Mexico hekelt VS doodschieten tiener

De Mexicaanse regering heeft dinsdag de Verenigde Staten scherp veroordeeld, nadat een Amerikaanse grenswacht maandag een Mexicaanse tiener had doodgeschoten.

Volgens ooggetuigen was een groep spelende kinderen in de grensstad Ciudad Juárez de grens met de VS overgestoken. Zij kregen het aan de stok met Amerikaanse grenswachten en bekogelden hen met stenen. Een van de grenswachten schoot daarop met scherp terug en raakte de 15-jarige Sergio Hernández dodelijk. "Het gebruik van vuurwapens om een aanval met stenen af te weren is een disproportioneel gebruik van geweld", aldus het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het departement zijn dit jaar al zeventien Mexicanen gedood of gewond geraakt bij incidenten met Amerikaanse ordehandhavers.

Minder dan twee weken geleden kwam de 32-jarige immigrant Hernández Rojas om het leven nadat Amerikaanse grenswachten hem een stroomstoot hadden toegebracht.

De Mexicaanse president Felipe Calderón zei dinsdag dat zijn regering 'alle middelen zal inzetten om de rechten van Mexicaanse migranten te beschermen'.