als president met maar liefst vier couppogingen werd geconfronteeerd en werd achtervolgd door corruptieschandalen en beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.

Aquino's moeder, Corazon Aquino, stond aan het hoofd van de volksbeweging van 1986 die resulteerde in het herstel van de democratie. Zij werd vervolgens de eerste vrouwelijke president van de Filipijnen.

Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen
Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen (Foto: Novum)

Klink lonkt naar fractievoorzitterschap

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft wel oren naar het fractievoorzitterschap van zijn partij. In De Pers laat de CDA'er weten dat hij dit 'een mooie baan vindt'. Hij voegt hieraan toe dat hij geen open sollicitatie doet: "Minister of Kamerlid is ook heel mooi."

Bij het CDA lijkt men zich voor te bereiden op het afzwaaien van Jan Peter Balkenende. De kans dat hij na de verkiezingen weer in het torentje plaatsneemt is minimaal. Hij heeft tijdens de campagne altijd aangegeven dat hij 'voor goud ging' en aangenomen wordt dat hij vertrekt als het CDA verliest.

Eerder zei de nummer twee op de lijst, demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld dat ze beschikbaar is om Jan Peter Balkenende op te volgen als hij na de verkiezingen zou vertrekken. Ook Marja van Bijsterveld en Maxime Verhagen worden genoemd om het stokje van Balkenende over te nemen.

Aanslag op NAVO-konvooi in Pakistan

Opstandelingen hebben woensdag in Pakistan een konvooi met militaire voertuigen bestemd voor buitenlandse troepen in Afghanistan aangevallen. Zes mensen werden gedood en zeven raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Ongeveer vijftien militanten bestookten het konvooi met geweervuur en granaten en staken daarna de vrachtwagens in brand. Extremisten hebben de afgelopen twee jaar vaker konvooien aangevallen, maar het is de eerste keer dat dit zo dicht bij de goed beschermde Pakistaanse hoofdstad Islamabad gebeurt.

De meeste goederen en brandstof voor de door de Verenigde Staten geleide troepen in Afghanistan komen aan in de havenstad Karachi en worden over land naar Afghanistan vervoerd. De militaire operatie in Afghanistan wordt door het verlies van de voertuigen -onder andere Humvees- volgens het leger niet gehinderd.

Aanslag op NAVO-konvooi in Pakistan
Aanslag op NAVO-konvooi in Pakistan (Foto: Novum)

Kritiek op 'voorspelbare' dopingtests UCI

Pierre Bordry heeft weer eens kritiek geuit op het dopingtestprogramma van de UCI. De baas van de Franse antidopingwaakhond AFLD noemt het testprogramma van de wielerunie tijdens de Tour de France 'voorspelbaar en niet effectief'. Bordry deed dat dinsdagavond in het Duitse tv-programma Frontal 21. Vorige maand e-mailde Bordry UCI-baas Pat McQuaid al met het verzoek om ook dopingtests uit te mogen voeren tijdens de Tour.

"De tests zijn zo opgezet dat de renners van tevoren weten wanneer ze plaatsvinden", meent Bordry. "Er zijn niet genoeg gerichte controles, te weinig training voor testers en te weinig onaangekondigde dopingcontroles. Iemand die doping wil gebruiken, kent het systeem goed."

Bordry uitte ook kritiek op de volgens hem lakse testers van de UCI. Die wachtten vorig jaar tijdens de Tour tot wel vijftig minuten buiten de Astana-bus voor ze werden toegelaten. "We weten dat een paar minuten al voldoende zijn om een bloedprofiel weer op orde te krijgen."

Doping zou vooral tijdens de trainingsweken worden gebruikt en niet zozeer tijdens een grote koers. Bordry onderschrijft dat en wil van de UCI de 'whereabouts' ontvangen van teams die in Frankrijk trainen. "Er zijn teams die hun gegevens nooit geven of pas als het te laat is. We willen renners controleren tijdens hun trainingen in Frankrijk, maar zonder whereabouts wordt het moeilijk om ze te vinden."

'Seksschandaal echte reden van afwezigheid McCarthy'

Niet het overgewicht en een vormcrisis, maar een seksschandaal heeft ervoor gezorgd dat Benni McCarthy niet met Zuid-Afrika meedoet aan het WK. De aanvaller werd samen met doelman Rowen Fernandez uit de selectie gegooid nadat het duo allebei een vrouw meenam naar hun hotelkamer.

Het incident gebeurde na afloop van de oefenwedstrijd tegen Colombia, vlak voordat bondscoach Carlos Albrto Parreira zijn definitieve WK-selectie bekendmaakte. "McCarthy en Fernandez dronken enkele glazen met de vrouwen in de bar", zegt een anonieme bron van de hoteldirectie. "Daarna namen ze de vrouwen mee naar hun kamer."

Parreira kreeg de videobeelden van de security te zien en besloot daarop om het duo meteen uit de selectie te zetten. Vooral het ontbreken van de 32-jarige oud-Ajacied zorgde in Zuid-Afrika voor commotie. Met 79 interlands is McCarthy één van de meest ervaren spelers.

Dit seizoen kwam hij bij Wesy Ham United niet veel aan spelen toe door overgewicht en een vormcrisis. Er werd gedacht dat dat de reden was van het ontbreken op het WK, maar blijkbaar was er meer aan de hand.

Honduras heeft meest ervaren en meest trefzekere international

Honduras is één van de kleinste deelnemende landen aan het WK, maar de ploeg beschikt in Zuid-Afrika wel over de meest ervaren international van allemaal. Ook de WK-speler die de meeste interlandgoals achter zijn naam heeft staan, komt uit Honduras.

Middenvelder Amado Guevara speelde al 136 interlands in het shirt van Honduras. Rigobert Song (Kameroen) en Fabio Cannavaro (Italië) speelden maar drie duels minder, zocht Voetbal International uit. De aanvoerder van de regerend wereldkampioen is samen met Thierry Heny (121) de enige Europeaan in de top tien.

Henry staat in het lijstje van doelpuntenmakers op de gedeelde tweede plaats. Net als de Deen Jon Dahl Tomasson maakte Titi 51 interlandgoals. Carlos Pavón uit Honduras maakte er niet alleen meer (57), maar hij had er ook minder duels voor nodig dan Henry en Tomasson.

Van de 736 spelers die vanaf vrijdag actief zijn op het WK, hebben er zeventien minstens honderd interlands gespeeld. Giovanni van Bronckhorst kan maandag tegen Denemarken in dat rijtje komen, want zijn teller staat nu op 99.

Ballack en J. Cole weg bij Chelsea

Michael Ballack is er niet in geslaagd om met Chelsea overeenstemming te bereiken over een nieuw contract. Hierdoor kan de 33-jarige middenvelder na vier jaar transfervrij uit Londen vertrekken.

Ballack zette bij zijn onderhandelingen in op een tweejarig contract, terwijl Chelsea niet verder wilde gaan dan een verlenging van één jaar. Verschillende clubs hebben inmiddels interesse getoond in de Duitser die het WK in Zuid-Afrika vanwege een enkelblessure aan zich voorbij moet laten gaan.

Ook Joe Cole mag Chelsea gaan verlaten. De 28-jarige middenvelder eiste een forse salarisverhoging bij de club van Roman Abramovich, maar kreeg nul op het rekest, waardoor hij na zeven seizoenen Stamford Bridge moet gaan verlaten.

