Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen

Het Filipijnse Congres heeft Benigno Aquino III woensdag officieel tot nieuwe president uitgeroepen. De 50-jarige Aquino, de zoon van ouders die de opstand tegen de dictatuur van Ferdinand Marcos leidden, wordt op 30 juni beëdigd als vijftiende president van de Filipijnen.

Aquino won de presidentsverkiezingen van vorige maand met een overweldigende meerderheid. Hij kreeg ruim vijftien miljoen stemmen, ongeveer 5,7 miljoen meer dan zijn belangrijkste tegenstander, de afgezette president Joseph Estrada.

Aquino heeft tijdens zijn campagne drie prioriteiten genoemd. Hij beloofde een eind te maken aan de corruptie en de armoede en het vertrouwen in de regering te herstellen.

Aquino volgt Gloria Macapagal Arroyo op, die in haar negen jaar als president met maar liefst vier couppogingen werd geconfronteeerd en werd achtervolgd door corruptieschandalen en beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.

Aquino's moeder, Corazon Aquino, stond aan het hoofd van de volksbeweging van 1986 die resulteerde in het herstel van de democratie. Zij werd vervolgens de eerste vrouwelijke president van de Filipijnen.

Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen
Aquino tot nieuwe president Filipijnen uitgeroepen (Foto: Novum)