Cohen: kabinet op 1 juli onhaalbaar

PvdA-lijsttrekker Job Cohen verwacht niet dat er op 1 juli al een nieuw kabinet bij koningin Beatrix op het bordes staat. Tijdens het verkiezingsdebat van de NOS deed hij de oproep van VVD-leider Mark Rutte daartoe af als 'stoere taal'. "Dat zie ik niet gebeuren."

Onderhandelingen over heikele kwesties zoals de hypotheekrenteaftrek zijn echt noodzakelijk, om later niet in de problemen te komen, zei Cohen. "Zeggen, dat komt wel gedurende de rit, dat gaat niet gebeuren."

Mocht de VVD de grootste partij worden, dan wil Rutte een korte formatie, met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Vanwege de economische crisis is geen tijd te verliezen, redeneert de liberaal. De nieuwe coalitiepartners maken alleen afspraken over de grootste bezuinigingen en hervormingen, de invulling van details is aan de nieuwe ministersploeg.

De meeste partijen zijn voor een snelle formatie, maar zien bij de datum van 1 juli wel beren op de weg. Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) waarschuwde ervoor geen zaken 'mistig' te maken, zoals is gebeurd met de versoepeling van het ontslagrecht. Daar zijn met de PvdA destijds geen goede afspraken gemaakt, haalde hij aan als voorbeeld.

Een kabinet op 1 juli is 'snel', zei Alexander Pechtold (D66), die vooral het belang van een stabiel kabinet benadrukte. PVV-leider Geert Wilder ziet een snelle formatie wel zitten. "Wij willen ontzettend graag gaan regeren. Ik zeg tegen Rutte dat ik mijn agenda voor volgende week al heb vrijgemaakt."

Aan het slot van het debat gaven de verschillende partijen aan hoeveel zetels zij woensdag hopen te halen. Cohen wil met 34 de grootste partij worden, zei hij. Balkenende gaat ook voor dat aantal, Femke Halsema (GL) zet in op vijftien, evenals Pechtold. André Rouvoet (CU) hoopt er ongeveer negen te halen, SP-leider Emile Roemer gaat voor achttien stuks, Wilders voor 'minstens' 25. Rutte -de leider in de peilingen- gaat tenslotte voor 35 zetels.