Toch WK voor Nieuw-Zeelander Brown

Nieuw-Zeeland kan op het WK weer beschikken over vice-aanvoerder Tim Brown. De middenvelder van Wellington Phoenix maakte volgens een woordvoerder van de Kiwi's een 'opmerkelijk herstel' door na een schouderbreuk eind mei. Vandaag kreeg hij van de medische staf het groene licht om zich bij de selectie in Zuid-Afrika te voegen.

Brown brak zijn schouder op 24 mei tijdens een oefeninterland tussen de kampioen van Oceanië en buurland Australië. Enkele dagen later werd de 25-voudig international in Auckland geopereerd en sindsdien ging het crescendo met Browns gezondheid.

Nieuw-Zeeland speelt dinsdag zijn eerste WK-duel in Zuid-Afrika. In Rustenburg is dan Slowakije de tegenstander. Of Brown dat duel al kan spelen is nog onduidelijk. Nieuw-Zeeland treft in de poulefase ook wereldkampioen Italië en Paraguay.

Toch WK voor Nieuw-Zeelander Brown
Toch WK voor Nieuw-Zeelander Brown (Foto: Novum)

Balkenende: "We worden wereldkampioen"

Jan-Peter Balkenende denkt het zeker te weten; het Nederlands elftal komt op 11 juli met de wereldtitel naar huis. Dit heeft de demissionair minister-president in Voetbal International laten weten.

"We hebben de kwaliteiten in huis om te winnen en ik ga er vanuit dat het ons ook gaat lukken", was de duidelijke taal van Balkenende. Ook Mark Rutte, leider van de VVD en grote concurrent de CDA-voorman, twijfelt niet aan de wereldtitel voor Oranje. "We komen normaal gesproken de Brazilianen in de kwartfinale tegen en als we dat winnen, worden we ook wereldkampioen."

Daarnaast gaf Balkenende toe een groot fan van Mark van Bommel te zijn. "Een ervaren en getalenteerd speler. Belangrijk bij aanvallen met tactische passes en schoten vanuit de tweede lijn. Maar ook verdedigend van belang. Hij heeft bovendien een prijs gekregen voor zijn heldere taalgebruik."

De voorkeur van Rutte ging uit naar Robin van Persie. "Een ongekend goede voetballer met een positieve instelling, oog voor de ploeg en iemand die goed met tegenslagen kan omgaan."

[Gerucht] LucasArts komt met nieuwe Starfighter

Het aannemelijke gerucht gaat in de ronde dat LucasArts bezig met een nieuwe Star Wars-titel en dan gaat het om een game in de trend van Starfighter. Het nieuws is bekend geworden via CVG die sprak met een niet precies gedefinieerde bron alleen aangeduid als “US publishing source”.

De woordvoerder van LucasArts bestempelt het gerucht als” rumor and speculation”, maar zegt daarbij ook dat er waarschijnlijk meer games gepresenteerd gaan worden op de E3 als er op de officiële lijst staan.  Snap jij het nog?

Soldado is Villa's opvolger

Roberto Soldado staat komend seizoen in de spits bij Valencia. De aanvaller komt over van Getafe, en moet in Valencia de naar FC Barcelona vertrokken David Villa doen vergeten.

Soldado, die afkomstig is uit de jeugd van Real Madrid, kende een uitstekend seizoen bij Getafe. Mede door zijn zestien treffers in 26 competitieduels loodste hij de Madrileense ploeg naar een zesde plaats in La Liga. Hierdoor komen Los Azulones volgend seizoen voor de tweede maal in de historie in Europa uit. Soldado maakt dat niet meer mee. De spits werd vandaag voor tien miljoen euro verkocht aan Valencia.

Valencia was naarstig op zoek naar een spits, nadat sterspeler Villa voor veertig miljoen naar landskampioen Barcelona verkaste. Ook diens back-up Nikola Zigic werd van de hand gedaan; Birmingham City betaalde zeven miljoen voor de Serviër. Soldado was de eerste optie van Los Che, en is nu definitief binnen. Voor Soldado was de keus ook snel gemaakt. De 25-jarige aanvaller is geboren in Valencia, en krijgt nu de kans zich in zijn geboortestad te profileren.

Derde auto niet meer op F1-agenda

De derde auto staat volgens FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh niet meer op de agenda. Ferrari wil al tijden een derde bolide inzetten om zo Valentino Rossi in de Formule 1 te krijgen, maar dit idee lijkt een stille dood te sterven.

"We hebben er recentelijk niet meer over gesproken. Het is meer een idee voor wanneer je maar een beperkt aantal teams op de grid hebt," zei Whitmarsh over het idee. "We zijn nu vooral bezig om een goed klimaat te scheppen voor alle bestaande teams. Als je nu besluit dat alle teams een derde auto moeten gaan inzetten, dan zou dat prima gaan bij teams als McLaren, Red Bull, Ferrari en Mercedes, maar zou dat voor de kleinere teams alleen maar een nadeel zijn. Mocht het aantal teams ooit onder de tien komen, dan is het een fantastisch idee om een derde auto te introduceren, maar vooralsnog hopen we volgend jaar gewoon dertien teams op de grid te hebben."

2,7 miljoen kijkers zien NOS-debat

Het grote NOS-debat dinsdagavond op Nederland 1 heeft maar liefst 2,7 miljoen kijkers gescoord. Daarmee was het NOS-debat veruit het best bekeken lijsttrekkersdebat van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het debat scoorde tevens beter dan andere recente grote tv-uitzendingen, zoals Nederland-Ghana (2,4 miljoen kijkers), het Songfestival (2,5 miljoen) en de Nationale Dodenherdenking (2,5 miljoen).

Nieuwe partijen niet aanwezig
Het kleine lijsttrekkersdebat met de SGP, TON en Partij voor de Dieren trok dinsdagavond ruim 1 miljoen kijkers. Nieuwe partijen mochten van de NOS niet meedoen, in tegenstelling tot voorgaande verkiezingsjaren waar nieuwe partijen wel bij het kleine debat aanwezig waren.

Waarschijnlijk vond de NOS het twitteren in de uitzendingen belangrijker dan nieuwe partijen enige aandacht schenken.

1,6 miljoen kijkers verkiezingsconference
De verkiezingsconference De Stemming 3 van Freek de Jonge, dat na het grote NOS-debat werd uitgezonden, trok bijna 1,6 miljoen kijkers. Hiermee zat de cabaretvoorstelling in de top-3 best bekeken programma's van afgelopen dinsdag.

Wel wist De Jonge minder kijkers te trekken dan met zijn verkiezingsconference van 2006, toen er ruim 2 miljoen mensen inschakelden op De Stemming 2.

Bekijk hier de hele uitzendingen terug:
NOS-debat drie kleine partijen | NOS-debat acht grote partijen | De Stemming 3

Alle Tweede Kamerverkiezingen 2010-lijsttrekkersdebatten:
Premiersdebat | Carré-debat | EénVandaag-debat | NOS-debatten

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


2,7 miljoen kijkers voor tweede NOS-debat

Valpartij Seeldrayers veroorzaakt door energiereep

Kevin Seeldrayers was gisteren, tijdens de tweede etappe van de Dauphiné Libéré, betrokken bij een valpartij. De Belg van Quick-Step had zijn handen op dat moment niet aan het stuur, omdat hij met een energiereep bezig was. Enkele seconden later sloeg zijn stuur om en ging de renner tegen de vlakte.

Seeldrayers hield aan de valpartij, buiten enkele schaafwonden, geen andere kwetsuren over. Daarnaast werd ook het effect op het gebruik van een helm nogmaals bewezen. De helm van de Belg was namelijk op tien plaatsen gebroken.

Vandaag wordt in de Dauphiné Libéré een tijdrit van 49 kilometer verreden.

