Kritiek op poll Maurice de Hond in DWDD

Maurice de Hond gaat tijdens De Wereld Draait Door (DWDD) de resultaten van een exit-poll bekendmaken. Doorgaans worden op de dag van de verkiezingen geen peilingen over de uitslag gepubliceerd. De Hond breekt dit jaar met dat gebruik, wat hem de nodige kritiek opleverde.

Hoofdredacteur van het NOS-journaal Hans Laroes laat via Twitter weten dat 'Nederland in een bananenrepubliek verandert als er voor 21.00 uur peilingen worden gepubliceerd. Hij noemt het plan van DWDD 'ongelooflijk ijdel en stupide'. Journalist Ad van Liempt neemt het woord 'treurig' in de mond. "In alle beschaafde landen wachten ze tot de stembus sluit", twitterde hij.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het publiceren van peilingen op de verkiezingsdag niet verboden is. "Maar het was altijd een goed gebruik om dit niet te doen." Het kan kiezers die nog moeten gaan stemmen beïnvloeden in hun keuze. Overigens maakte ook Spits woensdag de resultaten van een exitpoll bekend.

De opkomst bij de verkiezingen lag om 15.45 uur op 38 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate. Maurice de Hond meldt 37 procent. De opkomst is hiermee lager dan bij de parlementsverkiezingen van 2006, toen rond 15.45 uur zo'n 43 procent van de kiezers had gestemd.