Van der Vaart: "Real heeft beste trainer"

Rafael van der Vaart juicht de komst van José Mourinho naar Real Madrid toe. De middenvelder vindt dat de coach de beste is die de Koninklijke zich had kunnen wensen. "Hij haalt het beste in spelers naar boven."

"Iedereen kijkt er naar uit om met hem samen te werken. Hij heeft veel prijzen gewonnen, begrijpt spelers, maakt ze beter en heeft altijd een manier om te winnen. Dat geeft vertrouwen," zei Van der Vaart tegen Marca. "We hebben nu naast de beste spelers ook de beste trainer van de wereld."

Van der Vaart is niet bang dat hij net als dit seizoen op de bank gaat belanden in Madrid. "Ik denk aan geen enkele andere club dan Real. Komend seizoen wil ik geen minuut missen. Ik ben er van overtuigd dat ik het niveau aankan."

FC Barcelona rekent op komst FÓbregas

FC Barcelona gaat er vanuit, dat het komend seizoen over Cesc Fàbregas kan beschikken. Dit liet de voorzitter van de ploeg uit Catalonië, Joan Laporta, vandaag weten. Volgens hem wordt het voor Arsenal, de huidige werkgever van de Spanjaard, lastig om de ontevreden speler bij zich te houden.

FC Barcelona deed al een bod van ongeveer 35 miljoen euro op Fàbregas, maar The Gunners wezen dit af. Zij willen tenminste het dubbele voor de middenvelder ontvangen. "Ik ben er zeker van dat Barcelona Arsenal kan overtuigen dat een ongelukkige voetballer nooit positief is voor een club," aldus Laporta.

"Het is een risico. Als een dergelijke situatie bij ons voorkomt, had ik misschien het bod al geaccepteerd, omdat het dan tijd is om te onderhandelen."

Fàbregas heeft Arsène Wenger, trainer van Arsenal, inmiddels laten weten dat hij wil vertrekken. Zijn voorkeur gaat uit naar FC Barcelona.

Beckenbauer: "Arts moet Robben groen licht geven"

Franz Beckenbauer is van mening dat Arjen Robben niet zelf mag oordelen of hij fit genoeg is om in actie te komen. Dit liet de ere-voorzitter van Bayern München vandaag aan het AD weten. "Arjen zal meteen willen spelen als hij fit is. Maar dat kan niet. Die beslissing mag hij niet zelf nemen."

Robben kende in de eerste helft van het afgelopen seizoen een aantal blessures, waar deze in de tweede helft weg bleven. Dit had te maken met een lange broek, die hij onder zijn korte broek aan had. Daardoor bleven nieuwe kwetsuren uit en groeide hij uit tot een waardevolle speler.

Tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal raakte de vleugelaanvaller echter weer geblesseerd. Robben begaf zich naar 'wonderdokter' Dick van Toorn en verwacht zich volgende week bij de selectie van Oranje te vervoegen.

Beckenbauer houdt echter een slag om de arm. "Laten we eerst eens zien wanneer hij wedstrijdfit is. Als hij te vroeg begint, kan de schade groter worden. Daarom moet hij niet zelf het licht op groen zetten voor zijn eerste WK-duel. Ik vind dat een arts dat moet doen."

"Hij popelt om in actie te komen", vervolgde de legende. "Maar we kunnen dit niet aan de speler overlaten. Dat is een te groot risico."

Hoge boete voor Guardiola

FC Barcelona-coach Josep Guardiola heeft door de Spaanse voetbalbond een hoge boete opgelegd gekregen. De oefenmeester moet 15.000 euro betalen omdat hij de scheidsrechter in het competitieduel met Almeria (2-2) een leugenaar heeft genoemd.

Leidsman Carlos Clos Gomez stuurde Guardiola na een half uur spelen naar de tribune nadat hij buiten het trainersvak was gaan staan en wilde gebaren richting de grensrechter maakte. "Jij snapt er helemaal niks van" en "je hebt nog geen goede beslissing genomen" zou de oefenmeester hebben geroepen. Hij verweert zich met "...als iemand liegt moet je daartegen appeleren."

De scheidsrechter noteerde het voorval op het wedstrijdformulier, waarna Guariola beboet werd. Barcelona heeft tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen straf.

'Privacyrisico's bij Twittermeting Maurice de Hond'

De Piratenpartij wil twitteraars van Nederland waarschuwen voor een privacylek in het "#OpkomstTK2010"-initiatief van onderzoeksbureau Maurice de Hond. Alle Twitter-gebruikers die meedoen aan #OpkomstTK2010 krijgen de instructie om zowel de woonplaats als het nummer van hun stembureau in te vullen.

Mogelijk onbedoeld dragen zij hiermee bij aan een openbare database waarin voor deelnemende twitteraars hun naam aan gedetailleerde woonplaatsgegevens gekoppeld kan worden.

Aangezien veel twitteraars tevens hun politieke voorkeur tweeten, geven zij veelal onbewust hun stemgeheim op, en laten zij toe automatisch geïdentificeerd en geïndexeerd te worden zonder dat hun anonimiteit daarbij gewaarborgd wordt.

"Het opgevraagde stembureaunummer maakt de identificatie binnen de woonplaats bijzonder specifiek; veelal zal men namelijk het stembureau kiezen dat het dichtst bij het privéadres of het werkadres gelegen is", aldus Dirk Poot, vierde op de kieslijst voor de Piratenpartij.

De Piratenpartij raadt deelname aan het experiment van De Hond niet zonder meer af, maar is van mening dat men zich wél terdege bewust moet zijn van de mogelijke gevolgen voor de privacy bij het vrijgeven van deze informatie. Ook vindt zij dat de site van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond tekort schiet, omdat deze op geen enkele wijze voor dit privacyrisico waarschuwt.

Twitterberichten kunnen wel van een gebruikerspagina worden verwijderd, maar de inhoud verdwijnt niet meer uit de zoekmachines en andere verzamelpagina's die deze tweets opslaan en indexeren. In feite zou iedereen met een internetverbinding daarmee deze potentieel gevoelige informatie op kunnen slaan.

Van der Sloot: zij sloeg eerst

Joran van der Sloot stelt dat zijn slachtoffer Stephany Flores hem sloeg voordat hij haar doodde. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de eerste bekennende verklaring die hij bij de Peruaanse politie aflegde. Flores zou Van der Sloot twee dagen voor de moord in een casino in Lima hebben gevraagd of hij nog vrijgezel is, waarop hij 'ja' antwoordde. Ze spraken de volgende dag nog eens af in hetzelfde casino. Na een paar uur pokeren gingen ze samen naar zijn hotelkamer.

De verdachte stelt volgens De Telegraaf dat hij niet van plan was met Flores naar bed te gaan. Op zijn hotelkamer gingen ze op zijn laptop verder met pokeren. De politie heeft volgens de krant twijfels bij die verklaring. "Je gaat toch niet samen naar het hotel om nog een paar potjes poker te spelen?", zou een betrokkene hebben gezegd.

Tijdens het pokeren zou Van der Sloot via Facebook een bericht over de verdwijning van Natalee Holloway hebben gekregen. Toen zag Flores dat nog niet. Toen Van der Sloot buiten koffie en brood was halen, las Flores het bericht en vervolgens verweet ze hem volgens de verklaring dat hij niet over zijn verleden had verteld.

Daarop zou ze hebben geprobeerd hem te slaan. De politie tekende volgens de krant op dat Van der Sloot zich 'verdedigde' en haar een elleboog in het gezicht gaf. Vervolgens deelde hij meerdere klappen uit, waaronder een karateslag op haar nek. Uiteindelijk wurgde hij haar totdat haar nek brak.

Van der Sloot zou zo boos zijn geworden omdat ze in zijn privéleven was gedoken. Na de moord sloeg hij op de vlucht.

NOS voorziet streamproblemen Nederland-Denemarken

De NOS voorziet grote problemen op het Nederlandse internet als Oranje maandagmiddag speelt tegen Denemarken en te veel internetkijkers inloggen op de livestreams. De omroep verwacht dat de streams trager worden en waarschuwt Oranjefans alvast dat bij 120.000 aangesloten computers de maximum capaciteit van de online-uitzending is bereikt. Grote groepen onlinekijkers lopen daarmee het risico achter het net te vissen en doelpunten te missen.

Hoofd Nieuwe Media Roeland Stekelenburg van de NOS raadt organisatoren van WK-feestjes aan om kabel-tv te regelen of digitenne, om teleurstellingen te voorkomen.

Tijdens de Olympische Spelen in Peking werd de grens bereikt bij honderdduizend internetkijkers die tijdens de finale van het waterpolo dames allemaal tegelijkertijd naar de videostream keken. Ook dit voorlopige record leidde tot overbelaste netwerken.

Cahill hoopvol ondanks nekblessure

Tim Cahill heeft vanwege een nekblessure al een aantal dagen niet kunnen trainen. De international van Australië verwacht zondag echter gewoon te kunnen spelen tegen Duitsland.

Cahill blesseerde zaterdag zijn nek in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. De middenvelder van Everton miste sindsdien iedere groepstraining bij The Socceroos. Gisteren deed hij individueel wat loopoefeningen.

Trainer Pim Verbeek zag dat Harry Kewell en Brett Emerton wel weer helemaal fit zijn. De Nederlandse coach is hoopvol over Cahill, aangezien scans hebben uitgewezen dat de blessure niet ernstig is. "Het gaat goed met me", zegt de 30-jarige international zelf.

Australië speelt zondagavond in Durban tegen Duitsland. Volgende week zaterdag is de tweede poulewedstrijd voor de ploeg van Verbeek tegen Ghana. In de laatste groepswedstrijd op woensdag 23 juni is Servië de tegenstander.

CD: John Butler Trio - April Uprising

Het John Butler Trio zag ik voor het eerst in Byron Bay, Australië. Het festival waarop de heren speelde heette Splendour in the Grass. Het was 25 graden in de kustplaats waar surfers samenscholen om de hoge golven te pakken. Zowel het gras op de grond als het 'grass' voor rookdoeleinden waren ruimschoots aanwezig op de velden en het kan dus gezegd worden dat de sfeer uitermate zonnig, zomers en relaxt was. Als je het John Butler Trio nog niet mocht kennen, kan ik je vertellen dat de muziek perfect is voor de sfeer die er die dag hing.

John 
Butler Trio

Piratenpartij furieus over staandehouding posterplakster

Dinsdagnacht is een Nijmeegse posterplakster voor de Piratenpartij door een agent en officier van justitie uit Arnhem staande gehouden. De agent stelde dat het 's nachts verboden zou zijn om aan te plakken, op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Arnhem.

Deze APV was uiteraard niet van toepassing in Nijmegen, en uit navraag bij politie Gelderland-Midden bleek zelfs dat er niets in de Arnhemse APV staat waaruit een dergelijk verbod blijkt.

De posterplakster in kwestie was al enkele uren aan het plakken, om vlak voor de verkiezingsdag haar overtuiging op anderen over te brengen. Op dat moment stelde de agent dat 'er 's nachts geen posters geplakt mochten worden'. De posters werden vervolgens in beslag genomen, en de officier vroeg om haar identificatie.

De plakster begreep niet waarom zij haar ID-kaart moest tonen, er kon immers geen overtredingsgrond worden gegeven. Hierop werd contact gezocht met het bureau van Nijmegen. Die moest aan de hand van de APV voor Nijmegen concluderen dat het nachtelijk plakken niet verboden was, waarna de posters terug zijn gegeven. De officier van justitie nam daarbij de rol van de Kiesraad over door te zeggen dat 'de naam Piratenpartij wel erg negatief klonk'.

"Het gaat woorden te buiten hoe dit gebeuren de gang van zaken rond de verkiezingen verstoort. Vrij campagne kunnen voeren is een onmiskenbaar grondrecht. Onbegrijpelijk dat een officier van justitie de wetten niet kent die democratie in Nederland mogelijk maken. Een transparante overheid betekent niet alleen informatie van de overheid online zetten, maar ook de overheid zélf bekend maken met haar eigen regels." aldus Ruud Poutsma, kandidaat voor de Piratenpartij.

Katusha aast op Menchov

Het team van Katusha heeft interesse in Denis Menchov. Het contract van de winnaar van de Giro d'Italia van 2009 bij Rabobank loopt aan het eind van dit jaar af.

"Er is nog geen direct contact geweest, maar wij willen hem zeker in onze ploeg hebben", bevestigde de manager van Katusha, Andrei Tchmile. "Twee jaar geleden hebben wij hem ook een aanbieding gedaan. Toen had Denis niet echt veel vertrouwen in de opzet van onze Russische wielerploeg. Als hij nu wel open staat voor een transfer, moet hij dat zelf aan ons aangeven."

Goedkope Lara Croft in aantocht

Crystal Dynamics gaat een nieuwe Lara Croft-game uitbrengen en mikt hierbij op een verkoopprijs van omgerekend 12 euro. Deze game zal zo anders zijn dan alle eerdere Tomb Raider-games, dat de term Tomb Raider niet eens in de titel voorkomt. Lara Croft and the Guardian of Light breekt dan ook op een aantal kritieke punten met zijn voorgangers, zoals in de trailer te zien is.

Ten eerste wordt duidelijk dat het perspectief van bovenaf is geplaatst, dat er sprake is van sprake van co-op gameplay en dat de in-game vormgeving een stuk drukker en meer cartoonesk aandoet dan voorheen. Het belangrijkste verschil is echter misschien nog wel hoe deze game op de markt geplaatst zal worden. Lara Croft and the Guardian of Light zal namelijk alleen maar te downloaden zijn en wordt zodoende uitgebracht voor Xbox Live, Playstation Network en PC.

De prijs is hier dan ook naar. In een interview met Eurogamer heeft Crystal Dynamics gemeld dat het de bedoeling is dat de game voor 10 Britse pond verkocht gaat worden, waarbij er ook impliciet toegegeven is dat het team achter deze game een stuk kleiner is dan een team dat normaliter aan een Tomb Raider game zou werken.

Gaat de nieuwe richting deze franchise maken of kraken?

Artwork van Lara Croft

 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de waarheid.

Gisteren, in het laatste verkiezingsdebat op TV. Balkenende waarschuwde voor de vaagheden achter welke Rutte zich zou verschuilen. Daarop liet gespreksleider Ferry Mingelen zich tegen Balkenende ontvallen: "U spreekt uit ervaring over die vaagheden."  Nogal wat aanwezigen spraken schande van deze opmerking. Vreemd:

Minister: maximale straf Van der Sloot

De in Peru van moord verdachte Nederlander Joran van der Sloot (22) dient de maximale straf te krijgen om een voorbeeld te stellen en zo te voorkomen dat dergelijke misdaden zich herhalen.

Dit heeft de Peruaanse minister van Vrouwen- en Sociale Zaken, Nidia Vílchez Yucra, volgens woensdag gepubliceerde meldingen van het staatspersbureau Andina gezegd. "We moeten de maximumstraf opleggen", volgens de bewindsvrouw. "Het mag niet voorkomen dat een buitenlander naar Peru komt, misdaden pleegt en straffeloos blijft."

Van der Sloot heeft volgens bronnen bij de Peruaanse politie begin deze week bekend op 30 mei in een hotel in Lima de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores Ramírez zo te hebben geslagen dat ze haar nek brak en overleed.

'Wilders ontloopt verantwoordelijkheid'

PVV-leider Geert Wilders voert de AOW-leeftijd als breekpunt op om niet in de regering te hoeven. Dat stelde althans VVD-leider Mark Rutte in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. De PVV wil alleen in de regering als de AOW-leeftijd op 65 jaar blijft.

Rutte zei een parallel te zien met de formatie in Almere na de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV werd daar met negen zetels de grootste partij, maar eiste dat een hoofddoekjesverbod in gemeentelijke instellingen wordt ingevoerd. De partij kwam daardoor aan de zijlijn te staan.

In beide gevallen gaat het volgens Rutte om een breekpunt waarvan de PVV weet dat de mogelijke coalitiepartners daar heel anders over denken. Naast de PVV is alleen de SP voor het op 65 houden van de AOW-leeftijd.

Wright ziet het liefst Rooney en Heskey als aanvalsduo

Wayne Rooney is bij Engeland de onbetwiste aanvalsleider, maar verschillende kandidaten mogen nog hopen op een plekje naast hem in de voorhoede. Oud-international Ian Wright hoopt dat bondscoach Fabio Capello voor Emile Heskey kiest.

Rooney en Heskey speelden het grootste deel van de kwalificatiereeks ook al samen en volgens Wright is er geen tijd meer om te experimenteren. "Emile scoort niet veel, maar we moeten nu vasthouden aan datgene waaraan we gewend zijn", zegt Wright op de clubwebsite van Aston Villa.

De bonkige spits van Aston Villa krijgt vaak de voorkeur van Capello vanwege zijn fysieke kracht. Jermaine Defoe is echter beter in de afronding en ook Peter Crouch scoort regelmatig. "Je moet beginnen met de aanvallers die het meest hebben gespeeld, en dat zijn Rooney en Heskey", vindt Wright.

Wright, de adoptievader van international Shaun Wright-Phillips, denkt dat Engeland in Zuid-Afrika goed kan presteren. "We moeten top zijn om de grote landen te verslaan. Maar de houding van de spelers is nu heel goed", aldus de oud-speler van Arsenal.

Van Bommel wil na Euro 2012 stoppen als international

Mark van Bommel wil over twee jaar afscheid nemen van het Nederlands elftal. Dit meldt De Telegraaf.

"Ik ga door tot en met EURO 2012 in Polen en Oekraïne. Een EK staat nog op mijn verlanglijstje, omdat ik nimmer zo'n toernooi heb gespeeld. Dit wordt mijn laatste WK en hier in Zuid-Afrika moet het voor mij gebeuren. Brazilië in 2014 is te ver weg. Ik ben inmiddels 33 jaar en dan zou ik nog vier jaar op dit niveau bij Bayern München moeten spelen. Dat is te lang," aldus Van Bommel.

Op termijn wil Van Bommel terugkeren in de Nederlandse Eredivisie. Toen hij in 2005 vertrok bij PSV, beloofde hij dat hij ooit weer in het shirt van de Eindhovenaren te spelen. "In dat geval is het Nederlands elftal te hoog gegrepen, zeker als je ziet op welk topniveau de Nederlandse internationals spelen."

[NBA] Lakers wederom op voorsprong

In de finale van de NBA is Los Angeles Lakers wederom op voorsprong gekomen. De Lakers versloegen Boston Celtics met 91-84. In de best-of-seven series staan de Lakers nu met 2-1 voor.

Aan de kant van de Lakers was Kobe Bryant met 29 punten topscorer. Net als de twee komende duels werd het derde duel in Boston gespeeld. "We moesten scherp zijn en dat waren we. Zij zetten ons onder druk maar we verloren nooit de controle over de wedstrijd," aldus Bryant na afloop.

Opnieuw blessure voor Velits

Peter Velits heeft aan de tweede rit in de Dauphiné Libéré, die gisteren werd verreden, een gebroken sleutelbeen overgehouden. Dit heeft Team HTC-Columbia laten weten.

"Eind mei brak hij nog zijn pols na een val in de Ronde van Beieren, waardoor hij uit de wedstrijd is moeten stappen. Zelfs als hij het begin van de Tour haalt, dan zal hij sowieso competitieritme missen", voegde Allan Peiper, sportief directeur van Team HTC-Columbia, nog toe.

Velits werd in de eerste rit van de Dauphiné nog tweede, maar kwam gisteren ten val. De Slowaak reed de etappe nog wel uit, maar ging daarna door naar het ziekenhuis. Het is nog onduidelijk of de valpartij gevolgen gaat hebben voor zijn deelname aan de Tour de France.

Spanje sluit oefencampagne af met monsterzege

Spanje heeft in de laatste oefenwedstrijd voor het WK een klinkende overwinning geboekt. De Europees kampioen zette Polen, dat zich niet voor het toernooi in Zuid-Afrika heeft weten te plaatsen, met 6-0 aan de kant. Fernando Torres maakte zijn rentree na een knieblessure en bekroonde dat direct met een doelpunt.

Spanje liet zien genoeg spelers in huis te hebben die een doelpunt kunnen maken. Naast Torres waren ook David Villa, David Silva, Xabi Alonso, Cesc Fàbregas en Pedro trefzeker. Enige smetje op de avond was het uitvallen van Andrés Iniesta, die kort voor rust naar de kant moest met een beenblessure.

Alles op een rijtje

Je kunt heel veel bereiken met een stemwijzer. Maar het beste is het nog altijd om per partij gewoon te kijken waar ze voor staan. Er is een minpunt aan die methode en dat is dat je heel veel verkiezingsprogramma's moet lezen en na al dat lezen is het nog niet veel duidelijker.

Kortom tijd voor een simpel overzichtje waar precies in staat welke partij voor en welke partij tegen bepaalde dingen is. Gelukkig heeft de Volkskrant dat gedaan en het resultaat is hier te vinden.

En vergeet vandaag niet te gaan stemmen.

Nederland gaat naar de stembus

Nederland gaat woensdag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Woensdagavond laat moet duidelijk zijn of VVD-leider Mark Rutte inderdaad de voorspelde overwinning binnenhaalt.

Om 07.30 uur gaan de stembureaus open en om 21.00 uur sluiten ze. Doordat er overal met het rode potlood wordt gestemd in plaats van met stemcomputers, kan de uitslag mogelijk tot middernacht op zich laten wachten. Een eerste prognose van de uitslag wordt verwacht zodra de stemlokalen dicht zijn.

VVD-leider Mark Rutte stemt tussen 09.00 en 09.30 uur in Den Haag. PvdA-leider Job Cohen doet dit om 11.30 uur in Amsterdam. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) brengt zijn stem tussen 12.30 en 13.00 uur uit in een verzorgingsflat in Capelle aan den IJssel.

Volgens de laatste peilingen stevent de VVD af op de overwinning, maar peilingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Bij de vorige verkiezingen, in 2006, kwam de PvdA bijvoorbeeld vijf zetels lager uit dan opiniepeiler Maurice de Hond had voorspeld. De PVV won juist vier zetels méér.

De Hond verwacht dat woensdag zo'n 75 a 80 procent van de kiezers gaat stemmen. Dat zou minder zijn dan de vorige keer: in 2006 kwam ruim tachtig procent van de kiezers opdagen. Dat was de hoogste opkomst sinds 1989.

Het weer is een mogelijke spelbreker: het KNMI verwacht zo'n 21 graden, veel bewolking en regenbuien. Toch denkt het KNMI niet dat mensen door de regen besluiten maar niet te gaan stemmen. Hooguit wachten ze tot het weer droog is. Het lijkt er op dat er woensdag tussen de buien door genoeg tijd is om naar het stemhokje te gaan.

Ook in Colombia onderzoek Van der Sloot

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken of er een link is tussen de verdwijning van meisjes begin mei en de aanwezigheid van Joran van der Sloot in het Zuid-Amerikaanse land.

Dat schrijft de Colombiaanse krant El Espacio dinsdag (plaatselijke tijd). Volgens de krant heeft Van der Sloot in minstens twee hotels in Bogota gelogeerd en is hij in verschillende casino's geweest en daar ook met meisjes gesignaleerd. Op 14 mei vertrok hij van de Colombiaanse hoofdstad Bogota naar Peru.

Hij heeft inmiddels bekend dat hij daar de 21-jarige Stephany Flores heeft gedood. Volgens het Peruaanse radiostation RPP zijn de politie en het Openbaar Ministerie begonnen met een onderzoek naar Van der Sloots laptop. Van der Sloot heeft in zijn bekentenis aangegeven dat hij Stephany Flores heeft gedood nadat hij erachter kwam dat ze in zijn laptop had gekeken. Hij was bang dat ze iets over zijn problematische verleden te weten zou komen. De Peruaanse politie wil tot nu toe geen enkele mededeling doen over de voortgang van het onderzoek.

De Peruaanse immigratiedienst heeft desgevraagd gezegd dat Van der Sloots moeder nog niet in het land is gearriveerd. Dit na steeds sterker geworden geruchten dat ze in de Peruaanse hoofdstad Lima zou zijn.

Max Payne 3 weer vertraagd

Verstopt in het financiële jaarverslag van Take Two Interactive is te vinden dat de game weer is uitgesteld. Eerst zou de game in laat 2009 uitkomen, die datum werd verschoven en volgens het rapport komt de game niet meer in het fiscale jaar van 2010 uit. Dit houdt in dat de game pas na 31 oktober in de winkels verschijnt en een release in begin 2011 is niet uit te sluiten.

Er is weinig bekend over het derde deel in de serie behalve dat Max wat ouder is, de game zou eind 2009 uitgesteld zijn om voordeel te halen uit een iets langere ontwikkelingstijd.

Zover het eruit ziet komen Mafia II, Civilization V en L.A. Noire nog op hun geplande data uit.

Max
Winter 2010?

Homostel Malawi uit elkaar vanwege vrouw

Een homopaar in Malawi dat afgelopen maand wereldwijde bekendheid kreeg toen het tot veertien jaar cel was veroordeeld en vervolgens gratie kreeg van de president, is alsnog uit elkaar.

Dit heeft een van de homo's, de 26-jarige Steven Monjeza, dinsdag gezegd tegen persbureau AFP. "Ik hou niet meer van Tiwonge Chimbalanga. Ik houd nu van een vrouw, die Dorothy Gulo heet." Volgens de 20-jarige Chimbalanga is Monjeza onder druk gezet door zijn familie om een vrouwelijke minnaar te zoeken.

"Ik blijf gay", aldus Chimbalanga, die nu op zoek gaat naar een nieuwe man. Het stel was veroordeeld wegens sodomie. President Bingu wa Mutharika verleende vorige maand amnestie aan de beide mannen na een gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De beide mannen zijn volgens mensenrechtenorganisaties in de gevangenis mishandeld.

Homoseksualiteit is verboden in Malawi en veel andere Afrikaanse landen. Ban noemde het besluit van de president moedig en riep op tot afschaffing van "verouderde" antihomowetten.

2 ton coca´ne in beslag genomen in Gambia

De politie in Gambia heeft meer dan 2,3 ton cocaïne in beslag genomen met een straatwaarde van 835 miljoen euro.

Er zijn twaalf arrestaties verricht. Het gaat om mensen uit Nederland, Nigeria, Ghana en Venezuela. Dit heeft de politie in het West-Afrikaanse land dinsdag laten weten. Een officiële bron in Londen bevestigde de operatie woensdag, die is uitgevoerd in samenwerking met de Britse politie. De drugs die bestemd waren voor vervoer naar Europa, zijn vrijdag aangetroffen in een ondergrondse opslagruimte in een loods even buiten de hoofdstad Banjul.

Daarnaast zijn wapens en geld in beslag genomen. West-Afrika is een doorvoerhaven voor het vervoer van drugs van Zuid-Amerika naar Europa.

De Gambiaans president Yayha Jammeh heeft een zerotolerancebeleid aangekondigd tegen de drugshandel.

Mexico hekelt VS doodschieten tiener

De Mexicaanse regering heeft dinsdag de Verenigde Staten scherp veroordeeld, nadat een Amerikaanse grenswacht maandag een Mexicaanse tiener had doodgeschoten.

Volgens ooggetuigen was een groep spelende kinderen in de grensstad Ciudad Juárez de grens met de VS overgestoken. Zij kregen het aan de stok met Amerikaanse grenswachten en bekogelden hen met stenen. Een van de grenswachten schoot daarop met scherp terug en raakte de 15-jarige Sergio Hernández dodelijk. "Het gebruik van vuurwapens om een aanval met stenen af te weren is een disproportioneel gebruik van geweld", aldus het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het departement zijn dit jaar al zeventien Mexicanen gedood of gewond geraakt bij incidenten met Amerikaanse ordehandhavers.

Minder dan twee weken geleden kwam de 32-jarige immigrant Hernández Rojas om het leven nadat Amerikaanse grenswachten hem een stroomstoot hadden toegebracht.

De Mexicaanse president Felipe Calderón zei dinsdag dat zijn regering 'alle middelen zal inzetten om de rechten van Mexicaanse migranten te beschermen'.

Xavi heeft grote bewondering voor trio van Engeland

De Spanjaard Xavi is een groot bewonderaar van Steven Gerrard en Frank Lampard. De middenvelder van FC Barcelona liet zich lovend uit over het duo.

Engeland maakt volgens de spelmaker dan ook een goede kans op de wereldtitel. "Ik waardeer de manier waarop zij spelen. Ze zien het spel goed, maken doelpunten en zijn altijd klaar om te schieten", zei Xavi op de website van wereldvoetbalbond FIFA.

Spanje won het afgelopen EK en is ook kanshebber. "Engeland is vergelijkbaar met Spanje. Ze kunnen één van de favorieten zijn op het WK, maar in het verleden hebben ze er niet veel van gebakken. Ik denk echter toch dat de landen die het toernooi al eens gewonnen hebben, tot de favorieten gerekend mogen worden. Engeland heeft mogelijkheden qua spelers en beschikt over Fabio Capello."

Over de bondscoach van de Engelsen stak Xavi daarom ook nog even de loftrompet. "Hij heeft overal waar hij werkte aangetoond een goede coach te zijn. Met Real Madrid won hij twee landstitels en in Italië deed hij het eveneens goed. Kortom: de bondscoach is goed en de spelers ook", besluit de hoofdpersoon.

[E3] En Valve's verrassing is...

De geruchtenstroom houdt maar niet op rondom Valve en hun verrassing voor E3. De hardnekkigste is een anonieme bron dat aangeeft dat het om de Source Engine 2 gaat. En dat Gabe Newell, baas bij Valve, de waarheid heeft gesproken door te zeggen dat de verrassing geen Half-Life 2: Ep 3 is.

Er is eigenlijk maar een game waar iedereen op wacht: Half-Life 3. Als het een andere titel zou zijn is het geen verrassing, maar een teleurstelling. Volgens de bron zal het niet te zien zijn voor de Sony of Microsoft presentaties op de E3 beurs, dus niet voor de 14 of 15 juni. Dus tijdens dan? Een exclusive? Over een week zullen we het weten. Kom op Gabe, laat ons niet langer in spanning.

Half Life
Hoe zou dit er met een nieuwe engine uit gaan zien?

Matavz langer bij FC Groningen

De Sloveense aanvaller Tim Matavz begint met een lekker gevoel aan het WK voetbal in Zuid-Afrika. De 21-jarige spits heeft vlak voor het begin van het mondiale kampioenschap overeenstemming bereikt over een nieuw contract bij FC Groningen.

Matavz tekent tot medio 2013 bij in de Euroborg. De aanvaller was met dertien doelpunten topscorer van FC Groningen in het afgelopen seizoen in de Eredivisie.

Matavz debuteerde drie jaar geleden bij de ploeg uit het Noorden. Afgelopen vrijdag speelde hij in de aanloop naar het WK zijn eerste interland tegen Nieuw-Zeeland.

Queiroz: "Sterk collectief mentaal sterker na wegvallen Nani"

De Portugese centrumverdediger Pepe maakte gisteren zijn rentree in een officieel duel. Bondscoach Carlos Queiroz was lovend over de speler.

Een kwartier voor tijd mocht de verdediger tegen Mozambique invallen. Het duel werd met 3-0 gewonnen, maar alle pijlen waren op Pepe gericht. Hij speelde voor het eerst sinds een half jaar. "Hij heeft nimmer de moed opgegeven en dat is heel belangrijk geweest", aldus de coach.

"Hij droomde van deelname aan het WK en het is hem gelukt. Ik wil de bondsarts van Portugal en de medische staf van Real Madrid bedanken. Zonder hen was de aanwezigheid van Pepe in Zuid-Afrika waarschijnlijk niet mogelijk geweest", wist Queiroz.

Overigens heeft de coach op het WK niet de beschikking over de geblesseerde Nani. "Zijn afwezigheid is een hard gelag, maar we hebben een sterk collectief. Hier worden we mentaal alleen maar sterker van."

Buurlanden veroordelen IsraŰl

Aziatische landen hebben dinsdag scherpe kritiek geuit op Israël. De ongeveer twintig deelnemende landen van een conferentie in het Turkse Istanbul spraken "hun ernstige bezorgdheid en veroordeling" uit voor de Israëlische aanval op een hulpkonvooi richting de Gazastrook vorige week.

Dat heeft de voorzitter, de Turkse president Abdullah Gül, geconcludeerd. Volgens de landen, waaronder Iran, Jordanië en China, is de Israëlische militaire operatie in strijd met het internationaal recht. Een slotverklaring op de conferentie werd niet aangenomen. Dat was volgens Gül niet mogelijk, omdat Israël zelf ook deelnam en de aanname ervan verhinderde. De veroordeling ,,laat duidelijk zien hoe Israël zichzelf heeft geïsoleerd, aldus Gül. Turkije was vroeger een bondgenoot van Israël, maar de afgelopen jaren zijn de banden verslechterd.

Bij de aanval van vorige week op het konvooi kwamen negen mensen om het leven, allen Turken.

Cohen: kabinet op 1 juli onhaalbaar

PvdA-lijsttrekker Job Cohen verwacht niet dat er op 1 juli al een nieuw kabinet bij koningin Beatrix op het bordes staat. Tijdens het verkiezingsdebat van de NOS deed hij de oproep van VVD-leider Mark Rutte daartoe af als 'stoere taal'. "Dat zie ik niet gebeuren."

Onderhandelingen over heikele kwesties zoals de hypotheekrenteaftrek zijn echt noodzakelijk, om later niet in de problemen te komen, zei Cohen. "Zeggen, dat komt wel gedurende de rit, dat gaat niet gebeuren."

Mocht de VVD de grootste partij worden, dan wil Rutte een korte formatie, met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Vanwege de economische crisis is geen tijd te verliezen, redeneert de liberaal. De nieuwe coalitiepartners maken alleen afspraken over de grootste bezuinigingen en hervormingen, de invulling van details is aan de nieuwe ministersploeg.

De meeste partijen zijn voor een snelle formatie, maar zien bij de datum van 1 juli wel beren op de weg. Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) waarschuwde ervoor geen zaken 'mistig' te maken, zoals is gebeurd met de versoepeling van het ontslagrecht. Daar zijn met de PvdA destijds geen goede afspraken gemaakt, haalde hij aan als voorbeeld.

Een kabinet op 1 juli is 'snel', zei Alexander Pechtold (D66), die vooral het belang van een stabiel kabinet benadrukte. PVV-leider Geert Wilder ziet een snelle formatie wel zitten. "Wij willen ontzettend graag gaan regeren. Ik zeg tegen Rutte dat ik mijn agenda voor volgende week al heb vrijgemaakt."

Aan het slot van het debat gaven de verschillende partijen aan hoeveel zetels zij woensdag hopen te halen. Cohen wil met 34 de grootste partij worden, zei hij. Balkenende gaat ook voor dat aantal, Femke Halsema (GL) zet in op vijftien, evenals Pechtold. André Rouvoet (CU) hoopt er ongeveer negen te halen, SP-leider Emile Roemer gaat voor achttien stuks, Wilders voor 'minstens' 25. Rutte -de leider in de peilingen- gaat tenslotte voor 35 zetels.

V-raad stemt over sancties Iran

De Verenigde Staten en hun bondgenoten willen dat een resolutie over nieuwe sancties tegen Iran woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in stemming wordt gebracht. De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates gaat ervan uit dat de resolutie wordt aangenomen. Naast de internationale sancties zullen de Amerikanen en enkele Europese landen nog eigen strafmaatregelen treffen tegen Iran, zei Gates.

Eerdere maatregelen hebben Iran er niet toe gebracht verdachte nucleaire activiteiten te stoppen. "De strategie hier is een combinatie van diplomatie en druk om de Iraniërs ervan te overtuigen dat ze wat hun eigen veiligheid betreft de verkeerde kant opgaan, dat ze door te streven naar kernwapens hun veiligheid ondermijnen in plaats van versterken", zei Gates in Londen.

De VN-resolutie ontzegt Iran 'iedere activiteit met betrekking tot ballistische raketten die in staat zijn kernwapens te dragen'. Verder wordt het Iran verboden te investeren in zaken als uraniumwinning of bepaalde categorieën zware wapens aan te schaffen, zoals aanvalshelikopters en raketten. Tevens is overeenstemming bereikt over een nieuwe lijst van personen en instellingen, zoals de machtige Revolutionaire Garde, die met sancties te maken krijgen, zoals een bevriezing van hun tegoeden.

Iran houdt vol dat zijn atoomprogramma louter vreedzaam bedoeld is, gericht op het opwekken van kernenergie. De VS en andere westerse landen menen echter dat Teheran in het geheim uit is op kernwapens.

Na wekenlange onderhandelingen hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië ook Rusland en China voor nieuwe sancties weten te winnen. Deze twee permanente leden van de Veiligheidsraad kunnen besluiten met een veto blokkeren.

Extra beveiliging voor familie BP-topman

De politie in Groot-Brittannië heeft de beveiliging van de familie van de omstreden BP-topman Tony Hayward opgevoerd na een reeks bedreigingen. Dat meldden Britse media dinsdag.

De politie houdt de woning van Hayward, diens vrouw Maureen en hun twee kinderen in Kent al langer in de gaten. In de Verenigde Staten is de baas van het olieconcern de gebeten hond in verband met de olielekkage op de bodem van de Golf van Mexico. Die ontstond tijdens een booroperatie van BP en veroorzaakte in de afgelopen anderhalve maand de grootste milieuramp in de geschiedenis van de VS. Hayward kwam in de afgelopen weken herhaaldelijk in het nieuws met onhandige uitspraken. Zo voorspelde hij enkele weken na het ontstaan van het lek dat de gevolgen van de ramp "zeer, zeer bescheiden" zouden zijn.

Experts gingen er toen al vanuit dat de milieuschade ongekend groot was.

Del Toro geeft uitleg na vertrek 'The Hobbit'

Guillermo del Toro heeft enige opheldering gegeven over zijn vertrek uit de verfilming van 'The Hobbit'. Eind vorige maand liet de regisseur weten het filmproject van het gelijknamige boek van Tolkien te verlaten.

Del Toro schrijft veel te hebben opgeofferd om 'The Hobbit' te kunnen regisseren. De vele vertragingen van het project kwamen dan ook extra hard aan bij hem. "Mijn toewijding aan dit project heeft enorme offers van mij vereist, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. De consequenties daarvan zal ik nog jaren voelen", legt de Toro uit middels een bericht op de Tolkien-fansite Theonering. "Ik heb mijn hele leven en familie moeten verhuizen naar Nieuw-Zeeland toen ik in 2008 in het project stapte."

'The Hobbit' zou oorspronkelijk dit jaar verschijnen, maar vanwege de financiële problemen bij mede-producent MGM lijkt het erop dat de film pas in 2012 uitkomt. De opnamen gaan op zijn vroegst in november van start.

Del Toro geeft toe dat zijn vertrek niet makkelijk was. "Geloof me, het viel mij erg zwaar dat ik Nieuw-Zeeland en de 'The Hobbit'-crew moest verlaten." Toch is hij ervan overtuigd dat alles goedkomt. "Ik geloof dat deze film er komt. De voorbereidingen vinden momenteel plaats. De groep schrijvers, bestaande uit Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens en ik zelf, zullen blijven werken aan het screenplay."

Wat betreft zijn verdere werkzaamheden, daarover is Del Toro duidelijk: hij zal niets meer met de werkelijke verfilming te maken hebben. Hij wenst alle fans het beste, en nodigt iedereen uit om hem te volgen in zijn volgende filmprojecten. Het is nog niet duidelijk welke films dit zijn. In elk geval staat er een verfilming van Pinocchio op stapel, een bewerking van zowel 'Frankenstein' en 'Dr. Jekyll en Mr. Hyde', en een Amerikaanse bewerking van 'Pan's Labyrinth'.

Del Toro geeft uitleg na vertrek 'The Hobbit?'
Del Toro geeft uitleg na vertrek 'The Hobbit' (Foto: Novum)

Justitie wil celstraf voor neppiloot

Justitie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Zweedse piloot die zonder vliegbrevet met een Boeing wilde opstijgen. De neppiloot kreeg van de politierechter in Haarlem een boete van tweeduizend euro, maar geen celstraf.

Ook mag de man, die wel een vliegbrevet voor kleinere vliegtuigen heeft, een jaar lang niet vliegen. Het Openbaar Ministerie had om zestien dagen cel gevraagd voor valsheid in geschrifte. De Zweed zou met zijn in elkaar geflanste vliegbrevet immers de vliegmaatschappij, zijn passagiers, de luchtvaartautoriteiten en andere partijen hebben misleid. De rechter vond dat justitie dit onvoldoende aannemelijk had gemaakt.

De piloot werd begin maart op Schiphol opgepakt toen hij op het punt stond met een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vliegen voor vliegtuigmaatschappij Corendon. Hij bleek zijn vliegbrevet zelf te hebben gefabriceerd.

De man mocht wel met kleinere vliegtuigen vliegen. Omdat hij een technicus kende die in de avonduren aan vliegsimulators werkte, kon hij zichzelf trainen. Dat hij nooit zijn brevet haalde om grote verkeersvliegtuigen te mogen besturen, zou enkel komen door geldgebrek.

Met zijn vervalste vliegbrevet solliciteerde de veertiger bij de Italiaanse vliegmaatschappij Air One. Daar werd hij aangenomen. Vervolgens kon hij zonder problemen bij andere bedrijven aan de slag, totdat Zweden de Nederlandse autoriteiten tipte. Na zijn aanhouding zei de Zweed blij te zijn dat hij was betrapt.

Scholen Warschau dicht door watersnood

Het stadsbestuur van de Poolse stad Warschau heeft scholen langs de rivier de Wisla uit voorzorg gesloten. Een nieuwe golf overstromingen komt vanuit het noorden richting de stad en de verwachting is dat het waterpeil in de rivier de komende dagen zal stijgen. Ook zijn een aantal laaggelegen wegen afgesloten.

In de nacht van maandag op dinsdag trad de Wisla buiten haar oevers en zorgde voor overstromingen in Janowiec, een dorpje in de buurt van Lublin. Volgens de Poolse minister van binnenlandse zaken liep zo'n zevenhonderd hectare landbouwgrond onder water en werden 155 mensen geëvacueerd.

Eind mei had Polen ook al last van overstromingen. Hierbij kwamen twintig personen om het leven.

Paarlberg in beroep tegen veroordeling

Jan-Dirk Paarlberg gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 4,5 jaar cel. Dat zei zijn advocaat Bénédicte Ficq na de uitspraak in Haarlem. De zakenman werd schuldig bevonden aan het witwassen van zeventien miljoen euro. De raadsvrouw reageerde twee weken geleden al verbijsterd op de eis van vier jaar cel tegen haar cliënt.

"Mijn cliënt is geschokt en verbijsterd. Wij zijn dan ook zeker van plan in hoger beroep te gaan. Ik vond dat we veel ontlastend bewijs hadden, maar kennelijk woog dat niet op tegen het in de ogen van de rechtbank belastende bewijs", zei Ficq in een reactie op Radio 1.

Volgens de rechtbank in Haarlem was het geld dat Paarlberg van vastgoedhandelaar Willem Endstra kreeg, in feite een betaling aan topcrimineel Willem Holleeder. Het geld werd overgemaakt naar vennootschappen van Paarlberg. Voordat Endstra in 2004 werd geliquideerd in Amsterdam, zei de vastgoedman dat Paarlberg waarschijnlijk door Holleeder werd gedwongen het geld te bewaren.

Eerste haringvaatje brengt 58.000 euro op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dinsdag op de visveiling in Scheveningen 58.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar de Stichting Kinderpostzegels. De haringen gingen naar groothandel Makro, die ze schenkt aan een restaurant in Den Haag. De donatie is een aanmoediging voor het duurzame beleid van restaurant de Franse Stad, zegt een woordvoerder van het Visbureau.

Vorig jaar brachten de eerste haringen 66.000 euro op. De zegsvrouw wijt het verschil aan de crisis. "Het ligt niet aan de kwaliteit. Hij is wat minder vet, maar wel prima van kwaliteit." Vorig jaar was de haring van 'uitzonderlijke' kwaliteit.

Dinsdag was de eerste dag dat de nieuwe haringen verkocht mogen worden. Viswinkels en -kramen verkopen volgens het Visbureau op de eerste dag van het haringseizoen gemiddeld 1500 haringen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.